papildināts 23.07: Vai ar motociklu drīkst braukt starp stāvošiem automobiļiem Latvijā? (+ video) 138

 
Māris Ozoliņš, iAuto | 23.jūlijs 2015 11:32

Pieļauju, ka visi mēs esam pieredzējuši, ka sēžot automobilī pirms krustojuma vai sastrēguma, starp joslām savu ceļu turpina motocikla vai mopēdu vadītāji. iAuto lasītājs uzdod jautājumu: "Vai netiek pārkāpti CSN?"

Somijā, piemēram, visi motocikli stāv kopā ar automobiļu plūsmu. Francijā brauc starp automobiļiem arī tad, kad satiksme ir virs 50 km/h.

Paldies iAuto lasītājam par iesūtīto video!

Toms Sadovskis, Valsts Policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks: "Motocikliem, mopēdiem un motorolleriem ir atļauts šādā veidā braukt starp joslām, taču jāņem vērā, ka ir jāievēro drošs intervāls no blakus esošajām automašīnām. Ja netiek traucēta satiksme vai apdraudēti tās dalībnieki, tad šādi braukt drīkst.
Video redzams, ka starp automašīnu kolonnām ir pietiekami daudz vietas, lai tur ērti un netraucējot varētu pārvietoties arī mopēda vai motocikla vadītājs."

Jānis Aizpors, VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcija” sabiedrisko attiecību daļas vadītājs: "Saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem motocikliem nav aizliegts braukt starp stāvošiem automobiļiem. Protams, jāievēro norma par droša intervāla ievērošanu. Un nedrīkst aizmirst par savu un citu satiksmes dalībnieku drošību. Ceļu satiksmes noteikumi: 119. Transportlīdzekļa vadītājam atkarībā no braukšanas ātruma jāizvēlas tāda distance, lai, priekšā braucošajam transportlīdzeklim bremzējot, būtu iespējams izvairīties no sadursmes, kā arī jāizvēlas tāds intervāls, kas nodrošina ceļu satiksmes drošību."

iAuto jautā: Kurš būtu vainīgs, ja motociklam braucot starp rindām, notiktu ceļu satiksmes negadījums ietriecoties atvērtās automobiļa durvīs?

Atbild Oskars Irbītis, sertificēts valsts tiesu eksperts, RTU lektors: "Ja kāds atvērs durvis, tad viņš pats ir vainīgs (ja atvērs vadītājs, tad OCTA maksās zaudējumus, ja pasažieris, tad tas ir civiltiesisks strīds un pasažieris maksā no savas kabatas). Pirmkārt, pasažierus nav paredzēts izlaist otrajā, trešajā joslā. Lai izlaistu pasažierus ir jāapstājas CSN paredzētajā kārtībā - atļautā vietā ceļa malā.
Par pārkārtošanos vispār nav jautājumu - pirms manevra ir jāpārliecinās par drošību. Neviens normāls motociklists nelidos garām automobilim, kurš viņa virzienā rāda pagriezienu."

Pieraksties uz mūsu jaunumiem YouTube kanālā un abonē to šeit >>>
Apskati arī pārējos TOP video zem raksta un komentāriem!

 
138 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
janis 23.jūlijs 2015 14:25
112 10 Atbildēt

nu pamēģiniet tādā veidā nolikt tiesības!!!!

aansis 21.jūlijs 2015 8:04
109 22 Atbildēt

Ir nu gan tur ko diskutēt... NEDRĪKST! A kategorijas eksāmenā tieši tāda ir pareizā atbilde.

Bet cits jautājums - vai tiešām vajag kā Somijā? Un kādēļ tieši Somija ir minēta kā paraugs? Korķu par maz? Nu jā - nevaram sūdzēties - normālos Eirostandarta sastrēgumos stundām jāstāv, bet mēs te par pārdesmit minūtēm cepamies :)

Tas, kas notiek praksē, rāda, ka sabiedrība kopumā pieņem, ka divriteņi ir ātrāki un atvieglo satiksmes plūsmu. Lielākā daļa autovadītāju labprāt palaiž un lielākā daļa motobraucēju to izmanto tad, ja tiek laisti un vietas pietiek. Un diemžēl abās pusēs ir "melnās avis" - principiālie autovadītāji, kam skauž un motobraucēji, kas uzskata, ka tās ir viņu tiesības.

Es uzskatu, ka nav jāskatās uz ziemeļeiropas valstu pedantisko paraugu. Smaidīgāki cilvēki dzīvo no mums uz dienvidiem. Un tur neviens ar moci sastrāgumā nestāv...

Vova 20.jūlijs 2015 18:22
87 75 Atbildēt

Autobraucēji lec vai no biksēm ārā, ka viņi, lūk, stāv sastrēgumos, bet nīstamie motobraucēji un, kas vēl sliktāk, arī riteņbraucēji aizlavierē starp joslām viņiem garām. Tad nu meklē, drīkst vai nedrīkst... A motobraucējs par šo jautājumu i neinteresējas. Viņam tas 'dziļi pie kājas' - kur grib, tur brauc :)

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti