Īpašniekam "pievilks skrūves" - saules paneļu saražotās enerģijas nodošanai veido jaunu sistēmu (+ VIDEO) 65

 
LTV Ziņu dienests | 29.septembris 2023 8:25

Saules paneļu īpašnieki jūtas maldināti. Atbildīgā ministrija sagatavojusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz – jaunajā sistēmā, kas sāks darboties no nākamā gada, varēs nodot ne vairāk kā 20 % no lietotāja saražotās elektroenerģijas gadā.

Mājsaimniecības līdz šim izmantoja neto uzskaites sistēmu, kas tagad atzīta par neizdevīgu valstij un bijusi vajadzīga, lai mudinātu iedzīvotājus aktīvāk ierīkot saules paneļus.

 
Visi komentāri
 
?? 29.septembris 2023 8:44
1 0 Atbildēt

Cik tagad var nodot tīklā un, kā tas atpirkšanas mehānisms strādā?

??? 1.oktobris 2023 16:04
0 0 Atbildēt

Tagad vad nodot visu un atpakaļ var dabūt visu. Vienkārši atksaita nost no patērētā matemātiski un viss. Nevar dabūt atpakaļ tikai to, ko pats nepatērē pa kalendāro gadu. Kalendārais gads mainās 1.martā.

Bradypus 29.septembris 2023 9:24
55 1 Atbildēt

Lūk veicināšanas sistēmas principiālā shēma tiem, kas vēl nav sapratuši, kas ir zaļā enerģija un kas ir vara. 

imzz 29.septembris 2023 10:19
1 0 Atbildēt

Nu, "vara" vairs tev pietiekami neļaus pelnīt uz citu rēķina ?

Vara vienkārši mēģina labot savas stulbās kļūdas, ko radīja princips  "zaļā enerģija ir laba , lai tas maksā ko maksādams".

msh 29.septembris 2023 12:41
6 0 Atbildēt

Muļķības. Šis iznākums bija paredzams jau sākumā.

Bradypus 29.septembris 2023 12:59
5 0 Atbildēt

Stulba ir tikai doma saukt mērķtiecīgu politiku par kļūdu. Zaļās enerģijas patiesais (nevis propagandētais, kuru tu piesauc) princips ir nebijuša mēroga varas ietekmes un naudas pārdale.

MMX 29.septembris 2023 13:32
7 0 Atbildēt

Arī mērķtiecīga politika var būt pašos pamatos stulba. Es pat nesaprotu kāpēc kāds uzskata, ka mūsu tā saucamās elites vispār saprot ko dara. Ir biznesa ideja, ir administratīvais resurss un aiziet pelnīt naudu. Poh, par ietekmi uz vidi, sabiedrību, utt., par šo visu tāpat neviens nevienā valstī neatbildēs, tāpat kā nav atbildējis par to kāpēc mums tagad jānodarbojas ar kaut kādiem kursiem. 

Nav Bradypus pasaules valdnieku, ir tikai mantrausīgi idioti, kurus nomainīs nākamie mantrausīgie idioti, kas ar pompu risinās pirmo radītās problēmas.

Bradypus 2.oktobris 2023 14:10
10 0 Atbildēt

Laikam vēsturi neesi vispār mācījies, tikai marksismu apguvis. Mantrausīgi idioti nekad un neko pasaulē nav sasnieguši. Bet gudri un varaskāri vadoņi ir daudz. Tas, protams, nenozīmē, ka uzreiz par "pasaules valdniekiem" kļuvusi, bet tieši tik lielas ambīcijas tiem ir bijušas - iedomāties, ka kaut vai tas pats Soross ir mazāk nežēlīgs un varu alkstošs, ka Staļins, Hitlers, Čingishans vai jebkurš cits, kas ir gribējis valdīt pār pasauli, ir dumji. 

Interesanti, protams, būtu palasīt izskaidrojumu tam, kā modernajā pasaulē pie varas ir tikuši vieni vienīgi labdabīgi idioti un ar kādiem līdzekļiem viņi ir uzvarējuši gudros ļaundarus.

WALA 29.septembris 2023 9:25
24 0 Atbildēt

Ārprāc, ārprāc vieni bijuši gana dumji pieļaujot šādu sistēmu, bet citi "jūtas maldināti".  KAD šajā valstī beigsim atbalstīt "muļķu kopienu", kad beidzot par stulbiem lēmumiem būs jāmaksā no savas kabatas, jā arī tiem kas tos nepārdomātos, vai atklāti stulbos lēmumus pieņem.

Man cita starpā piedāvā jorprojām līdz 1. janvārim salikt saules paneļus un pieslēgties uz "vecajiem noteikumiem" ...

Jony 29.septembris 2023 11:41
7 0 Atbildēt

Pieslēgties pēc neto sistēmas var paspēt līdz 30.2023., bet tā būs spēkā tikai 5 gadi. Pēc neto sistēmas būs neto norēķinu sistēma - lieko saražoto nodod tīklā pēc biržas cenas un uzkrāj naudā. Izņemt varēsi arī ziemā, bet viss atkarīgs no elektrības tarifa.

Atbalsts jau sākotnēji bija domāts, lai veicinātu privātpersonas paneļu uzstādīšanu, pašpatēriņa nosegšanā līdz 80%. Realitātē privātpersoas uzstādīja daudz vairāk kā reāli patērē. Manā skatījumā (man nav saules paneļu, bet plānoju) neto norēķinu sistēma līdzsvarotāka un atrisina fundamentālās problēmas esošajā sistēmā.

Jobo 29.septembris 2023 9:46
12 1 Atbildēt

Pats smieklīgākais ir tas, lai kāds ietaupītu naudu uz elektrības rēķiniem un uzstāda saules paneļus - citiem ir jāmaksā vairāk. Tas ir absurds. Lai tad tie saules paneļu īpašnieki maksā vairāk par dārgajiem vadiem. 

Kapēc dzīvokļos dzīvojošajiem ir jāsponsorē privātmājās dzīvojošos?

ZZZZ 29.septembris 2023 9:50
0 3 Atbildēt

Akcija jaunam e-C4 shine Citroen 30K eur trakajās štokmaņa dienās. Limitēts piedāvājums, liekas interesants.

Uu 29.septembris 2023 10:03
1 0 Atbildēt

Super! Nebūs caur saviem maksājumiem jāsponsorē paneļnieki!

Uuu 29.septembris 2023 10:09
2 0 Atbildēt

Jā, labi gan - varēs piemest mediķiem. Tikko pieteicos pie zobu higiēnista - 75 eiro, pagājšgad par 50 taisīju. Labi, ka Latvijas Banka tikko paziņoja, ka inflācija strauji samazinās, kas ta zin, varbūt esmu vinnējis, varbūt vasarā 100 EUR  būtu maksājis

imzz 29.septembris 2023 10:42
7 0 Atbildēt

Zobārstniecība ir maksas medicīna, atskaitot specifiskos gadījumus, tāpēc piemešana nav nepieciešama. Esi dzirdējis lozungu: zobārsti mirst badā, zobārstiem lielāku algu ? Toties viena kārtīgi sabojāta zoba remonts ar visu sakņu kanālu pildīšanu un kroni tagad droši vien maksā tuvu 1k.

jjjj 29.septembris 2023 22:04
27 2 Atbildēt

Jāsponsorē paneļnieki? Paneļnieki Tev iedod (vai pareizāk pateikt - aizdod bez maksas) savu vasarā saražoto elektroenerģiju, kuru Tu lieto pus gadu, visu vasaru, bet paņem atkaļ tikai ziemā. Tātad, katru gadu paneļnieki Jums aizdod elektrību, kuru lietojat ražošanā, savās mājsaimniecībās, u.t.t. un neprasot no Jums nekādus procentus par peļņu, paņem atpakaļ pēc pus gada. Kurš kuru sponsorē?!

MMX 29.septembris 2023 10:46
4 0 Atbildēt

Kā jau minēju kaut kad iepriekš - privātais patēriņš bija jāatbalsta pēdējais. Tikko kā sākās visa šī epopeja ar kaut kādām uzkrāšanām, tā uzreiz kļuva skaidrs, ka kaut kurā brīdī ekonomika vairs nebūs ekonomiska un kādam par šiem gļukiem būs jāsamaksā. Pirmajā solī jēga atbalstīt bija tos, kas elektroenerģiju patērē kad tā tiek ražota - lielākoties uzņēmumus, lai tie tālāk neceļ savu izstrādājumu cenas un slāpē inflāciju. Bet nē, mēs uztaisījām sistēmu kas nu jau pati sevi ir iedzinusi stūrī un visi atplestām mutēm skatās ahujā uz notiekošo. Tie paši paneļu licēji - ja vasarā elektrība nemaksā neko un jūs to virtuāli krājat tad kā jums liekas, no kuras pēcpuses rodas tā elektrība kas tiek patērēta ziemā un kas par to maksā? Valstij jau poh, kādu laiku caur lielākiem PVN ieņēmumiem šādi var pamuļķoties, bet laikam jau budžeta bedre ir tik liela, ka jātaisa tā bode ciet.

jjjj 29.septembris 2023 22:09
4 2 Atbildēt

Ja neko nesaproti, tad nemuldi! Kurš maksā par elektroenerģijas uzglabāšanu? Protams, ka paši "paneļnieki", ne jau valsts. Vai samaksa 0,05 eur/kwh nav samaksa valstij par elektroenerģijas uzglabāsanu? Tu to nezināji? Tu domāji, ka valsts uzglabā bez maksas?  Un pieslēguma maksas palielināšana - arī tā ir samaksa valstij!

Original Nja 29.septembris 2023 11:03
33 3 Atbildēt

Nav runa par peļņu. Runa ir par to, ka lielākā daļa saules paneļus uzstādīja, lai ietaupītu, un reti kuram o tiem radās reāla peļņa. Tagad vara tiešā veidā neļauj ietaupīt, jo jūt, ka zaudēs savu peļņu.

Paziņa vasarā atdod tīklā cik var, lai ziemā rēķini būtu minimāli, tagad to darīt vairs nevarēs, tātad zūd jēga tos paneļus vispār uzstādīt. Tas pats drīz būs ar elektroauto - tagad nav jāmaksā nodokļi, nav jāmaksā par stāvvietām, var braukt pa A joslām. Kad Elektroauto īpatsvars Latvijā gana pieaugs, visu šo apgriezīs un e-auto varēs maksāt visu tāpat, kā "slikti" iekšdzedzes dzinēju auto. Tāpat, kā savulaik bija ar LPG sistēmām - kāmēr nebija gana liels procents, mudināja, lai liek gāzi, jo ekoloģiski, ekonomiski. Kā šis procents pieauga, uzlika papildus akcīzi, uzlika obligātās sertifikācijas un visu pārejo, lai šis pasākums vairs nebūtu izdevīgs. Mūsējie māk tikai slaukt un punkts. Zaļā domāšana ir tikai un vienīgi bizness, lai, slēpjoties aiz "cēliem mērķiem" varētu iekasēt cik vien iespējams, un vara to dara, azliedzot to darīt cilvēkam parastajam.

MMX 29.septembris 2023 11:18
23 2 Atbildēt

Bet tā ir visur - parādoties kādai modernākai tehnoloģijai un pietiekamam lobijam, valstis sponsorē visādas ekstras cilvēkiem, kas šos jaunumus var atļauties un to dara uz pārējās tautas rēķina. Ne mēs pirmie ne pēdējie, šeit vienkārši stāsts par to, ka elites ir aizsēdējušās savās vietās.

Kas bija tie, kas pirmie salika paneļus? Principā cilvēki kuriem tie 10k nebija problēma un nauda bija tūlītēji pieejama. Visi pārējie sekoja ilgākā laika posmā, kad pirmajiem jau sistēmas bija gandrīz atmaksājušās.

Tas pats ar elektroauto - kas ir publika kas var atļauties nopirkt to elektroauto? Uzņēmumi vai privātpersonas, kas jau tā var atļauties jaunus auto. Attiecīgi ekstras bauda tie, kam jau ir nauda, bet pilsonis parastais ar savu 14+ gadus veco auto var maksāt pilnu nodokļu slogu par to, ka nav bagāts.

Oligarhs 29.septembris 2023 20:26
0 6 Atbildēt

Pilaonis ar 14+ gadus auto nav bagāts jo ir:

1. Muļķis

2. Slinks

Joo 1.oktobris 2023 9:15
1 0 Atbildēt

Kāds sakars auto vecumam ar cilvēka materiālo stāvokli. Varu atļauties jaunu auto līdz 100 tūkstošiem bez problēmām,pārvietojos ar 10 gadus vecu suv. Neredzu jēgas maksāt vairāk, lai tikai būtu it kā jauns auto.

panelis 29.septembris 2023 11:26
8 3 Atbildēt

PAr paneļiem tas vis vel ir uz 50/50, bet kādēļ tu piemini elektro auto? 

NU tur jābūt reti stulbasm, lai domātu, ka tu varēsi nemaksāt nodokļus un braukt pa subtransporta joslām un bezmaksas atstāt stāvvietās. To jau pašā saķuma teica, ka elektro auto būtu jābūt visiem, vismaz nākotnē, jo ĶIPA zaļi, un tu domāji, ka visi tagad brauks pa sabtransporta joslām, nemaksās nodokļus un metās tos auto kurā stavvietā gribēs - dalbajobs esi, vai?

Panelis 30.septembris 2023 12:20
6 0 Atbildēt

Rekur trīs trīs neaptēsti dalbajobi elektro auto īpašnieki salika man mīnusus, laikam arī ir vieni no tiem pamuļķiem kuri domāja, ka tas viss ir uz palikšanu, nu nopietni cik stulbam jābūt, lai tā domātu?

0pis 29.septembris 2023 11:48
0 0 Atbildēt

Jauna sistēma - jaunas iespējas. Kādas, kam.

Pļurkt 29.septembris 2023 11:50
0 0 Atbildēt
Damn 29.septembris 2023 12:23
0 0 Atbildēt

varēs nodot ne vairāk kā 20 % no lietotāja saražotās elektroenerģijas gadā.

----------------------------------

Šeit, manuprāt, ir nepareizi. Nododot tīklā un paņemot atpakaļ sev patēriņam, norēķinu gada beigās 20% no nodotā varēs pārdot, pārējais vai nu pazūd vai ja ir vēlēšanās pārdot, tad jāreģistrējas VID

Lietotājs 29.septembris 2023 13:20
0 0 Atbildēt

Interesanti, kā noteiks tos 80 un 20%? Vai liks vēl vienu, "iekšējo" skaitītāju, kurš skaitīs enerģijas plūsmu no paneļiem uz slodzi? Tagad "pašpatēriņš" netiek uzskaitīts.

es 29.septembris 2023 13:33
1 0 Atbildēt

Es iesaku vēl ieviest papildus abonēšanas maksu par tās nodotās elektrības uzglabāšanu Sadales tīkla vados.

Lietotājs 29.septembris 2023 13:37
9 0 Atbildēt

Tas nupat jau ir izdarīts ar sadales tarifu paaugstināšanu.

jjjj 29.septembris 2023 21:55
2 2 Atbildēt

Pareizi, tādēļ nevajag dzenāt savu elektrību šurpu-turpu. Ja spīd saule, tā uz ST, kā mākonis, tā pērkam atpakaļ. Ja taisa visu ar galvu, var kļūt pilnīgi neatkarīgam no jebkuriem valsts izdomātajiem jaunievedumiem. Un ja neņemam pilnīgi neko no Sadales tīkla vasarā - arī šeit komentējošiem skauģi varētu prasīt vai neprasīt palielināt elektrības uzglabāšanas maksu Sadales tīklā  - tam nebūtu nekāda nozīme

Uh ,kā apriebies. 29.septembris 2023 13:38
1 1 Atbildēt

Cik ilgi pacietisim visu šo bandu ?Laiks sadot pa kaklu un jādzen prom nejēgas un shēmotājus .

es 29.septembris 2023 13:47
3 1 Atbildēt

Es arī par! Visiem tiem valsts appisējiem, kuri grib gūt tikai personīgu labumu uz valsts rēķina, ar mietu dirsā un pēc tam pa galvu...

jjjj 29.septembris 2023 21:57
1 0 Atbildēt

Pareizi, zelta vārdi! Nav ko ciest šo bandu! Liekam saules paneļus un klūstam neatkarīgi no jebkuras "bandas"

Agaga 29.septembris 2023 13:42
0 0 Atbildēt

4

Agaga 29.septembris 2023 14:12
1 0 Atbildēt

Spain' N⁰1

Bļin 29.septembris 2023 14:52
1 1 Atbildēt

Vot, bļin, valstij vajadzētu atbalstīt lētāku elektroenerģiju, kā var lētāk dabūt, visi kas ražo laiž elektrību atpakaļ citi to pērk... Man liekas jo vairāk saules paneļu lietotāju, jo lētāk visam jāpaliek būtu, nav vairs tik liela noslodze tīklā u.t.t.  Bet nē ekstra maksas vislaik parādās. 

Žēl protams ka visur pie siles ir rausēji. un Nav 21gs. Robina Hūda....

es 29.septembris 2023 15:01
4 0 Atbildēt

Kāda lētāka elektrība? Kurš saules paneļnieks spēj saražot lētāk kā HES? Valsts jau tā atbalsta tos lohus, kompensējot daļu no uzstādīšanas izmaksām, neliekot reģistrēties kā elektroenerģijas ražotājam u.t.t. Ko vēl? Tāds lobijs kā tiem mājražotājiem nav nevienam citam.

Vajag OFF GRID 29.septembris 2023 14:56
3 1 Atbildēt

Nu, vajag Uzlikt paneļus, Lēnā garā sākt uzkrāt baterijas, un tad jau pilnībā asakies no Pieslēguma. 

Veido dzīvi tādu ka pēc iespējas mazāk vajag patērēt enerģiju, un pietiks dzīvot bez sadales tīkliem.

es 29.septembris 2023 15:09
0 0 Atbildēt

Slikta doma. Lēnā garā uzkrāt baterijas nozīmē to, ka tās nebūs vienāda vecuma, būs atšķirīga nolietojuma pakāpe (ietilpība). Lēnā garā varēsi arī mainīt viņas nost. Citiem vārdiem, nepārtraukti kautko mainīsi (tērēsi naudu). Jāpērk ir visas viena ražotāja, vienas ietilpības un uzreiz. Pamēģini piešķilt fūri ar vienu jaunu un otru vecu aķi!

Krišs 29.septembris 2023 15:15
3 0 Atbildēt

Laikam aizmirsi kur dzīvojam, jeb neesam dienvidu valsts un 'saule' gada griezumā mums ir maz.

 Dzīvot šādā saņem-izlieto saules paneļu sistēmā normāli varēsi 3 varbūt 4 menēšus(vasaras periodā), pārējo laiku būs jādomā un jāplāno, ko slēgt un ko ierobežot dienu no dienas lai veļasmasīna izmazgātu veļu vai pielādetu savas ierīces.... (Jo tā tev nav lauku vasarnīca vasarā ar pāris led spuldzītēm!)

 Ieliekot ķēdē 'baterijas' lai pa dienu uzlādē un vakarā-naktī vari lietot bez stresa-

 pirmkārt šādas bateriju 'pakas' kas pavilks arī ziemā visu priekš mājsaimniecības maksā vismaz desmit tūkstoši.

Otrkārt, kā jau 'baterijas' tās kalpošanas mūžs ir 5-10 gadi un nāksies mainīt, jeb atkal ieguldījums kas griežas vairākos tūkstošos.

Un kur šeit ir jebkāda veida ietaupījums?!???

Tagad interesanti, kurš Latvijā pārslēgsies uz 'off-grid' sistēmu rādot ST videjo pirkstu?!?? 😂🙈

 Šādu sistēmu kas kabatā rada vēl lielākus mīnusus var atļauties uzturēt tikai niecīga daļa, tapēc viņiem it nemaz šāds ''dumpis'' neuztrauc!

Sergejs 29.septembris 2023 15:52
2 0 Atbildēt

Lai tas offgrid ar baberiju strādātu arī ziemā (decembrī 6kW paneļi var ap 20kW/h mēnesī saražot) vajag bez paneļiem vēl kādu elektrības avotu, "zaļajā" gadijumā vēja turbīnu kas ir sarežģīti un dārgi. Un vēl ilgstoša bezvēja gadijumam 'dizeļģenerātoru. Tā kā droši vara Kriša aprēķinam vēl dahriļjonu klāt pieskaitīt. 

 Kaut cik tas viss varētu masveidā strādāt ja lieku enerģiju ko vasarā saražo paneļi pārvērš ūdeņradī un pēc tam ziemā ar Fuelcell convertē atpakaļ elektrībā, bet tas arī dārgs prieks.

Tā kā tā tas ir "zaļš" un dārgs ir sinonimi (ja vēl zaļš reāli)

ZZZZ 30.septembris 2023 7:13
1 2 Atbildēt

es-elektrības sadale un Krišs 

jūsu zināšanai off grid sistēmā JAU dzīvoja pirms šī lielā piekāsiena mūsu iezemieši, kuri nevarēja atļauties pievilkt dārgās drātis un pieslēgumus. Tam nav nepieciešams kas īpašs. Var veidot sistēmu 12v un atkrīt daudzas problēmas. Jā siltumsūkņus nebarosi, bet laukos tādi nah vajadzīgi ir malka un krāsns. Pārējie gudrinieki var iet ieskrieties...👍😜

Es_nez 29.septembris 2023 15:05
7 2 Atbildēt

Valsts vestijums- sarazotas energijas uzglabasanai perciet 8000 eiro vertus litija bateriju blokus- valsts savu bateriju ko sauc par HES izmentot vairs nelaus. 1 lemums latvijas majsaimniecibam rada 8-16 miljardus(nevis miljonus bet miljardus) eiro lielus zaudejumus(2 miljoni majsaimniecibu x 8000 eiro par akumulatoru bloku) .

janka 29.septembris 2023 19:58
0 0 Atbildēt

mēs pat divi miljoni iedzīvotāju neesam, kur tu izrāvi tik daudz mājsaimniecību? katrs zīdainis ir sava atsevišķa mājsaimniecība?? tu esi dzirdējis tādu jēdzienu kā ģimene? nu, kur dzīvo 2-5 cilvēki kopā, piemēram, un kas tad skaitās VIENA mājsaimniecība?

spainis 29.septembris 2023 15:39
9 0 Atbildēt

Sanāk tā, ka ja Andronkulis savulaik uzcēla vējaparkus, sabūvēja mazos HESus un vēl pa kādai koģenerācijas stacijai, un tad saslēdza līgumus par dubulto tarifu, ko mēs maksājām kā OIKu, tad viss kārtībā. Kad gribēja šito pārtraukt, tad sākās velns kāda bļaušana, uzņēmēji paļāvās utt, neko nevar atcelt, būs milzīgas soda naudas un visu atstāja kā ir, tikai to OIKu tagad maksā slēptākā veidā. A kad mazais cilvēciņš saliek paneļus, saslēdz līgumus utt, tad tos mierīgi var lauzt un nekāda vaina. Mazie lohi ejiet dirst, tā teikt!

es 29.septembris 2023 15:44
1 3 Atbildēt

Starpība tāda, ka Andronkulis to visu saniedza smagā darbā, negulētās naktīs un ieguldot miljonus. Kamēr tas mājražotājs visu dabūja no gatavas siles. Bet labi jau nav, vajag vēl haļavu!

spainis 29.septembris 2023 18:08
4 0 Atbildēt

Šaubu nav, skaidrs, ka smagā darbā un negulētām naktīm ielobējot valdības solījumu, ka dubultais tarifs par viņa saražoto enerģiju būs līdz pastarajai dieni. Plikadīdas maksās. Plikadīdām ar solīja, ka haļava būs līdz pastardienai, jūs tik ņemat krītu un stutējat augšā mūsu paneļus, mēs jums vēl atbalstu iešķiebsim. Starpība tā, ka plikadīdām pastardiena pienāca pēc pāris gadiem...

es 29.septembris 2023 18:17
1 0 Atbildēt

Plikadīda ir plikadīda neatkarīgi no tā, vai iepērk par dubulto vai 10 kāršo tarifu. Problēma ir galvā. Ja tā ir un uz stingra kakla, tad dzīvē viss notiek. Dzīvot cerībā uz banānu ir stipri muļķīgi, lai nerakstītu rupjāk.

Sergejs 29.septembris 2023 15:59
0 0 Atbildēt

Šūds būtu ar tiem 8k par to bloku ja vien būtu garantija ka viņš neuziet gaisā (at Tesla bloku ASV tā bija - slēdza ciet blakusesošo ciemu un šoseju) kādā jaukā dienā un kalpo 20 gadus.

 Otra nianse ko tajā blokā bērt iekšā novembrī-februāri, 20-60kW/h mēnesī?

saf 29.septembris 2023 16:01
3 1 Atbildēt

Bļin, kārtējais aurojiens bez pamata. 

Lasiet uzmanīgāk, 20% virs gada mājsaimniecības pašpatēriņa, kas ir normāli, nosedz savu gada patēriņu un miers. Gribi nodot vairāk, tad tā būs komercdarbība - elektroenerģijas ražošana.

jjjj 29.septembris 2023 21:30
2 1 Atbildēt

Ko nozīmē jēdziens "pašpatēriņš"? Vai tas ir tas, ko neielaižu Sadales tīklā, bet tēreju pa tiešo dienā, kad spīd saule un naktī no akumulatoriem? Šīs kilovatstundas ST neuzskaita. Vai varbūt "pašpatēriņš" ir kaut kas cits? Sadales tīklā ielaistais un atpakaļ paņemtais? Ja tā, tad tas nav ne pareizi, ne godīgi! Tas nav pašpatēriņš!

dsa 30.septembris 2023 8:51
0 0 Atbildēt

Pašpatēriņu nosaka pēc divvirzienu skaitītāja un punkts. Tēma izsmelta. Atdevi valstij, maksā par uzglabāšanu. Paņēmi no valsts, maksā par patēriņu. Tā tam ir jāstrādā. Pie kam, uzglabāšanas maksai būtu jābūt tādai, lai izdevīgāk būtu uzglabāt akumulatoros.

jjjj 30.septembris 2023 18:57
0 0 Atbildēt

Ja par "pašpatēriņu" nosauc to enerģijas daļu, ko nosaka pēc divvirziena skaitītāja, tas nav pareizi. Tas nav "pašpatēriņš"! Tā drīzāk ir nelielā enerģijas daļa, kura atdota uz laiku glabāšanai Sadales tīklā! Tā ir tikai neliela daļa no kopējā  pašpatēriņa. Tieciet reiz skaidrībā ar terminoloģiju un nerunājiet muļķības!

saf 30.septembris 2023 22:19
0 0 Atbildēt

Pašpatēriņš ir tas, šajā kontekstā, ko tu no vasarā nodotā tīklā ziemā paņem atpakaļ. Tas ko atpakaļ nepaņem, gada griezumā, tam būs 20% ietobežojums.

Gints 29.septembris 2023 17:28
20 0 Atbildēt

Problēma cilvēku alkatība un ierēdņu stulbums! Un ar šādām lietām grūti cīnīties!

jjjj 29.septembris 2023 21:26
3 0 Atbildēt

Manuprāt, ir milzīga putra ar terminoloģijas izpratni! Ko nozīmē "pašpatēriņš"? Ja es no marta līdz oktobrim esmu paņēmis no Sadales tīkla 0 kwh, vai tas nozīmē, ka mans pašpatēriņš ir bijis nulle? Bet tajā pašā laikā šogad pa tiešo no saules esmu iztērējis 3,4 MWh, no akumulatoriem naktī 3,7 MWh. Tātad, kopā šovasar 7100 kwh, kuras Sadales tīklā vispār neuzskaitās. Vai tas ir vai nav "paspatēriņš"? Vai varbūt par pašpatēriņu sauc to, kas ir ielaists Sadales tīklā un pēc tam paņemts priekš sevis atpakaļ? Pirms kaut ko tādu raksta, vispirms jābūt pašam skaidrība par tēmu, ko grib rakstīt. Un ir jāsaprot visu jēdzienu nozīmi, pirms ko tādu raksta.

jjjj 29.septembris 2023 21:44
3 2 Atbildēt

Man izskatās, ka 99% no šeit izteiktajiem komentāriem vispār nesaprot neko, par ko iet runa! Neviens komentārs nav par tēmu. Stulbi tos pat lasīt. "Cilvēku alkatība un ierēdņu stulbums!" Kādā sakarā šāds komentārs? Ja no marta līdz oktobrim cena par elektrību 25 eur/mēnesī, bet patēriņš milzīgs, kur te "Ierēdņu stulbums"?  Cits komentārs "Saule gada griezumā Latvijā ir maz" - komentētājs pats nesaprot, par ko raksta.   Komentārs "Tagad vara tiešā veidā neļauj ietaupīt, ..." - nemuldi!!! Sava elektrība par velti, samaksa tikai par pieslēgumu, bet ziemā 0,05 eur/kwh - tā nav ietaupīšana?   Jūs te kaut ko muldat muldēšanas pēc!

StulGulbis 29.septembris 2023 22:30
47 0 Atbildēt

Problēma ka ST pieder Latvenergo, un Latvenergo ir zaudejis ap 20 % patērētāju, tapēc ar ST palĵdzību ir panācis, ka paneļnieki visu ietaupīto atmaksā caur ST atpakaļ.

Ja ST būtu pilnīgi neatkatiga kompanija tad būtu cita dziesma, ST būtu pie kājas ka kāds ir zaudējis 20% lietotāju.

Skaidra lieta ka mūsu klimatā enerģiju ziemā patērējam kudiš vairāk nekā vasarā.

Baterijās nav iespējams uzkrāt megavatus visai ziemai, aizmirstiet par to. Teslas auto ir 100kw baterija, tad lai ziemai uzkrāt ap 7-10 megavatiem (1MW ir 1000KW), vajag ap 70-100 Teslu baterijas. Neļaujieties muļķošanai, kur glabāt 70 Teslu baterijas un cik tas maksā. Tuklāt baterijas vislaiku zaudē jaudu p 1 procentu nedēļā.

Vienīgā iespēja, ir ražot ūdeņradi (bet šada ražošanas iekārta ir dārga), ko var uzkrāt uz ilgu laiku un pēc tam vainu nodedzināt lai būtu situms (tādi apkures katli jau ir ar efektivitāti ~90%) , vai darbināt iekšdedzes dzinēju (tam efektivitāte būtu tikai ap 25%), vai degvielas šūnā ražot (tas arī ir dārgs pasākums) ražot elektrību un siltumu (60% elektriakā efektivitāte un plus ap 35% siltuma efejtivitāte, kopā ap 90-95%).

www.homepowersolutions.de/en/product/

Var arī uzkrāt saspiesta gaisa veidā, franču firma pie šī strādā, bet produktu kas tirgotos nav pagaidām.

www.mdi.lu/airwall

Trešais kombinēt vēja turbīnu ar sauli un kad nav saule ir vējs utt.

Karoč draugi nav labi, jāpāriet uz malkas apkuri.

es 30.septembris 2023 8:55
1 0 Atbildēt

Jāatgriežās pirmssākumos - jāliek malkas gāzģenerators. Būs gan siltums, gan karstais ūdens, gan elektrība, gan pelni dārzam un bēršanai uz galvas. Piemet klāt automātiku un varēs griezt bez pieskatīšanas.

Hmm 30.septembris 2023 9:28
0 1 Atbildēt

tas gan būtu strupceļš: pirmkārt, drīz viss, kas pieejams LV mežos būs granulu un materiālu veidā izvests uz ārzemēm, otrkārt, ES plāno tuvāko gadu laikā aizliegt mežu izciršanu, tātad uz granulām, šķeldu un malku nevajadzētu likt lielas cerības un treškārt, šis apkures veids nebīut neskaitās zaļš, kas ir apdraudējums pats par sevi jau pēc būtības.

es 30.septembris 2023 9:42
1 0 Atbildēt

Muļķības! Pirmkārt,man te tuvākajās zāģētavās pilni plači ar zāģmateriāliem, pieprasījums ir stipri krities. Skaidas vispār par velti atdod. Otrkārt, aizliegt mežu izciršanu nedrīkst, jo nav nekā sliktāka mežam, kad koki dabīgi mirst, krītot veidojot necaurejamus džungļus, kas ir paradīze visa veida kokēdājiem un ievērojami paaugstina ugunsnedrošību.

Savickis 30.septembris 2023 10:42
14 0 Atbildēt

Problēma tik tāda ka saražot saules baterijas un vel akumulatorus lai uzkrāt mazu daudzumu energijas rada tikpat daudz izmešu, cik kurinot malku 10 gadus, un sales baterijas ar akumulatoru pec 10 gadiem vares mest ārā, un pirkt jaunus.

Tā kā nekas labāks par malkas apkuri nav izdomāts. Ja vēl tiek izma toti jaunākie un efektīvākie katli ar siltuma akumulācijas tvertni, tad vispār reizi 2 vai 3 dienās jāpiemet malka.

Pensionārs 1.oktobris 2023 14:09
21 1 Atbildēt

Nav ko cepties, šis ir kārtējais appisiens no valsts un nekad neko citu arī negaidiet! Visus neatkarības gadus pie varas ir nolādēti komunisti, kas tikai rauš savās kabatās un kuru vienīgā rūpe ir pēc iespējas vairāk nospiest uz ceļiem vienkāršo tautu!

??? 1.oktobris 2023 16:12
1 0 Atbildēt

Vasarā sanāk 50 % nodot tīklā

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Jauni motori BMW 5. sērijas Touring un versija, kas maksās mazāk par 60 000 eiro

BMW papildinājis 5.sērijas Touring universāla motoru klāstu ar jaunām izvēlēm, kas pircējiem kļūs pieejamas no šī gada novembra. Lasīt vairāk

 

Pārsteigums no Volkswagen – ID.3 maksās mazāk par 30 000 eiro 5

Vācu medijos parādījusies informācija, ka Volkswagen samazinās elektriskā hečbeka ID.3 cenu, turklāt drīz un visai būtiski. Lasīt vairāk

 

RAM iepazīstina ar Heavy Duty saimes jauno izskatu

ASV autobūves uzņēmums parādījis modernizēto RAM 2500, atklājot, ka Heavy Duty pikapu saime oficiālo pirmizrādi piedzīvos līdz gada beigām. Lasīt vairāk

 

Jauni motoru varianti BMW 1. sērijai 2

Piedāvājumu kuplinās jauns pamata modelis un otra pilnpiedziņas versija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti