Polijas lauksaimnieki sāks autoceļa blokādi uz robežas ar Lietuvu 11

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 1.marts 2024 12:37

Nepanākot vienošanos ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku, poļu lauksaimnieki piektdien sāks bloķēt nozīmīgāko autoceļa uz Polijas - Lietuvas robežas.

Polijas lauksaimnieki nedēļu bloķēs ceļu pie Kalvarijas-Budzisko robežšķērsošanas punkta, kur pārbaudīs kravas automašīnas, kas no Lietuvas Polijā varētu ievest lauksaimniecības produkciju.

Protesta akcijas organizators Karols Pečiņskis ziņu aģentūrai BNS ceturtdien teica, ka poļu lauksaimnieki sarunās ar Tusku nav panākuši vienošanos. Viņš solīja, ka sarunas turpināsies tuvākajās dienās.

"Tādēļ mūsu protesta akcija varētu būt vēl nepieciešamāka nekā iepriekš," viņš sacīja, piebilstot, ka robežas bloķēšana piektdien sāksies atbilstoši iepriekšējam plānam. Polijas lauksaimnieki plāno to sākt plkst.11.

Pečiņskis teica, ka lauksaimnieki uz Lietuvas robežas mainīsies ik pēc 12 stundām, lai nodrošinātu nepārtrauktu kravas automašīnu pārbaudīšanu nedēļas garumā.

"Muitas un nodokļu inspekcija, policija un autotransporta inspekcija kopā ar lauksaimniekiem pārbaudīs smagos kravas transportlīdzekļus, piemēram, tenta puspiekabes, autocisternas un skābbarības piekabes," viņš teica.

Polijas pusē lauksaimnieki pārbaudīs, cik daudz Krievijas un Ukrainas graudu tiek ievests valstī, norādīja organizators.

"Polijas lauksaimnieki vēlas pārbaudīt, cik daudz graudu patiesībā šķērso robežu un kāda ir to izcelsme, jo pastāv nopietns risks, ka valstī ieved graudus ne tikai no Ukrainas, bet arī no Krievijas," viņš teica.

Lietuvas Lauksaimniecības kameras priekšsēdētāja vietnieks Alģis Baravīks pauda pārliecību, ka Polijas lauksaimnieki nebloķēs ceļus pilnībā un neapturēs pārbaudēm automašīnas, kas caur Lietuvu brauc tranzītā.

Savukārt Lietuvas Valsts robežsardzes dienests un policija pirms protesta akcijas pauda gatavību dažādiem scenārijiem un solīja uzraudzīt situāciju.

Lietuvas policija novirzīs satiksmes plūsmas, regulēs to un nodrošinās sabiedrisko kārtību Lietuvas teritorijā, BNS sacīja Valsts robežsardzes dienesta preses pārstāvis Ģiedrjus Mišutis.

"Tā kā tur nav kontrolpunkta, robežsargi nebūs pastāvīgā dežūrā, bet, ja policijai būs nepieciešama palīdzība un veidosies rindas, tur būs vairākas robežsargu ekipāžas," viņš piebilda.

Lietuvas Nacionālā krīžu vadības centra vadītājs Vilmants Vitkausks ir paziņojis, ka piektdienas rītā kopā ar delegāciju dosies uz robežu un būs notikuma vietā, kad sāksies ceļu blokāde.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis trešdien teica, ka Polijas lauksaimnieku plānotā autoceļa blokāde uz Polijas un Lietuvas robežas līdzinās hibrīdoperācijām. Līdzīgu viedokli pauda arī Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Savukārt Lietuvas zemkopības ministrs Ķēstutis Navicks ceturtdien pauda sapratni par Polijas lauksaimnieku protesta iemesliem un vēlmi pievērst savu varasiestāžu uzmanību.

Polijas lauksaimnieki bloķē arī robežšķērsošanas punktus un autoceļus ar Ukrainu, protestējot pret, viņuprāt, negodīgu konkurenci, ko rada preces, kuras Polijas tirgū nonāk no kara plosītās austrumu kaimiņvalsts.

Lai protestētu pret Ukrainas lauksaimniecības produktu eksportu, uz kuru netiek attiecinātas muitas nodevas, Polijas lauksaimnieki pēdējo nedēļu laikā centušies bloķēt Polijas un Ukrainas robežu, kā arī nozīmīgu autoceļu uz Vāciju.

Kopš uzbrukuma Ukrainai Krievija ir bloķējusi galvenos Melnās jūras tirdzniecības ceļus, kurus Ukraina izmantoja lauksaimniecības produktu eksportam.

Lai ekonomiski palīdzētu Kijivai, Eiropas Savienība 2022.gadā nolēma atcelt muitas tarifus Ukrainas precēm, ko pārvadā tranzītā caur 27 valstu bloku. Tomēr loģistikas problēmu dēļ liela daļa Ukrainas graudu eksporta ir koncentrēta Polijā, tādējādi samazinot cenas vietējiem ražotājiem.

Blokāžu dēļ pieaudzis saspīlējums Polijas un Ukrainas attiecībās. Ir notikuši vairāki incidenti, kad Polijas lauksaimnieki no kravas automašīnām un kravas vilcieniem izbēruši Ukrainas graudus.

 
11 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Vernons 1.marts 2024 13:20
5 0 Atbildēt

Putina finansēta partija Polijā nodarbijas ar teroru!

Sergejs 1.marts 2024 13:26
2 2 Atbildēt

Ukraiņiem derētu noslēgt pamieru ar krieviem un ar saukli "наших бьют!" sadot poļiem pa bieti. Citādi to bardaku laikam neviens netaisās sakārtot, kāda x pēc tagad katrs traktorists bloķēs ceļus, kad viņam prātā ienāk un līdīs kādu pārmeklēt?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO)

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 2

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 6

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti