Pērn ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem vidēji dienā atlīdzināti 110,5 tūkst. ls

 
19.marts 2009 10:26

Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) statistikas datiem pērn apdrošinātāju piekritušo atlīdzību prasību summa sasniedza 40,32 milj.latu, kas ir par 8,6 milj.latu jeb 27% vairāk nekā gadu iepriekš. Rezultātā apdrošinātāji pērn ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem katru dienu atlīdzinājuši zaudējumus apmēram par 110,5 tūkst.latu!

Savukārt nopelnīto prēmiju apjoms audzis straujāk – par 57% nekā 2007.gadā, sasniedzot 56,89 milj.latu.

Juris Stengrevics, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs: „Pērnā gadā tika novērotas divas pozitīvas tendences OCTA apdrošināšanā. Pirmkārt, pirmo gadu pēc 2004.gada apdrošinātāju prēmijas pieauga straujāk nekā izmaksātās atlīdzības. Tas liecina par pozitīvu OCTA kā biznesa attīstību. Otrkārt, tas ļāva būtiski samazināt OCTA darbības zaudējumus no 5,6 milj.latu 2007.gadā uz 1,43 milj.latu pērn. Turklāt atšķirībā no 2007.gada daļa apdrošinātāju spēja uzlabot savus finanšu rezultātus, sasniedzot peļņu. Jāmin, ka zaudējumu samazināšana ir ļoti būtiska šajos ekonomiskajos apstākļos un norāda uz nozares stabilitāti.”

Nozarē novērojama cenu stabilizācija

Pērn vidējās atlīdzības izmaksas lielums par apdrošināšanas gadījumu bija 797 latu, kas ir par 169 latiem jeb 26,8% vairāk nekā 2007.gadā. Atlīdzības izmaksu kāpumu lielā mērā ietekmēja augstā inflācija gada pirmajā pusē, kas maijā sasniedza augstāko punktu.

J.Stengrevics: „Tai pat laikā gada otrajā pusē līdz ar recesijas sākšanos ekonomikā varēja novērot OCTA cenu stabilizēšanos, jo ceļu satiksmē jauno transportlīdzekļu īpatsvars vairs nepieauga tik strauji kā iepriekšējos gados, kā arī daļa autorizēto servisu samazināja savas izmaksas. Tas pozitīvi ietekmē OCTA sfēru un sekmēja OCTA prēmiju kāpuma samazināšanos. Jācer, ka arī turpmāk nebūs sagaidāmi jauni satricinājumi nozarē, kā, piemēram, būtisks neapdrošināto transportlīdzekļu pieaugums ceļu satiksmē.”

Obligātie atskaitījumi – 2,62 milj.latu

Apdrošināšanas sabiedrības OCTA obligātos atskaitījumus atskaita no apdrošināšanas prēmijām normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Pērn šie atskaitījumi kopā sastādīja 2,62 milj.latu, no kuriem gandrīz 1,5 milj.latu tika ieskaitīti ceļu satiksmes negadījumu novēršanas un profilakses kontā, no kura  tiek finansēti dažādi ar satiksmes drošības jautājumiem saistīti projekti. Jāpiebilst, ka kopš 2008. gada 1. aprīļa atskaitījumi netiek veikti OCTA garantijas fondā.
Tā kā ar iestāšanos ES katrs izsniegtais līgums darbojas visā ES teritorijā, tad ļoti būtiska ir visu līgumu pārapdrošināšana. Notiekot apdrošināšanas gadījumam, apdrošinātājam ir jāsedz visi cietušajam nodarītie zaudējumi, atbilstoši tai likumdošanai, kurā noticis CSNg. Atsevišķos gadījumos izmaksas sasniedz pat vairākus miljonus eiro. Līdz ar to būtiski ir izmantot pārapdrošinātāju atbalstu. Izdevumi parakstīto risku pārapdrošināšanā 2008.gada 12 mēnešos sastādīja 16,8% no visu apdrošināšanas prēmiju summas.
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti