Nedrošu paroļu dēļ katru dienu tiek uzlauzti 300 000 kontu 4

 

Foto: Publicitātes attēls

Samsung | 11.maijs 2019 16:08

– Katru dienu pasaulē nedrošu paroļu dēļ tiek uzlauzti aptuveni 300 000 cilvēku digitālie profili, bet joprojām, jau septīto gadu saglabājot nemainīgu līderpozīciju, populārākā parole ir “123456”, atklāj SplashData veiktais pētījums.

Atzīmējot Paroļu dienu, kas ir 2. maijā, Samsung apkopojis ierastākās kļūdas paroles izvēlē, ko cilvēki mēdz pieļaut, un ieteikumus drošu paroļu izveidei.

Paroles veidošanas kļūdas

Tā pati parole, bet cits profils: Virdžīnijas tehniskās augstskolas datorzinātnes pētījums atklāj, ka 38% cilvēku izmanto vienu un to pašu paroli dažādiem digitālajiem profiliem.

Parole ar nelielu atšķirību: 21% parasti izmanto vienu paroli, reģistrējoties jaunos portālos. Brīdī, kad ir pienācis laiks mainīt paroli, tajā tiek izmainīta tikai maza detaļa.

Regulārās paroles: Pētījums atklāj, ka cilvēki izmanto “pastaigu paroli”, piemēram, “qwerty” vai “123456”. Tās ir paroles, kurās tiek izmantotas plaši pazīstamas burtu un ciparu kombinācijas.

Personīga informācija parolē: Nereti tiek izvēlētas paroles, ko veido savs vai tuvinieka vārds un kāds jubilejas gads.

“Būtiska mūsu dzīves daļa šobrīd atrodas telefonā – saziņa ar tuviniekiem, draugiem un kolēģiem, fotogrāfijas, bankas maksājumi un cita informācija, kuras nonākšana svešās rokās būtu ļoti nepatīkama. Neraugoties uz to, piektdaļa Latvijas iedzīvotāju joprojām neizmanto pilnīgi nekādu telefona aizsardzības metodi[1]”, norāda Samsung Electronics Baltics tirdzniecības vadītājs Māris Ķikāns. “Samsung viedtālruņos aizsardzību nodrošina mikročipa līmenī iestrādātā drošības platforma Knox, tomēr cilvēka rīcībai joprojām ir izšķiroša nozīme. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā pasargāt datus savā ierīcē, ir drošas paroles izveide.”

Kā izveidot droši paroli?

Parole kā kods: Droša un viegli iegaumējama parole izveidojama, pārvēršot jums zināmu frāzi par kodu, piemēram, “man ir divi kaķi un māsa Anna” ir iespējams pārveidot par paroli: “Mi2kumA”. Ir iespējams arī kombinācijās izmantot burtu nomainīšanu pret cipariem, piemēram, frāze “manu suni sauc Reksis” varētu tikt pārveidota kā “MssR3ksi5”.

Parole bez emocijām: Lai gan paroles ar emocionālu piesaisti ir viegli atcerēties, ieteicams izveidot neitrālu paroli ar ikdienišķu informāciju. Īpaši ieteicams izvairīties parolēs izmantot tikai vārdus kombinācijā ar svarīgiem datumiem - tos iespējams uzlauzt pat bez īpašām programmām.

Parole tikai sev: Kad ir izdevies izveidot spēcīgu paroli, ieteicams to saglabāt tikai sev – neteikt citiem, nepierakstīt viedierīcēs vai uz lapiņas. Ja tomēr nepieciešams to piefiksēt, svarīgi to darīt vietā un veidā, kas citām personām nav viegli atrodama un saprotama. Piemēram, PIN kodu var ierakstīt telefonā ar izdomātu personas vārdu, kura telefona numura pēdējie cipari būs kods.



[1] Aptauju pēc Samsung Electronics Baltics pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu kompānija “Norstat” 2019. gada martā, aptaujājot vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju

 
Visi komentāri
 
Vārds 11.maijs 2019 21:19
0 0 Atbildēt

Iauto ir vismaz 8 simbolu parole vajadzīga?

Kanibaals 12.maijs 2019 0:19
4 4 Atbildēt

Kārtējās muļķības par ir kā sarežģītas paroles izveidi. Šāda parole tikai izskatās sarežģīti uzminama un patiesībā ir grūti iegaumējama cilvēkam, bet viegli atkožama datoram. Noteicošais ir paroles garums un lai vārds nav vārdnīcā. DiviKlibiZirgi ir pat labāka parole par nosauktajām.

viencexperc 13.maijs 2019 10:17
4 1 Atbildēt

un kas notiks, ja uzlauzīs manu iauto.lv paroli?

Vai izlasīs cik lielu man atsūtīja rēķinu uz epastu?

Pat bankā nauda ir apdrošināta. Ja kāds uzlauzīs, tad tev naudu atgriezīs.

sievas plikās bildes, bērnu pornogrāfiju, offšoru darījumus neviens neglabā publiski ( par internetu ) pieejamās vietās. Bet ja viņš glabā google failos, tad viņam pat droša parole nepalīdzēs...

WALA 13.maijs 2019 10:28
0 1 Atbildēt

Procīzāk gan būtu teikt ka būt labi regulāri ieskatīties publiski pieejamās paroļu "vārdnīcās" lia pārliecinātos ka tu tur neatrodi savu izvēlāto parole - tad to ir vienkārši atšifrēt, ja tās tur nav un parole ir vismaz 8 simbolus gara un satur lielos/mazos burtus un ciparus - tad var justies samērā droši, līdz brīdim kamēr neesi kļuvis par hakeru uzbrukuma mērķi. Tad ja ir potenciāls tam ka vari kļūt hakeriem intersants - ir vērts likt vismaz 12 simbolu paroles, un rūpēties lai publiski konti nesatur to pašu paroli ko kādi svarīgi iekšēji konti. Vai vēl labāk izmantot kādu no vairāk-faktoru autentifikācijas rīkiem tur kur tam ir vērtība ( jo dzīvi ērtāku tas pilnīgi noteikti nepadara !!!)

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen Golf zaudē visvairāk saražotā auto titulu Vācijā 2

Golf vairs nav visvairāk saražotais auto modelis Vācijā, tomēr šis tituls joprojām paliek pie Volkswagen. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 5

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 

Brāļi Lielbārži izcīna pirmo uzvaru Pasaules čempionātā Portugālē

20. un 21. aprīlī Portugālē, Alqueidão, “Torres Novas” trasē aizvadīts Pasaules čempionāta pirmais posms blakusvāģu motokrosā, kur savu pirmo uzvaru šajā seriālā izcīnīja Daniels Lielbārdis un Bruno Lielbārdis. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti