Dažas vērtīgas / noderīgas preces Tavai ziemai 14

 
1.decembris 2005 9:20

Pēdējā laikā popularitāti Latvijas preses slejās ieguvuši raksti par to, kā automobilis jāsagatavo ziemai. Parasti, kā neatņemama sastāvdaļa braukšanai ziemas apstākļos minēti gan „piepīpējamie” vadi, gan velkamā virve.

Kādi nu kuram tie mērķi gaidāmajai ziemai... Savukārt mēs esam apņēmības pilni braukt. Ne stumt, ne vilkt, ne „piepīpēt”. Braukt! Turklāt braukt droši, komfortabli – ar smaidu sejā!

Protams, jebkurš autoskolas braukšanas instruktors vai vienkārši autobraucējs ar pieredzi apgalvos, ka braukšanai ziemas apstākļos galvenais ir pareizi izvēlētas riepas. Ne jau naivais apgalvojums, ka ziemā vajadzīgas ziemas riepas. Tas jāzina ikvienam autobraucējam, jo šis punkts iekļauts ceļu satiksmes noteikumos. Vairāk gan jautājums – kādas riepas konkrētiem apstākļiem piemērotākas.
Tomēr ir arī citi, ceļu satiksmes noteikumos neiekļauti faktori, kas nodrošina mums drošu braukšanu ziemā – bez nevajadzīgiem kreņķiem.

VAR JAU IZSAUKT TAKSOMETRU

Šis piesardzības solis gan nav saistīts ar braukšanas drošību, taču ar autobraucēja ērtībām nenoliedzami. Paceliet rokas tie, kas kaut reizi nav nežēlīgi vēsā ziemas rītā izpildījuši dejai līdzīgu rituālu gar automašīnas aizsalušajām durvīm, vai durvju atslēgām! Silta elpa atslēgas caurumā, kas tūdaļ pat pārvēršas sniegbaltos kristāliņos. Šķiltavu liesma, kas jau pēc pāris sekundēm apdedzina pirkstus, taču ietiepīgi nepalīdz atslēgai pagriezties. Cerams, ka vismaz neesat sekojuši sadzīves tehnikas reklāmas šedevram – uzliet aizsalušajām durvīm karstu ūdeni? Nē, nenoliedzami efektīvs atsaldēšanas paņēmiens. Tikai ar nosacījumu, ka visu dienu sēdēsiet automobilī un turēsiet durvis ciet ar roku.

0.jpgPaņēmienu ir daudz. Labāk neturpināsim tos visus uzskaitīt. Ja nu uzrodas kāds, kurš vēlēsies eksperimentēt? Labāk jau uzticēsim savu bēdu profesionāļiem. Cīņā ar aizsalušām slēdzenēm gatavi mesties ne mazums dažādu līdzekļu. Mūsu rīcībā nonākuši trīs no tiem.

2.jpgNeliela baltas plastmasas pudelīte, kuras etiķeti rotā gana pazīstamā vācu auto ķīmijas flagmaņa zīmols REX. Ērti, jo puscaurspīdīgā plastmasa ļauj redzēt, cik vērtīgās vielas vēl atlicis. Arī darbības mehānisms pietiekami vienkāršs jebkuram no mums – cik stipri pudelīti saspiedīsi, tik šķidruma iekļūs slēdzenē. Polijā ražotais BIOLINE slēdzeņu atkausētājs ir gluži tādas pašas iedarbības, tikai aerosola formātā. Nospied podziņu un gaidi, kad atslēga ļausies atvērties.

Abi minētie „atsaldētāji” pieejami 50 mililitru porcijās. Nav daudz, taču gana daudz, lai kabatā līdzi to nenēsātu. Un kāda gan jēga no atsaldējoša šķidruma, ja tas rātni guļ aizsalušas automašīnas durvju kabatiņā?

1.jpgTe nu uzņēmums ar skanīgu nosaukumu CAR PLAN var izrādīties neaizstājams. Tas aerosola formātā pircējam tiek piedāvāts tikai 18 mililitru apjomā, taču asprātīgā iesaiņojumā – atslēgu piekariņa izskatā.

Kabatā tas vietu neapšaubāmi aizņem. Taču mums vienmēr ir iespēja izvēlēties – braukt ar savu auto, vai izsaukt taksometru...

SLIDENA GUMIJA?

Cerams, ka slēdzene ir padevusies un atslēga pazemīgi pagriežas vēlamajā virzienā. Jauki. Taču paceliet rokas tie, kas zina, kāpēc durvis ar vien vēl neveras! Nu ja – blīvju gumijas sasalušas. Te gan neko daudz nepalīdzēsi ar ķīmiju, ja jau laicīgi nebūsi piesardzīgs. Proti – durvju blīvju gumijas jau laikus jāapstrādā ar speciāli tam domātu silikonu.

5.jpgČaklākie no mums to var darīt ar jau pieminētā REX palīdzību. Līdzīgi zābaku spodrināmajiem līdzekļiem, šis ir plastmasas pudelītē ar sūkļa tamponiņu galā, kas ļauj vienmērīgi ieziest gumijas ar vērtīgo līdzekli. Arī CAR PLAN piedalās cīņā ar aizsalušām blīvju gumijām un piedāvā silikonu aerosola iesaiņojumā. Lietojot šo līdzekli, fizisks spēks, iespējams, izmantojams mazāk. Runājot par rezultātu – tas nu katra paša ziņā! Vienu gan vēlams likt aiz aus – gumijas jāapstrādā, kad tās ir sausas.

RASAS LĀSES MANĀ STIKLĀ

Bija laiki, kad katra autobraucēja neatņemams inventārs bija lupata. Lupata, ar kuru ik pa brīdim noslaucīt no iekšpuses aizsvīdušo vējstiklu. Mūsdienās par to parūpējas jaudīgi un optimāli pareizi izvietoti ventilatori, kā arī salona gaisa filtri. Tomēr mitrā laikā logi svīst. Gudri cilvēki saka, ka logi svīst vēl kāda, satiksmes noteikumos aizliegta iemesla dēļ.

6.jpgBIO LINE aerosols ANTY-PARA pasargā stiklu no svīšanas un, līdz ar to, nodrošina ideālu redzamību. Atliek tikai uz tīra un sausa stikla virsmas uzklāt vieglu pretsvīšanas līdzekļa kārtu, ļaut nožūt dažas minūtes un tad ar sausu salveti notīrīt stiklu. Starp citu, mājsaimnieces šim līdzeklim praktisku pielietojumu atradušas arī pie vannas istabas spoguļiem un virtuves logiem.

3.jpgREX piedāvā citu risinājumu – pretsvīšanas salvetes. Tās gan vairāk līdz tad, kad stikls jau aizsvīdis. Ar salvetēm viegli notīrīt mitrumu un pēc lietošanas stikls saglabā īpašību nesvīst, ja salvete samitrināta un aktivizētas vielas, kuras stiklu sargā no mitruma. Ja ar noslaucīto logu mitrumu nepietiek, salveti vēlams samitrināt ar ūdeni. Tādejādi ērti un viegli nodrošināt labu redzamību.

ŠĶIDRIE LEDUS SKRĀPJI


Lielai daļai autovadītāju rīta rituāls pie apsarmojušajiem automašīnas stikliem ir sirdij tuvs. Kamēr motors cenšas piesildīt automobiļa salonu, kreisā roka laiski ar ledus skrāpi atbrīvo stiklu no apledojuma, savukārt labā roka tur rīta cigareti. Nepaiet ne desmit minūtes, kad vējstiklā un sānu stiklos pie atpakaļgaitas skata spoguļiem uzrodas nelieli, no ledus brīvi novērošanas caurumi. Par diez cik drošu tādu braukšanu gan nenosauksi. Lai arī tikai kādu laiku, kamēr atkūst pārējā stiklu daļa.

7.jpgTiem, kam iedzimtais slinkums ņem virsroku pār iespēju paskrāpēt apledojošo stiklu, Vācijas auto ķīmijas ražotājs REX piedāvā pat veselus divus veidus, kā cīnīties ar ledus puķēm. Aerosols 300 mililitru apjomā un rokas pulverizators 500 mililitru apjomā.

Savukārt CAR PLAN piedāvā tikai atledojošo aerosolu BLUE STAR DE-ICE. Ja šos līdzekļus uzsmidzina stiklam, sākot ar augšējo malu un ļauj ledum atkust dažas minūtes, to viegli noslaucīt ar vējstikla slotiņām vai mīkstu lupatiņu. Šo līdzekļu priekšrocība ir tā, ka pēc atsalšanas tie neļauj veidoties jaunam apsalumam pat tad, ja automobilis vēl nav iesilis.

BEZ ŠĶIDRUMA NEIZTIKT

Lai arī kā esam sagatavojuši automobili braukšanai ziemas apstākļos, lai arī kā esam parūpējušies par ideālu redzamību gan salā, gan atkusnī, bez vējstikla mazgāšanas šķidruma neiztikt. Sniegs, dubļi un devīgs sāls slānis redzamību laupa zibens ātrumā.

8.jpgZiemas šķidrumu veikalu plauktos - cik tik vēlies. Dažādās krāsās, ar dažādu smaku un dažādās cenās. REX piedāvā izvēlēties taupīgu dzīves veidu un lietot ziemas šķidruma koncentrātu. Tas paredzēts efektīvai darbībai līdz pat mīnus 60 grādiem. Ņemot vērā, ka mūsu klimatiskajos apstākļos lielākoties termometrs vairāk par mīnus 20 grādiem nerāda, šis koncentrāts jaucams attiecībās 1:3 vai siltākā laikā pat 1:4.

REX ziemas šķidruma koncentrāts pieejams viena litra un piecu litru iesaiņojumā. Ja mūsu rīcībā ir garāža, kur lielāko iepakojumu uzglabāt, tad taupīgā režīmā ar to var pietikt pat visai ziemai.

Šķiet, svarīgākais ziemas braukšanas ekipējums mums ir. Pārējais jūsu pašu ziņā – labs garastāvoklis vēsā ziemas rītā, piesardzība bīstamākā ceļa posmā un palīdzīga attieksme pret tiem, kas ziemai sagādājuši velkamo striķi un „piepīpējamos” vadus!

www.tscauto.lv

Apmaksāts reklāmas raksts
 
Visi komentāri
 
186914. viesis 29.novembris 2005 13:02
0 0 Atbildēt

Man tas viss ir un ne tikai! Tā ka braucu īpaši neiespringdams.

186915. viesis 29.novembris 2005 13:13
0 0 Atbildēt

Nu...

Ķimija ir laba, tomēr nebūt ne visspēcīga....

Ir bijis gadījums kad tikai karsts ūdens palīdzēja dabūt vaļā durvis... Un pēc tam nebūt nebija tik ļauni kā rakstā minēts. Tikai sasniedzot galapunktu kamēr auto vēl silts rūpīgi durvis un gumijas jānoslauka. (īstenībā to ir vērts katru vakaru aukstumā izdarīt - stipri samazina rīta izklaides iespējamību) Arī silikons gumijām drusku palīdz. tikai tas uz sausas gumijas jāsmērē.

Slēdzeņu atkausētāji - cik mēģināju - pilnīgi garām..... Kamēr slēdzenes slēdzās tās kārtīgi jāsaēļlo. Piem WD40. Tas gan palīdz.

186919. viesis 29.novembris 2005 13:28
0 0 Atbildēt

Vajag centraalo atsleegu, nebuus jaapeerk sleedenju atkauseetaaji :)

186924. viesis 29.novembris 2005 13:39
0 0 Atbildēt

Sheps, nepalīdz. Tādā laikā, kā tagad, kad pa dienu ir mitrs un pa nakti uzsalst līdz kādiem -3. Gadās, ka sasalst tieši durvju slēdzenes mehānisms nevis atslēgas caurums un centrālā neslēdz vaļā. Ja mīnusi ir lielāki, nav problēmu. Bet tā, palīdz tikai durvju jaukšana un mehānisma eļļošana, arī visi tie pūšamie ir garām, jo iesmērē tikai atslēgas caurumu, kas man nav aktuāli.

186926. viesis 29.novembris 2005 13:46
0 0 Atbildēt

Deicera, kuru pūš uz stikla, manuālī ir rakstīts, ka nedrīkst pieļaut tā nokļūšanu uz gumijām vai krāsas. Tā kā manas mašīnas stiklam visriņķī ir gumijas, uz kurām tā zampa beigās notecēs, un tālāk ir krāsots metāls, labāk iztieku ar skrāpi un logu šķidrumu.

186934. viesis 29.novembris 2005 15:19
0 0 Atbildēt

efektīvi un lēti atslēgām palīdz izopropanols vai etanols

186950. viesis 29.novembris 2005 17:03
0 0 Atbildēt

Tīri labi palīdz arī tās pašas škiltavas. Tikai nevajag ar tām gar atslēgas caurumu snaikstīties. Vajag virs liesmas kārtīgi uzsildīt pašu atslēgu un tad spraust iekšā.

186968. viesis 29.novembris 2005 18:55
0 0 Atbildēt

Kāds fizikas brīnums gan notiek pēc karstā ūdens liešanas, ja visu dienu turēsiet durvis ciet ar roku? Dohhh...

186980. viesis 29.novembris 2005 21:23
0 0 Atbildēt

Vajag autonomo kraasinju ;) Ieregulee timeri (vai iesleedz ar pulti) un iekaap siltaa autinjaa :)

187011. viesis 30.novembris 2005 8:46
0 0 Atbildēt

Normāls reklāmas rakstiņš. Kur normāls cilvēks šos "brīnumus" var nopirkt Latvijā?

187039. viesis 30.novembris 2005 10:03
0 0 Atbildēt

man arii shkjiltavas vienmeer ir paliidzeejushas, vienreiz gan karstu uudeni arii uzleeju.. :D

187059. viesis 30.novembris 2005 11:47
0 0 Atbildēt

nu ja centralka iesalst, bet atsleegas no taas ir atvienotas, taa ka mashiina sleedzas tikai ar pulti, tad paliidz tikai vecaasmaates termofors ar karstu uudeni.

187366. viesis 4.decembris 2005 9:50
0 0 Atbildēt

visādus līdzīgus štruntus var nopirkt benzīntankos... un par to atslēgu atkausētāju, , tiktiešām arī cik esmu lietojis - viss pofig, vienīgi taka durvis dabū vaļā tad riktīgi iepūš to šķidrumu, tad nākamajā rītā vairs neiesalst.... laikam bišku ieeļļojas slēdzenes.. tur sastāvā tomēr kautkāda eļļa arī ietilpst

188283. viesis 13.decembris 2005 15:43
0 0 Atbildēt

Rudenī slēdzenēs jāiepūš WD-40 un tad visu ziemu par šitiem atkausēšanas mēsliem varēs nedomāt. Tie logu pretaizsvīšanas aerosoli arī ir draņķi. Vienreiz pamēģināju - stikls paliek tāds kā taukains, caurredzamība samazinās, pie tam šiem cilvēces radītajiem brīnumiem piemīt samērā pretīgs un spēcīgs aromāts, no kura ātri sāk sāpēt galva.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti