Sabiedriskā transporta komercpārvadājumos autobusu kvalitāte nedrīkstēs atšķirties no valsts dotētajiem 1

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 27.septembris 2019 9:57

Ieviešot sabiedriskā transporta komercpārvadājumus, pārvadātājiem būs jānodrošina tāda pati autobusu kvalitāte kā valsts dotētajos transportlīdzekļos, intervijā aģentūrai LETA stāstīja Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Pašreiz norit iepirkuma konkurss par sabiedriskā transporta reģionālajiem pārvadājumiem no 2021.-2030.gadam, tomēr paralēli paredzēts ieviest arī komercreisus. 

"Mēs pārvadātājiem arī esam devuši skaidru signālu, ka mēs pamazām esam gatavi tirgu vērt vaļā arvien lielākai komercdarbībai. Tas nozīmē, ka pašiem pārvadātājiem arvien vairāk ir "jāiespringst" par to, kā pakalpojums tiek sniegts," stāstīja Godiņš, piebilstot, ka pārvadātājiem ir jāsāk domāt, ka mūžīgi nebūs tā, ka valsts visu pasūtīs un par visu maksās. 

Viņš stāstīja, ka Autotransporta direkcija saskata arī citas līnijas bez jau tagad iezīmētajām, kuras varēs atvērt komercijai. Tomēr, atverot autobusu līnijas komercijai, ir jābūt alternatīvai, un tas ir vilciens. Piemēram, saredzot iespēju labākai vilcienu satiksmei līnijā Rīga-Liepāja, autobusu maršruti starp Rīgu un Liepāju tiks nodoti komercijai, jo tur darba dienās ir līdz pat 40 reisiem turp un atpakaļ. 

"Tā ir līnija ar ļoti intensīvu satiksmi, ar daudz pasažieru, kur labi var veidot komerciālus piedāvājumus. Tādēļ, ja mums izdosies sakārtot dīzeļvilcienu satiksmi Liepājas virzienā, lai reisi ir biežāk un pakalpojums labāks, autobususatiksmē mēs saskatām ļoti labas komercijas iespējas," stāstīja Autotransporta direkcijas vadītājs.

Jautāts, vai komercpārvadājumiem tiks izstrādāti atsevišķi noteikumi, Godiņš atbildēja apstiprinoši, norādot, ka pašreiz tiek veikti grozījumi likumā, kuri paredz, ka sabiedriskā transporta sistēmā parādās komercpārvadājumi, jo līdz tam tā nebija paredzēta. 

"Tirgus vienmēr ir bijis regulēts. Tagad likumā tiks pateikts, ka sabiedriskā transporta pakalpojumus varēs sniegt arī pēc komerciāliem principiem. Tālāk jau tiks strādāts pie komerciālo pārvadājumu kārtības," skaidroja Godiņš, uzsverot, ka negribētos pieļaut situāciju, ka komerclīnijās var kursēt ar jebkādu transportu. 

"Prasība autobusu vecumam noteikti būs tāda pati kā dotētajās līnijās starp lielākajiem apdzīvotajiem centriem. Mēs neprasīsim vairāk, bet gribēsim, lai nodrošina tādu pašu līmeni. Tāpat būs prasība uzņemt pasažierus, kuriem pienākas braukšanas maksas atlaides, lai nebūtu tā, ka šiem cilvēkiem pieejamais pakalpojuma apjoms būtiski samazinās," stāstīja Autotransporta direkcijas vadītājs.

Viņš skaidroja, ka, piemēram, pašlaik Rīga-Daugavpils ir iecerēta kā komerclīnija un tur nebrauks valsts dotēti autobusi. Tur tad arī cenu varēs piedāvāt atbilstoši komforta līmenim. Piemēram, būs autobusi ar paaugstinātu komforta līmeni un augstāku cenu un autobusi ar zemāku komforta līmeni un zemāku cenu.

Jau ziņots, ka konkurss par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu 16 autobusu maršrutu tīkla daļās laika periodā no 2021.gada līdz 2030.gadam paredz, ka autobusu parka vidējais vecums nedrīkstēs pārsniegt deviņus gadus, bet viena atsevišķa autobusa vecums - 15 gadus; pieejamības nodrošināšana personām ar funkcionāliem traucējumiem; autobusa tehniskais aprīkojums; pakalpojumu sniegšanas kvalitāte un drošība, piemēram, videonovērošana, kas fiksē autovadītāja veiktās darbības, un GPS; papildu bonusi, piemēram, bezskaidras naudas norēķini, informācija par pieturvietām autobusā tiek attēlota vizuāli un atskaņota audio versijā u.c.

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Vernons 29.septembris 2019 14:34
1 0 Atbildēt

Autobusu vadītāji varētu ierādīt Godiņa kungam viņa īsto vietu! Visi šie pekstiņi ir vērsti uz to ka daļa autobusu vadītāju var zaudēt darbu!

Vienu dienu vajag nolikt mierā visus pārvadājumus un paprasīt cilvēka cienīgu algu atbilstoši ieguldījumam! Tā ir ņirgāšanās par pārvadātājiem!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti