ASV zinātnieki izgudro dīzeļa-benzīna dzinēju 7

 
5.augusts 2009 0:01

ASV zinātnieki ir izgudrojuši tehnoloģiju, kas paaugstinās parastā automobiļa iekšdedzes dzinēja lietderības koeficientu un samazinās kaitīgo izmešu daudzumu izplūdes gāzēs, pateicoties dīzeļdegvielas un benzīna samaisīšanai vajadzīgajās proporcijās tieši cilindru iekšpusē.

Pateicoties šādai tehnoloģijai, dīzeļdegvielas un benzīna iešprice cilindrā notiek secīgi katra cikla laikā, bet proprocijas tiek piemeklētas automātiski, ņemot vērā režīmu, kādā uz doto brīdi darbojas dzinējs.

Lielas slodzes režīmā, kad, piemēram, piekrauts automobilis brauc kalnā, optimālā benzīna un dīzeļa proporcija ir aptuveni 85/15, bet uz līdzena ceļa proporcija varētu būt apmēram 1/1. Šāda proporcija ir nepieciešama degvielas maisījuma pašaizdegšanai dzinēja cilindros, pretējā gadījumā auto noslāps.

Dīzeļdegvielas loma šajā maisījumā varētu būt kā aizdedzes svecei parastajā karburatora dzinējā, taču šajā gadījumā sveču vietā darbojas dīzeļa "spreja" pilieni, kas aizdegas zem spiediena.

Viena no motora priekšrocībām ir darba temperatūras samazinājums par 40%, kas, pateicoties elastīgākai degvielas maisījuma sastāva regulēšanai, rada mazāku siltuma zudumu un paaugstina lietderības koeficientu. Bez tam, degvielas uzliesmošanas procesa kontrole cilindros ļauj panākt pilnīgāku degvielas sadegšanu un līdz ar to arī mazāku kaitīgo izmešu daudzumu.   

Pēc zinātnieku domām šādus dzinējus varēs izmantot gan vieglajos, gan kravas automobiļos. Pagaidām nav zināms, kad tiks uzsākta dzinēju sērijveida ražošana.

Zinātnieki ir aprēķinājuši, ja visus ASV automobiļus aprīkotu ar dīzeļa-benzīna dzinējiem, tad ASV naftas patēriņš samazinātos par trešdaļu vai par četriem miljoniem barelu dienā. Patreiz ASV patērē 21 miljonu naftas barelu dienā.

 
Visi komentāri
 
270197. viesis 5.augusts 2009 1:49
0 0 Atbildēt

Diez kas ir "dīzeļa sprejs"... :D

Man būt domāt ka tas amūrika strebiena samazinājums būtu vēl lielāks, ja vienkārši visus benzīnniekus aizstātu ar ķīseļiem :)

270200. viesis 5.augusts 2009 10:05
0 0 Atbildēt

pilnīgi nesakaŗīgs raxts -sorry.

270204. viesis 5.augusts 2009 10:28
0 0 Atbildēt

Šim "izgudrojumam" 10.08.2009 aprit divi gadi no praktiskā pielietojuma MB automobilī Vācijā 2007. gada augustā!

www.rp-online.de/public/articl...der-Haube.html

270205. viesis 5.augusts 2009 10:36
0 0 Atbildēt

Raimis uzdarbojaas

270211. viesis 5.augusts 2009 12:25
0 0 Atbildēt

BTW - šim aparatam šķiet ir viena problēma - ņemot vērā ka vajag katram degvielas veidam atsevišķu bāku - palielinās autosa svars. Un arī patz dzinējs neizskatās sevišķi kompakts. Jautājums vai tas līdz ar to dod pietakamu ekanomiju, vai kādsu citus bonusus.

Bet nu ņemot vērā ka sērijveidā jams vēl nav parādījies acīmredzot veļ ir kādas tehniskas nianses ar ko jātiek galā.

270220. viesis 5.augusts 2009 15:48
0 0 Atbildēt

4 no 21 ir trešdaļa? Kaut kas te ar matemātiku nav tā kā vajag :)

270231. viesis 6.augusts 2009 19:56
0 0 Atbildēt

a kad būs turbo vai biturbo šitam aparātam? vot tad būs kruta.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

Latvija/Lietuva 20.04.2024 - vai mūsējiem izdosies konkurēt ar šādām degvielas cenām? (+ FOTO) 49

Autovadītājs piefiksējis degvielas cenas vienā un tajā pašā dienā Latvijā un Lietuvā. Cenu starpība 23 un 24 centu apmērā par dīzeļdegvielu un benzīnu liek apšaubīt mūsu konkurētspēju un lozungus par atpalicības samazināšanu no kaimiņiem. Lasīt vairāk

 

Bricis: Bīstamība uz ceļiem saglabāsies līdz otrdienas rītam (+ VIDEO) 3

Bīstamība saglabājas ne tikai šodien, bet vēl līdz rītdienas rītam. Rīt pēcpusdienā temperatūra visā Latvijā pakāpsies virs nulles, ilgstošie nokrišņi beigsies, intervijā “Rīta Panorāmā” sacīja LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis. Lasīt vairāk

 

Uzvaras visur, kur iespējams - Verstapens dominē Ķīnas Gran Prix

"Red Bull" pilots Makss Verstapens svētdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta sezonas piektā posma - Ķīnas "Grand Prix" - pamatsacensībās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti