EK pēc skandāliem aicina autoražotājus rīkoties ētiskāk 1

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Nozare.lv | 6.februāris 2018 13:21

Eiropas Komisija (EK) pirmdien aicināja autoražotājus rīkoties ētiskāk, reaģējot uz "dīzeļgeitas" skandālu un nesen atklātībā nākušajām ziņām, ka pētījumos par dīzeļdegvielas izplūdes gāzi izmantoti cilvēki un pērtiķi.

Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgus, rūpniecības un uzņēmējdarbības komisāre Elžbeta Beņkovska Strasbūrā paziņoja Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem, ka aicinās bloka dalībvalstis "apliecināt, ka cilvēku un dzīvnieku izmantošana šādos testos nenotiek".

Komisāre arī uzsvēra, ka "autobūves nozarei jārīkojas ētiskāk un atbildīgāk", norādot uz EK "šoku" pēc šo ziņu nākšanas klajā.

"Nekādi ES tiesību akti neattaisno šādu rīcību," viņa piebilda.

Vācijas mediji janvāra beigās ziņoja, ka Vācijas autobūves uzņēmumu izveidota pētniecības grupa izmantojusi cilvēkus pētījumā par dīzeļdegvielas izplūdes gāzes ietekmi uz cilvēku veselību.

Laikraksti "Stuttgarter Zeitung" un "Süddeutsche Zeitung" atsaucās uz pētījumu, ko veikusi Eiropas izpētes grupa vides un veselības jomās transporta sektorā (European Research Group on Environment and Health in the Transport Sector - EUGT).

EUGT savulaik izveidoja autoražotāji "Volkswagen", "Daimler" un BMW, bet tagad šī institūcija vairs nedarbojas.
Laikraksti ziņoja, ka EUGT kaut kad laikā no 2012.gada līdz 2015.gadam veikusi pētījumu par to, kāda ietekme uz veseliem cilvēkiem ir īstermiņa slāpekļa dioksīda ieelpošanai.

Āhenes Universitātes slimnīcas institūtā tika novēroti 25 cilvēki, kuri vairākas stundas bija ieelpojuši slāpekļa dioksīdu atšķirīgos daudzumos, ziņo mediji.

Savukārt ASV laikraksts "The New York Times" janvārī ziņoja par līdzīgu pētījumu, kurā izmantoti pērtiķi.
Laikraksts vēstīja, ka kādā laboratorijā ASV noslēgtā konteinerā ievietoti desmit pērtiķi, kuriem vairākas stundas nācies ieelpot izplūdes gāzes no "Volkswagen" automašīnas.

Reaģējot uz "The New York Times" ziņoto, "Volkswagen" un "Daimler" nāca klajā ar paziņojumiem, kuros skaidroja savu lomu izmēģinājumos ar pērtiķiem.

"Volkswagen" atzina, ka "tolaik izvēlētās zinātniskās metodes bijušas nepareizas", bet "Daimler" paziņoja, ka sākta notikušā izmeklēšana. "Daimler" norādīja, ka uzskata šādus izmēģinājumus par "liekiem un pretīgiem".

"Volkswagen" 2015.gada septembrī izraisīja globālu skandālu, kad uzņēmums atzina, ka pasaulē līdz pat 11 miljoniem automašīnu aprīkoti ar konkrēta tipa dīzeļdzinējiem, kam uzstādīta kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūra.

 
Visi komentāri
 
viencexperc 7.februāris 2018 18:13
0 0 Atbildēt

piedāvātu latviešu viesstrādniekiem 500 angļu funtus, izklātu sedziņas, paši piekristu pat mēnesi tupēt un neko nedarīt. Pat konkurss būtu jārīko.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti