Mežacūkas Juglā uz Brīvības gatves izraisa lielu ažiotāžu 2

 
Nozare.lv | 26.februāris 2015 10:36

25. februāra rītā Juglā vairāki iedzīvotāji novērojuši mežacūkas, liecina sociālajos tīklos atrodamie ieraksti un fotoattēli.

Piemēram, vienā no fotogrāfijām redzams, kā mežacūku bariņš šķērso Brīvības gatvi Juglā pie degvielas uzpildes stacijas "Neste".

Kā novēroja aģentūra LETA, netālu no minētā benzīntanka atrodas Rīgas 112.pirmsskolas izglītības iestāde. Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Dzintra Āboliņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka sūdzības par mežacūku klātbūtni no bērnudārza pārstāvjiem iepriekš nav saņemtas. Pašvaldībā arī uzsvēra, ka bērnudārzam apkārt ir žogs, kas nepieļautu mežacūku iekļūšanu iestādes teritorijā.

Foto: Ekrānšāviņs no twitter.com

"Tas nav gluži standarts, bet nav arī nekas neiespējams," aģentūrai LETA komentēja Latvijas Dabas muzeja pārstāve Una Bērziņa, norādot, ka pašlaik Latvijā ir pieaugusi mežacūku populācija. Bērziņa atzīmēja, ka pilsētā mežacūkas nav arī atļauts medīt. Viņasprāt, tas, ka mežacūkas novērotas uz Brīvības gatves, ir interesanti, tomēr dzīvnieki manīti arī daudzās vietās pilsētas pierobežā. Daudzviet, kur kādreiz bijuši meži, tagad sāk slieties privātmāju puduri - mežacūkām atliek vien pielāgoties, skaidroja Dabas muzeja pārstāve.

Viņa uzskata, ka no mežacūkām nevajag baidīties. "Bildēs izskatījās, ka pašas cūkas ātrāk grib tikt prom. Viņām tur arī nav, ko darīt, jo nav nekā ēdama. Meža dzīvniekiem vispār ir instinkts no cilvēka turēties pēc iespējas tālāk. Baidīties vajadzētu tikai no mežacūku mammas ar mazuļiem," stāstīja Bērziņa.

Dabas muzejs vēloties atrast fotogrāfiju autorus un aicināt viņus piedalīties igauņu fotokonkursā ar saviem attēliem.

Jau ziņots, ka mežacūka šogad izvēlēta par gada dzīvnieku. Mežacūkas Latvijas teritorijā parādījās vairāk nekā pirms 9000 gadu. To izplatība Latvijā strauji augusi 20.gadsimta otrajā pusē.

Dabas tīmekļkameru vietne "Looduskalender.ee" Igaunijā sadarbībā ar dabas žurnālu "Loodusesõber" ("Dabas draugs"), iesaistoties arī Latvijas Dabas muzejam, izsludinājusi fotokonkursu "Meža cūka - īsta cūka!". Mežacūka ir pasludināta par "Gada dzīvnieku 2015" gan Latvijā, gan Igaunijā. Fotokonkursā tiek pieņemtas agrāk nepublicētas fotogrāfijas arī no Latvijas dabas draugiem. Iesniedzēji aicināti dalīties ne tikai ar pašu mežacūku fotogrāfijām, bet arī ar fotoattēliem, kuros redzamas mežacūku darbības pēdas dažādās situācijās. Fotogrāfijai jāpievieno stāsts par fotogrāfijā iemūžināto satikšanos ar mežacūku.

 
Visi komentāri
 
aansis 27.februāris 2015 11:17
1 2 Atbildēt

"Viņa uzskata, ka no mežacūkām nevajag baidīties."

Izskatās, ka viņai nav ne jaumas, kas ir mežacūkas. Latvijā ir tikai daži dzīvnieki, no kuru uzbrukuma (pat individuāla) nepabruņotam cilvēkam faktiski nav iespējams aizstāvēties un mežacūka IR viens no tiem. Savukārt klaiņojošie vai nepieskatītie suņi, par kuriem visi šausminās, NAV šajā sarakstā. Diez vai kādam izdosies dzīvē dabā satikt bīstamos plēsējus (lāci, tini vai lūsi), toties zālēdāji (alnis un mežacūka) ir bieži sastopami.

aansis 27.februāris 2015 13:13
0 11 Atbildēt

Tam, kurš ielika mīnusu, ieteiktu noskatīties šos:

4 bruņoti cīņas suņi pret vienu (mazu) mežacūku - www.youtube.com/watch?v=rZYHVUYl8lE

Rotveilera "uzbrukums" mežacūkai - www.youtube.com/watch?v=T-Z3-VONjFM

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti