Vai visas nedēļas nogales līdzīgas viena otrai? 1

 
9.jūnijs 2009 9:40

Ir pienākusi kārtējā ilgi gaidītā nedēļas nogale, vai varbūt tev jau ir sācies atvaļinājums? Ir ieplānota tradicionālā pasēdēšana ārā pie grila ar gardi smaržojošo cepto gaļu un, iespējams, arī ar jau tirgū nopērkamajām zemenēm, taču kaut kas tev tomēr pietrūkst? Vai visas nedēļas nogales liekas tik līdzīgas viena otrai?

Jūnija sākums mūs nelutina ar saulainu un īpaši siltu laiku, taču arī straujais un brāzmainais vējš var būt noderīgs interesantai nedēļas nogales pavadīšanai. Gan taviem ģimenes locekļiem, gan draugiem kā “atsvaidzinoša odziņa” brīvā laika pavadīšanai būtu iespēja izmēģināt spēkus gaisa pūķa palaišanā.

Mūsdienu gaisa pūķis gan vairs visai maz līdzinās fantastiskam radījumam, kas viduslaiku tekstos parasti aprakstīts kā milzīga čūska ar spārniem un asti, divām vai četrām ķepām, asiem nagiem, necaurduramām bruņām un ugunīgu elpu, taču emocijas tas joprojām rada iespaidīgas.

Gaisa pūķu izgatavošanas pirmsākumi ir meklējami Ķīnā tūkstošiem gadu senā pagātnē. Atbilstoši vēstures liecībām, sākotnēji pūķi tika izgatavoti no koka militārām vajadzībām, un tie kalpoja kā tā laika “augstās tehnoloģijas” un netika izmantoti izklaidei. Vēsturiskajos rakstos ir pat pieminēts, ka tikuši izgudroti arī tādi gaisa pūķi ar kuriem gaisā varēja tikt pacelts cilvēks. Tāpat gaisa pūķi ir izmantoti, lai piegādātu steidzamas vēstules un izspiegotu ienaidnieku.

Jau krietni vēlāk, ķīnieši atklāja prieku ko sagādā no papīra vai zīda izgatavota gaisa pūķa lidināšana. Tradicionāli Ķīnā pūķa karkass tika izgatavots no bambusa kociņiem, bet pārsedzošais materiāls izrotāts ar rokām veidotiem gleznojumiem.

Gaisa pūķa izgatavošana kopā ar bērniem, var izvērsties par jautru pasākumu. To izdarīt nemaz nav tik sarežģīti, jo ir vajadzīgs vien ietinamais papīrs, pāris līstītes, līmlente un virve. Līstītes var aizstāt arī ar grilam paredzētajiem iesmiņiem. Taču šāda pūķa izgatavošana ir diezgan laikietilpīga un prasa zināmu iepriekšēju pieredzi.

Ja laika un iepriekšējās pieredzes nav, bet tomēr gribas izbaudīt vasarīgos pūķa palaišanas priekus dabā svaigā gaisā, visvienkāršāk būtu izmantot iespēju iegādāties gaisa pūķi kādā no interneta veikaliem. Parastajos veikalos lielākoties ir pieejami tikai viena veida gaisa pūķi – ar vienu auklu, kas ir ļoti vienkārši, vairāk piemēroti bērniem un mēdz saplīst pēc pirmajiem lidojuma mēģinājumiem.

Internetā nopērkamie profesionālie gaisa pūķi ar divām auklām ir nedaudz sarežģītāk vadāmi, taču tie ir izturīgāki un ar tiem gaisā ir iespējams izpildīt dažādus trikus. Pašreiz profesionālie gaisa pūķi ir ļoti dažādu formu un tiek izgatavoti no neilona, kurš ir viegls un izturīgs materiāls. Tādēļ šāds pūķis kalpos ilgāk nekā papīra pūķi.

Lai paceltu gaisā pūķi ar divām auklām, ir vajadzīgas zināmas iemaņas. Sākotnēji pats pūķis, kamēr tiek atritinātas abas auklas, ir jānovieto uz zemes vai jāiedod kādam paturēt vēja pūšanas virzienā. Svarīgi, lai abas auklas tiktu izritinātas vienādā garumā, jo citādi pūķis būs nestabils. Parasti auklas tiek izritinātas vismaz 20 metru garumā.

Pūķis tiek pacelts gaisā - izstieptas rokas paceļot sev priekšā un nospriegojot auklas (vai auklas vienlaicīgi paraujot, nolaižot rokas lejup), izmantojot vēja spēku. Vājāka vēja gadījumā, pūķa pacelšanai ir ieteicams atkāpties pāris soļus atpakaļ. Kad pūķis ir pacelts gaisā, ir jāmēģina to noturēt tajā vēja plūsmā, kur pūķis ir visstabilākais, jo tad būs daudz vienkāršāk iemācīties pūķi vadīt. Pūķi var pagriezt izdarot roku kustības ar vienu no auklām. Ar laiku praktizējot, ir iespējams iemācīties ar pūķi veikt dažādus trikus, to visu laiku noturot gaisā.

Ķīnieši uzskata, ka pūķa lidināšana ir ļoti laba aktivitāte veselības uzlabošanai. Ir pat ticējums, ka pūķa auklas atlaišana un palaišana gaisā brīvā lidojumā, ļauj atbrīvoties no slimībām un neveiksmēm. Kāpēc lai arī tu neizmantotu iespēju padarīt savu brīvo laiku interesantāku un arī veselību stiprāku ar jaunu aizraujošu nodarbi – gaisa pūķa lidināšanu?

It īpaši tādēļ, ka jūnijā vēja stiprums pūķa pacelšanai gaisā ir piemērots. Vēja vidējais ātrums jūnijā pārsvarā ir 3, jūras piekrastes rajonos – 4, pašā Kurzemes jūras piekrastē 5 m/s. Nekad neiznāks vilties, ja dosies pūķi lidināt pie jūras, jo pašā Baltijas jūras piekrastē praktiski katru gadu jūnijā vēja ātrums var sasniegt mēreni stipra vēja spēku (8 m/s).

Raksts tapis sadarbībā ar www.ehobby.lv
 
Visi komentāri
 
269461. viesis 17.jūnijs 2009 9:40
0 0 Atbildēt

njaa man wisas nedeeljas nogales kluust wienaadaakas un tas new interesanti:(

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti