Brasas tilta būvdarbus plānots pabeigt līdz 2023.gada Dziesmu un deju svētkiem 2

 
Nozare.lv | 19.maijs 2022 14:48

Brasas tilta būvdarbus plānots pabeigt līdz 2023.gada Dziesmu un deju svētkiem, ceturtdien preses konferencē sacīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks satiksmes infrastruktūras un attīstības jautājumos Vilnis Ķirsis (JV).

Viņš uzsvēra, ka Brasas tilts ir pats izaicinošākais no Rīgas domes mantotajiem projektiem, kura būvdarbu vēsture sākās vēl 2015.gadā un pēc sākotnējās ieceres būvdarbiem patlaban jau bija jābūt pabeigtiem. 

Ķirsis atzina, ka būvdarbu laikā var gadīties kas neparedzēts, taču mērķis ir pabeigt jauno tiltu līdz 2023.gada Dziesmu un deju svētkiem. 

Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods aģentūrai LETA sacīja, ka patlaban plānotās būvdarbu izmaksas ir 13,5 miljoni eiro. Uz aģentūras LETA jautājumu, kā tiek plānots risināt arvien pieaugošo būvniecības izmaksu problēmu un vai noslēgtajā līgumā ir paredzēta cenu indeksācija, Vaivods sacīja, ka šajā līgumā cenu indeksācija nav paredzēta. 

Vaivods skaidroja, ka noslēgtajā līgumā paredzēts mehānisms, kādā veidā pasūtītājs var kompensēt pieaugošās izmaksas un tas atbilst Ekonomikas ministrijas nesen publiskotajām vadlīnijām par būvdarbu cenu kompensāciju. 

Vaivods uzsvēra, ka būvnieki ir piekrituši šādam mehānismam un prognozēja, ka Brasa tilta būvdarbos konfliktiem ar būvnieku iespējamā sadārdzinājuma dēļ nevajadzētu rasties. 

Tilta būvnieka - personu apvienības "CP - Rīgas tilti" - būvdarbu vadītājs Pāvels Sidorovs skaidroja, ka sākotnēji tiks izbūvēti testa urbjpāļi, kurus paredzēts slogot un pēc šī testa projektētājs dos atļauju tilta būvdarbiem.

Sākotnēji plānots uzbūvēt jaunu estakādi virzienā no Mežaparka uz centru patlaban jau demontētās Brasas tilta puses vietā. Pēc šīs estakādes izbūves pa to tiks pārvirzīta sabiedriskā transporta kustība un sāksies otras vecā Brasas tilta puses demontāža. 

Sidorovs skaidroja, ka jaunā estakāde virzienā no centra uz Mežaparku būs platāka, jo uz tās paredzēta gan brauktuve, gan gājēju ietve, gan arī divvirzienu veloceļš. 

Tāpat Sidorovs piebilda, ka ir vienošanās ar "Latvijas dzelzceļu", ka nakts laikā tiks nodrošinātas četras stundas bez vilcienu satiksmes, kuru laikā būs jāveic būvdarbi virs dzelzceļa līnijas. 

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītājs Olafs Pulks (JV) piebilda, ka saskaņā ar plānu paredzēts, ka tramvaja kustība pār tiltu notiks visu būvdarbu laikā. Vecās tilta daļas stāvoklis tiek nepārtraukti monitorēts, tāpēc gadījumā, ja būvdarbu laikā konstatēs drošības riskus, satiksme tiks pārtraukta, taču Pulks izteica cerību, ka tā nenotiks.

Kā ziņots, Brasas tilta pārbūvi Rīgā veiks personu apvienība "CP - Rīgas tilti". Personu apvienību veido divi uzņēmumi - AS "Ceļu pārvalde" un SIA "Rīgas tilti".

Līgums, kas noslēgts ar "CP - Rīgas tilti", paredz darbus veikt par 10 850 397 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Iepriekšējo remontdarbu laikā tika konstatēts, ka Brasas tilta stāvoklis ir tik slikts, ka tas pilnībā jānojauc, kā arī jāizprojektē un jāuzbūvē no jauna. Būvniecības procesu būtiski sarežģīs nepieciešamība nodrošināt nepārtrauktu tramvaja satiksmi pa vienu no pārvada brauktuves pusēm.

Pārvada demontāžu veic AS "Kauno tiltai" par 586 303 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Kā informēja Rīgas dome, Brasas pārvada celtniecībā tika sākta 1957.gadā. Ekspluatācijā tilts tika nodots 1959.gadā. 2019.gada maijā pārvada nesošajās konstrukcijās tika konstatēti būtiski bojājumi, kā rezultātā Būvniecības valsts kontroles birojs un un Satiksmes departaments būvdarbus apturēja līdz izmainīta būvprojekta izstrādei.

Lai nodrošinātu satiksmes plūsmu, tika izstrādāts pagaidu dzelzceļa pārbrauktuves projekts un 2019.gada decembrī izbūvēta pagaidu dzelzceļa pārbrauktuve. Tika veikta pārvada inspekcija, tālākā Brasas pārvada konservācijas darbu projekta izstrāde un tā realizācija.

Lai nodrošinātu tramvaja kustību, esošās sliedes tika pārceltas uz pusi, kura netiks demontēta. Konservācijas darbi tika pabeigti 2020.gada 18.martā.

Lai īstenotu Brasas tilta pārbūves projektu, Rīgas pašvaldība Valsts kasē aizņemsies 11 159 634 eiro.

Kopumā Rīgas pašvaldības investīciju projekts "Satiksmes pārvada pār dzelzceļu pie Brasas stacijas pārbūve" varētu izmaksāt līdz 13 128 981 eiro.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Miks 20.maijs 2022 9:12
2 1 Atbildēt

Tas Ķirsis ir morālais kroplis - šāds bardaks nav bijis kopš kara laikiem.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti