Jansons: Mācies – vai brauc vēl lēnāk (+ video) 31

 
Atis Jansons speciāli iAuto.lv | 30.novembris 2015 19:17

Vēl viena sadursme no tiesu eksperta Oskara Irbīša krājumiem. Lūk, kā viņš pats to apraksta.

- Pētot negadījumu iemeslus, it īpaši strīdīgās situācijas, visai bieži iznāk saskarties ar CSNg uz šaura, nepārredzama ceļa. Šie negadījumi nav paši traģiskākie (ātrumi relatīvi nelieli), bet ir pietiekami strīdīgi. Ar kādu ātrumu tad īsti ir jābrauc šādos ceļa posmos un kā ir jārīkojas, ja rodas bīstamība?

Šeit viens tipisks negadījums – automobiļa vadītājs nav izvēlējies drošu kustības ātrumu – tādu, lai būtu iespējams apstāties abiem transportlīdzekļiem – tātad, iespējams, uz pusi mazāku, kā uz platāka ceļa. Tāpat arī rīcība, rodoties bīstamībai, var būt dažāda – var bremzēt un ieslīdēt pretējā kustības joslā, var bremzēt mazāk intensīvi un izvairīties no sadursmes… 

Pieraksties uz mūsu jaunumiem iAuto YouTube kanālā un abonē to šeit >>>

Un te mūsu tradicionālo komentētāju viedokļi.

Juris Teteris, CSDD:

- Transportlīdzekļa vadītājam jābrauc ar ātrumu, kas nepārsniedz noteiktos ierobežojumus, ņemot vērā ceļu satiksmes intensitāti, transportlīdzekļa un kravas īpatnības un stāvokli, kā arī ceļa un meteoroloģiskos apstākļus (īpaši redzamību braukšanas virzienā).

Te īpaši gribas vērst uzmanību redzamībai braukšanas virzienā. Ja tā nav pietiekoša, nesteigsimies, labāk atlaidīsim akseleratora pedāli. Un, kad ceļš kļūs pārredzams, tad braukšanas ātrumu var arī palielināt. Pie katra līkuma ātruma ierobežojumus neuzliksim. Katram pašam vajadzētu izvērtēt savas spējas un prognozēt situāciju. Ja nav pārliecības – neskrienam!

Andris Pļavenieks, “Tālbraucēju akadēmija”:

Pa tādu ceļu un tādu segumu jābrauc ar traktora braukšanas ātrumu! Traktors taču spēja apstāties, ieraugot problēmu, bet džips ne. Apstāšanās ceļš džipam izrādījās garāks nekā redzamība braukšanas virzienā. Varbūt varēja nebremzēt?! Taču “šoferis-vulgaris” savādāk laikam nespēj rīkoties...
Domāju, ka dažus pirmos līkumus džips ir izbraucis ar mazāku ātrumu, piesardzīgāk....taču, nevienam (sākumā) pretī nebraucot, kļuvis drosmīgāks un “saslimis" ar ILŪZIJU - "... ka arī šoreiz ar mani nekas nevar notikt!" 
Lai gan -  domāju, ka tad, ja traktorists noliktu traktoru šķūnī, viņš ar savu džipu brauktu tāpat kā ar džipists ar džipu...

Didzis Kalnietis, joprojām rallists:

Klasiska situācija. Jeep vadītājs (ja tāds automobilī būtu ) nav izvēlējies savām spējām atbilstošu ātrumu. Braucot pa šādu šauru ceļu, ir jābūt gatavam jebkurā brīdī, gan atgriezties savā ceļa pusē un tajā noturēties (!), gan "iesprukt" krūmos, ja pretim braucošais nav atstājis pietiekami daudz vietas tavā ceļa pusē.

Pats šādās situācijās esmu bijis neskaitāmi daudz reižu, īpaši bieži pierakstot un pārbaudot ātrumposmu trases. Visos gadījumos iemanījos palikt savā ceļa pusē, ja vajag - pat izvairīties no pretīm braucošā pa grāvi savā pusē. Te gan jāatzīst, ka nevienā no šiem gadījumiem nepielietoju bremžu pedāli, jo tas izslēdz manevra iespēju, izņemot gadījumus, kad ar steigu jāpamet nekorekti ieņemtā pretējās puses iekšmala.

Viens ieteikums - jāmācās braukt! Ja nemāki - jābrauc tik lēni, lai arī negaidītā un kritiskā situācijā tiktu galā ar auto vadīšanu.

Ivars Caune

Ivars Caune, “Auto akadēmijas” instruktors:

- Nepareizs ātrums, protams. Apstākļiem un braucēja prasmei  neatbilstošs. Bremzēšana brīdī, kad tā nespēj sadursmi novērst. Un aplama brauciena trajektorija. Gan pārskatamība būtu labāka, tālāka, gan iespējas piekļauties grāvmalai tieši vajadzīgajā brīdī lielāka, ja džipa vadītājs “zīmētu” citādu, pareizu līniju. Līkumā ieietu dziļāk, vairāk no ārmalas.

Atis Jansons

Atis Jansons, “Latvijas Avīze”:

- Taisnība visiem. Tetera kungam (katrā līkumā zīmi neuzliksi), Andžam (par to ilūziju), Didzim un Ivaram (bremze nelaikā). Ātrākam braucienam nepieciešamas izglītības un iemaņu nav. Bet ātrums ir. Un avārija arī.

Zēns nezina, nav ne lasījis, ne domājis (kur nu vēl tāda greznība, kā treniņš kādā drošā laukumā vai trasē) par bremzēšanu pagriezienā. Bremzēšana taisnvirzienā (nevis “atstūrēšana”) ir laba, neapšaubāmi rekomendējama vidusmēra vadītājam. Bet kustību pa loku slidenākos ceļa apstākļos tā (Ņutona likums ir visvarens!) pārvērš pieskarē. Un ja tu esi labajā pagriezienā, iebrauksi nevis grāvī, bet pretējā joslā, kura šoreiz ir aizņemta.

Šķērsli apbraukt ir jāmācās. Gandrīz neviens to nedara. Dzīvo ilūzijās par to, ka veiksmīgie labas saķeres kilometri turpināsies bezgalīgi, ka 50-60 km/h ir maz un vidējais pedālis visvarens. Vai tiešām grūti pirmajā sniedziņā atrast tukšu stāvvietu un drusku paspēlēties, lokā pabremzēt un apjēgt sekas?

Labs ir Caunes teiktais par trajektoriju. Labs, bet no vēl augstākiem izglītības un treniņa plauktiem nekā “nebremzē nevietā!”. Tā, kā šo meža taku ripina sarkanais džips (pastāvīgi piekļāvies ceļa iekšmalai), var braukt tikai ĻOTI LĒNI. Ja gribi ātrāk, jāizmanto viss ceļa platums, tava atrašanās līkuma pārskatāmās daļas vidū (vai pat ārmalā) nevienu neapdraud, bet tev dod iespēju gan redzēt tālāk, gan līkumā, kā rallisti saka, ielikt, pagriešanas grūtā darba lielāko daļu veikt jau līkuma sākumā, neatstāt to uz izeju, kurā var parādīties traktors. Tāpēc – jāmācās! Un vēl – jāpazīst savs auto. Jāzina, ka džipam slidenos apstākļos ir ne tikai patīkamās labas vilkmes, laba paātrinājuma īpašības, bet arī neizbēgami trūkumi – lielāka masa (grūtāk apturama un stūrējama), augstāks smaguma centrs (tātad sliktāka vadāmība bremzējot).

Citas iAuto avāriju analīzes:

Avārija 1: Iebrauca pretējā joslā un... šeit >>>

Avārija 1: Ivara Caunes viedoklis šeit>>>

Avārija 1: Didža Kalnieša viedoklis šeit >>>

Avārijas 2 un 3. Instinktīvi un – stulbi šeit >>>

Avārija 4. Grāvī labāk nekā morgā ... šeit >>>

Avārija 5. Apdzīšana krustojumā šeit >>>

 
31 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
xx89 14.decembris 2015 9:56
16 1 Atbildēt

Situācija klasiska, pietiekami nenovērtēta reālā situācija uz ceļa. Viennozīmīgi jāpiekrīt Didzim par spēju jebkurā brīdī atgriezties savā braukšanas joslā. Atrodotiesuz šaura ceļa braucējam jāsaprot, var nākties maksimāli piespiesties brauktuves labajai malai. tas jāņem verā no brauciena uzsākšanas konkretājā posmā(šaurajā vai meža u.t.t). Braucējam jau jābūt gatavam jebkurai situācijai. Nevar braukt ar domu, "ja kaut kas būs tad jau skatīsimies". Būs par vēlu, jo iespējams otrs domās tā pat! Par tām zīmēm. Ir stulbi ceļa līkumos izlikt ātruma ierobežojuma zīmes. vajag likt brīdinājuma zīmes, kas nozīmē uzmanīties, bet nevis automatiski samazināt ātrumu, nesaprotot kāpēc. Ņemot vērā ka visiem braukšanas kvalifikācija nav vienāda. CSDD un LVC par to neaizdomājas.

stāvbremze 14.decembris 2015 21:28
13 3 Atbildēt

Esmu pārliecināts, ka no prokurora mutes šī negadījuma sakarā izskanēja teikums – neatbilstoša braukšanas ātruma izvēle nepārskatāmā ceļa posmā, transportlīdzekļa vadītājam apzinoties to, norāda uz darbības mērķtiecību. Saproti? Mērķtiecīga darbība! Transportlīdzekļa vadītājs nedrīkst vienaldzīgi izturēties pret savu tiesību īstenošanu, vai braukšanas dinamika tiek progresēta vai gluži pretēji regresēta.

Persona ir paredzējusi savas darbības vai bezdarbības seku iestāšanās iespēju, tomēr vieglprātīgi paļāvusies, ka tās varēs novērst. To sauc par noziedzīgu pašpaļāvību.

Ja persona (sarkanā vadītājs) nav paredzējusi video redzamo seku iestāšanās iespēju, kaut konkrētajos ceļa apstākļos vajadzēja un varēja tās paredzēt, tā jau ir noziedzīga nevērība.

Dotajā video situācijā, man skolniekiem autoskolā un Jums, kolēģi autovadītāji, būtu tikai viens jautājums – kādā attālumā no transportlīdzekļa uz ceļa jāizliek avārijas zīme piespiedu apstāšanās gadījumā? Atbilde ietver braukšanas ātruma izvēli dotajā ceļa posmā. Protams, seko papildjautājumi par dažādiem saķeres apstākļiem – sauss, slapjš, sniegs, atkala.

Kā ir, Ati Janson? Ir atbilde metros uz sitiena, uz sekundes? Kāpēc māciet uz dumībām – izmantot visu ceļa platumu, ja CSN 3. punktā rakstīts – transportlīdzekļu braukšana Latvijā ir noteikta pa ceļa labo pusi? Nesaprotu, kas ir lēca, caur ko raugāties uz ceļu satiksmes situācijām? Vai tiem nevajadzētu būt CSN, ja diskutējam par ceļu satiksmi uz koplietošanas ceļiem? Kāds ir šīs lēcas tiesiskais rāmis? Kāpēc no CSN 113. punkta izraujiet tikai trešo daļu – šķēršļa apbraukšanu? Minētā punkta 1. un 2. daļa nosaka samazināt kustības ātrumu vai apturēt transportlīdzekli taisnvirzienā. Vienmēr visos laikos primāri ir bijusi kinētiskās enerģijas džēšana, bremzējot ar maksimālo iespējamo palēninājumu. Kāpēc Jūs cenšaties autovadītājus pārliecināt par vājprātīgu virziena maiņu, ja visas inteliģentās sistēmas rūpējas par taisnvirziena kustības saglabāšanu? Kā es lai zinu, ka tas tur, lūk, pagriezienā slīdošais, brauc Atis Jansons vēsu prātu pīpēdams, sānslīdē apbraukdams viņu traucējošu situāciju? Kurš te apdraud sabiedriskās drošības intereses? – es bremzējošs taisnvirzienā vai Jūs, slīdošs šķērsām pa visu ceļa platumu? Lai manevrētu uz sāniem, vispirms ir jāpārliecinās par satiksmes drošību, tad jāpabrīdina. Kā jūs pirms sānslīdes brīdināsiet citus par virziena maiņu?

Varbūt, vīri, pietiks jaukt braukšanu slēgtā trasē ar braukšanu pa koplietošanas ceļiem?! Kaut viens no Jūsu izvēlētajiem „rallistiem” būtu paskaidrojis tautai, ko nozīmē ceļa pagriezienu izbraukt pa mainīgu trajektoriju. Jums tik vajag pretējo brauktuves pusi, dziļāk iebraukt pagriezienā un tad krāmēt, lai vai kas tur.

Skaidroju es – tautieši, jebkuru ceļa pagriezienu variet izbraukt pa nemainīgu trajektoriju un pa mainīgu. Atšķirība tāda, ka, izvēloties otro variantu tiek saīsināts tā sektora garums, kurā centrbēdzes spēks pieaug līdz maksimālajai vērtībai. Tas ir tas pats spēks, kas kaut kādā laika momentā pieaug līdz maksimālai vērtībai un Jūsu transportlīdzekļa kustību pārvērš pieskarē, par kuru Jansona kungs min rakstā. Algoritms vienkāršs – tuvojoties pagriezienam dzēšam ātrumu līdz drošam, izbraucam pagriezienu un paātrināmies.

p.s. Tos, kuri nelasa CSN un ir nolēmuši sevi bojāejai, ir morāli jānogalina lekcijās, bet izdzīvojušos smagos ceļu satiksmes negadījumos, kuriem dāvāta otra dzīvība, uz pāraudzināšanu, protams, ja vien ir nepieciešamība un vēlme vadīt transportlīdzekli.

DidzisKalnietis 15.decembris 2015 22:41
12 2 Atbildēt

Vernonam: pamēģini iemācīt saviem busiņu šoferīšiem braukt, ne tikai „iedolbīt” CSN – kazi, būs pateicīgi, lai gan, spriežot pēc Taviem pilnīgi vienādajiem komentāriem par jebkuru rakstu, jebkurā sadaļā un forumā, tēmu īsti nenoķer. Tas varētu liecināt to, ka arī par braukšanu pašam īstas sapratnes nav. CSN gan esi korifejs, gan tikai to zināšanā no galvas, diez vai izpratnē. Kā nepabeigtais skaņdarbs mehāniskajām klavierēm...

Tagad – gan vernonam, gan stāvbremzei: ne brīdi mēs, rallisti, neesam teikuši, ka vajadzēja šķērsām, pa mainīgām trajektorijām, gāzi grīdā, te ir trase. Mēs sakām tikai vienu – vajadzētu drusku, drusku uzlabot braukšanas iemaņas, lai, noturētos savā pusē, vai iemanītos apstāties pirms šķēršļa. Ja Atis, Ivars vai es kaut kur esam pieminējuši „ar pilnu gāzi”, tad apsolos vairs nekad neko nekomentēt!!!

Problēma tāda, ka, pēc manām domām, perfekta CSN un ģeometrijas pārzināšanas diez vai kādu ir pasargājusi no avārijām. Nenoliedzot CSN nozīmīgumu, esmu pārliecināts, ka jāmāk arī braukt – tas gan glābj!

Tas, ka visu mūžu esmu nodarbojies ar autosportu, nenozīmē ka jebkura iela, ceļš vai krustojums prekš manis ir trase un sacīkstes, bet gan to, ka braucu, piemēram ar 25% no iespējamā.

CSN nevar aprakstīt pilnīgi jebkuru situāciju un neparedzamus apstākļus, nesaka priekšā ko darīt strīdīgās situācijās. Kad kāds nav pareizi aprēķinājis savu apdzīšanas manevru, ir stulbi bremzēt taisnā virzienā ar domām, ka man taču ir taisnība – tā var izrādīties arī tava pēdējā doma...

Braukšanas prasme nodrošina to, ka negaidītās un ekstremālās situācijās, mēs, rallisti, 98% gadījumos pasargāsim sevi (arī no savām kļūdām) un pasargāsim arī citus (arī no viņu kļūdām) un spēsim novērst negadījumu. Pāri palikušie 2% būs tiem gadījumiem, kad nepaspējām, vai nemācējām , jo arī mēs neesam absolūti, gluži tāpat kā CSN un jebkurš rakstītais likums, instrukcijas, līgums utt. Un tam nav nekāda sakara ar sporta trasēm. Ja jebkurš ceļu satiksmes dalībnieks spētu apgūt braukšanu, lai vismaz par 60% varētu būt drošs, ka tiks galā ar šādām situācijām, avāriju skaits samazinātos par kārtu!

Lai mums visiem izdodas!!!!

Vernonam: pamēģini iemācīt saviem busiņu šoferīšiem braukt, ne tikai „iedolbīt” CSN – kazi, būs pateicīgi, lai gan, spriežot pēc Taviem pilnīgi vienādajiem komentāriem par jebkuru rakstu, jebkurā sadaļā un forumā, tēmu īsti nenoķer. Tas varētu liecināt to, ka arī par braukšanu pašam īstas sapratnes nav. CSN gan esi korifejs, gan tikai to zināšanā no galvas, diez vai izpratnē. Kā nepabeigtais skaņdarbs mehāniskajām klavierēm...

Tagad – gan vernonam, gan stāvbremzei: ne brīdi mēs, rallisti, neesam teikuši, ka vajadzēja šķērsām, pa mainīgām trajektorijām, gāzi grīdā, te ir trase. Mēs sakām tikai vienu – vajadzētu drusku, drusku uzlabot braukšanas iemaņas, lai, noturētos savā pusē, vai iemanītos apstāties pirms šķēršļa. Ja Atis, Ivars vai es kaut kur esam pieminējuši „ar pilnu gāzi”, tad apsolos vairs nekad neko nekomentēt!!!

Problēma tāda, ka, pēc manām domām, perfekta CSN un ģeometrijas pārzināšanas diez vai kādu ir pasargājusi no avārijām. Nenoliedzot CSN nozīmīgumu, esmu pārliecināts, ka jāmāk arī braukt – tas gan glābj!

Tas, ka visu mūžu esmu nodarbojies ar autosportu, nenozīmē ka jebkura iela, ceļš vai krustojums prekš manis ir trase un sacīkstes, bet gan to, ka braucu, piemēram ar 25% no iespējamā.

CSN nevar aprakstīt pilnīgi jebkuru situāciju un neparedzamus apstākļus, nesaka priekšā ko darīt strīdīgās situācijās. Kad kāds nav pareizi aprēķinājis savu apdzīšanas manevru, ir stulbi bremzēt taisnā virzienā ar domām, ka man taču ir taisnība – tā var izrādīties arī tava pēdējā doma...

Braukšanas prasme nodrošina to, ka negaidītās un ekstremālās situācijās, mēs, rallisti, 98% gadījumos pasargāsim sevi (arī no savām kļūdām) un pasargāsim arī citus (arī no viņu kļūdām) un spēsim novērst negadījumu. Pāri palikušie 2% būs tiem gadījumiem, kad nepaspējām, vai nemācējām , jo arī mēs neesam absolūti, gluži tāpat kā CSN un jebkurš rakstītais likums, instrukcijas, līgums utt. Un tam nav nekāda sakara ar sporta trasēm. Ja jebkurš ceļu satiksmes dalībnieks spētu apgūt braukšanu, lai vismaz par 60% varētu būt drošs, ka tiks galā ar šādām situācijām, avāriju skaits samazinātos par kārtu!

Lai mums visiem izdodas!!!!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti