Atklāta Rīgas Motormuzeja filiāle Bauskā 2

 
11.jūlijs 2011 14:04

Pēc rekonstrukcijas apmeklētājiem ir nodota Rīgas Motormuzeja filiāle Bauskā. Tās paplašinātajās un labiekārtotajās telpās apmeklētājiem tiek piedāvāta liela seno spēkratu daudzveidība.

Vienā ekspozīcijas zālē ir apskatāmi vieglie auto, ar kādiem pilsētnieki devās izbraukumos pagājušā gadsimta 30-tajos gados un pēckara laikā. Savukārt otrā zālē lauku noskaņu rada traktori Fordson, Lanz Bulldog, īsta kuļmašīna un citi 20-30 – to gadu lauksaimniecības tehnikas paraugi. Bauskā eksponēti arī kravas un apvidus automobiļi, kuri tika plaši lietoti padomju laika kolhozos. Drīzumā šeit būs apskatāma arī militārā tehnika.

Vienlaikus ar ekspozīcijas atklāšanu skatītājiem tiek nodota arī pirmā izstāde - filiāles darbinieka Māra Bērziņa vēsturisk0 fotogrāfiju kolekcija „Ceļi Latvijā – Zeme. Gaiss. Ūdens.”

„Bauska atrodas ceļu krustpunktā. Tā ir ideāla vieta muzeja izveidošanai un attīstībai”, tā pasākuma atklāšanā teica satiksmes ministrs Uldis Augulis. „Bauskas iedzīvotāji un viesi ir muzeju izlutināti. Šajā reģionā atrodas tādi milži kā Bauskas un Rundāles pils, Tērvetes dabas parks un Polkaiņu mežs. Konkurēt ar šiem muzejiem nebūs viegli, bet ne neiespējami. Muzejam ir jāattīstās ne tikai kā spēkratu glabātājam, bet arī kā kultūras un izglītības centram.”

„Arī mēs beidzot varam lepoties ar reģionālo filiāli”, stāsta Rīgas Motormuzeja direktors Aivars Aksenoks. „Iepriekš šajā vietā bija Rīgas muzeja dublikātu un fondu spēkratu glabātuve. Tagad filiāle ir pārveidota par jaunu un kvalitatīvu tūrisma objektu Zemgalē. Mēs ceram labi sadzīvot ar apkārtējiem kaimiņu muzejiem – milžiem un gaidām viņu apmeklētājus arī pie mums.”

Tehnikas muzejs Bauskā ir bijis jau no 1989.gada. Ar dažādām sekmēm tas darbojies līdz 2006.gadam, kad Bauskas motormuzeju savā aizgādībā pārņēma Rīgas Motormuzejs. Bet arī tam nebija pietiekoši daudz līdzekļu muzeja rekonstrukcijai. No 2009. gada 1. augusta muzejs Rīgā un Bauskā nonāk CSDD pakļautībā. Iesākumā tiek risināts jautājums par galvaspilsētas muzeja paplašināšanu – pagājušā gada nogalē Rīgā tika atklāta pirmā stāva zāle. Tās specializācija ir senie kravas spēkrati, ugunsdzēsēju un militārā tehnika. Rezultātā Rīgas motormuzeja telpas tika paplašinātas par trešdaļu un apmeklētāju skaits Rīgā ir dubultojies.

Tagad tas pats tiek veidots Bauskas filiālē. Pēc rekonstrukcijas ir izveidotas paplašinātas, labiekārtotas un kā muzeja, tā arī izglītošanas pasākumiem piemērotas telpas un labiekārtota apkārtne. Rezultātā ir sagatavota bāze, kur izvietot patstāvīgās un mainīgās ekspozīcijas un rīkot dažādus izglītojošos pasākumus un seminārus.

Motormuzeja Bauskas filiāle atrodas pie VIA Baltic šosejas, pagriezienā uz Mežotni.
 

 
Visi komentāri
 
283363. viesis 11.jūlijs 2011 16:58
0 0 Atbildēt

Būs jāaizripana kādreiz atkal.....

283410. viesis 16.jūlijs 2011 21:24
0 0 Atbildēt

Sodien biju iebraucis,feins muzejs.Nav daudz,bet interesanti eksemplāri.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti