Konstatēti defekti vairākos valsts ceļu posmos, kur pērn veikti remontdarbi; būvniekiem tie būs jālabo 13

 

Foto: iAuto.lv

Latvijas Valsts Ceļi | 18.februāris 2019 12:14

VAS Latvijas Valsts ceļi (LVC) speciālisti ir konstatējuši defektus vairākos ceļu posmos, kur pērn bija veikti dažāda veida remontdarbi.

Pierīgā, uz reģionālā autoceļa Ulbroka-Ogre (P5), posmā no reģionālā ceļa Tīnūži–Koknese (P80) rotācijas apļa līdz Ogrei (20,54.- 25,00.km) pērn notika segas pārbūve. Būvdarbus tur veica AS Ceļu pārvalde un to līgumcena bija 4,5 miljoni eiro (ar PVN), darbus līdzfinansēja ERAF. Šogad LVC speciālisti un būvuzraudzība ir konstatējuši, ka posma braucamajā daļā vietām ir izveidojusies rise līdz pat 1 cm dziļumā, savukārt veloceļa segums vietām plaisā. Patlaban būvnieks nepiekrīt tam, ka defekti ir radušies nekvalitatīvo būvdarbu dēļ, tāpēc ir piesaistīts neatkarīgs eksperts no Latvijas būvinženieru savienības, kurš sniegs atzinumu par to, vai defektu iemesls ir nekvalitatīvi veikti būvdarbi vai kļūdas projektā.

Latgalē, autoceļa Krāslava–Preiļi–Madona (P62) posmā no Bašķiem līdz Preiļiem (44,15.-57,54. km) 2017. un 2018. gadā notika ceļa segas pārbūves darbi. Būvdarbus veica SIA YIT Infra Latvija, to līgumcena bija 17,114 miljoni eiro (ar PVN). ERAF līdzfinansējums 85 %. Jau pērn, veicot gala pārbaudes, tika konstatēts, ka asfalts posmā nav ieklāts kvalitatīvi. Šogad posmā jau ir konstatētas garenplaisas, vietām sega kūkumo. LVC Ceļu laboratorijas speciālisti šonedēļ arī atkārtoti apsekoja visu posmu. Februāra beigās LVC notiks novērtēšanas sapulce, tajā tiks lemts par defektu iemesliem, būvnieka atbildību un defektu novēršanai nepieciešamajiem darbiem.

Savukārt Kurzemē, autoceļa Saldus–Pampāļi (V1180) posmā no Sesiles līdz Pampāļu pagasta robežai (7,70.-17,55. km) 2018. gada vasarā un rudenī SIA Igate veica seguma atjaunošanas darbus ar izlīdzinošās grants-šķembu maisījuma kārtas un asfalta dilumkārtas ieklāšanu. Būvdarbu līgumcena bija 1,269 miljoni eiro (ar PVN). Jau remontdarbu laikā tur bija konstatētas neatbilstības. Prasībām neatbilstošas porainības dēļ garantijas laiks būvdarbiem ir pagarināts no trim gadiem līdz pieciem. Posmā veidojas garenplaisas un ceļa seguma deformācijas dēļ tur ir uzlikts autotransporta masas ierobežojums 10 t. LVC Ceļu laboratorijas speciālisti šonedēļ atkārtoti apseko arī šo objektu. Iestājoties labvēlīgiem laika apstākļiem, būvniekiem tiks uzdots veikt pārbūvi.

Gadījumos, kad valsts autoceļu remontdarbu posmos tiek konstatēti defekti vai neatbilstība specifikāciju prasībām, būvniekiem par saviem līdzekļiem defekti ir jālabo vai jāpārbūvē. Nelielu atkāpju gadījumā, ja tās nav lietderīgi labot, tiek pagarināts garantijas laiks, kurā būvniekiem remontdarbi jāveic par saviem līdzekļiem. Tāpat ir gadījumi kad tiek samazināta samaksa par paveiktajiem darbiem.

2018. gadā VAS Latvijas Valsts ceļi ir organizējuši būvdarbus 183 objektos. Līgumcenu samazinājums pērn ir piemērots 47 gadījumos par kopējo summu 122,8 tūkstoši eiro. Vēl 16 gadījumos noteiktas papildu garantijas un grozījumi līgumā.

Neatbilstošas kvalitātes dēļ 2018. gadā būvniekiem bija uzdots pārbūvēt šādus autoceļu posmus:

- a/c Valmiera-Cēsis-Drabeši (P20) posmu 29,52.-39,73. km (virskārtas pārbūve 185m²);

- a/c Krāslava-Izvalta-Šķeltova-Aglona (V636) posmu 0,567.-1,143. km (virsmas apstrādes pārbūve visā posmā);

- a/c Pelēči-Aizkalne-Korsikova (V748) posmu 7,50.-13,09. km (virsmas apstrādes pārbūve neatbilstošajos posmos);

- gājēju-velosipēdistu ceļu gar a/c Jelgava-Dobele-Annenieki (P97) posmā 34,00.-37,16. km (dilumkārtas pārbūve visam veloceļam).

 

 
Visi komentāri
 
boliks 18.februāris 2019 13:02
9 0 Atbildēt

Es gan domāju, ka 20 gadi un vairāk ir pietiekoši, lai projektētāji iemācītos projektēt mūsu apstākļiem piemērotu pīrāgu un savukārt būvnieki būvēt adekvātus ceļus. Tas, ka gan vieni un otri haltūrē + ir osoba probližonnije ir jau cits stāsts.

wons 18.februāris 2019 13:25
2 0 Atbildēt

Sāksim ar to, ka viena būtiska problēma ir darba uzdevums, nosacījumi projektētājam. Teiksim tā-ko liek to uzzīmē, ko uzzīmē to uzbūvē unja nemaina ceļa pamatni, kura nav domāta mūsdienu slodzēm, tad nu ir pakaļā

Pļurkt 19.februāris 2019 12:32
0 0 Atbildēt

Sevi cienošs projektētājs neieprojektēs apzināti sūdīgi, tikai tāpēc ka to liek!

Šādi tādi vēja grābslīši droši ka var sacept ko tik pieprasa.

eidis 19.februāris 2019 12:39
0 0 Atbildēt

Bet budžets ir tik cik ir. Jāizbūvē socialistiskajai sacensībai atbilstošs ceļu km skaits. Nu un tad top 1,5 joslu šosejas un citas skaistas lietas. Igaunijā gan tas pats. Tā pati Via Baltic tika vienkārši pārasfaltēta. Tgd katru gadu pilda rises ciet.

viencexperc 18.februāris 2019 14:38
6 0 Atbildēt

Viena interesanta lieta ir tie "konkursi".

Parasti konkursā uzvar lētakais. Un ja lētākais, tad - haltūriskais. NEVAR būt lēti un labi. Ja kāds taisa labi, un uzliek savu cenu, cits, kurš kaut kur ieekonomā, var likt cenu lētāku. Un protams, ka uzvarēs.

Lai tadas haltūras novērstu, vajag bargi sodīt haltūrētajus, lai viņi konkursos nepiedalās.

Un otra lieta - bieži konkursos uzvar firmas, kuras pašas neko netaisa, bet pārdot to darbu citiem. Tad tie pa lēto arī taisa.

...

Ja es būtu Latvijas imperators, es tādiem haltūrētājiem liktu pārtaisīt nevis bedres, bet gan visu posmu. Uz saviem līdzekļiem, vai - nošaušana.

iciks 18.februāris 2019 15:38
3 0 Atbildēt

Atkal vaidēšana par zemāko cenu. Ko tad ņemt, dārgāko? Otro dārgāko, kuru tad?

Kāds pamats neņemt lētāko, ja viņam piedāvājumā atbilstoši projektam? Tas, vai visu reāli dara atbilstoši projektam, tā ir būvuzrauga atbildība.

zbaba 19.februāris 2019 10:47
0 0 Atbildēt

Mūsējiem vajadzētu mācīties no vāciešiem!Pirmā kārta 20cm,otrā kārta 10cm asfalta!!!Pie mums pat to 10cm nav,,,

eidis 19.februāris 2019 12:37
0 0 Atbildēt

Esi gatavs maksāt par to?

Andris 19.februāris 2019 12:05
0 0 Atbildēt

Uz kādu tālruņa numuru drīkst zvanīt šinī jautājumā. Mums ar ir ceļš nesen pārbūvets, bet kurs pēc pus gada jau sācis brukt.

Pļurkt 19.februāris 2019 12:29
0 0 Atbildēt

Vismaz pievienotajā bildē ir nevis asfalts, bet govs pļeka!

eidis 19.februāris 2019 12:43
0 0 Atbildēt

Principā problēma visu laiku ir viena un tā pati - ceļu budžets (kas ir pakārtots budžeta ieņēmumiem) neatbilst ceļu tīklam. Precīzāk - maksātnespējīgi bauri NEVAR atļauties TĀDU ceļu tīklu. Un ekonomiski mazaktīvas sādžas un viensētas stipri palielina uzturāmo ceļu tīklu

rodo 19.februāris 2019 15:22
1 0 Atbildēt

mazliet smieklīgi ... kā gan var izlabot, ja uzklāts leina sastāva segums? pareizi! vienkārši labos visu garantijas periodu bedres uz būvnieka rēķina, jo 10x lētāk ir lētu asfaltu uzklāt un tad nodrošināt pāris gadus 1 cisternu ar darvu + asfaltu, nekā klāt ceļa segumu kā pienākas.

rezultātā mēs iegūstam ķap ļap aizpildītas bedres (pampakus), kas drīz atkal ir jāpilda, jo uzkalniņu ātri izsit. Bet, kā jau teicu,lētāk ir 10x aizpildīt 1 bedri, nekā pareizu segumu 10km garumā uzlikt.

triekt tādu būvniekus vajadzētu un viss tiktu atrisināts.

Pļurkt 19.februāris 2019 17:12
0 0 Atbildēt

Es savā jaunībā nu dien biju SVĒTI pārliecināts, ka komunisms ir nekvalitatīva darba un zagšanas kalngals! Taču izrādās, ka kapitālisma zagšana ir tūkstošiem reižu lielāka un haltūrēšana ir vienkārši nepārspējama!!

Jau simtām reižu esmu teicis, ka komunistu laiku dzērāji strādāja krietni kvalitatīvāk un ĀTRĀK!!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 3

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO)

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti