iAuto: Apdzīšanas manevrs, kurš varēja beigties bēdīgi, CSN punkti, kurus pārkāp autovadītāji (+ video) 66

 
iAuto.lv | 25.oktobris 2016 17:49

iAuto rīcība ir nonācis video no ļoti bīstamas, bet nosacīti tipiskas situācijas uz Latvijas ceļiem. Labāk ir mācīties no citu kļūdām, kā Tu domā, kuri vadītāji šajā video pārkāpj un kurus noteikumus, kādu sodu piemērotu Ceļu policija?

Filmētājs uzsāk apdzīšanas manevru, pārkāpjot veselu virkni Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) punktus. Rezultātā viņš nonāk riskantā situācijā, kas varēja beigties ar nelaimi.

Sižetā ir pārkāpti gandrīs visi CSN 107.punktā noteiktie apakšpunkti, jo kādam no tiem izpildoties, no apdzīšanas manevra ir jāatsakās (jāsaprot, ka apdzīšana ir aizliegta):

107. Pirms apdzīšanas sākuma transportlīdzekļa vadītājam jāpārliecinās par to, vai:

  • 107.1. neviens aiz viņa braucošo transportlīdzekļu vadītājs, kuram viņš varētu traucēt, nav sācis apdzīšanu (no iAuto.lv rīcībā esošās informācijas aiz video reģistratora auto bija vēls viens automobilis);
  • 107.2. pa to pašu joslu priekšā braucošā transportlīdzekļa vadītājs nerāda kreisā pagrieziena signālu;
  • 107.3. apdzīšanas laikā netiks traucēti pretim braucošie transportlīdzekļi;
  • 107.4. pēc apdzīšanas viņš varēs atgriezties iepriekšējā braukšanas joslā (brauktuves pusē), netraucējot apdzenamo transportlīdzekli.

Īpaša nozīme ir CSN 107.3. punktam, ka apdzīšanas laikā netiks traucēti pretim braucošie transportlīdzekļi, šādi transportlīdzekļi var parādīties arī no sānu ceļiem vai kā šajā video - autovadītājs apgriezās braukšanai pretējā virzienā!

No Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) sodi par sižetā redzēto:

149.9 pants. Apdzīšanas un samainīšanās ar pretim braucošo transportlīdzekli noteikumu pārkāpšana

  • Par traucējumu radīšanu apdzīšanas laikā pretim braucošo vai apdzenamo transportlīdzekļu vadītājiem — uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 55 līdz 85 euro.
  • Par apdzīšanas uzsākšanu, ja pa to pašu joslu priekšā braucošā transportlīdzekļa vadītājs rāda kreisā pagrieziena signālu, — uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 40 euro apmērā.
  • Par ceļa nedošanu pretim braucošā transportlīdzekļa vadītājam vietās, kur ir apgrūtināta samainīšanās, — uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 50 līdz 70 euro.
  • Par citu šajā kodeksā neminētu ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu — izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 7 euro apmērā.

iAuto atgādina, ka sodi par vairākiem APK pārkāpumiem nesummējas un Ceļu policijai jāpiemēro augstākais soda mērs.

Ja arī Tev ir interesantas fotogrāfijas vai video, tad sūti tās iAuto.lv redakcijai uz sociālajiem tīkliem FacebookDraugiemTwitter vai uz e-pastu iAuto (at) iAuto .lv, vai šeit >>>

Pieraksties iAuto YouTube kanāla jaunumiem - abonē šeit >>>

Raksti komentāros, kuri autovadītāji un kuru no CSN punktiem pārkāpj, kāds būtu sods saskaņā ar APK? Ja pavisam godīgi, uzraksti, kuru no šeit redzamajiem pārkāpumiem Tev sanāk izdarīt vismaz reizi gadā?

Vēlāk pievienosim precīzu skaidrojumu par iesaistīto transportlīdzekļu pārkāpumiem un kādus sodus varētu piemērot.

 
66 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
anonimikis 25.oktobris 2016 22:12
60 1 Atbildēt

Filmētājs ir reti kretīnisks smerdelis. Viņam bija 2 iespējas labot situāciju un pazust atpakaļ savā joslā. Bet šim par visām varēm vajadzēja apdzīt visus un tieši tagad.

Palaidniex 26.oktobris 2016 14:24
39 0 Atbildēt

Lai nodrošinātu satiksmes drošību atļauta pat ekstemāla bremzēšana ar momentālu pedāļa spiešanu grīdā JEBKURĀ BRĪDĪ

104. Aizliegts:

104.4. strauji bremzēt, ja tas nav nepieciešams ceļu satiksmes drošībai.

Ja tāda nepieciešamība ir - nodrošināt satiksmes drošību - tātad JĀVAR NEDOMĀJOT un ne ar vienu nesaskaņojot un neskatoties spogulī spiest bremžu pedāli grīdā!

jo saskaņā ar

105. Transportlīdzekļa vadītājam atkarībā no braukšanas ātruma jāizvēlas tāda distance, lai, priekšā braucošajam transportlīdzeklim bremzējot, būtu iespējams izvairīties no sadursmes, kā arī jāizvēlas tāds intervāls, kas nodrošina ceļu satiksmes drošību.

bremzētājam ir jābūt 100% garantijai, ka sekojošais auto brauc ar pietiekamu distanci un pagūs arī nobremzēt tam neuztriecoties!

Aiz muguras braucējam nav NEKĀDU tiesību priekšā esošajam strauji bremzējot apsriest viņa tiesības bremzēt un pamatotību bremzēt. Gluži kā armijā - kāds stājās ar pedāli grīdā - tev jābū tam gatavam un jāspēj apstāties bez bums! Aiz muguras braucējam dēļ ierobežotas redzamības un putniem galvā var nebūt skaidrs bremzēšanas iemesls, bet tas nedod tiesības braukt pārāk ciešā distancē un nespēt nobremzēt bez bums...

k442 25.oktobris 2016 19:10
29 0 Atbildēt

Pēc manām domām, filmētājs arī ir tāds padulls - uzsāk apdzīšanu tuvu aiz otra, kurš priekšā arī tādu pašu manevru izpilda, turklāt jāadzen divus auto un ceļš aiz tiem diez ko pārredzams nav...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti