Tesla krosovers avarē autopilota režīmā; vadītājs mirst (+ VIDEO) 17

 
iAuto | 2.aprīlis 2018 9:41

Tesla Model X ar aktivizētu autonomās braukšanas sistēmu piedzīvojis smagu avāriju, ietriecoties betona barjerā. Automašīna aizdegusies, bet vadītājs no gūtajām traumām vēlāk miris slimnīcā.

Aizokeāna mediji vēsta, ka 23.martā, ASV, Sanfrancisko, noticis smags satiksmes negadījums ar Tesla Model X iesaistīšanos – elektriskās piedziņas krosovers ietriecies betona barjerā un sadūries ar vēl diviem citiem spēkratiem. Avārijas brīdī Tesla automobilis braucis autopilota režīmā.

Tesla apliecina, ka automobilim tik tiešām bijis aktivizēts autopilots, taču vadītājs ignorējis vairākkārtējus elektronikas pieprasījumus uzlikt rokas uz stūres. Tesla uzsver, ka pirms sadursmes vadītāja rīcībā bija vairāk nekā piecas sekundes laika un 150 metri distances, lai izvairītos no sadursmes ar barjeru, taču viņš to nav izmantojis. To, vai sistēma barjeru ir pamanījusi, ražotājs neatklāj.

Sakarā ar šo negadījumu uzsākta izmeklēšana.

Atgādināsim, ka marta vidū ASV pilsētā Tempā (Arizona) notika Uber pašbraucošā automobiļa sadursme ar negaidīti uz ceļa izskrējušu velosipēdisti, kā rezultātā sieviete gāja bojā. Tiek uzskatīts, ka tas bija pirmais gadījums, kad cilvēks iet bojā sadursmē ar bezpilota transportlīdzekli.

Pēc šī negadījuma pašbraucošo automobiļu izmēģinājumus ASV ielās pārtraukušas nu jau trīs kompānijas: Uber, Toyota un NVIDIA. 

 
Visi komentāri
 
feciic 2.aprīlis 2018 10:53
0 2 Atbildēt

Ir statistika cik tanī brīdi gāja bijā stūrējot pašiem?

msh 2.aprīlis 2018 11:14
8 3 Atbildēt

Un ko šī statistika dotu? Tā statistika tāpat būtu jāizdala ar ciparu, kas rastos, izdalot normālo mašīnu skaitu ar pseidoautopilotēto mašīnu skaitu, pretējajā gadījumā sanāk neadekvāts salīdzinājums.

Kanibaals 2.aprīlis 2018 12:54
3 3 Atbildēt

Tur metāla barjera pirms betona sadalošās sienas bija demontēta. Nu gluži kā pie mums uz Dienvidu tilta, pēc pirmās avārijas kaut kā tās barjeras sastutē atpakaļ un gaida nākošo pēc kuras tikai maina, bet no OCTA gan iekasē tā it kā katrreiz būtu nomainīts pa pilno.

Bet nu arī auto brīdina ka jāuzliek rokas uz stutes, bet tā vietā lai bremzētu ja tas netiek darīts ņem un iebrauc sienā, kaut kā dīvaini ierīkots.

Kanibaals 4.aprīlis 2018 8:37
0 0 Atbildēt

iciks 2.aprīlis 2018 14:39
15 5 Atbildēt

"Tesla uzsver, ka pirms sadursmes vadītāja rīcībā bija vairāk nekā piecas sekundes laika un 150 metri distances, lai izvairītos no sadursmes ar barjeru, taču viņš to nav izmantojis. To, vai sistēma barjeru ir pamanījusi, ražotājs neatklāj." - un ko tad šīs 5 sekundes darīja krietnais autopilots? Midžināja lampiņas, lai cilvēks pieķertos stūrei?

Manuprāt, tādam autopilotam jau nu tā kā būtu bijis jābremzē gan.

hei 3.aprīlis 2018 12:23
1 0 Atbildēt

Manuprāt, tādam autopilotam jau nu tā kā būtu bijis jābremzē gan.....

Kādā sakarā autopilotam būtu jābremzē? autopilots taču brīdināja, vadīājs brīdinājumu ignorēja- viss, tak padomā kaut nedaudz loģiski - ja elektronikai būtu lielāka vara tobiš elektronika 100% izvēlētos ko un kā darīt tad jau mēs būtu kā filmā terminators...

piemēram - vai tu gribētu ka elektronika pieņem lēmumu momentāli bloķēt visus riteņus (poh ka tu prauc uz 150km/h) ja instrumentu panelī iedegās sarkanā eļļas lampiņa - elektronika tak ir par tevi gudrāka un zinējs jātaupa

iciks 3.aprīlis 2018 16:22
1 0 Atbildēt

Kāda tad jēga no autopilota, ja šis te strādā, te ne? Vai nu šis ir, vai nu nav, citādi tam aunam pie stūres rada viltus drošības sajūtu. Brīdinājums un 5 sekundes - tas NAV nopietni. Padomā - kad Tev iedegas jebkāda lampiņa (degviela beidzas kaut vai), cik laika Tev vajag? Kamēr uzmet aci, kamēr izdomā, ko nu darīt u.t.t.

Tepat pirms laika visi tīksminājās par video, kur Volvo fūre nenotrieca skolēnu nobremzējot. Tam autopilotam vajadzēja izdarīt to pašu. Ja nevar - kā uz tādu vispār var paļauties?

"piemēram - vai tu gribētu ka elektronika pieņem lēmumu momentāli bloķēt visus riteņus (poh ka tu prauc uz 150km/h) ja instrumentu panelī iedegās sarkanā eļļas lampiņa - elektronika tak ir par tevi gudrāka un zinējs jātaupa" - var jau zirgoties, bet ar prātu. Arī mašīnām bez autopilota ir visādas dzinēja aizsardzības sistēmas, kas šādā avārijas režīmā neļauj to pārslogot u.t.t., bet tas nenozīmē strauju bremzēšanu TŪLĪT UN TAGAD.

hei 3.aprīlis 2018 17:29
1 1 Atbildēt

izskatās ka tev švaki dalec ,...tas ko gribu teikt ka es kā vadīājs pieņemu lēmumu varbūt man tajā brīdī vajag obligāti kādu notriekt lai kādu citu glābtu -(piemēram teroristu kurš notēmējis uz 30 bērniem),... bet nē tu gribētu lai autopilots glābtu teroristu un s.ūda bleķus (pašu auto) jo autopilots ir pieņēmis lēmumu un autopilotam tu kā vadītājs es pie d.sas..

iciks 3.aprīlis 2018 21:25
2 0 Atbildēt

Nu tad nospied pogu, aktivizē manuālo braukšanu un triec nost teroristu.

Runa ir par šo gadījumu, kad autopilots nesajēdza izvairīties no šķēršļa brīdī, kad šoferis bija vadību uzticējis tam un nebūt netaisījās glābt 30 bērnus.

x 4.aprīlis 2018 15:31
1 0 Atbildēt

Da kāds terorists, beidz vienreiz savas pasaku filmas skatīties, turklāt, kur problēma nospiest pogu un pāriet uz rokas vadību, pat poga nav jāspiež pieskaries pedāliem, vai stūrei.

Čīkstulis.

jaaanis 3.aprīlis 2018 13:32
1 0 Atbildēt

Autopilots nebremzēja, jo, visticamāk, barjeru nepamanīja. Ja sistēma būtu pamanījusi barjeru tad būtu nobremzējusi, vai izvairījusies.

Sistēma brīdinājuma deva, jo nosaprata vai nespēja noskanēt joslu līnijas. Piemērs:

www.youtube.com/watch?v=ZORElHTGnto

kasinsh79 3.aprīlis 2018 14:37
20 1 Atbildēt

Jāatkārtojas, tas viss ir nožēlojami. Pasaule iet uz to, ka cilvēks tiek padarīts par nekam nespējīgu "dārzeni". Nuhajam tāds autopilots vispār vajadzīgs auto

iciks 3.aprīlis 2018 16:24
3 0 Atbildēt

Man jau nav iebildumu, lai jau brauc, kamēr to nepadara par obligātu padarīšanu. Ne visiem patīk braukt un ne visi ir pārliecināti par savām spējām, tiem autopilots varētu gluži labi derēt. Bet... normāls, nevis šāda pornogrāfija, kam nav nekādas atbildības, kur šoferim periodiski jāliek rokas uz stūres u.t.t. Ja cilvēks nejēdz labi braukt, ko tad viņš darīs tajā avārijas situācijā, kurā autopilots pēkšņi teiks - "I surrender"?

msh 3.aprīlis 2018 18:41
1 0 Atbildēt

Un vēl jāprasa ko dod tā prasība likt rokas - vai tad nevar turēt plakano telefonu ar vienu roku...

hei 3.aprīlis 2018 14:43
1 3 Atbildēt

cilvēkam ir jābūt izvēlei vienmēr roboti un elektronika tikai brīdina un ļauj tev izvēlēties,.... iedomājies ka uz kapota sēž tev terorists un draud nogalināt tevi ar kalašņikovu... vienīgais glābiņš būtu ar s.ūda bleķiem ieskriet sienā un to u.rlu nobeigt un pašam palikt dzīvam (ciestu tikai bleķi + urls uz kapota,...bet še tev ja elektronika strādātu un pati domātu tad tev tādas opcijas nebūtu, auto rāmi apstātos un urls mierīgi pabeigtu savu ''darbiņu''...sore bet tad kad elektronikai tiks atļauts pieņemt lēmumus pašai tad sāksies īstais kapzec uz zemes...

Ints 3.aprīlis 2018 21:17
3 0 Atbildēt

Visi šādi autopiloti ir nedrošāki par šoferiem-alkoholiķoem! Totāls mēsls-vārda visptiesăkajā nozīmē! Sūds.

k442 3.aprīlis 2018 22:10
1 0 Atbildēt

Piekrītu šādam vērtējumam par visiem 100%!

Varu tik piebilst, ka šorīt TVnetā bija raksts par šo gadījumu ar pievienotu video, kur viens līdzīga auto īpašnieks ar savu braucamo bija uztaisījis eksperimentu, negadījuma vietai līdzīgā, ja kādam interesē, var paskatīties:

www.tvnet.lv/auto/celmalas...alo_negadijumu

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 4

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti