Plāno nodrošināt 10,8 miljonu eiro valsts budžeta līdzfinansējumu Salacgrīvas tilta pārbūvei 1

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 14.marts 2024 19:48

Plāno nodrošināt 10,8 miljonu eiro valsts budžeta līdzfinansējumu Salacgrīvas tilta pārbūvei, liecina Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotais un saskaņošanai virzītais informatīvais ziņojums.

SM atgādina, ka Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūra (CINEA) Militārās mobilitātes trešajā uzsaukumā apstiprinājusi finansējumu 7,5 miljonu eiro apmērā Limbažu novada pašvaldībai tilta pār Salacu rekonstrukcijai Salacgrīvā.

Tādējādi atbilstoši informatīvajam ziņojumam, kas valdība tika skatīts pērn septembrī, finansējuma apstiprināšanas gadījumā no valsts budžeta ir paredzēts līdzfinansējums 50% apmērā no attiecināmajām izmaksām un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmaksai.

Attiecīgi valsts budžeta līdzfinansējums 2024.gadā būs 3,5 miljonu eiro apmērā, bet 2025.gadā - 7,3 miljoni eiro. Savukārt projekta kopējais budžets, ieskaitot CINEA finansējumu, būs 18,3 miljoni eiro ar PVN.

Informatīvais ziņojums paredz SM normatīvajos aktos noteiktā kārtībā sagatavot un iesniegt Finanšu ministrijā pieprasījumu valsts budžeta līdzekļu pārdalei no "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" programmas "Nesadalītais finansējums Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai".

Vienlaikus ziņojumā norādīts, ka pērn decembrī VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) izsludināja iepirkumu par tilta pār Salacu pārbūvi Salacgrīvā, papildinot, ka patlaban notiek pretendentu piedāvājumu vērtēšanas process.

Ministrijā atzīmē, ka pie optimistiska scenārija vērtēšanas process varētu tikt pabeigts un līguma slēgšana uzsākta šā gada aprīlī.

Saskaņā ar projekta pieteikumu projekta uzsākšanas datums ir šā gada 1.jūlijs, bet, analizējot projektā paredzētos būvdarbus un to, ka būvdarbi jāveic Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta teritorijā uz ceturtās nozīmīgākās lašupes Baltijas jūras reģionā, secināts, ka projekta savlaicīgai realizēšanai būtu nepieciešams uzsākt īstenošanu 2024.gada būvniecības sezonā iespējami ātri.

Ziņojumā norādīts, ka ir nepieciešams vienoties ar CINEA par projekta uzsākšanas datumu, nosakot šā gada 1.aprīli jeb datumu pirms piešķīruma līguma noslēgšanas, tādējādi nodrošinot, ka visas ar būvniecību saistītās izmaksas, tostarp avansa maksājums būvdarbu veicējam, tiek attiecināts uz projekta izdevumiem.

Tāpat Limbažu novada pašvaldība, LVC un SM ir panākušas vienotu izpratni par nepieciešamību mainīt projekta finansējuma saņēmēju no pašvaldības uz LVC. Tādējādi, lai nodrošinātu projekta realizāciju, tostarp finansējuma saņēmēja maiņu, SM un LVC slēgs trīspusēju līgumu ar pašvaldību par projekta īstenošanu un pēcuzraudzību būvdarbu garantijas perioda laikā.

LETA jau vēstīja, ka LVC izsludinātājā konkursā par Salacgrīvas tilta pārbūvi saņemti divi piedāvājumi. Patlaban saņemtie piedāvājumi ir atvērti un notiek pretendentu izvērtēšana.

Tāpat SM ir sagatavojusi rīkojuma projektu par Limbažu novada pašvaldībai piederošā nekustamā īpašuma "Tilts pār Salacu Salacgrīvā" pārņemšanu valsts īpašumā, lai mazinātu administratīvo slogu būvniecības procesa laikā, kā arī būvniecība virzītos maksimāli ātri.

Jau ziņots, ka CINEA Militārās mobilitātes trešajā uzsaukumā apstiprinājusi finansējumu 78,8 miljonu eiro apmērā trīs transporta infrastruktūras projektu īstenošanai Latvijā.

Tostarp līdzfinansējums piešķirts Limbažu novada pašvaldībai tilta pār Salacu rekonstrukcijai Salacgrīvā, kas nodrošinās tā duālo pielietojumu civilajām un militārajām vajadzībām 7,5 miljonu eiro apmērā.

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) iepriekš pauda, ka pārbūves laikā satiksme neviena brīdī netiks apstādināta, jo tiks uzstādīts pagaidu tilts, kā arī pēc LVC aprēķiniem tilta pārbūves izmaksas varētu būt 15,1 miljona eiro apmērā bez PVN un tilta būvdarbus ir iespējams veikt divu būvsezonu laikā.

Satraukumu par "Via Baltica" maršrutā esošā Salacas tilta Salacgrīvā tehnisko stāvokli Latvijas kolēģiem paudis arī Igaunijas Satiksmes departaments.

Transportlīdzekļi to pašlaik var šķērsot tikai vienā virzienā vienlaikus, lai izvairītos no novecojušās konstrukcijas pārslodzes.
 

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
NuNu 16.marts 2024 20:32
2 0 Atbildēt

Jautājums - vai to pašu tiltu uzreiz būvēs uzreiz ar 4 joslām un divām brauktuvēm, JO tā tomēr ir A1 (E67) STARPTAUTISKĀ ŠOSEJA? Jeb vispirms pa pārdesmit miljoniem uzbūvēs šo tiltu (kas vienalga ir jābūvē jo iepriekšējais ir praktiski sabrucis), UN PĒC TAM būvēs VĒL VIENU, jau ar 4 joslām + vēl apvedceļu Salacgrīvai?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO)

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 2

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 6

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti