No ārvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem visbiežāk avarē kaimiņi 1

 
LTAB | 15.janvāris 2014 9:09

Kā liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja dati, nereti arī Latvijā ceļu satiksmes negadījumus (CSNg) izraisa ārvalstīs reģistrēto transportlīdzekļu vadītāji.

Laika posmā no 2011. – 2013.gadam par ārvalstnieku izraisītajiem negadījumiem, Latvijā kopsummā ir pieņemti 1819 lēmumi par kopējo izmaksu summu 1,6 miljonu Euro apmērā. Lai gan visbiežāk avārijas Latvijā ir izraisījuši kaimiņvalstu pārstāvji, CSNg izraisītāju vidū manāmi ir arī pārstāvji no tādām valstīm, kā ASV, Turcija un Serbija.

„Salīdzinājumā ar Latvijas iedzīvotāju izraisītiem CSNg ārvalstīs, citu valstu pārstāvju izraisīto avāriju skaits Latvijā ir daudzas reizes mazāks. Tomēr arī ārvalstnieku izraisīto negadījumu skaitam Latvijā ir tendence arvien palielināties, kas saistīts ne tikai ar lielāku transportlīdzekļu plūsmu, bet arī ar izmaiņām, kas atvieglo starptautisku ceļošanu, piemēram, Krievijas pievienošanās Zaļās kartes sistēmai. Tāpat nav noslēpums, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji izvēlas reģistrēt savus transportlīdzekļus Lietuvā vai Igaunijā,” informē LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Pēdējo trīs gadu laikā no vairāk kā 1800 lēmumiem, kuri pieņemti par ārvalsts transportlīdzekļu izraisītajiem CSNg, 350 atlīdzību izmaksas veiktas no Garantijas fonda, jo transportlīdzekļi, kuri ir izraisījuši avārijas ir piedalījušies ceļu satiksmē bez vajadzīgās apdrošināšanas vai arī atbildīgajai apdrošināšanas sabiedrībai nav pārstāvniecības Latvijā. Visbiežākais šādu avāriju, kur izmaksa veicama no Garantijas fonda, īpatsvars Latvijā fiksēts Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas pavalstniekiem, kuri izraisījuši vairāk kā pusi no visiem CSNg.

„Gadījumā, ja CSNg Latvijā ir izraisījis ārvalstīs reģistrēts transportlīdzeklis, apdrošināšanas atlīdzību cietušajiem izmaksās ārvalsts atbildīgā apdrošinātāja pārstāvis (korespondents) Latvijā vai Garantijas fonds, vēlāk ar regresa prasību vēršoties pret CSNg atbildīgās personas apdrošināšanas sabiedrību ārvalstīs vai avāriju izraisījušā transportlīdzekļa reģistrācijas valsts nacionālo biroju, vai arī pret pašu avārijas izraisītāju. Taču neatkarīgi no avāriju izraisījušā transportlīdzekļa reģistrācijas valsts, autoīpašnieki var būt mierīgi, jo, iekļūstot negadījumā, kuru ir izraisījuši ārvalstu transportlīdzekļu vadītāji, apdrošināšanas atlīdzība cietušajiem tiks izmaksāta. Tomēr, lai nerastos sarežģījumi, tāpat kā negadījumos ar Latvijā reģistrētu transportlīdzekli, būtiskākais ir precīzi piefiksēt CSNg apstākļus un informāciju par tā izraisītāja reģistrācijas numuru un valsti, kā arī, ja tas ir iespējams, apdrošinātāju un polises numuru. Ja sadursme ir notikusi ar transportlīdzekli, kurš ir reģistrēts Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā vai citā valstī, kas nav Eiropas Ekonomikas Zonas valsts, tad būtu ieteicams iegūt arī atbildīgā transportlīdzekļa apdrošināšanas polises kopiju”, skaidro Juris Stengrevics.

 
Visi komentāri
 
andzins1111 16.janvāris 2014 19:28
0 0 Atbildēt

Un cik to tām 350 no garantijas fonda nosegtajām prasībām caur regresu ir izdevies atgūt? Domāji, ka baltkrievi, krievi un ukraiņi uzliek mīksto tādām prasībām.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti