7 lietas, kurām vienmēr jābūt tavā automašīnā 15

 

Foto: Publicitātes attēls

AVIS | 18.oktobris 2023 15:04

Daļa autovadītāju savā transportlīdzeklī cenšas neturēt neko lieku, kamēr citi bagāžniekā glabā teju visu savu iedzīvi. Automašīnas nomas un pilna servisa līzinga pakalpojumu sniedzējs "Avis" apkopojis lietas, kuru nepieciešamību transportlīdzeklī nosaka ceļu satiksmes noteikumi, kā arī būtiskāko, kas var noderēt neparedzētās situācijās.

“Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka automašīnās obligāti jābūt medicīniskajai aptieciņai, avārijas zīmei un ugunsdzēsības aparātam. Tikpat svarīgi, kā nodrošināt šīs lietas savam transportlīdzeklim, ir arī sekot līdzi, vai ugunsdzēsības aparātam ir atbilstošs derīguma termiņš un vai aptieciņas saturu nepieciešams papildināt. Nomas automašīnām pakalpojumu sniedzēji regulāri pārbauda šo lietu atbilstību, taču transportlīdzekļu īpašniekiem tas ir uz pašu pleciem. Ieteicams padomāt par citām  lietām automašīnā, kas var palīdzēt atrisināt ikdienas izaicinājumus un noderēt sadzīviskās situācijās,” stāsta “Avis” līzinga departamenta vadītāja Daina Kantāne.

Medicīniskā aptieciņa

Aptieciņa paredzēta pirmās palīdzības sniegšanai. Tās saturs noteikts Ministru kabineta noteikumos. Tirdzniecības vietās nopērkamajās medicīniskajās aptieciņās parasti iekļautas visas nepieciešamās lietas, piemēram, cimdi, šķēres ar noapaļotiem galiem, folija sega, pārsēji, plāksteri un citas pirmās palīdzības sniegšanai noderīgi palīglīdzekļi. Lai arī aptieciņas mēdz atšķirties vien ar iepakojumu, pirms iegādes ir vērts pārskatīt, vai tajā tiešām ir iekļauts viss nepieciešamais.

Avārijas zīme un atstarojošā veste

Avārijas zīme jeb avārijas trijstūris nepieciešams, lai brīdinātu citus ceļu satiksmes dalībniekus par notikušu negadījumu. Savukārt atstarojošā veste noderēs ne tikai tad, ja diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos notikusi avārija, bet arī, ja nepieciešams nomainīt automašīnas riepu vai atrisināt kādu citu ķibeli uz ceļa.

Ugunsdzēsības aparāts

Ir iespējams iegādāties dažāda veida ugunsdzēsības aparātus, taču jāatceras, ka vieglajos transportlīdzekļos jābūt vienam aparātam, kura dzēstspējas klase ir 5A 21B vai augstāka.

Lukturis

Ja pēc tumsas iestāšanās notiek ķibele uz ceļa, redzamību uzlabos lukturis. Uzglabājot to automašīnā, nepieciešams regulāri pārbaudīt, vai baterijas nav tukšas.

Rezerves riepa un domkrats

Ne visu automašīnu komplektācijā ir rezerves riepa – ja tās nav, tad ieteicams to iegādāties. Lai nomainītu cauru vai bojātu riepu, nepieciešams bagāžniekā glabāt arī domkratu un instrumentus, ar kuriem nomainīt riepu. Tāpat var noderēt arī riepu remonta putas – caurā riepa nebūs steidzami jāmaina, jo putas atjauno riepas mobilitāti.

Telefona lādētājs

Viedtālrunis ir primārais saziņas, kā arī navigācijas rīks. Iespēja uzlādēt telefonu ir svarīga ne tikai ērtībām, bet arī tad, ja nākas ceļa malā atrasties ilgāku laiku vai nepieciešams zvanīt uz neatliekamās palīdzības tālruni, taču viedtālruņa akumulators ir izlādējies.

Silts apģērbs un saulesbrilles

Lai arī saule asociējas ar vasaru, autovadītājus tā var apžilbināt arī gada aukstajos mēnešos. Šī iemesla dēļ saulesbrilles ieteicams turēt automašīnā visu gadu. Savukārt, ja kāda iemesla dēļ ir nācies apstāties un automašīnu nav iespējams ne iedarbināt, ne uzsildīt, taču palīdzība jāgaida ilgāku laiku, noderēs rezerves jaka, cimdi un cepure.

 

 
Visi komentāri
 
Pļurkt 18.oktobris 2023 18:02
0 0 Atbildēt

Nuuuuuuuuuuuuuuuuu

A kur riteņa atslēga??????

Vēl viena svarīga lieta - nazis vai šķēres, lai pārgrieztu drošības jostas, ja auto apveļas uz jumta, it sevišķi tiekot zem ūdens!

Es vadāju līdzi 2 domkratus, piepīpēšanas vadus un šlipsti.

es 18.oktobris 2023 18:13
1 0 Atbildēt

Lasi divreiz, idiot!

darklight 18.oktobris 2023 19:59
0 0 Atbildēt

Tad jau tev tas nazis kabatā visu laiku jātur, jo, piemēram, bardačoku iesprūdušas jostas gadījumā tāpat neaizsniegsi :-/

Pļurkt 19.oktobris 2023 7:59
0 0 Atbildēt

Tavam auto durvīs kabatiņas nav? Pie kārbas kāta nekāda nodalījuma nav? Nezini kā nostiprināt tur nazi vai šķēres?

Principā derētu arī šķiltavas.

0pis 19.oktobris 2023 9:38
0 0 Atbildēt

Ja auto uz jumta, tad no durvju kabatām viss izkritīs. Jā vai nē?

Pļurkt 19.oktobris 2023 11:12
0 0 Atbildēt

Lasi 2 reizes!!!

========

Nezini kā nostiprināt tur nazi vai šķēres?

Krotow 18.oktobris 2023 19:49
0 0 Atbildēt

Jaunajos auto jau arī ne visur to rezerves riteni var ielikt.

R(8) 18.oktobris 2023 22:59
4 0 Atbildēt

Pati galvena lieta , kas janem lidz sezoties pie auto stures ir SMADZENES

ZZZZ 19.oktobris 2023 9:39
0 1 Atbildēt

Kļūdījies 🙈 puesstopam jābūt. Salūzīs, sasitīsies Pušmucovā ar kuili vai grāvī tiksi, tikai spirķik palīdzēs atgūt dzīvības riti tavās trubās. Un ko Jāzepam dosi ja no grāva izvilks pusnaktī, kad ārā puteņo? Radīsi kredītkarti? Nu vel jau garantētais evakuātors varbūt atbrauc pēc 3x?h...

00 1.novembris 2023 20:55
0 0 Atbildēt

Iemācies rakstīt.

:-) 19.oktobris 2023 13:22
0 0 Atbildēt

Teorētiski jā, prktiski pietiek ar 4 leitām. Aptiecieņau un ugundzēšamajam aparām nozīme "0", tik cik ugunsdzēšamais apar'ts nepieciešams priekš apdrošinātājiem. Silts apģērbs un saulesbrilles, kam tas , nezinu, jo vēsā laikā šā kā tā siltāk ģērbjas, saulesbrilles, ir tak saulessargi.

Krotow 19.oktobris 2023 14:36
0 0 Atbildēt

Kā to ņem. Pagājušovasar auto aptieciņa noderēja pašam, lauku mājā glābjot dārza darbos sagrieztu roku.

darklight 19.oktobris 2023 17:21
0 0 Atbildēt

Lauku mājā jau arī plāksteriem, jodam un ibumetīnam vienmēr vajadzētu mētāties.

Krotow 19.oktobris 2023 19:23
0 0 Atbildēt

Ja uz vietas pastāvīgi neuzturas, nav jēgas.

:-) 23.oktobris 2023 14:06
0 0 Atbildēt

Tas, ja aptieciņu esi koplektējis pēc sava prāta/saprašanas, nevis standarta! Faktiski tās standarta saturs ir stipri nelietderīgs.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 1

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 

Tikai tagad Latvijas Valsts ceļi atjauno 110 km/h uz Rīgas - Jūrmalas šosejas 30.04.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv konstatē, ka aprīļa pēdējā dienā situācija uz Rīgas-Jūrmalas šosejas izmainījusies un tagad maksimālais atļautais ātrums ir 110 km/h. Lasīt vairāk

 

Tiesai būs vēlreiz jāskata lieta par bēgšanu no policijas pirms 5 gadiem (+ VIDEO) 3

Tiesai atkārtoti būs jāizskata krimināllieta, kurā pirms aptuveni pieciem gadiem kāds autovadītājs narkotisko vielu reibumā bēga no policijas. Pakaļdzīšanās laikā – no Rīgas līdz Ogrei – cieta vairāki likumsargi. Bēgošo autovadītāju izdevās apturēt, tikai lietojot šaujamieroci. Un tieši ar vīrieša ievainošanu galvā saistīts Augstākās tiesas Senāta lēmums, kas paredz daļēji atcelt zemākās instances tiesas lemto, ka vīrietim par izdarīto jāizcieš piecarpus gadu cietumsods. Lasīt vairāk

 

Mitsubishi modernizējis krosoveru ASX (+ FOTO)

Reizē ar platformas brāli Renault Captur, modernizācijas procesam cauri gājis arī Mitsubishi ASX. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti