Cik ilgi drīkst braukt ar dzelteno motoreļļas indikatora lampiņu? 17

 

Foto: Publicitātes attēls

Totalenergies | 27.novembris 2023 11:34

Dažādi signāli auto panelī mēdz būt mulsinoši, bet auto eksperti ir vienisprātis - ignorēt tos nav laba ideja. Lai gan ne katra mirgojošā lampiņa ir īsta problēma, tas neizslēdz iespēju, ka to vajadzētu pārbaudīt. Kādos brīžos būtu jāsatraucas par mirgojošu eļļas indikatora lampiņu un kā rīkoties ārkārtas situācijā, stāsta “Total Energies” eksperts Andrejs Hudžidzskis.

Situāciju piemēri:

·         Situācijā, kad automašīna izbrauc no pazemes stāvvietas pa slīpu ceļu un mirgo lampiņa, kas norāda par zemu eļļas līmeni, iespējams, ka tas ir viltus signāls, ko izraisījis stāvais ceļš.

·         Ja, izbraucot līkumu, iedegās eļļas lampiņa, taču pēc brīža pazūd, tas var norādīt jau uz zemu eļļas līmeni, jo pagrieziena laikā tiek izraisīta kustība eļļas tvertnē.

·         Iedarbinot motoru, parādās eļļas lampiņa un neizdziest. Šajā gadījumā eļļas līmenis visticamāk ir minimāls vai vēl zemāks.

Cik bīstami ir turpināt braucienu ar motoreļļas līmeni zem minimālā līmeņa?

Mierīga braukšana ar zemu motoreļļas līmeni līdz tuvākajai garāžai vai veikalam, lai uzpildītu eļļu, noteikti nekaitēs dzinējam, taču to pašu nevar teikt par dinamisku braukšanu. Braukšana ar pilnu jaudu, kalnos vai ar piekabi negatīvi ietekmēs dzinēju, kurā ir minimāls eļļas daudzums. Eļļa darbojas arī kā dzesēšanas šķidrums, un, ja tās ir maz, – temperatūra atsevišķās motora vietās var sasniegt bīstami augstu līmeni. Bīstama ir arī eļļas kartera pārplūšana pagriezienos. Ja eļļas ir maz, kritiskā situācijā uz laiku var tikt atsegts eļļas karteris.

Pat ja īslaicīgi nekas nenotiek, dzinēja ekspluatācija ar eļļas līmeni zem minimālā saīsina piedziņas bloka kalpošanas laiku. Tas ir tāpēc, ka pasliktināsies, piemēram, dzinēja dzesēšana vai piesārņojuma aizvadīšana (neskatoties uz atbilstošu izkliedi, eļļa nespēs uzņemt visus kvēpus). Eļļa, kuras ir pārāk maz, var arī pārkarst.

“Ja esam nonākuši sarežģītā situācijā un nav zināms, kāda eļļa automašīnai ir nepieciešama, ir vērts ieguldīties un izvēlēties vislabāko produktu, jo tad ir lielāka iespēja, ka tas atbildīs visām mūsu dzinēja prasībām. Ja degvielas uzpildes stacijā ir tikai viena vidējas kvalitātes eļļa – to var izmantot arī ārkārtas gadījumā, jo labāk pievienot kaut ko, nekā neko,” norāda Andrejs Hudžidzskis, uzņēmuma “TotalEnergies” vadošais eksperts.

Labs veids, kā pārbaudīt motoreļļas piemērotību, ir eļļas konfiguratori, kas pieejami internetā. Tajā var ievadīt automobiļa datus un programma ieteiks, kāda eļļa būs vislabākā izvēle. Viens no tiešsaistes konfiguratoriem, kas brīvi pieejams ikvienam: https://totalenergies.pl/dobierz–olej–0

Eksperts atgādina, ka eļļas līmenis jāpārbauda automašīnai esot uz taisnas virsmas, turklāt mērījumi jāveic pie izslēgta motora, nogaidot vismaz minūti, kad visa eļļai noplūdīs eļļas tvertnē. Pretējā gadījumā rādījums uz mērstieņa nebūs precīzs. Lai pareizi nolasītu eļļas līmeni, izņemiet mērstieni, notīriet to, atkal ievietojiet līdz galam un atkal izņemiet.

“Lielākajai daļai eļļas mērstieņu ir divi marķieri – minimālais un maksimālais līmenis. Dažiem automašīnu modeļiem ir vēl trešais marķieris, kas norāda augšējo maksimālo līmeni, kas parasti attiecas uz dīzeļdzinējiem. Jebkurā gadījumā eļļas līmenis nekad nedrīkst būt zemāks par minimālo atzīmi”, atgādina Andrejs Hudžidzskis.

 
Visi komentāri
 
Nja 27.novembris 2023 12:01
6 0 Atbildēt

Līdz iedegas sarkana! Un tad līdz dīlerim nopirkt jaunu.

Jūrmalnieks 27.novembris 2023 12:17
13 1 Atbildēt

Daudzi Latvijā domā- kamēr auto rūc un ripo, tikmēr tehniski ar auto viss ir vislabākajā kartībā!

 Un tehniskās apskates inspektori speciāli pie.išas, jo tāds ir valsts uzdevums- izgāzt, lai pildītu valsts kasi!!

 Šāds uzskats ir īpasi bmw markas autovadītajiem, ka viņus speciāli gāž ārā. 😂 Bet ''nežēlībā'' krīt arī visi citi, kuri servisā iegriežas piespiedu kartā- reizi gadā, tikai lai pēc iespējas letāk salabotu izsniegtos divnieciņus, slimības lapā.

Nja 27.novembris 2023 14:47
4 2 Atbildēt

Nu šie ir intereanti apgalvojumi, jāsaka cik ieta TA, cik mašīnu nav vests, 2 nekad nav nepamatoti ielikts. Vienreiz gan teica, var palaist arī ar 1, bet tā kā tev jau par to ir 2, tad šeit arī būs 2, ņem un sataisi. Bet jo jaunāka mašīna, jo ātrāk un vieglāk iziet.

Bradypus 29.novembris 2023 13:22
2 0 Atbildēt

Un vēl daudzi domā tā kā tu - ka TA inspektoriem rūpt tava auto stāvoklis. Tas, ka būtiskas vainas identificēt nespēj, bet "pie.išas" par klasiskiem sīkumiem, jau neko nenozīmē, vai ne? 

Ja jau tik ļoti rūpētu drošība, nevis peļņa, tad taču kaut kā spētu izdomāt, kā tik būtiksu lietu, kā bremzes pārbaudīt, vai ne? Nu OK, tā jau tikai 4x4 problēma... To ir maz. Bet kā ar amortizatoriem? Tos nepārbauda VISPĀR un es varu tikai pabrīnīties, cik daudzi brauc ar nobeigtiem, paši to vispār nepatverot. Bet auto, kuram jau no ražotāja nāk "vaļīgas" bukses, zin no galvas kur "pie.isties" un pamanās pat tikko uzliktu jaunu OEM detaļu atzīt par bojātu.

Artūrs 30.novembris 2023 13:04
0 0 Atbildēt

Gāž jau arī.. Man ir divi auto, viens no tiem bmw e46.Vienmēr tiek īpaši uzturēts kārtībā drošības dēļ.Manā īpašumā jau 17 gads rit,zinu katru sīkumu nogalvas.Skatē vienmēr īpaša attieksme.Vienreiz brutāli pacmit minūtes lauza līdz pasauca vēlvienu palīgā un divatā mocija tālāk un neko nevarēja atrast.. no sākuma likās smieklīgi līdz sapratu ka tas vairs nav normāli un gāju lamāties par to ka tiek apzināti lauzts auto.Tā arī tie umņiki neko neatrada un skati izgāju.Atieksme ir īpaša.. jo nevar būt tā ka ir vecs bmw un skati tabūt ar pirmo.Kad eju skati jeepam tad nekas tāds nenotiek.Pat man saprotot ka ritošā ir jāmaina es mierīgi varu iziet skati,pat norādot skatē lai pievērš uzmanību,ka kautkas ir beikts.Jo bija gadījums kad pēc skates nākošā mēnesī servisā noņēma priekšējos plauktus konstatēja ka visas bukses beiktas(lupatās).Bet skate rokās un tā vienmēr no gada uz gadu norādu uz problēmām jo dzirdu ka kautkas ir jāmaina net nekā.Cita lieta kad ar bmw aizbrauc😂 jāmaina bukses kas ir vesalas😂Nenomainot aizbrauc nākošreiz un brīnumi.. viss kārtībā😂 un arī turmākos gadus skatē tieši tā bukse mistiski ir vesala joprojām😂.

Kanibaals 27.novembris 2023 13:22
2 2 Atbildēt

Dzeltenu?

Krotow 27.novembris 2023 14:54
4 5 Atbildēt

Kopš kura laika eļļas brīdinājuma lampiņa ir dzeltena?

HE 27.novembris 2023 17:47
2 0 Atbildēt

Dažiem VW ir divas eļļas lampiņas viena sarkana ,rāda eļļas spiedienu, otra oranža , iedegas ja ir zems eļļas līmenis...

ezis71 27.novembris 2023 20:25
0 0 Atbildēt

Dažiem,značit ne visiem.Bij man VW un oranžā nebija.

Nja 27.novembris 2023 19:42
2 0 Atbildēt

Kopš sen seniem laikiem. Dzeltans ir brīdinājums par līmeni, sarkans ir spiediens.

Archa 27.novembris 2023 19:48
3 1 Atbildēt

Kādus 20 gadus ir gan dzeltenā (līmeņa) gan sarkanā (spiediena)

Kanibaals 27.novembris 2023 20:06
0 3 Atbildēt

rakstā dzeltena krāsa ne reizi nav pieminēta.

Nja 27.novembris 2023 21:49
2 0 Atbildēt

Virsrakstā ir, tev katra teikuma galā to vajadzēja piekabināt?

Kanibaals 29.novembris 2023 22:01
0 0 Atbildēt

Vēlams, eļļas lampiņa vispār ir sarkana nevis dzeltena. Divas dažādas lampiņas nevar saukties vienādi.

 

es 27.novembris 2023 18:44
7 0 Atbildēt

Krotow 28.novembris 2023 15:02
0 0 Atbildēt

A ko darīt ja lampiņa panelī ir izdegusi?

Bradypus 29.novembris 2023 13:24
0 0 Atbildēt

Vispār jau, atbildot uz virsrakstā uzdoto jautājumu - visu auto mūžu, cerot, ka tā nepievils un iedegsies, kad vajag.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

BMW X4 kļuvis lieks

Savu trešo paaudzi BMW X4 nepiedzīvos. Lasīt vairāk

 

Ko es nopirku Amazon PRIME 2024 dienās? Cik kas maksāja? 1.daļa (+ VIDEO) 10

iAuto iegādājas preces no Amazon par izdevīgām cenām. Atveda pie durvīm 7-8 dienu laikā - šodien būs jau nākošā piegāde. Lasīt vairāk

 

Apjomīgs saules parks dažās minūtēs (+ VIDEO) 4

Tehnoloģija ar konteineros uzglabājamiem, salokāmiem saules paneļiem, ļauj jaunu un apjomīgu enerģijas parku izvērst īsā laikā. Lasīt vairāk

 

Bentley izlaidis pēdējās automašīnas ar W12 dzinēju (+ FOTO) 4

Pēdējie ar divpadsmit cilindru motoriem komplektētie Bentayga, Continental GT un Flying Spur eksemplāri nobraukuši no konveijera zīmola rūpnīcā Krū. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti