Es ļoti labi varu iedomāties, kas masu ražošanai izdevīgi. Bet mūsdienās daudz kas notiek politiska pasūtījuma dēļ. Tie paši vēju parki Latvijā bez OIK neuzrastos. Arī elektroauto kā tādi ir "politisks pasūtījums".
"Tam, ko tu piedāvā, vajadzētu, lai automašīnas būtu tādas, kā 30. gadu Fords, t.i., vienkāršas, un ar ērti maināmiem agregātiem. "
Kāpēc "kā trīsdesmito gadu fords"? Kāpēc ne "deviņdesmito gadu fofāgens"? Ja tev būtu mk1 golfs, vienīgais iemesls kāpēc tu tajā varētu nevarēt izmantojot vienkāršu instrumentu komplektu ielikt kaut kādu šobrīd ražošanā esošu tiešās iesmidzes lielā bloka motoru varētu būt tikai tas ka fofāgens varbūt ir izmainījis bik bloka lējumu un nav vairs kaut kādas stiprinājumu vietas. Savādāk fofāgens, kurš ražo tikai to, ko ir izdevīgi ražot [un par vecu mašīnu īpašniekiem tam ir nospļauties; lasu kā britu audisti par to spļaudās, salīdzinot ar MB un porku], vienus un tos pašus dzelžus, ar evolucionārām izmaiņām, mēdz lietot vairākas desmitgades. Tas pats lielā bloka motors, EA837, kuru uzprojektēja MB inženieri priekš Audi F103 sešdesmitajos gados, tika lietots līdz deviņdesmito gadu sākumam, pēc tam to mazliet pārtaisīja, izveidojot, ja pareizi atceros, EA811, kam pieder arī mana golfa motors - un tālāk, cik zinu, tad tas bloks joprojām tiek ražots. Ar mazo bloku, ko uztaisīja priekš Audi 50 septiņdesmito sākumā, stāsts līdzīgs - tādu viņu izmantoja līdz deviņdesmito vidum - pēc tam to bloku pārtaisīja alumīnijā; nebrīnītos ja šodienas 1.4/1.5 joprojām būtu rados ar to septiņdesmito gadu motoru. Kārbas - priekš mk1 golfa uzprojektēja 020-to kārbu - tai vēlāk pielika galā piekto robu un tādu to ražoja līdz 1997 gadam, pēc tam pielika klāt sajūga hidrocilindru un tā radās 02K, kuru ražoja vēl līdz kaut kādam 2003. gadam - astoņdesmito otrajā pusē uzprojektēja 02A piecinieci, svaigu dizainu, es nebrīnīšos ja tās kārbas dizaina atvasinājumus ražotu vēl šobaltdien. Un tā varētu turpināt gari un plaši...
tāpēc, jefiņ, ka 30. gadu Fords ir alegorija. Un tas tavs 90. gadu volksvāgens tāpat jau ir piepičkāts ar elektroniku, bet 30. gadu fordam ir 3 vadi - no baterijas uz starteri, uz ģeneratoru, un uz lampām 
Un kas ir ar tiem vadiem? mk1 golfam arī ir kādi 30 vadi - tas netraucē čaļus tajos likt VR6 un tamlīdzīgus motorus. Ak jā, pat esošajā situācijā, kur ražotājiem nospļauties par vecām mašīnām, rietumos aftermarkets piedāvā vadu komplektus lai vecās mašīnās ieliktu populārus motorus.
Jefiņš esi tu pats. Tavs apgalvojums bija ka nav iespējams mašīnai ilgtermiņā nodrošināt maiņas mezglus - es pierādīju ka to varētu darīt pat tagad, kad ražotājiem nav motivācijas to darīt, kur nu vēl tad, ja būtu.
pierādītājs, ibiom.
Cik ir tādu margināļu, kā tu un es, kas paši savām rociņām ir ķeksējuši motorus no mašīnām ārā, un likuši iekšā?
Absolūtais minimums.
Ja būtu jānodrošina infra, kur varētu mašīnai veikt t.s. kapitālremontu, jeb, konveijers, kas mašīnu izjauc, un saliek ar jaunām detaļām - tas būtu sarežģītāk un dārgāk par esošo sistēmu, kur auto pārkausē, un rāzo jaunu.
Abet kurš runā par kaut kādiem konveijeriem? Uzstādījums bija - mūžīga virsbūve kurai pieskrūvētos mezglus nomaina pēc vajadzības. Vai lidmašīnas, kad tām izbeidzas motori, paņem samaļ skaidās? Nē, tām tos motorus noskrūvē un pieskrūvē jaunus.
abrt kā tu iedomājies desmitiem un simtiem tūkstošu mašīnu nomainīt agregātus? Katrs pats ar skruvgriezni? Cik ir lidmašīnum un cik - automobiļu? Un lidmašīnas tāpat samaļ skaidās. Beigās.
Tāpat kā tas notiek tagad... 
'tagad' notiek tā, ka lielākā daļa auto nonāk zem preses
...bet tiem, kuru īpašniekiem nav tik ļoti pohuj, samaina vajadzīgos mezglus.
Es varu pilnīgi saderēt ka pieredzējis cilvēks ar attiecīgu aprīkojumu lietošanai sagatavotu motoru kaut kādā golfā varētu iemest pāris stundu laikā, ja ne ātrāk.