Vienmēr esmu teicis, ar kādu tehniku pats brauc, tā arī vislabākā

Benzīna fani atzīst un slavē tikai benzīnu, dīzeļa fani - tikai par dīzeļiem u.tml. Pats esmu braucis ar LPG, bet vairs tomēr negribu. Lai arī, lielos vilcienos bija ok. Bet tomēr to gāzes dvingu auto tuvumā jūt, lai kā visi teiktu, ka nejūt!
Ideālākais būtu elektroauto ar milzu nobraukumu. Pagaidām tā ir dārga utopija, bet nekas - pagaidīsim.
Nu redz - izrādās, ka cilvēks, ka slavē to, ar ko pats nebrauc, ir virtuāli agresīvs... :D Braucu ar gāzi, ko pieciešu, jo tā ir maksa par citu vēlmju realizāciju. Domāju, kā šo novērst...
Bet vispār ir braukts ar ļoti daudz un dažādām mašīnām, tādēļ viedoklis ir salīdzinošs.
Un dīzeļi pilsētās jau tiek aizliegti - t.i. pliki dīzeļi, kas nav aprīkoti ar Euro normām atbilstošu papildaprīkojumu - EGR/DPF. Savukārt šis papildaprīkojums padara dīzeļus nepiemērotus pilsētai, jo nav savietojams ar mazu gabalu braukšanu. Rezultātā, kā pareizi minēts - dīzelis paliek izdevīgs tikai tad, ja tas tiek izmantots arī garos gabalos - jā, būtiska starpība parastai ielas mašīnai parādās uz bāņa, nevis Latvijas bedrainajās šosejās, kur noslogot motoru sanāk tikai braucējiem, ko Latvijā uzskata par agresīviem - kā piemēram mani. Tas nekas, ka, piemēram tepat, Dienvideiropā, mans braukšanas stils uz pārējo fona kļūst diezgan sēņojošs.
Nafig tad dīzeļus? Ja nebrauc ārpus Latvijas vai īpašos apstākļos, tad tiešām nafig. Bet taksistiem sākumā varu ieteikt nomainīt termostatu, pirms vērsties pie padomjlaika metodēm ar kartonu - tā var arī kondicionieri nokaut, ja to slēdz ziemā pats vai arī automātiski ar klimatkontroli. Tiem, kam tā liekas dīvaina doma, atgādināšu, ka kondicionieris gaisu ne tikai dzesē, bet arī žāvē - kas ir visnotaļ aktuāli, kad mašīna ir piebradāta ar kūstošu sniegu un gaisā ir Latvijas parastais piejūras mitrums.
Ar gāzes uzlikšanu savukārt ir vairāki šķēršļi. Pirmkārt jau elementārā vietas atvēlēšana balonam, kam mašīnā oriģināli tāda nav paredzēta. Otrkārt - uzstādīšanas izmaksas, kas puslīdz jauniem auto pieaug ļoti strauji, vienlaikus dodot mazu starpību ekonomiskajā ieguvumā, jo arī benzīna dzinēji ir kļuvuši sarežģīti un ekonomiski. Un treškārt - elementāra ērtība - gāzes pildīšana ir kaitinoša, jo ir ilga un jāstāv kā loham, turot pogu. Saliekot to visu kopā, parastam ikdienas uz darbu braucējam neko vairāk par parastu benzīna dzinēju nevajag.
"Noslogot sanāk tikai agresīviem braucējiem, kā tev"? Nu jā, tad paliek skaidrs, kāpēc bobiks rij 18 litrus gāzes uz simtu - liekot mīksto CSN un tešot uz 150-200, tas ir tikai loiģiski. Jautajums vienīgi ar ko viņi tur, dienvideiropā, brauc, ja jau tu brauc stipri švakāk par viņiem...
Braucu +/- CSN robežās, nevis tā kā tu te sapņo. Pie mums jau par agresīvu braukšanu uzskata, ja pie zaļā uzsāc kustību, nevis meklēt ātrumkloķi. Klasiski pilsētā - es jau esmu otrā liela krustojuma pusē, kad blakus joslā stāvošais vispār sāk kustēties. Pirmo reizi starpību izjutu uz 4 joslu maģistrālās ielas Vīnē - stāvot krustojumā blakus šujmašīnai ar kundzīti gados pie stūres un uzsākot kustību kā ierasts ar manu toreizējo 160Zs turbobenzīnu, liels bija mans pārsteigums, ka krustojuma otrā pusē Fiesta man joprojām bija blakus! Tak beidz fantazēt iemeslus, kādēļ 4x4 rij degvielu. Ja netici man, pameklē kaut vai patēriņa starpību, piemēram Volvo D5 motoram iekš S60 vai XC90, vai saviem mīļajiem audi, gan arī kādu Q5 motoru atradīsi ieliktu A6 vai A8. Un minētie ir tikai parketnieki... Visa sāpe ir mašīnas konstrukcijā un transmisijas zudumos. Nesalīdzini bezceļu 4x4 ar rallija AWD - tās ir pilnīgi dažādas pasaules.
Es neko nefantazēju, es vienkārši izlasīju to, ko tu uzrakstīji - varbūt pats izlasi, ko tu uzrakstīji? :D Tātad, tu uzrakstīji, ka braucot pa mūsu bedrainajām šosejām, slodze rodas tikai tad, ja brauc "agresīvi" - tātad, ja braucot parasti, slodzes nav, vienīgais veids kā to slodzi nodrošināt - braucot stipri virs atļautā, un tādus braucējus tiešām arī uzskata par agresīviem - viss kopā līmējas :D Bet tagad tu nez kādēļ sāc runāt par kaut kādu paātrināšanos pie krusta - uz latvijas šosejām ir maz regulējamu krustojumu... :D Lieki teikt ka tu par to paātrināšanos arī pārspīlē - protams, es ticu ka rietumos ir mazāk sēņotāju un mazāk aizsapņojušos vadītāju - vismaz liepājas lielajās ielās ar manu divlitrīgo golfu paātrinoties ikdienas režīmos, tb turot samērā zemos apgriezienos, bet pieprasot 80-90% griezes momenta, blakus joslā esošais parasti paātrinās tāpat, ja ne veiklāk.
Bet tie tavi mašīnu piemēri... :D Kāds sakars piedziņas veidam ar to, ka liela kaste patērē vairāk degvielas, jo jāstumj vairāk gaisa un jāpārvieto vairāk dzelžu? Tad jau pie tā, ka C4 2.5 TDI uz šosejas patērē 5,5 litri, bet LT35 tāds pats motors 8-9 litri, vainīga pakaļas bezpiedziņa, lieli transmisijas zudumi un tā...
>Bet tomēr to gāzes dvingu auto tuvumā jūt, lai kā visi teiktu, ka nejūt!
Neko nejūtu, lai gan kā teicu smakas un kvēpi uzdzen nelabu dūšu, tā kā viss atkarīgs no kvalitatīvas uzstādīšanas. Smaka ja ir tad paliek aiz manis

No gāzēm ievērojis, ka pildot manuprāt vismirdīgāka ir Statoil gāze.
[offtopic off]