Es pat nevēršu vaļā to linku, jo pēc tava apraksta jau zinu, kas tur ir. Tu, tāpat kā gābešņiks, nesaprati manu domu. Mums katram ir kāds iemesls, kāpēc mēs esam šajā pasaulē - un katram ir savs liktenis. Ja mēs brauktu pretī, es ar savu golfu, un tu ar tā viģika vagīnu, ar mērķi salikties, un tavs laiks būtu pienācis, bet mans ne, tad tas visdrīzāk beigtos ar to, ka kaut kas, piemēram bedre, izmainītu trajektorijas pietiekami lai tas beigtos ar nonestu sānu, tevi izšķīdušu pieczvaigžņu vagīnā pret kādu lielu akmeni vienā grāvī un mani izkāpjot bez skambiņas pēc dažiem kūleņiem no golfa otrā grāvī. Tas tā, filosofijai.
Bet tādi vieglāk saprotami argumenti - nu nestrādā tas tā, kā jūs esat iedomājušies - "nopirkšu mašīnu ar vairāk zvaigznēm, būšu vairāk pasargāts". Slava Dievam, tas tā nestrādā, savādāk tādi nabagi kā es būtu jau iemantojuši dzīvu miroņu slavu, jo kaut kad pienāks neizbēgamā avārija, kurā tiks izšķaidīts vecajā, nedrošajā mašīnā. Padomju laikos vispār visi brauca ar mašīnām, kuras pat pret manu mk2 ir zārki uz četriem riteņiem - pēc "drošībnieku" loģikas tolaik visiem šoferiem būtu jābūt izmirušiem, jo paši zinām cik nožēlojami testos klājās sestajam un septītajam žigulim, kur nu vēl kam vecākam - bet nē. Arguments par satiksmes blīvumu ir tīra batonu bāšana, kas var vienīgi izskaidrot kāpēc vācijā uz bāņiem lielajās avārijās piedalās vairāk mašīnu nekā pirms 20-30 gadiem, bet kāds tam sakars, piemēram, ar neseno Talsu avāriju? Pareizi, pilnīgi nekāds. Šoseja, viens liecinieks, četras zvaigznes, trīs līķi. Tas ka nebija piesprādzējušies - lūk, vēl viens faktors, kas nostrādāja. Man uzreiz atmiņā nāk pāris avārijas, kur šitentā abstraktā zvaigžņu drošība nespēlēja nekādu lomu - viena - pirms pavairāk gadiem liepājas rajonā viena uzņēmēja ģimene gāja bojā, ziemā ieslīdot šosejas malā esošajā dīķī un paliekot tur uz jumta - nav ne jausmas cik euroncap zvaigznes bija tai mašīnai, bet tās nepalīdzēja pret visas ģimenes noslīkšanu. Otra - zināmam cilvēkam pirms pusduča gadu tika iznīcināts ziemā A8, avārijā laikam bija iesaistītas trīs mašīnas. A8 braucēja nonāca slimnīcā - avāriju izraisījušais mk3 golfs sadalījās uz pusēm, purns viens gabals, pārējā mašīna otrs, bet līķu nebija - dzelži arī gala rezultātā saka ka A8 ir drošāka mašīna, lai arī tam golfam nebija jāsadalās [noteikti konstruktors], bet cilvēku rezultāti to neparādīja...
Vienvārdsakot, izdarot izvēli, tajā vēl ietverot kaut kādu zvaigšņu skaitu, izņemot situācijas kā tur ar tiem ķīniešu sūdiem, kur ir skaidrs ka vispārējā kvalitāte ir zema - ir diezgan muļķīgi. Ja tu skaties uz, teiksim, piecām vienāda segmenta un vienāda vecuma mašīnām, un zini ka nevienai nekādas īpaši sliktas slavas nav, tad tur skatīties kurai ir zvaigzne vairāk vai zvaigzne mazāk kaut kādā mākslīgā testā, ir diezgan muļķīgi, jo tas tā īsti nestrādā. Nu nopirksi ahūni drošu mašīnu, kā noteikts laboratorijā pret betona bluķi, un tev būs lemts aiziet pie stūres - tātad noslīksi, vai paņemsi kādu dzelzceļa barjeru, vai satiksies ar fūri uz šosejas, vai izmetīsi kādu kūleni - vai ir liela starpība? Tie testi pat ir nepilnīgi , uzskatāmu piemēru atceros tepat sen atpakaļ ziņās - dižajā pilsētā pajaunai hondai tuaregs ielikās pakaļā, rezultātā nonesot to pakaļu līdz pat pakaļas logam, jo buferu augstumi atšķiras - kur ir euroncap tests, kas pieļautu šādu varbūtību? Un vai visādiem SUViem un CUViem eiropā ir noteikta jumta izturība? Vismaz garāk ASV nebija, tas nekas ka mašīnas ar lielu iespēju novākot...