Facebook palaiž programmu, kas cīnās pret viltus ziņu izplatīšanu Baltijā 3

 

Foto: Publicitātes attēls

Ieva Circene | 26.marts 2020 8:26

Facebook paziņo par trešās puses faktu pārbaudītāju programmas palaišanu Latvijā un Igaunijā un tās paplašināšanu Lietuvā

Facebook, cīnoties pret dezinformāciju, visā pasaulē sadarbojas ar neatkarīgiem trešās puses faktu pārbaudītājiem, kas caurskata un novērtē satura precizitāti. Šodien mēs paziņojam par trešās puses faktu pārbaudītāju programmas palaišanu Latvijā un Igaunijā, kā arī tās paplašināšanu Lietuvā, programmā iesaistoties Re:Baltica un DELFI, kas pievienojas esošajam partnerim 15min.lt. Visus partnerus ir sertificējis no politiskās ietekmes neatkarīgais Starptautiskais faktu pārbaudes tīkls (International Fact-Checking Network).

Kad faktu pārbaudītājs atzīmē, ka stāsts ir nepatiess, mēs to ziņu joslā attēlojam zemāk, būtiski samazinot tā izplatību. Tas aptur izdomājumu izplatīšanos un samazina to cilvēku skaitu, kuriem tiek attēlotas šīs ziņas. Arī lapām un domēniem, kas atkārtoti izplata viltus ziņas, tiek samazināta redzamība un tiek liegta iespēja gūt ieņēmumus un reklamēties. Kad ieraksts tiek atzīmēts kā nepatiess, mēs brīdinām cilvēkus, kas to redz vai ar to cenšas dalīties, ka šis ieraksts ir atzīmēts kā nepatiess.

“Mēs esam iepriecināti par mūsu trešās puses faktu pārbaudītāju programmas palaišanu Latvijā un Igaunijā un par tās paplašināšanu Lietuvā, iesaistot tajā Re:Baltica un DELFI. Mēs ļoti atbildīgi izturamies pret pienākumu cīnīties ar viltus ziņām, tāpēc pastāvīgi meklējam jaunus veidus, kā apturēt dezinformācijas izplatīšanos mūsu platformā,” norāda Jakobs Turovskis (Jacob Turowski), Facebook Sabiedriskās politikas daļas vadītājs Baltijas valstīs un Polijā.

Šī programma tiek ieviesta saskaņā ar Facebook trīsdaļīgo stratēģiju, kuras mērķis ir uzlabot ziņu joslā attēloto stāstu kvalitāti un patiesumu, un kuras ietvaros Facebook dzēš Kopienas standartiem vai Reklāmu noteikumiem neatbilstošus kontus un saturu, samazina viltus ziņu un neīsta satura, piemēram, klikšķēsmas izplatību, kā arī informē cilvēkus, sniedzot vairāk informācijas par viņiem redzamajiem ierakstiem.

Šobrīd mums ir vairāk nekā 55 partneri, kas pārbauda saturā minētos faktus vairāk nekā 45 valodās visā pasaulē, un mēs turpinām ieguldīt iespējās, kas ļautu paplašināt šīs darbības.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica kopš 2011. gada pēta tādas sabiedrībai svarīgas tēmas kā sociālā nevienlīdzība, veselības aprūpes pieejamība, izglītības kvalitāte, korupcija un arī dezinformācija. 2019. gada vidū Re:Baltica atklāja faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības sadaļu Re:Check. Tās mērķis ir regulāri pārbaudīt un atspēkot tradicionālajos un sociālajos medijos izplatīto dezinformāciju. Šajā laikā Re:Check publicēti vairāk nekā 70 raksti, projekts ir kļuvis par dalībnieku starptautiskajā faktu pārbaudes tīklā IFCN un guvis lielu auditorijas atsaucību. "Esam gandarīti par iespēju pievienoties Facebook trešās puses faktu pārbaudītāju komandai, kas mums ļaus izdarīt vēl vairāk," Re:Check vadītāja Evita Puriņa.

Mēs kā valsts vadošais ziņu portāls izjūtam pienākumu izglītot sabiedrību un veicināt pilsoņu noturību pret dezinformāciju. Pirms trim gadiem Delfi aktīvi iesaistījās cīņā pret viltus ziņām un propagandu - palaida projektu Demaskuok.lt (tulkojumā “atmasko”). Nesen paplašinājām tā darbību, palaižot faktu pārbaudīšanas projektu Melo detektorius (tulkojumā “Melu detektors”), kā arī Delfi kļuva par sertificētu IFCN Principu kodeksa parakstītāju. Mēs degam nepacietībā sākt šo sadarbību ar Facebook, jo tas mums ļaus pievērsties šai problēmai vēl plašākā mērogā, un es ticu, ka šis kalpos par pamatu produktīvai un ilgstošai sadarbībai,” norāda Vitautas Benokraitis (Vytautas Benokraitis), Delfi Lithuania izpilddirektors.

 

 
Visi komentāri
 
Antons 26.marts 2020 11:00
2 2 Atbildēt

Re:Baltica un Delfi pret viltus zinām)). Grūti atrast sliktākus propagandas izplātītājus... Ir tāds izteiciens, zaglis kliedz ķer zagli!

Murmulis 26.marts 2020 14:27
3 0 Atbildēt

Kad tikai zem Antona nesēž Jānis Pļaviņš, Aivis Vasiļevskis vai Valentīns Jeremejevs, kas pēdējā laikā ļoti aktīvi sociālos tīklos ar saviem murgiem. Sektas locekļu sastāvs jāpaplašina un aitām vilna jācērp.

iAuto 27.marts 2020 15:11
0 0 Atbildēt

Šis ir labs video piemērs no LTV ziņu dienesta

Jauc kopā nesalīdzināmus faktus!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 7

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 34

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti