Kas ir izdevīgāk? Jauns auto vai tomēr lietots?

Šobrīd var manīt uz ielām ļotiii daudz jaunu auto , pavisam jaunos un arī tikai pāris gadus vecus auto tomēr auto plačos var novērot ka tiek pirkti arī piecus un pat desmit gadus veci auto un nemazāk kā jauni. Kas tad ir izdevīgāk un uz ko Esam gatavi lai brauktu ar pilnīgi jaunu auto?

1 2 >

Nu, ja salīdzina, tad liekas, ka ir jēga aizdomāties.

Jauns auto, piemēram, VW Tiguan 2026. gads, 1 gada laikā:

• Cena: 35 000 EUR
  • Remonts: 0 EUR
  • Kredīta procenti: 1200 EUR
  • Cenas kritums: apmēram 5000 EUR
  • Finanšu zaudējums: 6200 EUR

BMW 2006. gads:

• Cena: 3000 EUR
  • Remonts: apmēram 1500 EUR
  • Kredīta procenti: 0
  • Cenas kritums: 500 EUR
  • Finanšu zaudējums: 2000 EUR

Tad kā ir izdevīgāk? Braukt ar jaunu un gadā zaudēt apmēram 6000 EUR? Un, ja runa par elektroauto, tad tur summa vēl mežonīgāka – cenas kritums ap 10 līdz 15 000 EUR. Vai pirkt mazlietotu, un tad jau loterija, bet varbūt pavisam maz sanāk zaudēt un pārdodot vēl var nopelnīt?

Protams, ir dažādas automašīnu markas, izmaksas un situācijas gan ar jauniem, gan veciem auto.

Piemēram, ja rēķinu uz šo dienu:

VW AMAROK 2021. gada, cena 55 000 EUR, termiņš 5 gadi.

• Remonts ap 4000 EUR.
  • Kredīta procenti 16 000 EUR.
  • Cenas zudums ap 30 000 EUR.

Negribas kopējo ciparu redzēt.🤣

Audi A5 Sportback 2014. gada, 16 000 EUR, termiņš 2 gadi.

• Remonts 500 EUR.
  • Kredīta procenti 0.
  • Cenas zudums ap 3000 EUR.
  • Finanšu zaudējums 3500 EUR 2 gadu laikā.

VW PASSAT B7 2011. gads, 5000 EUR. Termiņš 2 gadi.

• Remonts 3000 EUR.
  • Kredīta procenti 0.
  • Cenas zudums 1000 EUR.
  • Finanšu zaudējums 4000 EUR 2 gadu laikā.

iAuto vērtē iespējams labākos lietotu auto pirkumus vērtībā ap 4 000 EUR un kā to finansēt https://iauto.lv/zinas/latvija/23676-iauto-verte-iespejams-labakos-lietotu-auto-pirkumus-vertiba-ap-4-000-eur-un-ka-to-finanset 

Bet ka jau Minēju auto cenu markas ir dažādas arī izmaksas atšķiras gan no auto cenas gan tehniskā stāvokļa ,veiksmes un arī to kur un kā labots cenu liknes visdazādākās.

Un kā ir tad , Esmu dzirdējis ka ar taksometru piemēram dzīvojot Rīgā ir ērtak un lētàk pārvietoties, jo ja paskaita visus izdevumus ,apdr. Teh.mazgāšanu riepas un t.t kopā ,cik tad izmaksā jebkurš auto 1 gada laikā.? 

Dzīvot vispār nav izdevīgi. 

Es izvēlos par labu 2 līdz 3 gadus lietotam auto. Pirmais un lielākais vērtības kritums (pat līdz 20–40%, elektroauto pat līdz 50%) notiek tieši pirmajos trīs gados, īpaši labi nokomplektētiem premium autoražotājiem.

Vēl viens pluss ir informācijas pieejamība. Pilnīgi jauniem modeļiem pirmās kaites atklājas ekspluatācijas procesā. Divu līdz trīs gadu periods nodrošina pietiekamu atsauksmju bāzi te pat iAuto forumā 🫶🏻

Garantijas arguments ir sekundārs pret ietaupīto summu. Starpība starp jauna un trīsgadīga auto cenu parasti pārsniedz jebkādas iespējamās remonta izmaksas vairākkārtīgi (ja tā nav baterijas bloks par 15 - 20 000 EUR pat). Turklāt daudzi ražotāji šobrīd piedāvā 5 līdz 7 gadu garantijas, kas nozīmē, ka 3 gadus vecs auto joprojām atrodas ražotāja uzraudzībā, taču savam auto es to nepagarināju un arī nebija vērts.

Tagad kā reiz tuvojos auto nomaiņas procesam un domāju darīt līdzīgi, izņemot, ja nenopirkšu kādu hibrīda auto ar EKII atbalstu. Ja jau cilvēki ir gatavi dot naudu privātajiem, tad jāizmanto 🤑

Uz 20 gadus vecu auto kā iespējams noteikt izdevumus? Tur var n-tās problēmas izlīst, kuras var mierīgi pāsniegt auto vērtību. Pirkt bomzi ar manuālo kārtbu, lai mazāk iespēja kam noklāties? Tad kāpēc 4k, ja padomā tikai pakaļas pārvietojamais? Paņem lētāko mēslu, kuram tiko skate izieta un pēc gada pārdod Tolmetā.

Lielākā daļa problēmu ( ja pieņem ka auto nav caurrūsējis un motoram viss ir ok, tik tik cik dabīgais nolietojums) ir ar elektroniku un izmešu sistēmām. No abiem minētajiem arī pilnīgi jauni auto nav nekā pasargāti … Un ir auto kuriem ražotājs ir aizšāvis konstruktīvi garām - līdz ar ko pilnīgi jauns auto var būt nopietnas galvassāpes. Ļoti daudz stāstu par ASV pikapiem un to motoriem, kur pēc 15- 20K jūdzēm jājauc motors jo stulba dizaina dēļ vārstu bīdītājiem radies nejēdzīgs pārlieks nodilums. Un elektro auto nav par gramu labāki - tik tas ka jamie vēl nav tik ļoti izplatīti, bet līdz ar izplatību un “optimizācijām” tur būs tikai arvien vairāk problēmu …

Darba auto, jauns vai mazlietots. 

Auto vispār ir luksusa prece, ja vien neveic saimniecisko darbību.

Es izvēlos jaunu un maksāju kā par garantiju, ka man būs bezmaksas remonts n-gadus un bezmaksas palīdzība uz ceļa tos pašus gadus.

Vienkārši izvēlos maksāt vairāk par drošību.

Kāpēc lai auto būtu tas priekšmets, par kura "izdevīgumu" būtu īpaši jāuztraucas? Pie lielveikaliem ir kastes, kur izmet lietotu apģērbu, tātad, apģērbties var par velti. Kāpēc tad tomēr pērkam jaunu apģērbu? Jautājums ir tikai par to, ko varam ikdienā atļauties, pamatojoties uz saviem ienākumiem – omāru (Lidlā par 9.99 gabalā) vai ķilavas bundžā (ap 1.50 gabalā). Te jau augstāk atzīmēja – "dzīvot ir neizdevīgi". Dzīve ir letāla seksuāli transmisīva slimība, ja kas. Un katra nodzīvotā diena mūs tuvina nāvei par vienu dienu.

Ja par tēmu – mazāk kreņķu ir ar jaunām mašīnām. Izdevumi, protams, varētu būt lielāki, nekā uzturot vecas mašīnas. Tieši tāpat, kā ēdot omārus.

Tās iedomas, ka “mazāk kreņķu ar jaunām mašīnām”… Dzīve pierāda pretējo - labi uztureta veca mēdz būt uzticimāka, nekā jauna, kam naktī nekurienē ir iespēja izbaudīt evakuatoru un visus garantijas piedzīvojumus, jo izrādās, ka garantija atņemt tev tiesības uz jebkādiem lēmumiem problēmas operatīvā novēršanā - tikai tas evakuators, ko nodrošina garantētājs (ierodas pēc 5h), tikai tas serviss, ko nosaka garantētājs (brīvdienās nestrādā - meklē viesnīcu līdz pirmdienai) un kas pats feinākais - paplašinātā garantija nedod tiesības uz kompensāciju par safisto braucienu un neapmaksā viesnīcu, bet… atņem arī tiesības uz ceļojumu apdrošinšanā paredzēto kompensāciju, jo problēmu nav radījusi auto salūšana kā tāda.

Kurš liek ņemt paplašināto garantiju? Tā jau ir kārtējā apdirsināšana nevis garantija no ražotāja. 

Jā, jokaini vai ne, kurš liek… Ražotājs tev iedod jaunu auto un vispār neko negarantē. Tavs jautājums tikai apstiprina, ka tam jaunajam auto ir tikai dārgāki remonta izdevumi nevis “drošība”.

Ražotājs gan garantē, bet paplašinātās garantijas ir fufelis, kur pašam pēc tam vēl jālūdzās un jācer, ka atmaksās remontu. Ražotājs kamēr remontē pa garantiju piešķir maiņas auto un nav ieinteresēts vilkt garumā.

Ražotājs daudz sola pārdošanas bukletā un cilvēks (vai pareizāk sakot sieva, kam to vajag statusam) lepojas ar savu jauno auto. Bet stundā X izrādās, ka ražotāja solījumi ir pilni ar “sīko drusku” un ir jālūdz palīdzību draugam ar veco grabažu. 

Paplašinātā, nevis pagarinātā, garantija paredz ražotājam ne tikai izsniegt maiņas auto (ko starp citu izsniedza, tikai bez atļaujas izbraukt no izsniegšanas valsts, kas ir ārkārtīgi “noderīgi”  tranzīta valstī), bet segt arī radītos zaudējumus. Un tā izrādās bija spēkā tikai pie papildus smieklīga nobraukuma ierobežojuma (jaunais skaistais francūzis palika ceļa malā zem 30000, bet izrādās, ka paplašinātās garantijas līgumā ir arī papildus gada limits, ko nedrīkstēja pārsniegt).

Aigars1981 rakstīja:

Nu, ja salīdzina, tad liekas, ka ir jēga aizdomāties.

Jauns auto, piemēram, VW Tiguan 2026. gads, 1 gada laikā:

• Cena: 35 000 EUR
  • Remonts: 0 EUR
  • Kredīta procenti: 1200 EUR
  • Cenas kritums: apmēram 5000 EUR
  • Finanšu zaudējums: 6200 EUR

BMW 2006. gads:

• Cena: 3000 EUR
  • Remonts: apmēram 1500 EUR
  • Kredīta procenti: 0
  • Cenas kritums: 500 EUR
  • Finanšu zaudējums: 2000 EUR

Tad kā ir izdevīgāk? Braukt ar jaunu un gadā zaudēt apmēram 6000 EUR? Un, ja runa par elektroauto, tad tur summa vēl mežonīgāka – cenas kritums ap 10 līdz 15 000 EUR. Vai pirkt mazlietotu, un tad jau loterija, bet varbūt pavisam maz sanāk zaudēt un pārdodot vēl var nopelnīt?

Un kur Tu ņēmi tos 3000 EUR vecajam bembim? Tas nesskaitās izdevumos?

Tur pat, kur tos 30000, kuri tev analogu jautājumu nez kādēļ neradīja…

Viss izdevīgāk ir franču auto,2021.gadā nopirku Cactusu  pa 6500 ar noskrejienu 160k,tagad 250k cena praktiski tā pate.

Ja pareizi atceros, tev bija kaut kāds 2014. laikam gada, vai ne? Vot, ja tu ar 250k nobraukumu tādu pārdosi par 6500 euro, esmu gatavs… bļin, gribēju piedāvāt pudeli viskija, bet laikam jau nevajadzētu… Sadzersies un atkal rakstīsi glupības… 😅

Aigars1981 rakstīja:

Un kā ir tad , Esmu dzirdējis ka ar taksometru piemēram dzīvojot Rīgā ir ērtak un lētàk pārvietoties, jo ja paskaita visus izdevumus ,apdr. Teh.mazgāšanu riepas un t.t kopā ,cik tad izmaksā jebkurš auto 1 gada laikā.? 

Nu tas jau ir individuāli. Cik bieži, kādos attālumos un kāda iemesla dēļ tu vispār pārvietojies? Diez vai man būtu baigi izdevīgi ar taksi uz vasarnīcu braukāt. Vai arī no mājas uz Depo un tad ar flīžu līmes maisu cauri visai Rīgai pie klienta. Ok, es jau varētu arī to maisu nevest, bet ja man pašam tomēr ir izdevīgāk viņu aizvest?

Bet tā jā - ja tu strādā kaut kādā kantorī, kur iespējams saprātīgā laikā nokļūt ar sabtransu, nekādu ārpilsētas īpašumu nav un vasarā brauc peldēties uz Rīgas Jūrmalu, tad nekāda mašīna vispār nafig nav vajadzīga.

gunbox rakstīja:

Uz 20 gadus vecu auto kā iespējams noteikt izdevumus? Tur var n-tās problēmas izlīst, kuras var mierīgi pāsniegt auto vērtību. Pirkt bomzi ar manuālo kārtbu, lai mazāk iespēja kam noklāties? Tad kāpēc 4k, ja padomā tikai pakaļas pārvietojamais? Paņem lētāko mēslu, kuram tiko skate izieta un pēc gada pārdod Tolmetā.

Vispirms to gadu vajag nobraukt. 

Te nu Es ar piekrītu Man jaunu nopērkot pirmie divi gadi bija vienos garantijas remontos.

Un vel jau protams kam priekš kā auto paredzēts ,Man piemēram visi auto darbos gandrīz caurām dienām un nav tāpat vien , bet nu ņemot vērā kā tie kalpo gan vecie gan jaunie ir viens kas vienmēr stàv garažā rezervei .

Bradypus rakstīja:

Tur pat, kur tos 30000, kuri tev analogu jautājumu nez kādēļ neradīja…

Nē, jo tur ir skaidri teikts: "kradīta procenti"...

Un neienāk prātā, ka 3000 ir summa, ko var elementāri iekrāt pusgada laikā, ja nav jāapmaksā jaunā auto izdevumi - tā ir puse no summas, kuras aprēķinu neapstrīdi. Attiecīgi nekādu procentu nav.

Bradypus rakstīja:

Tās iedomas, ka “mazāk kreņķu ar jaunām mašīnām”… Dzīve pierāda pretējo - labi uztureta veca mēdz būt uzticimāka, nekā jauna, kam naktī nekurienē ir iespēja izbaudīt evakuatoru un visus garantijas piedzīvojumus, jo izrādās, ka garantija atņemt tev tiesības uz jebkādiem lēmumiem problēmas operatīvā novēršanā - tikai tas evakuators, ko nodrošina garantētājs (ierodas pēc 5h), tikai tas serviss, ko nosaka garantētājs (brīvdienās nestrādā - meklē viesnīcu līdz pirmdienai) un kas pats feinākais - paplašinātā garantija nedod tiesības uz kompensāciju par safisto braucienu un neapmaksā viesnīcu, bet… atņem arī tiesības uz ceļojumu apdrošinšanā paredzēto kompensāciju, jo problēmu nav radījusi auto salūšana kā tāda.

Tev iedomas, man realitāte. Katram savs.

Nevis iedomas, bet reāls drauga stāsts, kurā ar savu veco auto piedalījos ģimenes un mantu “repatriācijā”.

Man ir draugi,daži, kas nesaprot kāpēc man ir jauna mašīna( uz doto mirkli mazlietota)- jauna ir veikalā.

Rēķinam paši 34.000 , bet bija jauna.

Divi gadi vēlāk (2025) nopērku mazlietotu bet vecu.

1500,- nodokļa parāds, TA otro gadu pa-0-. Šogad uz VS.

Ja arī kas salūzīs sāpes neredzu.

Kopā gan sanāca…kā sanāca. Tuvu 5000,-

Bet ir klimats, āda( visu krēslu apsilde) un automāts bet 2.6.

Stūres lifti, abs un utt. Ir pat kruīzs.

Vidēji 10/100 mierīgi braucot. 

Mazlietotai kopš iegādes brīža 4.2/100.

Nerēķinam kasko. Rēķinam cenas( auto) starpību uz 200

000km. Cik sanāk degvielas , cik km.

Ziemā , vecenīte, stabila un perfekti vadāma.

Jaunā arī protams, bet silst lēnāk bet glābj stūres un loga( krēslu) apsilde.

P.S. 30 gadu laikā ļoti izmainījies stūres pastiprinātājs. Lēns un smags. Labprāt gribētu elektrisko. Kā tas bija ex pasātam B6, un mazlietotai. Bet viss ok.

Stūres pastiprinātājus ja tiešām ļoti vajag tad noteikti var samainīt uz elektrisku vai elektrohidraulisku, tirgus diezgan attīstīts jau. Protams ir mazliet atkarīgs cik tur daudz brīvas vietas un kas par auto, bet varianti noteikti ka ir.

Es pagaidām esmu parakstījies tikai uz lietotiem japāņu auto. Kaut ja tiešām kas labs trāpās citus droši ar nesmādētu …

Apkopes un remonti gan nekad nav bijuši sevišķi lēti, bet neplānoti esmu mainījis tikai stūres pastiprinātāja sūkni ( pāri 250 Kkm). Vecākajam auto - 370+Kkm uz “tālmēra” :D:D:D

Esmu informēts, zinu kam ir uzlikts. Elektriskais.

Ir ļoti ok. Es pass, spēka pietiek.

Un galu galā A6( C4) ir vaļaspriekam.

Tāpat kā moto ar indeksiem 634,638. Un ir bauda braukt ar šiem, kaut ir NC750xd. Jawa500 tika …citam saimniekam.

Tuvākās dienās ja kāds pamanīs ielās, legāli, Delta tad zinat. Es mierināšu satiksmi.

P.S. Audi atnāca netīšām. 20 gadi ( varbūt senāk) tās saimniekam teicu, kad tirgosi man pirmā roka. Pirms tam ir bijuši gan cigārs, gan C4.

Nedaudz- nogulēju- Audi vietā bija plānots kāds 2103.

Liktens nenolēma man 2103, bet kaut ko ļoti labāku.

Maris rakstīja:

Es izvēlos par labu 2 līdz 3 gadus lietotam auto. Pirmais un lielākais vērtības kritums (pat līdz 20–40%, elektroauto pat līdz 50%) notiek tieši pirmajos trīs gados, īpaši labi nokomplektētiem premium autoražotājiem.

Vēl viens pluss ir informācijas pieejamība. Pilnīgi jauniem modeļiem pirmās kaites atklājas ekspluatācijas procesā. Divu līdz trīs gadu periods nodrošina pietiekamu atsauksmju bāzi te pat iAuto forumā 🫶🏻

Garantijas arguments ir sekundārs pret ietaupīto summu. Starpība starp jauna un trīsgadīga auto cenu parasti pārsniedz jebkādas iespējamās remonta izmaksas vairākkārtīgi (ja tā nav baterijas bloks par 15 - 20 000 EUR pat). Turklāt daudzi ražotāji šobrīd piedāvā 5 līdz 7 gadu garantijas, kas nozīmē, ka 3 gadus vecs auto joprojām atrodas ražotāja uzraudzībā, taču savam auto es to nepagarināju un arī nebija vērts.

Tagad kā reiz tuvojos auto nomaiņas procesam un domāju darīt līdzīgi, izņemot, ja nenopirkšu kādu hibrīda auto ar EKII atbalstu. Ja jau cilvēki ir gatavi dot naudu privātajiem, tad jāizmanto 🤑

Šādiem auto vienmēr jautājums: kāpēc tas tiek pārdots?

Par līzinga beigām / jauna auto gribēšanu/ etc var droši neargumentēt: pazīstu dažus tādus mainītājus un dažus baņķierus. Tad lūk: šādi auto vispirms tiek piedāvāti sievasmātei / sievas māsai / brāļa sievai/ etc. Ja tur neaiziet, tiek atgriezts līzingam, kur labus piedāvājumus izpērk baņķieri / to sievasmātes/ sievasmāsas / etc.

Secīgi publiskā tirgū nonāk tikai vai nu pārmērīgi dārgi, vai tumšas vēstures nomākti auto. 

Pēdējā laika izņēmums ir EV no DE, kur lokālā regulācija nosaka subsīdijas (liekas, ka pat līdz 8k) amortizāciju 2 gadu laikā. Tie auto VAR nebūt ar tumšu vēsturi.

Nu pēc pieredzes ar pilnīgi jauniem auto ir tā ka pa tiem pirmajiem 2 līdz 3 gadiem nu ir skaidrs vai gribēsies vel ilgi ar to braukt un apmēram saprotami plusi un mīnusi un cik kas varētu maksāt .Un protams ka izdevīgi ja izdodas pārdot tādu 2gadīgu un ja vel var piepirkt garantiju papildus bet pec gadiem 5 jau ta pārdošanas cena būss cita un pie esošajiem tirgus apstākļiem nav jau nekas skaidrs kā un kas būss rit .Faktiski vai nu jāpārdod mudīgi vai jābrauc ilgtermiņā un tad jau uz risku plusos vai mīnusos.

Ar tām melnajām vēsturēm ar jau grūti.Man ir bijis tā ka no rīta auto nopērku un vakarā ielieku pārdot ,ieraudzīju citu ko un voss plāns galvā .Bet paskaidrot to citam ka tapēc pārdod kata un tā , kurš ta noticēs , pat ka auto ideālā stāvoklī.

EV Konai biju uz rūpnīcas akciju programmatūras atjaunošanai. Tā kā esmu sliktais, apkopes neeju, gaidīju, kas būs…Viss ok kļūdu un defektu naF. 240K km. 

Man kādreiz bija 10 gadīgs AUDI, kuram par piekari TA piesējās katru gadu. Tad es nopirku jaunu Škodu, un pirmoreiz pāris piekares elementus vajadzēja remontēt pēc 12 gadu ekspluatācijas ( Dzinēja remonts nav bijis vajadzīgs līdz šim ).  Acīmredzot, rūpnīcas regulējums, garantija, ka auto nav sists, un oriģinālās piekares detaļas nozīmē daudz. Lietotam auto var uzrauties uz piekari, kam ķīniešu detaļas vai kāda šrota izlase uzstādīta pirms pārdošanas. Tas pats attiecas uz bremzēm.

imzz, kā taD! Ķīnijiešu auto, ko tur liek? Tev veicās, vai varbūt nē. 

Pilna piekares un bremžu pārlasīšana ir konkrēts cipars, kas ir DAUDZ mazāks par jauna auto līzinga procentiem. Man ir 23-gadīgs amerikānis, kam pat OEM detaļas skatītājiem liekas par “mīkstu” - pilna poliuretāna  remontkomplekta pārlase un izrādās, ka ne vien skatē var katru gadu inspektorus izbrīnīt, bet tas auto kļūst visai “eiropeisks” gaitā. 

No mana viedokļa izdevīgums ir retāki servisa apmeklējumi, nevis zemāka cena. Attiecībā uz līzingu, man nekad nav bijušas ne tik lielas gribēšanas, ne tik maz naudas, lai man jebko būtu vajadzējis pirkt izmantojot līzingu.

Bieži servisa apmeklējumi ir tikai tad, ja lietotais auto netiek kopts pienācīgi - un tas lielākoties IR zemākas cenas jautājums. Jaunie auto pa servisiem dzīvojas biežāk un ilgāk, piedevām bieži prasot tikai dīlera kompetences darbus. 

Petka rakstīja:

Es izvēlos jaunu un maksāju kā par garantiju, ka man būs bezmaksas remonts n-gadus un bezmaksas palīdzība uz ceļa tos pašus gadus.

Kas nu kuram drošība. Man drošība nozīmē auto, kuram varu uzticēties, ka aizvedīs līdz galam, nevis bez maksas tiks nogādāts servisā. 

Bradypus rakstīja:

Petka rakstīja:

Kas nu kuram drošība. Man drošība nozīmē auto, kuram varu uzticēties, ka aizvedīs līdz galam, nevis bez maksas tiks nogādāts servisā. 

Šeit piekritu pilnībā un pēc prakses pēdējos 5 gadus gan ir sanācis ta ka var uzticēties vairāk vecajiem auto , protams visādi var būt , bet jaunajiem nepārāk .Itīpaši tālos gabalus braucot nu jau nevar zināt kas ātrāk brauks ar evakuātoru mājās

1 2 >

Lasītākie raksti

Jaunie raksti