Tesla iekļūst avārijā kamēr vadītājs skatās filmu (+ FOTO) 25

 

Foto: Ekrānbilde no Motor.ru

iAuto | 28.augusts 2020 5:31

ASV, Ziemeļkarolīnā, Tesla Model S sedans ar ieslēgtu autopilotu ietriecies policijas auto. Autovadītājs tikmēr skatījies filmu automašīnas multimediju sistēmas ekrānā.

ASV notikusi avārija, kurā tiek vainota Tesla Autopilot sistēma – autonomā režīmā braucošais elektroautomobilis nespēja atpazīt policijas auto un ietriecās tajā lielā ātrumā. Novērst sadursmi nespēja arī Model S vadītājs, jo izrādījās, ka viņš tajā laikā skatījies filmu automašīnas multimediju sistēmas ekrānā.

Mediji vēsta, ka policists bija apstājās uz ceļa, lai palīdzētu citam ceļu patruļas darbiniekam, kurš bija iekļuvis negadījumā. Šajā laikā Tesla iebrauca policijas automašīnā, kuru trieciens uzmeta kādai citai netālu novietotai automašīnai.

Abi policisti no trieciena nokrita zemē, taču, atšķirībā no automašīnām, gandrīz netika ievainoti: policijas patruļauto tika sadauzīts priekšējais buferis, lukturis un spārns, bet otrs likumsargu auto zaudēja kreiso aizmugures riteni, kamēr spārns un durvis tika sabojātas no sadursmes ar otru mašīnu un kokiem.

Vēlāk Tesla Model S vadītājs atzina, ka viedtālrunī ieslēdzis filmu un pilnībā nodevies tās baudīšanai, kamēr elektroautomobiļa vadība tika atstāta autopilota ziņā.

Būtiski, ka Model S bija uzstādīta pirmā līmeņa autonomās braukšanas sistēma, kas nekad nebija atjaunināta.

 
Visi komentāri
 
viencexperc 28.augusts 2020 9:06
2 7 Atbildēt

Ja būtu atjauninājis programmu, iespējams (!!!) avārijas nebūtu.

Bet tiem, kuri domā, ka autopilots ir sliktāks par cilvēku:

Tesla publicēja atskaiti par autopilotiem.

2020 gadā ir viens ceļu satiksmes negadījums uz 4.5 -4.6 miljoniem jūdžu, bet 2019. gadā - bija viens negadījums uz 3.5 miljoniem jūdžu.

Vidēji ASV - tas ir viens negadījums uz 480 000 jūdzēm.

www.tesla.com/VehicleSafetyReport

nezinu 28.augusts 2020 9:52
17 6 Atbildēt

ko dotu atjauninājums, bet ja nebūtu blenzis ekrānā un vadītu auto - nebūtu ietesis stāvošā auto.

Domāju, ka pienācis laiks tiesas procesiem pret Masku, kura kompānija ļauj noziedzīgi novērsties no auto vadīšanas brauciena laikā (filmas), tāpat arī nenodrošinot autopilota sistēmas piespiedu atjaunināšanu. Lieta tiesā jāiesniedz cietušai pusei un tā lieta aizies.

iciks 28.augusts 2020 12:43
6 0 Atbildēt

Vispār jau laikam bija atruna, ka autopilots ir tik tā, šoferim ir jābūt gatavam iejaukties. Lasi - šoferis ir atbildīgs.

Jāatzīst, tas autopilots ar tādu atrunu galīgi neuzrunā. Nu būsim reālisti - tādās situācijās parasti ir dažas sekundes vai mazāk, lai reaģētu. Tas ir nereāli, ja šoferis līdz tam ir ēdis bulkas, skatījies filmas un pēkšņi saprot - oi, kaut kas nelabs notiek. Kamēr atjēdzas, tikmēr avārija.

Ja rokas uz stūres un kājas uz pedāļiem, kāda jēga no autopilota?

viencexperc 28.augusts 2020 12:44
3 5 Atbildēt

It kā braucot bez autopilota, un rakstot īsziņas, vai skatoties telefonā, avārijas nebūtu. Nu tu klauns!

Tad jau jāiesūdzē tiesā vējstikla slotiņu izgudrotāji, jo agrāk sliktos laika apstākļos neviens nebrauca. Bet tagad cik avāriju ir tāpēc, ka brauc slidenā laikā.

tiešām 28.augusts 2020 12:50
8 1 Atbildēt

esi tik neattapīgs? lasot ziņas telefonā, tu pārkāp likumu, bet skatoties filmas auto izklaides sistēmā, tu izmanto standarta funkcionalitāti. Vadītājam rodas iespaids, ka tas ko viņš dara, ir droši.

msh 28.augusts 2020 13:01
4 2 Atbildēt

Pats tu klauns. Braucot bez autopilota galvenais darbs ir vadīt mašīnu - kā to apvienot ar blakusnodarbēm un kuras likt pirmajā vietā - tas jau ir atkarīgs no braucēja; es, teiksim, kādu mēnesi atpakaļ braucot pa A9 no durbes līdz skrundai ar sievu izspēlēju divas cūku partijas, pēc tam liku to nodarbi mierā, jo tas bija nogurdinoši un spēlēšana cieta no autovadīšanas, par cik vadīšana, protams, tika likta pirmajā vietā - tas ka ir visādi jefiņi kuri var izdomāt braucot nelikt braukšanu pirmajā vietā, ir cits stāsts.

Bet braucot ar autopilotu mašīnas vadīšana ir pēdējajā vietā.

msh 28.augusts 2020 13:05
4 0 Atbildēt

Sasmējos par to piespiedu atjaunināšanu. Davai, es tagad iešu tavai mašīnai ieprogrammēšu citas radiostacijas, bez tavas atļaujas un piespiedu kārtā - ko tu darīsi, policiju sauksi?

atkal 28.augusts 2020 13:13
6 1 Atbildēt

grūti tev dzīvot, redzot pasauli caur spundes caurumu....tiešām neredzi starpību starp komforta fīčām un kritisku sistēmu? Atklājot problēmu autopilotā, vajadzētu izsūtīt vēstules auto īpašniekiem ar aicinājumu apmeklēt Testa centru ne vēlāk kā līdz 31.12.2020? Mjā, mēs ar tevi dzīvojam divās dažādās pasaulēs....

msh 29.augusts 2020 14:28
2 0 Atbildēt

Tu esi tas, kas redzi pasauli caur spundes caurumu. Tieši tā, starpība starp komforta fīčām un kritiskām sistēmām ir, bet kas ir autopilots? Komforta fīča; nav jau obligāti viņu lietot.

Turpinājumam - runa ir par datorprogrammu kas darbojas uz kāda personīgā īpašuma. Pavēstes jau, protams, drīkst sūtīt, bet atjaunināt vai ne - tā ir katra īpašnieka izvēle. Uzskatāms piemērs - dīzeļgeitas motori - CSDD pavēstes sūtīja, atjauninājās tie kas to gribēja. Vai par to pašu tēmu - operētājsistēmai kuru tu izmanto, arī visu laiku tiek taisīti atjauninājumi - vai tu tos instalē? Atkal brīva tava izvēle.

Teslu īpašniekiem ir dažādi labi iemesli neatjaunināt programmatūru, teiksim - mašīnām ar bezmaksas uzlādi tā tiek atslēgta ja mašīnai ir noticis nesankcionēts remonts, bet atslēgšana notiek nevis no uzlādes kastes puses, bet no mašīnas puses, tb ražotājs nosūta mašīnai atjauninājumu kas liedz uzlādi no ātrajiem lādētajiem - mašīna kas dzīvo bezsaistē šādu atjauninājumu saņemt nevar un turpina lādēties; skatīti Rich Rebuilds. Visbeidzot - par kaut kādu problēmu autopilotā tu esi izzīdis no pirksta - tesla vienkārši publiski izplata informāciju ka konkrētajai tačkai bija veca autopilota programmatūras versija, bet nekur nav teikts ka jaunākā versija nebūtu izpildījusies.

Asaris 28.augusts 2020 15:47
3 0 Atbildēt

Palaid to autopilotu pilsētas satiksmē kur lielākā daļa avāriju notiek, un tad paskatīsimies statistiku

Pļurkt 28.augusts 2020 10:18
11 2 Atbildēt

Kāda nozīme bija vai nebija autopilots - rezultāts visiem dročītājiem un porņuku vērotājiem ir pilnīgi identisks = cita auto dirsā!

porņuks 28.augusts 2020 10:48
2 1 Atbildēt

no kurienes Tev tāda pārliecība, ka ekrānos tik porņukus skatās?

Vernons 28.augusts 2020 12:30
3 0 Atbildēt

Blats pie Emmas!

vēl 28.augusts 2020 12:53
3 0 Atbildēt

Cik glupiem ir jābūt indiešu programmētājiem, lai ļautu braucot ieslēgt filmas, ja autopilota versija nav pati jaunākā. Neviens pats teslietis līdz tam neaizdomājās?

msh 28.augusts 2020 13:03
0 5 Atbildēt

Cik glupam jābūt lai izteiktu šādu jautājumu? Kā tā programmatūra zinās ka nav jaunākā?

haha 28.augusts 2020 13:06
0 0 Atbildēt

Un kā softs telefonā zin, ka tas nav jaunākais un ir jāliek sistēmas apdeits? Pastāstīt vai jau saprati?

msh 29.augusts 2020 14:35
2 0 Atbildēt

Mīkstais telefonā zina ka nav jaunākais tad, ja tam ir piekļuve internetam lai tas spētu pārbaudīt savu atjaunojumu serveri. Tas tāpat kā ar programmām kuras bezmaksas versijā rāda reklāmas - ja nav interneta, nav arī reklāmu... Bet te nez kāpēc viens cilvēciņš iedomājas ka mašīna ar 100% garantiju būs ar interneta piekļuvi...

nu 29.augusts 2020 16:11
0 1 Atbildēt

tas ka tavs supergolps ir bez neta, galīgi nenozīmē kas attiecas uz jaunajiem auto, teslas ieskaitot....tev tavā 1998.g. to ir grūti pieņemt, bet pasaule jau sen ir mainījusies....

msh 29.augusts 2020 17:21
1 0 Atbildēt

Kāds te sakars ar manu golfu, vai "jaunajiem auto"? Internets mašīnā ir ekstra, kuras esamību vai neesamību izvēlas mašīnas īpašnieks. Ja man braucot vajadzētu veidus kā novērst manu uzmanību, tas tiktu ierīkots - kāda sakaru piegādātāja modēms un iebūvēts dators ar attiecīgu perifēriju. Jaunajām tačkām atšķirība ir tāda ka tur tie dzelži jau ir - bet to vai ielikt SIM karti vai nē, joprojām nosaka īpašnieks. Un jā, pasaule ir mainījusies - tu tik iedomājies, ļoti daudziem cilvēkiem ir plakanie telefoni ar interneta pieslēgumu - un tagad atbildi man, kāpēc šādam cilvēkam divus interneta pieslēgumus, vienu telefonā un otru mašīnā, ja brīdī kad tiek izmantota mašīna, tajā ir arī telefons...

Latvietis 28.augusts 2020 15:07
1 0 Atbildēt

Pilnīgs pamiļķis....

Elofija 28.augusts 2020 20:27
1 0 Atbildēt

Vispār viņš filmu ieslēdzis telefonā.

Bet pēc būtības. Kāds sakars te Maskam? Vadītājs ir pats atbildīgs par savu paaugstinātas bīstamības objektu uz ceļa. Ar vai bez autopilota. Pilnīgi bez starpības. Nav braucot jāskatās filmas vai jāguļ. Varbūt pēc gadiem 50, kad visi auto savā starpā komunicēs, jā. Bet pagaidām nē.

haha 28.augusts 2020 20:56
0 0 Atbildēt

Pag, reku pat 1expercam ir izskalotas smadzenes, ka autopilots ir drošāk kā stūrēt pašam. Ko lai saka par amerikāni, kas samaksājis $$$ par teslu un par autopilotu, uzskatot ka tagad var atslābt.

Kas attiecas uz ražotāju, kas ņem papildus $ par benķu apsildi, tad viņiem ir jāaptver vienkārša lieta - autopilota softs nedrīkst būt neatjaunināts, ja reiz ir bijis pārdots. Nenodrošināt atjaunināšanu uz jaunāko versiju ir noziedzīgi, jo vadītājs ir pieradis to izmantot. Tad vienkārši nevajadzēja uzsākt tirgošanu, ja nav redzējuma kā to uzturēt drošu un funkcionējošu.

msh 30.augusts 2020 9:27
0 0 Atbildēt

Noziedzīgi ir izlaist nepilnvērtīgu produktu pārdošanā, tik muļķīši nez kāpēc priecājas ka visu laiku nāk atjauninājumi, nevis dusmojas par pašu faktu ka tādus atjauninājumus tur vispār vajag.

Anoniims 29.augusts 2020 15:20
0 0 Atbildēt

Esmu skatiijies jautube, mans 94 g. Vāģis labi panes kad vadu to autopilotā, kamēr pamatdarbības ir veltītas ekrānam, dažrei tik taada dīvaina sajūta ka neatceros ieproekš nobraukto ceļa gabalu. Šis protans bija joks, jo kurš gan tā dara..

Kanibaals 29.augusts 2020 20:53
0 0 Atbildēt

LED gaismas autopilotu mulsina - youtu.be/c6NFuJMfmYU

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 12

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti