Vācijā līdz 75 eiro, Latvijā – līdz 2500 eiro 63

 

Foto: iAuto.lv

iAuto | 26.augusts 2024 4:00

Latvijā no jūlija stājušies spēkā jauni, daudz stingrāki dzīvnieku pārvadāšanas noteikumi. Vieglprātīgi attiecoties pret šīm pārmaiņām autovadītāji var tikt piemērots iespaidīgs sods

Drošības noteikumi paredz, ka dzīvniekus automašīnā nedrīkst pārvadāt brīvi – tie jāievieto piemērotā somā, konteinerā vai būrī, ko nostiprina ar jostas drošības sistēmu tā, lai noturētu sēdeklī. Tas nepieciešams tādēļ, ka jau pie straujākiem manevriem, pat nerunājot par sadursmi, iedarbojas fizikas likumi un suns vai kaķis kļūst bīstamu priekšmetu, ko inerce metā pa salonu, savainojot pašus vai arī cilvēkus.

Automašīnās ar universāla virsbūvi var uzstādīt drošības režģi, kas kravas telpu atdala no pasažieru salona, taču arī šajā gadījumā dzīvnieks ir jāfiksē, uzliekot iemauktus, pie kuriem ir piestiprināta speciāla drošības josta, kas attiecīgi fiksējas.

Šī gada jūlijā stājās spēkā nesamērīgi stingrāki nosacījumi, kas nepildīšanas gadījumā draud ar pamatīgu sodu - fiziskām personām līdz pat 1750 eiro, bet juridiskām personām no 110 līdz pat 2500 eiro.

Atzīmēsim, ka šādi dzīvnieku pārvadāšanas noteikumi ir spēkā arī Vācijā, taču tur sodi nav tik drastiski – pārkāpēju var sodīt ar 35 eiro, ja dzīvnieks salonā nav fiksēts, ar 60 eiro un vienu soda punktu, ja tas radījis briesmas vai 75 eiro un soda punktu, ja šādas nolaidības rezultātā radīts kaitējums.

Kādi Latvijas likumi regulē dzīvnieku pārvadāšanu un ko tie nosaka!

Mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības noteikumi

19. Dzīvnieku transportlīdzeklī pārvadā, neapdraudot cilvēku un dzīvnieku drošību un veselību un ierobežojot dzīvnieka brīvu pārvietošanos, vienā no šādiem veidiem:
19.1. dzīvnieku ievieto pārvietošanai piemērotā somā, konteinerā vai būrī, ko nostiprina ar drošības jostu sistēmu tā, lai to noturētu sēdeklī;
19.2. dzīvniekam uzliek iemauktus, pie kuriem ir piestiprināta tam paredzēta speciāla automašīnas drošības josta;
19.3. dzīvnieku ievieto atsevišķi no transportlīdzekļa salona nodalītā bagāžas nodalījumā;
19.4. dzīvnieku ievieto speciāli paredzētā būrī, kuru ievieto transportlīdzekļa bagāžas nodalījumā;
19.5. dzīvnieku ievieto speciālā dzīvnieka transportēšanas piekabē, kas aprīkota ar ventilāciju, kondicionieri un apsildi.

Dzīvnieku aizsardzības likums

57. pants. Par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem piemēro naudas sodu fiziskajai personai līdz trīssimt piecdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no divdesmit divām līdz piecsimt naudas soda vienībām.(21.11.2019. likuma redakcijā, kas stājas spēkā 24.12.2019. Pants stājas spēkā 01.07.2020. Sk. pārejas noteikumu 21. punktu)

58. pants. Par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ar ko citam dzīvniekam nodarīts fizisks kaitējums vai cilvēkam nodarīts fizisks vai materiāls kaitējums, piemēro naudas sodu fiziskajai personai no četrpadsmit līdz trīssimt septiņdesmit piecām naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no divdesmit divām līdz sešsimt naudas soda vienībām. (21.11.2019. likuma redakcijā, kas stājas spēkā 24.12.2019. Pants stājas spēkā 01.07.2020. Sk. pārejas noteikumu 21. punktu)

Administratīvās atbildības likums

16. pants. Naudas sods

(1) Naudas sods ir noteikta naudas summa, kas administratīvi sodītajai personai jāmaksā par izdarītu administratīvo pārkāpumu. Nauda Viena naudas soda vienība s soda apmēru likumā vai pašvaldību saistošajos noteikumos izsaka naudas soda vienībās. Nolēmumā par sodu norāda piemērotās naudas soda vienības un naudas soda summu euro.

(2) Viena naudas soda vienība ir pieci euro.

iAuto redaktors Māris Ozoliņš: "Šis ir kārtējais nesaprotamais pārsteigums no likumdevējiem ar nesamērīgi lieliem sodiem. Aiz katra lēmuma stāv cilvēks un paraksts - meklēsim tos un publicēsim.

Ir jāpanāk noteikto soda lieluma būtisks samazinājums."

 
63 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Inese Ozoliņa 26.augusts 2024 6:53
100 2 Atbildēt

Reizēm valdības pieņemtie lēmumi liek domāt - kādā realitātē viņi dzīvo? Viņiem eksistē tikai divi grāvji, vidusceļa nav...

Pidrila 26.augusts 2024 8:49
83 1 Atbildēt

Sodus par situācijām, kurās "pārkāpējs" var savainot vai nonāvēt tikai pats sevi, vispār nevajadzētu piemērot. Labak strādātu dabīgā atlase, kļūtu labāks genofonds. Savukārt srulbus ierēdņus gan vajadzēru sodīt. Likt spaidu darbos un ēst tārpainus zirņus.

WALA 26.augusts 2024 10:05
59 0 Atbildēt

Tas nozīmē ka ja kāds nodarbojas ar klīstošu suņu/dzīvnieku ķeršanu tad viņa darbs tagad ir kļuvis neaslīdzināmi sarežgītāks un pamatīgi dārgāks ... malači ... vai šī būs tā '" privātā partnerība" kas lāpīs RailBaltic finansu caurumus ???

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas cenas: Dīzelis 1.477 un 95 benzīns 1.517 EUR; bet Igaunijā? - 15.09.2024

iAutolv uzpilda degvielu par 1.477 eiro litrā, Gulbenē todien Neste cena bija 1.42 par litru, bet Igaunijā 15. septembrī par dīzeļdegvielas litru prasīja 1,419 eiro. Lasīt vairāk

 

Pjastri veiksmīgi aizsargājas no Leklēra un uzvar Azerbaidžānas "Grand Prix" 2

Austrālijas autosportists Oskars Pjastri svētdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta 17.posmā - Azerbaidžānas "Grand Prix" - un viņa pārstāvētā "McLaren" komanda kļuva par līderi Konstruktoru kausā. Lasīt vairāk

 

Lielas problēmas BMW: Dingolfingas rūpnīca uz laiku aptur ražošanu, atsaukums izmaksās miljonus 4

BMW uz laiku apturējis ražošanu savā Eiropas lielākajā rūpnīcā Vācijas pilsētā Dingolfingā. Iemesli lēmumam ir vairāki. Lasīt vairāk

 

Dzelzceļa stacija RIX lidostā un vilciena savienojums ar Rīgu būtu jāiesaldē vismaz uz 10 gadiem (+ VIDEO) 23

iAutolv apskata topošo Rail Baltica stacijas ēku Rīgas lidostā un izsaka savas domas attiecībā par šo projektu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti