Fotoreportāža: atjauno vairāk nekā 100 gadus veco Līgatnes caurteku (+ FOTO) 4

 

Foto: Renārs Koris

LVC | 16.aprīlis 2021 10:47

Uz Vidzemes šosejas (A2) Augšlīgatnē turpinās Līgatnes upes caurtekas (64,8. km) atjaunošanas darbi

Būvdarbi tika uzsākti pērn septembrī un patlaban ir noslēguma fāzē. Arkveida caurtekai no jauna uzmūrēti ieteces un izteces gali, kā arī uzbetonēti tā saucamie “spārni”, kas palīdz noturēt caurtekas uzbēruma konstrukciju. Šobrīd tiek atjaunots dekoratīvais mūrējums caurtekas ieteces un izteces galos, paralēli tam notiek būvbedres aizbēršana un autoceļa otras brauktuves izbūve. Velvei atjaunota arī hidroizolācija. Plānots, ka darbi tiks pabeigti jūnija sākumā.

Līgatnes caurteka būvēta 19. gadsimta pašās beigās, tai ir ķieģeļu velve un kaltu granīta akmeņu sienas. Caurteka ir 7,3 m plata un 5,5 m augsta, tās garums – 21,5 m. Pēc otrā pasaules kara caurteka remontu nav piedzīvojusi.

Caurteku atjauno ceļu būves uzņēmums SIA 8 CBR par līgumcenu 1,07 miljoni eiro (ar PVN), ko sedz no valsts budžeta.

“Līgatnes caurteka ir darbietilpīgs būvniecības objekts, kas prasa rūpīgu un apjomīgu darbu pie caurtekas velves un spārnsienām,” stāsta SIA 8CBR atbildīgais būvdarbu vadītājs Kaspars Kalniņš. “Būvprojekta risinājums paredz daļēji saglabāt esošo velves ķieģeļu mūrējumu un šķeltos masīvos laukakmeņus caurtekas spārnos, kas nodrošinās, ka šī caurteka kalpos vēl ilgus gadus, saglabājot tās senatnīgumu un priekšteču mantojumu. Objekts ir interesants ar nestandarta risinājumiem, jo tiek izbūvēti grunts enkuri un portālsienu savilces, kā arī veikts ievērojams zemes darbu apjoms (6000 m3 grunts nomaiņa 40 m garā posmā). Turklāt visu šo darbu laikā ir jānodrošina transportlīdzekļu kustība, šim mērķim tika izbūvēts pagaidu tilts virs caurtekas velves. Ierobežojumi ir diezgan ievērojami, atvainojamies autobraucējiem par tiem, taču aicinām ievērot, jo zem spēkratiem, tiešā tuvumā strādā mūsu kolēģi, kas atjauno šo senatnīgo būvi,” uzsver K. Kalniņš.

Satiksme darba zonā notiek pa vienu braukšanas joslu un to regulē luksofors. Ieviesti arī ātruma ierobežojumi 30, 50 un 70 km/h un platuma ierobežojums 3,25 m.

2019. gadā Vaivē, Vidzemes šosejas (A2) 85,6 kilometrā tika pabeigti Kaķupītes caurtekas pārbūves darbi, kas arī ir viena no vecākajām valsts ceļu tīklā. Šīs caurtekas sākotnējā izbūve ir datēta ar 1850. gadu.

VSIA Latvijas Valsts ceļi (LVC) tīklā kopumā ir 44 velves caurtekas. Vecākā ir 188 gadus senā Lorupītes caurteka uz pievedceļa Lorupes gravai (V96), kas būvēta 1833. gadā. Savukārt lielākās ir Virbupes caurteka uz autoceļa Stende–Sabile–Pūces (V1402) 4,2. kilometrā un jau minētā Līgatnes caurteka.

 
Visi komentāri
 
nu ko 16.aprīlis 2021 10:53
0 0 Atbildēt

vaģilas burtiskā nozīmē brauks pētīt atjaunoto caurteku?

Krotow 16.aprīlis 2021 12:37
0 1 Atbildēt

Kāds varbūt arī ies. Vairums vnk brauks pāri.

barjeras 16.aprīlis 2021 18:41
0 0 Atbildēt

vajadzīgas

Šumba 16.aprīlis 2021 17:47
1 0 Atbildēt

iAuto, nu Jūs dodat!!! Pirmajā rindkopā saprot to, ka Līgatnes upes caurteka ir 64,8 km gara!!! Labi, ka vismaz 3.rindkopā pareizie parametri doti!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 4

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti