Moču gaismas naktī

GangBoy Reģ.: 23.09.2003

Esmu pavērojis, ka tumsā ārpus pilsētas bieži vien pretim braucošie moči apžilbina ar gaismām, pie tam tās spilgtuma ziņā neatpaliek no automašīnas gaismām. Šovakar vispār kuriozs - apžilbināja mocis, kurš brauca auto kolonā pa šoseju - viņam priekšā viena mašīna, aizmugurē vēl vairākas.

Tad nu radās tāds retorisks jautājums - tās ir tālās gaismas, vai tuvās gaismas? Varbūt kāds var apskaidrot šo fenomernu.

Ja nu tomēr tālās - varbūt ir argumenti, kāpēc tās nepārslēgt?

Un kā tādus ārstēt - bliezt pretī ar tālajiem, vai tomēr labāk tālie + miklas lukturi?

P.s. Nekas personisks pret motobraucējiem

 
1 2 3 4 5 6
Sinn Reģ.: 07.05.2003
0 0 Atbildēt

A vot tas kapēc nemana bieži vien ir uz to pašu "lidotāju" sirdsapziņas.

Paņemam talkā matemātiku un parēķinam: Pilsēta. Krustā stāv auto, grib griezties pa kreisi un skatās, ka no labās puses tuvojas mocis , kas ir ~100m attālumā. Auto, lai izgrieztos vajag un sasniegtu 50kmh bez riepu kaucināšanas vajag ~5 sekundes [jā, zinu, mēs visi esam nenormāli bremzes ]. Godīgi braucošs mocis pa šo laiku nobrauks ~70m un viss būs kārtībā.

Tagad jautājums - ko darīt autovadītājam ja uz moča ir Šīris ar 100? Kapēc man ieraugot moci ir jāvadās nevis pēc noteikumiem [jāpieņem, ka viņš brauc uz 50, ok, ja rociņā krampis, tad 65] bet jāsāk vēl iespringt par tēmu - vai šis ir zemais lidotājs vai nē? Es izgriezīšu un viņš ar savu sotaku man iepiļīs sānā vai pakaļā un atkal būs kērkšana pa automoto portāliem - auto nepalaida zemo lidotāju.

Shiirs Reģ.: 13.07.2006
0 0 Atbildēt

ko nu staasti. tikpat labi tur buutu mashiina kas lido uz 100. arii pofigaa grieztos? vot negrieztos. un njemot veraa mashiinu/mochu skaitu, lidotaji ar mashiinaam ir krietni vien vairaak skaita zinjaa. bet nu tu turpini reekjinaat taalaak attalumus un sekundes, es tomer labak izverteju situaciju un tad izsecinu paspeshu vai nepaspeshu. ja domaju ka nepaspeshu, pagaidu, nekas nenotiks. un tomer ir jabut ljoti lielam dornim lai neaprekjinatu to attalamu un cik atri tava miskaste izkusteesies. neaizmirsti ka mes mocisti ari braucam ar auto, ne tikai ar mochiem. tikai mums tadas problemas ka jums ruudiitaajiem barankas groziitaajiem un spriedeleetaajiem gan nav.

Sinn Reģ.: 07.05.2003
0 0 Atbildēt

Shiirs rakstīja: ko nu staasti. tikpat labi tur buutu

Nuja, tipiski. Argumentācijas kultūra sit augstu vilni Es par moci Šīris par govīm, es par kazām, Šīris par bumbieriem.

Saproti ka ir dziļi pofig, kas tajā brīdī mauc uz sotaku, tas varētu būt arī ceļļa rullis, kas cenšas panākt Šīri lai viņu nokantētu. Es cenšos pastāstīt, ka pārmērīga ātruma pārsniegšana nav tikai pārsniedzēja darīšana, tas attiecas uz visiem ceļu satiksmes dalībniekiem, kuriem, es atkārtošu, ir visas tiesības uzskatīt, ka pārējie ceļu satiksmes dalībnieki ievēro noteikumus. Nevis rupji pārkāpj. Es negrasos braucot pa Brīvības ielu raustities un kalkulēt vai tas mociklists man 200m aizmugurē spēlēs spēli "catch me if you can" vai brauks puslīdz ievērojot to ka pilsētā neviens nav atcēlis 50kmh.

nafigators Reģ.: 09.04.2007
0 0 Atbildēt

Tu tach shiiri ar savu seksodromu uz mezhu aizbrauci! Vai ta jau apakalj? Aatri gan? - uz muti panjeemi pa lietu?

A tas edgars gan ir ritiigs teletuubijs plja. Uz ielas nevienu neciens, viss po kui, bet gaida, kad vinju saaks cieniit Nu dunduks....

Tak veelreiz atkaartoshu - nejau juus motopeles orgaanu donori esat tie, kas uz masu varat panjemt! Tad ko juus spreegaajat? Mums visticamaak tik salociiti blekji, bet jums - slimniica/morgs/invaliidu ratinji uz muuzhu.... Taa ka attopieties un nespreegaajam blusinjas mazinjaas....

batka Reģ.: 17.01.2007
0 0 Atbildēt

kas tev liek reķinat???Tada sajuta kad brauc pirmo gadu pie styres ja nespej noteikt vai paspesi izgriezties un cik atri tuvojas motocikls vai auto.Ja nu taja ceļa posma ir 80 zime un tu to nezini,tad sanak ka tev liksies ka visi brauks uz 50

batka Reģ.: 17.01.2007
0 0 Atbildēt

Nafigator ja tev baiks ieliks sana ar 200km stunda beigti busiet abi

nafigators Reģ.: 09.04.2007
0 0 Atbildēt

batka rakstīja: Nafigator ja tev baiks ieliks sana ar 200km stunda beigti busiet abi

Nu pa pilseetu veel paldies dievam uz 200 neviens nogonko

A kas ar pashu motopeli peec taadas buchas buutu??? Par autobrauceeju veel so so,... skatoties no kura saana, kaas pa mashiinu. Smartu un gecu tochna vareetu aizraut kosmosaa

Un ja mocim ar auto uz 200 ieliktu frontaali.... Galva kjengaragaa, rumpis vecmiilgraavii, kaajas bolderaajaa

Sky_Walker Reģ.: 29.12.2003
0 0 Atbildēt

Sinn rakstīja: Es negrasos braucot pa Brīvības ielu raustities un kalkulēt vai tas mociklists man 200m aizmugurē spēlēs spēli "catch me if you can" vai brauks puslīdz ievērojot to ka pilsētā neviens nav atcēlis 50kmh.

tieši tā.....

Melnais_Muuks Reģ.: 23.03.2004
0 0 Atbildēt

Un kāda rutka pēc man vajag cienīt baikerus, pēc analogas situācijas, kad shams man izlec priekšā uz galvenā, noignorējot zīmi "dodiet ceļu". Es vienu tādu aizķēru gan... aiz pakaļējā riteņa, labi ka nebija nekāds lielais ātrums, tikai 50km/ Būtu ieskrējies uz atļautajiem 70, no baikera būtu maltā gaļa. Tad man pēc analogas situācijas tagad visi baikeri nav jāciena? OK. Tātad man, redzot, ka baikeris lec ārā no mazāksvarīgā ceļa, nav jābremzē, bet gan jāuzmin. Sarunāc. Ja baikeris man nāk ar tālajiem, OK, tālos pretī, ja baikeris lodā starp mašīnām, ceļš jānogriež. Ja baikeris uz sava 100 km/h iet garām pa labo, OK, griežu priekšā, un pēc CSN ieņemu labo joslu, un man pie kājas, viņam būs kur bremzēt, vai nē, pielikšu pakaļu priekšā, un šams dabūs par distances neievērošanu, un neatkarīgi no tā - vesels vai invalīdu krēslā, civilprasība tiesā par radītajiem zaudējumiem. Ja tāda attieksme, labi, lai būtu, no manis neko citu arī var negaidīt. Un CSN attiecas uz visiem. Atļautais ātrums pilsētā 50, ārpus pilsētas 90. Ja aizķersi spoguli, OK, krāmēsies ar apdrošinātājiem, un plus vēl civilprasība tiesā par zaudējumu radīšanu, jo nekur nav teikts, ka es tajā brīdi nedodos noslēgt līgumu par pārdesmit kilo lašiem, un lauztā spoguļa dēļ darījums pajūk, jo nevaru principiāli piedalīties satiksmē. Kā arī uzrādīšu, ka baikeris no negadījuma vietas aizbēdzis, tā teikt, dzīves saldināšanai, lai nākamreiz OCTA būtu sālītāka. Pēc tam varēsi domāt, vai cieni sevi, ja maks paliek plāns. Ja attieksme šāda, OK, pretī arī.

es vairs pat nemēģinu cienīt auto vadītājus!!!

Visu mūžu, pat krievu laikos pie svetofora biju pirmais... lēnām pukšķinot starp rindām aizbraucu garām un līdz ko iedegas zaļais es nevienu netraucēti aizbraucu prom. Pat ar veco Jawu kamēr Jūs ieštepselējat 1. robu es jau esmu aiz krustojuma, ne maz nerunājot par baikiem. Bet te pēkšņi daudziem sāk skauzt ka redziet man nav jānīkst korķos un griež ciet!!!

Tikko uztaisīju kapitālo remontu dzinējam un braucu uz blakus pilsētu uz tehnisko apskati, bet nē kādam kraveniekam redziet pamaisīju, jo braucu par 2 km/st lēnāk kā viņš gribēja un šis sāka apdzīt šaurā ceļa posmā, pie kam pretī nāca otrs kravenieks... man atstājot tikai grantēto apmali, jo vienkāši nospieda nost!

Paši vien mani pārmācījāt... tagat es no autiņa lampu kurai ir izdegusi tuvā acs lieku mocī, jo pat netaisos izslēgt tālo gaismu! Ja kāds griezīs deguna priekšā bez vārda runas ar slaidu kājas kustību pa spoguļiem. Reizi jau apbrīnojamā kārtā paliku dzīvs - tagat sākšu cienīt tikai tad kad mani sāks cienīt!!! Jo man ir līdz kaklam mēģināt cienīt citus pie absolūtās necieņas pret mani. Uz Jums četriteņnieki arī attiecas CSN.

Brīnums kā močus vienmēr ierauga tie kas paši ir vai tagat brauc ar močiem?? Viņiem mocis nekad pēkšņi neparādās nez no kurienes, pat lai ar kādu ātrumu tas brauktu.

Jā neatbalstu mīšanu ar baiku 200 un vēl +. Redzēju kā ārzemnieku mototūristi ar visiem baikiem godīgi pa pilsētu brauca 50 (!!! un nevis 60) un pa trasi 90 (!!! un nevis 100 vai 110)... tā ka tās runas ka ar baiku nav iespējams braukt noteikumu robežās ir pilnīgais fufels.

Sky_Walker Reģ.: 29.12.2003
0 0 Atbildēt

Mūks...... ideāli pateikts.

pārāk daudzi joprojām domā, ka dzīvo 90.tajos gados, kur nevienam nekas ne par ko neatbildēja, tie laiki, lai arī pamazām, ir garām.

Jādomā ir, pirms ko dari, jādomā.....

i_edgars Reģ.: 08.02.2005
0 0 Atbildēt

to Graberis... Jā ir bijis tā ka skatās man tieši acīs pretīmbraucošais un vienalga griež virsū!!! Tas pat ar gājējiem!! Ne tālās nelīdz, ne apzāģētie izpūtēji, tik vien paliek kā nobremzēt... tikai tas mūdzis kas brauc aiz manis izrādās pat priekšā braucošu moci nav redzējis un iemet pakaļā (pie kam pa labu gabalu aiz manis braucošs!!) Ta ko man ugunskuru sakurināt pirms moča?

Nezinu - man nekad nav bijis gadījuma ka es moci nepamanītu, lai ar kādu ātrumu tas brauktu! Ne man pretī, ne no aimugures, ne no sāniem... Kas es savādāks kā citi, vai īpaši redzīgāks?

Tad kad sāks redzēt visus kas brauc pa ceļu (ielu) tad arī nomierināšos! Pagaidām redzu ka liela daļa ir pilnīgi akli! Novēlu tiem aklajiem lai šie kādam kraveniekam pārlido pāri - tad redzēsim kāda "forša" sajūta pēc tā visa palikt vispār dzīvam. Gribu redzēt kā pēc tā vēl būsiet spējīgi cienīt citus!

Sinn Reģ.: 07.05.2003
0 0 Atbildēt

i_edgars rakstīja: to Graberis... Jā ir bijis tā ka skatās man tieši acīs pretīmbraucošais un vienalga griež virsū!!! Tas pat ar gājējiem!! Ne tālās nelīdz, ne apzāģētie izpūtēji, tik vien paliek kā nobremzēt... tikai tas mūdzis kas brauc aiz manis izrādās pat priekšā braucošu moci nav redzējis un iemet pakaļā (pie kam pa labu gabalu aiz manis braucošs!!) Ta ko man ugunskuru sakurināt pirms moča?

Nezinu - man nekad nav bijis gadījuma ka es moci nepamanītu, lai ar kādu ātrumu tas brauktu! Ne man pretī, ne no aimugures, ne no sāniem... Kas es savādāks kā citi, vai īpaši redzīgāks?

Tad kad sāks redzēt visus kas brauc pa ceļu (ielu) tad arī nomierināšos! Pagaidām redzu ka liela daļa ir pilnīgi akli! Novēlu tiem aklajiem lai šie kādam kraveniekam pārlido pāri - tad redzēsim kāda "forša" sajūta pēc tā visa palikt vispār dzīvam. Gribu redzēt kā pēc tā vēl būsiet spējīgi cienīt citus!

Man ir tāds mīļš teiciens - ja uz ielas tev liekas ka visi ir idioti un to tik vien dara kā taranē tevi, piegirēz priekšā, utt. paskaties vai viss ir kārtībā ar tevi, tavu auot un braukšanas manieri. Es varu droši teikt, ka nevar būt tā ka uz ielas visi ir nozvērējušies aizsūtīt tevi pie tēviem, tā nav. Visticamākais ka pats veic kaut kādus neadekvātus manevrus, neskaties pietiekami apkārt utt utjpr. Šo teicienu man iemācīja viens veco laiku rallists un pa 18 gadiem pie stūres tas ir tikai sevi pierādījis. Ja man kādu dienu kaut kas neiet - no sākuma vajag analizēt savu rīcību, kapēc mani neieraudzīja, kapēc es pats nevietā vai nelaikā paskatījos, pagriezos, whateva, un tikai tad var sākt ripināt bumbas citu braucēju dārziņā

V-MAX Reģ.: 11.08.2003
0 0 Atbildēt

starp citu, lai piesakās, kāds kam reāli starp rindām braucošs mocis ir nolauzis spoguli!! jūs domājat, ka mans spogulis ir īpaši izturīgāks, un no saskarsmes paliks vietā? Vai baigi gribas tāpat aizķert auto ar virz.rādi?

Manam mocim gan spoguļi, gan krāsojums maksā pietiekami daudz, lai es uzmanītos no apskādēšanas.

Bet par laimi šitādu dir.sēju un priekšā braucēju nav daudz. Vismaz man tādi gadās gaužām reti.

Vienu ībli gribēju dabūt ārā no WV, bet cilvēks ieslēdzās savā kastē un ārā nekāpa, nācās nolauzt spoguli, vienalga neizkāpa

i_edgars Reģ.: 08.02.2005
0 0 Atbildēt

Sinn, nu redz vēl viens!!! A lasīt Tu māki?? Tikai paris rindiņas augstāk rakstīju ka godīgi braucu un pilsētā braucot uz 50 - 55 man pretībraucošs autiņš aizgriež priekšā acīs skatīdamies!!! Ko es biju vainīgs - uzskrēju viņam virsū??? Un tad vēl brīnās!!! Pirms spriedelē iemācies lasīt un izlasi ar!! un vēl šo to uzrakstīju... Pie kam nekur neesmu teicis ka VISI!!

i_edgars Reģ.: 08.02.2005
0 0 Atbildēt

Jā par to tiesāšanos - nu sniedz tiesā!!! Paris mēnešu kamēr vilksies process Tu sēdēsi tramvajā, jo vāģi ar nolauztiem spoguļiem ekspluatēt nedrīkst! Tikai beigās atradīsies kāds desmits liecinieku ka Tu tos poguļus pats nolauzi pēc asas vārdu apmaiņas un vēl piedraudēji man - tā ka nezinu kurš kuram maksās ...

Sinn Reģ.: 07.05.2003
0 0 Atbildēt

i_edgars rakstīja: Sinn, nu redz vēl viens!!! A lasīt Tu māki?? Tikai paris rindiņas augstāk rakstīju ka godīgi braucu un pilsētā braucot uz 50 - 55 man pretībraucošs autiņš aizgriež priekšā acīs skatīdamies!!! Ko es biju vainīgs - uzskrēju viņam virsū??? Un tad vēl brīnās!!! Pirms spriedelē iemācies lasīt un izlasi ar!! un vēl šo to uzrakstīju... Pie kam nekur neesmu teicis ka VISI!!

Ko satraucies? Es rakstīju par sevi.

p.s labu auto/motovadītāju no slikta atšķir nevis tas cik maz viņam avāriju, bet tas ka viņš vispār neiesaistās avārijas situācijās. Izlasi vēlreiz - visi [ok, priekš tevis - lielākā daļa, vienkārši daļa] nevar būt idioti, tapēc es, pirms vicināt dūrītes, paskatos un padomāju - vai ES pirms tam biju gana acīgs un vai es biju pārvaldījis situāciju uz ceļa. Un 90% gadījumu es pats esmu bijis novērsis uzmanību vai urbinājis degunu. Tas protams neattaisno tā otra vainu, bet es šādos gadījumos cenšos nepalaist garām arī savējo un mācīties lai šādas situācijas būtu pēc iespējas mazāk.

Bet simptomātiski ir savu vainas daļu novelt uz apkārtējo pleciem Tas ir tik viegli - braukt un lamāties, pats galvenais - vainīgi ir tie citi, es braucu kā mazais eņģels

p.s es nepaskatu variantus kad tiešām ir psc kraši kaut kāda ībļa dēļ, runa ir par ikdienišķām situācijām, ko var novērst skatoties nevis uz priekšējā auto papmperi, bet arī ko dara tas večuks krustojumā 3 auto korpusus tālāk.

MarchaA Reģ.: 30.07.2007
0 0 Atbildēt

Klau kungi un dāmas, es braucu ar tadu diezgan lielu mašinu un viņa saucas SCANIA R420. Arī man liekas ka Latvijā mani nepamana,varbūt arī man jāieslēdz visi tālie, kopā 8 lampas. domāju tas nebūs patīkami, tādēl cienīsim viens otru,jo ceļš ir viens un zeme apaļa

Shiirs Reģ.: 13.07.2006
0 0 Atbildēt

a es kad nokravos arii braucu uz 50, tikai menti man nomerija 19 metrus bremzeshanas celju. khekhe. bet nu man piekaajas, apdroshinataji man tapat samaksaja chunguru un vecenei ierubiis moshka vel regresu. karoch suukaajiet liiko dailjtirseeji. pat tad ja es velku uz sotaku un man kads nogriezh un es nokraujos, pat tad jus busiet vainigi. taka turpinat gudri spriedelet, kad nakamreiz lidisiet priekshaa un nevareshu sabremzet atkal piecelshos kajas un centishos piezemeties profesionaalaak, tikai shoreiz megjinashu nenolauzt ar pautiem sava mocha spoguli. bet jus tik griezhat griezhat man prieksha, es nopirkshu vel krutaku prikidu lai mazak kas saluuzt. velns es nemaz neticu pac sev ka shitadas lietas pateicu

S70 Reģ.: 23.04.2004
0 0 Atbildēt

Un kā tādus ārstēt - bliezt pretī ar tālajiem, vai tomēr labāk tālie + miklas lukturi?

_____________________________________________________

Autor, labāk ir "iespiest" acīs ar gabarītiem+bagažnieka apgaismojumu! )

Eye Reģ.: 31.10.2005
0 0 Atbildēt

Shiirs rakstīja: a es kad nokravos arii braucu uz 50, tikai menti man nomerija 19 metrus bremzeshanas celju. khekhe. bet nu man piekaajas, apdroshinataji man tapat samaksaja chunguru un vecenei ierubiis moshka vel regresu. karoch suukaajiet liiko dailjtirseeji. pat tad ja es velku uz sotaku un man kads nogriezh un es nokraujos, pat tad jus busiet vainigi. taka turpinat gudri spriedelet, kad nakamreiz lidisiet priekshaa un nevareshu sabremzet atkal piecelshos kajas un centishos piezemeties profesionaalaak, tikai shoreiz megjinashu nenolauzt ar pautiem sava mocha spoguli. bet jus tik griezhat griezhat man prieksha, es nopirkshu vel krutaku prikidu lai mazak kas saluuzt. velns es nemaz neticu pac sev ka shitadas lietas pateicu

Īpatnēja šīrim pārliecība.

Pēc manas saprašanas iekš autiņa vismaz pilsētas apstākļos ka arī ārpus avārijas gadījumā ir neliela "fora" veselības saglabāšanas ziņā pret motociklistu.

Esmu bailīgs.

Es uzskatu, ka šī nelielā atšķirība ir tā vērts lai nebrauktu ar motociklu vai motorolleru vispār. Varbūt tas pagaidām.

Tomēr es uzskatu, ka šī atšķirība ir vērā ņemams arguments tiem, kas gatavojas ne īpaši cienīt autovadītājus uz ceļiem.

Vai savas taisnības pierādīšana ar necieņas izrādīšanu, ko klaji reklamē daži no komentētājiem, ir vērta to apelsīnu, ko labākā gadījumā piederīgie un draugi nesīs uz slimnīcu, bet sliktākā gadījumā to ziedu vērta, ko zinātāji noliks ceļmalā pie attiecīgā krustojuma vai grāvja?

GangBoy Reģ.: 23.09.2003
0 0 Atbildēt

Pēc Tevis uzrakstītā to varētu izpildīt tikai prasmīgi notriecot mocistu ar auto stūri un pēc tam līķi transportējot bagāžniekā līdz tuvējam mežam.

S70 rakstīja: Un kā tādus ārstēt - bliezt pretī ar tālajiem, vai tomēr labāk tālie + miklas lukturi?

_____________________________________________________

Autor, labāk ir "iespiest" acīs ar gabarītiem+bagažnieka apgaismojumu! )

Sky_Walker Reģ.: 29.12.2003
0 0 Atbildēt

V-MAX rakstīja: Vienu ībli gribēju dabūt ārā no WV, bet cilvēks ieslēdzās savā kastē un ārā nekāpa, nācās nolauzt spoguli, vienalga neizkāpa

vai...nu tādi Izsitēji un pasaules pārmācītāji visi, ka ārprāts....

Nu nelaidīšu es tādus vipendronus speciāli tur, kur tie nav jālaiž un viss un poskuj, ka iesi garām uz 150+ pilsētā un aizķeršu utt.... kad vienreiz tie Piteri uz 2 riteņiem sapratīs, ka nav vienīgie uz ceļa ?

a ja kāds nāks tuvāk, gan būs zāles, ja izrādīsies palielāks, ir arī vēl citas zāles

Sky_Walker Reģ.: 29.12.2003
0 0 Atbildēt

Sky_Walker rakstīja: un poskuj, ka iesi garām uz 150+ pilsētā un aizķeršu utt....

domāts, ka nemocīs sirdsapziņa, ja aizķeršu dēļ tā, ka nebūšu šamo redzējis viņa lidojumā 2kārtīgi pārsniedzot atļauto utt

Sky_Walker Reģ.: 29.12.2003
0 0 Atbildēt

Shiirs rakstīja: pat tad ja es velku uz sotaku un man kads nogriezh un es nokraujos, pat tad jus busiet vainigi. taka turpinat gudri spriedelet, kad nakamreiz lidisiet priekshaa un nevareshu sabremzet atkal piecelshos kajas un centishos piezemeties profesionaalaak

Šīris-mazohists ? brauc kaut uz 300 km/h, es palikšu savā joslā un ceļu, izņemot gadījumus, kad Tev ir Galvenais ceļš, nedošu....

nav runa par tiem, kas uzmanīgi izlien krustā, ja tur ir vieta, un aizbrauc, man tie netraucē...traucē tie, kuri iedomājušies, ka ar savu 2 riteņu rulzu visu var atļauties, plus vēl šis apdaur;etais topika autors ar tālajām gaismām.....

I egdar, vari turpināt ākstīties, tik neraudi, kad pretī dabūsi no kāda reiz Tālos+migliniekus i vēl šo to

Sky_Walker Reģ.: 29.12.2003
0 0 Atbildēt

Magistrs rakstīja: Šorīt uz Brīvībenes pie Kuršiem divi opelisti kautko nevarēja sadalīt. Viens bija nometis otram slīpi priekšā un kautkāds gejs uzvalkā

Pozitiivais

1 2 3 4 5 6
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti