Ar elektriskajiem skrejriteņiem plāno atļaut pārvietoties no 14 gadu vecuma 6

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 10.septembris 2019 14:50

Normatīvajā regulējumā par elektrisko skrejriteņu lietošanu plāno ar tiem atļaut pārvietoties no 14 gadu vecuma, šodien vienojās Satiksmes ministrijas (SM) Ceļu satiksmes drošības padomes domnīcas eksperti.

Domnīcā šodien eksperti sprieda par elektriskajiem skrejriteņiem satiksmē un grozījumus normatīvajos aktos, kas regulētu elektrisko skrejriteņu vietu ceļu satiksmē. 

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis stāstīja, ka precīza uzskaite par negadījumiem, kuros iesaistīti elektriskie skrejriteņi, sākta veikt tikai šogad. Ieskicējot situāciju, viņš skaidroja, ka pērn tika konstatēti pieci līdz seši negadījumi, bet šogad tikai augustā jau 21 negadījums.

"Pašreizējā regulējumā nav nekādi rāmji, cilvēki uzskata, ka tas ir izklaides pārvietošanās līdzeklis, tāpēc ar to var pārvietoties alkohola vai citu apreibinošo vielu iespaidā," teica Krapsis, piebilstot, ka gājējs pēc būtības ir iespiests stūrī un viņam nav kur pārvietoties.

Apspriežot dažādus priekšlikumus eksperti vienojās, ka ar elektrisko skrejriteni ceļu satiksmē drīkstēs pārvietoties no 14 gadu vecuma, tomēr pieļāva diskusiju par elektrisko skrejriteņu lietošanu no 12 gadu vecuma pieaugušā uzraudzībā. 

SM Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns skaidroja, ka, ņemot vērā paātrinājuma un masas attiecību, kas ir pārāk nevienlīdzīga, jaunākiem bērniem nevar atļaut pārvietoties ar šiem transportlīdzekļiem. 

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Kvalifikācijas daļas priekšnieks Juris Teteris teica, ka elektriskais skrejritenisnav precīzi kā velosipēds, jo abām rokām jābūt uz stūres, tāpēc nevar parādīt pagriezienu, turklāt nevar tik vienkārši kā braucot ar velosipēdu paskatīties pār plecu. Dēļ tā viņš rosināja primāri par pārvietošanās vietu elektriskajiem skrejriteņiem noteikt veloinfrastruktūru, ļaut pārvietoties arī pa ietvi ar pienākumu samazināt ātrumu gājēju tuvumā. Turklāt izņēmuma gadījumos atļauts pārvietoties arī pa brauktuvi, tomēr tikai pa labo malu. 

Eksperti piekrita šim ieteikumam, vienojoties, ka vēl tiks diskutēts par to, kurās vietās tiks atļauts ar elektriskoskrejriteni pārvietoties pa brauktuvi.

Līdzīgi kā pārvietojoties ar velosipēdu ķiveres lietošana būs ieteicama. 

Sēdes noslēgumā visi iesaistīti vienojās, ka ar elektrisko skrejriteni drīkstēs pārvietoties no 14 gadu vecuma, braucamajam obligāti jābūt aprīkotam ar lukturiem, ar to tiks aizliegts vest pasažierus vai kravu. Tika nolemts, ka vēl jādiskutē par prasību noteikt obligātu civiltiesisko apdrošināšanu šiem transportlīdzekļiem. Savukārt sodi tiks noteikti tādi paši kā velosipēdistiem. 

Normatīvajā regulējumā iecerēts noteikt deleģējumu pašvaldībām paredzēt vietas, kurās ar elektrisko skrejritenipārvietoties nedrīkst vai tieši otrādi - drīkst.

Vectirāns sēdes noslēgumā teica, ka tagad SM kopā ar Valsts policiju un CSDD sagatavos priekšlikumus likuma grozījumiem un Ceļu satiksmes noteikumiem, kurus virzīs izskatīšanai valdībā un Saeimā. 

 
6 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
reku 10.septembris 2019 20:48
3 2 Atbildēt

Tas labi vismaz viens lēmums pareizs no 14 gadu.Un vajadzēja papildinājumu -tikai pa gājēju celiņu vai veloceliņu ja nav izieti satiksmes noteikumu kursi kādi vajadzīgi vismaz lai vadītu velosipēdu,mopēdu.Kādi var būt izņēmumi bez jebkādas apliecības atrasties starp automašīnām uz brauktuves kautvai labējās malas.

nu nu 11.septembris 2019 12:34
2 0 Atbildēt

Un tas ,ka viņi krīt pa labi,pa kreisi?Nav vērā ņemams?Ja jauksies zem mašīnas riteņiem,tad ko,šoferis vainīgs?Ar tādiem likumiem,liekas,ka grib tādā veidā atbrīvoties arī no bērniem!

Vernons 11.septembris 2019 12:47
2 6 Atbildēt

Tiem lielajiem D*irsējiem bērnu nav! Paši arī nekad nav bijuši ar tehniku uz "Tu"!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti