Edgars Džeriņš: Vai videoreģistrators ir likumīgs pierādīšanas līdzeklis? 22

 

Foto: iAuto

Edgars Džeriņš speciāli iAuto | 9.oktobris 2014 16:59

Videoreģistratora ieraksts ir objektīvs un likumīgs pierādīšanas līdzeklis, kuru drīkst lietot jebkurš, un tā lietošanai nav nepieciešamas nekādas atļaujas.

Autors iesaka ievietot videoreģistratoru katrā automašīnā (diemžēl ar motocikliem tas ir sarežģītāk), jo bieži tas var izrādīties vienīgais objektīvais pierādījums visdažādākajās satiksmes situācijās. Tādējādi var tikt ietaupīts daudz laika, naudas un nervi. Videoreģistrators var pasargāt gan no nepamatotiem ceļu policijas sodiem, gan no nepamatotām apsūdzībām CSNg izraisīšanā (lietās ar bojāgājušajiem tas var aiztaupīt daudzu gadu tiesāšanos un milzīgus izdevumus, pat cietumsodu), gan no nepamatotiem atteikumiem izmaksāt apdrošināšanas atlīdzības, gan no krāpniekiem (internetā ir redzami video ar „akrobātiem”, kuri uzlec uz a/m un uzreiz prasa naudu, lai nesauktu policiju). Videoreģistratora ieraksts ir likumīgs pierādījums, kuru var izmantot visās ar ceļu satiksmi saistītajās lietās.

Piemēram, pateicoties videoreģistratora ierakstam autoram kādā lietā izdevās pierādīt, ka brīdī, kad auto tika novietots stāvēšanai, ceļa zīmei priekšā pretēji CSN prasībām stāvēja pasažieru mikroautobuss, kurš pilnībā aizsedza ceļa zīmi. Brīdī, kad ieradās policists, busiņš bija aizbraucis. Lūk, aprakstītās situācijas video:

Ar Jūrmalas tiesas spriedumu policijas lēmums tika atcelts un stājās spēkā, jo policija to nepārsūdzēja.

Turklāt videoierakstā fiksētais parasti ir daudz objektīvāks nekā liecinieku liecības, kuras cieš gan no subjektīvisma, gan dažāda veida ieinteresētības, tendenciozitātes un pat nepatiesuma. Videoreģistratora lietošanai nav jāsaņem nekādas atļaujas.

Par tehnisko pusi. Ieteiktu izmantot videoreģistratoru, kuram ir laba izšķirtspēja, skaņas ieraksts, nakts filmēšana un pat GPS (kādā lietā tiesa izbeidza lietvedību par ātruma pārsniegšanu, jo auto uzstādītās GPS iekārtas rādījumi nesakrita ar policijas it kā uzrādīto. Te gan ir svarīga precizitāte un sinhronizācijas biežums - jo biežāk, jo labāk). Dažreiz policisti jauc videoreģistratorus ar radaru detektoriem/antiradariem. Te uzreiz jāatzīmē, ka radaru detektoru un antiradaru lietošana Latvijā nav atļauta, bet nav nekādu ierobežojumu attiecībā uz videoreģistratoru lietošanu.

Foto: iAuto

Nobeigumā maza piebilde par ceļu policistu filmēšanu. CP darbības ne tikai drīkst, bet arī vajag filmēt (ar videoreģistratoru, telefonā iebūvēto kameru, videokameru un jebkuru citu tehnisku ierīci). Policistam nav tiesības aizliegt filmēšanu. Tas pats attiecas uz audioierakstiem. Vēl joprojām ir gadījumi, kad ceļu policisti aizliedz viņus filmēt (pat sastādot protokolu par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijai, ja šī pavēle netiek izpildīta). Taču tādas policijas darbības ir pretlikumīgas, jo Latvijā nav neviena tiesību akta, kurš indivīdam aizliegtu filmēt policijas rīcību.

LR Tiesībsarga 2014.gada 28.maija atzinumā pārbaudes lietā Nr.2013-160-10B norādīja, ka normatīvie akti neparedz aizliegumu veikt amatpersonas rīcības audio vai video ierakstu, jo dienesta pienākumu izpildes laikā amatpersonas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību ir būtiski ierobežotas. Atzinumā norādīts, ka aizliegums iegūt un publiskot informāciju par administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanu uzskatāms par nesamērīgu tiesību uz vārda brīvību ierobežošanu.

Foto: iAuto

 
Visi komentāri
 
anonimikis 9.oktobris 2014 17:45
6 1 Atbildēt

Ir vērts piezīmēt, ka ne visur Eiropā ir tik liberāla attieksme. Piemēram, Austrijā šādu ierīču lietošana ir aizliegta. Vācijā, Bavārijas federālajā zemē, ir aizliegts publiskot ar tiem uzņemtos video. Iespējams, ir vēl citi aizliegumi.

Krotow 9.oktobris 2014 21:03
9 2 Atbildēt

Tas ir jāņem vērā, ja brauc ārpus Latvijas. Labā ziņa, ka valstu ar tādiem ierobežojumiem ir ļoti maz.

starp citu 15.oktobris 2014 18:32
0 1 Atbildēt

es ar tomēr piezīmētu, ka arī mums ir fizisko personu datu aizsardzības likums, no kā arī izriet tādi paši principi kā Vācijā/ Austrijā. Līdzko video tiek publicēts, tā uz to attiecas šis likums un tad tik var sākties...

Autobraucējs. 9.oktobris 2014 21:42
2 7 Atbildēt

Lai tik uzlec man kāds uz kapota!!! , ar beisbola nūju pa galvu , un vairākas reizes, un bagāžniekā iekšā un purvā ar akmeni kaklā !!

solaris 10.oktobris 2014 0:46
13 3 Atbildēt

Es gan šito nesaprotu - nu kāda joda pēc tev vajag BEISBOLA nūju?! Ja tev cilvēkam vajag iesist, var taču ar savām rokām, kājām to mēģini darīt. Nevari? Nu tad tu esi mīkstais, un pieņem to, sadzīvo ar to, ka es esi mīkstais, kurš bez beisbola nūjas neko nespēj. Kaut kād mūsdienu reliģijas forma ir ar tām beispola nūjām, visi kā nozombēti. Ja jau vajag kaut kādu priekšmetu, ar ko cilvēkiem miesas bojājumus nodarīt, nu var taču lauzni paņemt vai moņķirovku, vai vienkārši ar cirvi tam cilvēkam sist.

Saproti manu vēstījumu? Domā, cilvēk, ko dari! (Ja, protams, tev vispār ir kaut kāds orgāns, ar ko domāt.) Krimināllikumu vēl neviens nav atcēlis.

čočo 10.oktobris 2014 10:01
0 1 Atbildēt

Man poh... es uzlektu un pēc tam tevi tā ar kājām atsrādātu, ka tu būtu gatavs.

d'Artanjans 11.oktobris 2014 14:29
3 0 Atbildēt

Bet man ķešā ''makaričš'',ai kā tu tēlosi bebru grauzdams savu beisbola zobbakstāmo

Rihardamplis 10.oktobris 2014 6:44
1 1 Atbildēt

Redzamais video nav vis Jūrmalā uzņemts,bet gan Cēsu centrā-kārtējā žurnālistu pīle!

andzins1111 10.oktobris 2014 14:21
1 1 Atbildēt

Cietušais visicamāk ir jūrmalnieks un iesniedza prasību Jūrmalas tiesā.

Edgars_Dzerins 13.oktobris 2014 11:20
2 0 Atbildēt

Video ir uzņemts pie Cēsu rajona tiesas. Taču lietas izskata tiesā pēc deklarētās dzīvesvietas.

LMT 10.oktobris 2014 9:32
0 1 Atbildēt

Kārtējo reizi, mans eksperta viedoklis par šo rakstu tika dzēsts,- kauns!

Kanibaals 13.oktobris 2014 22:23
1 0 Atbildēt

LoL :D tu un eksperts, drīzāk seksperts

IkdienasViesis 10.oktobris 2014 10:27
2 2 Atbildēt

Viennozīmīgi, ka ideja ir atbalstāma. Pieļauju, ka tuvā nākotnē videoreģistratori pie mums kļus pat obligāti. Protams, daudz kas ir atkarīgs no ES nostājas. Bet mūsy

tiesu sistēma par 100% atbalsta videoreģistratoru izmantošanu - tas atvieglo tiesu darbu. Šai iekārtai ir zināma līdzība ar "melno kasti" lidmašinās. Arī CP, pateicoties autovadītāju videoreģistratoriem, arvien biežāk sāk zaudēt administratīvos procesus tiesās.

Slepenais 11.oktobris 2014 14:38
5 1 Atbildēt

Sanāca man vienreiz sūdi,kaut kāds pasaules vareno radenieks nolikvidēja manu Astriņu.Tākā man bija reģistrātors,mierīgu sirdi pie protokola pievienoju atmiņas karti ar visu sex filmu.Lietas izskatīšanas gaitā ieraksts no memory stick izgaisa.Nekad neatdodiet savu ierakstu mentiem,labāk pēc CSNG novāciet reģistrātoru un pavairojiet savu video n-tos eksemplāros.Beidzās viss labi,ļautiņi patrāpijās godīgi,atkal esmu zirgā,bet tas tā...

Kanibaals 11.oktobris 2014 23:38
8 0 Atbildēt

Viedokļi dažādi - www.lvportals.lv/print_ekons.php?id=472

Pēc FPDAL tipa nevar publicēt tos video, bez apstrādes. Ok, es vēl varbūt saprotu nevar ja sejas redzamas(publiskā vietā?), bet kopš kura laika auto v.n. ir privātie dati, ja tas ar auto vadītāju nekādi nav saistīts un var būt arī uzņēmumam piederošs. Vēl jau arī likums par "stratēgiskajām precēm", kas mazās kameras ierobežo.

Edgars_Dzerins 13.oktobris 2014 11:08
2 0 Atbildēt

Videoreģistratori netrāpa zem šī regulējuma. Un uz video iesniegšanu policijā/tiesā nav attiecināmi publiskas publicēšanas noteikumi.

Kanibaals 13.oktobris 2014 22:22
0 0 Atbildēt

Nu bet šeit taču rakstā ir publicēts.

Cartman_626 11.oktobris 2014 23:44
2 0 Atbildēt

Mazo kameru lietošanu likums pamatīgi ierobežo, bet neesmu atradis likumu, kas ar tām iegūtos ierakstus padara nederīgus.

Kanibaals 13.oktobris 2014 2:19
0 0 Atbildēt

tas gan. Atbildība par to lietošanu nav.

Chankaishi 12.oktobris 2014 3:15
8 6 Atbildēt

Vai tad videoierakstam nav tikai informatiivs raksturs? Cik dzirdeets - videoieraksts nevar buut pieraadiijums tiesaa.

Kanibaals 13.oktobris 2014 2:34
16 0 Atbildēt

Pats par sevi tas nav pierādījums, jo jāsakrīt ar citiem faktiem, bet tiesās gan poliči iesniedz bildes un video gan arī tie kas aizstāvas un nekādu iebildumu no tiesnešu puses nav. Tas mīts radies tāpēc, ka ierēdņi drīkst iegūt pierādījumus tikai ar atļautām metodēm, tu kā privātpersona vari apstiprināt faktus ar visām metodēm, kas nav aizliegtas, tur tā starpība.

APK:

243.pants. Pierādījumi un pierādīšana

Administratīvā pārkāpuma lietvedībā iesaistītās personas kā pierādījumus var izmantot tikai ticamas, attiecināmas un pieļaujamas ziņas par faktiem. Faktus, kurus saskaņā ar likumu var pierādīt tikai ar noteiktiem pierādīšanas līdzekļiem, nevar nodibināt ne ar kādiem citiem pierādīšanas līdzekļiem.

APL:

149.pants. Pierādījumi

Pierādījumi administratīvajā lietā ir ziņas par faktiem, uz kuriem pamatoti administratīvā procesa dalībnieku prasījumi un iebildumi, kā arī ziņas par citiem faktiem, kuriem ir nozīme lietas izspriešanā.

161.pants. Paskaidrojumi

(1) Administratīvā procesa dalībnieka paskaidrojumi, kas satur ziņas par faktiem, uz kuriem pamatoti viņa prasījumi vai iebildumi, atzīstami par pierādījumiem, ja tos apstiprina citi pārbaudīti un novērtēti pierādījumi.

167.pants. Rakstveida pierādījumi

Rakstveida pierādījumi ir ziņas par faktiem, kuriem ir nozīme lietā, un šīs ziņas ar burtu, ciparu un citu rakstveida zīmju vai tehnisku līdzekļu palīdzību ierakstītas dokumentos, citos rakstos, kā arī attiecīgās ierakstu sistēmās (audio, videomagnetofonu lentes, datoru disketes, kompaktdiski, digitālie videodiski).

utt

Edgars_Dzerins 13.oktobris 2014 11:13
9 0 Atbildēt

Šis ir tikai mīts, kurš radies saistībā ar nesankcionētu operatīvas darbības videoierakstu izmantošanu (piemēram, policija vai KNAB veic operatīvo darbību filmēšanu bez attiecīgas atļaujas). Taču visi pārējie ieraksti, t.sk. degvielas uzpildes stacijās un veikalos veiktie, ir tikpat derīgs pierādījums kā videoreģistratora ieraksts. Papildus rakstā minētajam spriedumumam portālā ir atrodams raksts "Policists liek kļūt par dzērājšoferi", kur vadītāju no lielām nepatikšanām izglāba tieši šāds ieraksts.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti