55% autovadītāju uzskata, ka pēdējos gados ceļu satiksmes kultūra ir uzlabojusies 4

 

Foto: Publicitātes attēls

CSDD | 1.decembris 2017 15:33

Šī gada rudenī veiktā Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) aptauja liecina – vairums (55% respondentu) iedzīvotāju uzskata, ka pēdējos 5 – 10 gados ceļu satiksmes kultūra Latvijā ir ievērojami uzlabojusies. Aptaujātie uzsver, ka situācijas uzlabošanos ievērojami sekmējušas satiksmes drošības kampaņas par dažādām tēmām.

“Tā kā ikdienā tik daudzi no mums pavada laiku ceļā, ir ārkārtīgi pozitīvi vērtējams tas fakts, ka šis laiks kļūst aizvien “kulturālāks”, bez negatīvām un sakāpinātām emocijām. Laipnība, cieņa un sapratne ir fundamentālu lietu kopums, kas palīdz uzlabot mūsu savstarpējo attiecību kultūru arī uz ceļa. Svarīgi ir saprast, ka katrs no mums var ietekmēt un veicināt godprātīgu braukšanas kultūru, tādēļ esam gandarīti, ka kopīgiem spēkiem mums pamazām izdodas uzlabot savstarpējās attiecības arī uz ceļa,” uzsver CSDD Kvalifikācijas daļas priekšnieks Juris Teteris.

Aptaujas secinājumus apstiprina arī lielā iedzīvotāju aktivitāte, iesaistoties nesen īstenotajā CSDD kampaņā “Par labām attiecībām”, kuras laikā vairāk nekā 500 Latvijas iedzīvotāju sniedza savus priekšlikumus braukšanas kultūras uzlabošanai. Veiktā izpēte apliecina, ka ceļu satiksmes dalībnieki pamana šāda veida kampaņas un ietekmējas no to vēstījumiem.

Kampaņas rezultāti:
48% respondentu atzīst, ka minētā kampaņa devusi iemeslu pārdomāt un mainīt savu rīcību uz ceļa. Proti, 11% aptaujāto cenšas iekļauties satiksmes plūsmā un nesnaust pie zaļās gaismas. Šoferi biežāk atceras par pagriezienu rādīšanu, kā arī dot ceļu tiem, kas gaida uz izbraukšanu no sānceļiem. Pieaug to autovadītāju skaits, kuri ir kļuvuši iecietīgāki pret jaunajiem satiksmes dalībniekiem, kuri vēl tikai mācās braukt. Visbeidzot, svarīgi, ka kampaņas ietekmē autovadītāji sāk izprast mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku problēmas un, apdzenot velosipēdistus, ievēro par drošu intervālu.

Interesanti, ka 95% aptaujāto autovadītāju sevi uzskata par pieklājīgiem ceļu satiksmes dalībniekiem, taču citiem gan ir problēmas ar likumu un kultūru. Šis paradokss varētu tikt skaidrots ar to, ka autovadītāji bieži atzīstas, ka ir cerējuši uz otra satiksmes dalībnieka pieklājību vai arī paļāvušies, ka ikvienam būtu jāievēro attiecīgie nerakstītie likumi.

CSDD kampaņas “Par labām attiecībām” apkopoto desmit nerakstīto likumu topu www.nerakstitie.lv ir apmeklējuši vairāk nekā 18 000 cilvēku, no kuriem 11 000 likumus ir arī ratificējuši. Tas, savukārt, vedina domāt, ka satiksmes dalībnieki cenšas paškritiski izvērtēt savus braukšanas ieradumus. Kampaņas video klipu sociālo tīklu kontos ir noskatījušies vairāk nekā 160 000 cilvēku.

Ceļu satiksmes kultūras kampaņu “Par labām attiecībām” organizēja CSDD, ar ERGO un CIRCE K atbalstu.

 
Visi komentāri
 
Vernons 1.decembris 2017 16:03
3 11 Atbildēt

Nu un kāds ir un kādam jābūt ātruma samazināšanas procesam? Kurš to sakarīgi uzrakstīs! CSDD? Policija? Vai kāds no Jums?

he 1.decembris 2017 20:43
0 0 Atbildēt

uzrakstīju,bet iauto izdzēsa-jā bija skarbi,bet no dzīves!!!

he-iauto 1.decembris 2017 20:41
0 0 Atbildēt

nodzēsāt komentāru-nepatīk patiesība?

Pļurkt 2.decembris 2017 9:03
0 0 Atbildēt

Nu ja skatās tajos pēdējos 5 - 10 gados, tad kaut kāds uzlabojums jau ir.

BET ja salīdzina ar 70-tajiem vai 80-tajiem, tad pašreiz ir bandītu likumi uz ceļiem, nevis kaut kāda braukšanas kultūra.

Tikai nesāciet vervelēt par transporta kustības intensitāti!

Var būt Lielpicānijas centrālajās ielās darba dienas sākumā un beigās arī ir vairāk, bet teiksim tālāk aiz Jēkabpils un pa grantētajiem ceļiem tā transporta kustības intensitāte ir REIZĒM MAZĀKA par to kas bija 80-tajos!

Vienīgā intensīvā kustība parādās piektdienas vakaros kad "īstenākie no visīstenākajiem" lielpicāniem dur uz tēva mājām!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti