PAPILDINĀTS 20:41 Karš Ukrainā - Situācija Ukrainas frontē (+ VIDEO) 13.diena 08.03 7

 
Nozare.lv | 8.marts 2022 11:04

Otrdienas rītā Krievijas karaspēks turpina uzbrukumu Ukrainā, tomēr pārvietošanās temps ir būtiski samazinājies, ziņo Ukrainas armijas Ģenerālštābs.

 

Ģenerālštābs informēja, ka Ukrainas aizsardzības spēki turpina aizsardzības operāciju dienvidu, austrumu un ziemeļu operācijas zonās atbilstoši noteiktām robežām.

Ziemeļu virzienā turpinās cīņa par Čerņihivu.

Kijevas aizsardzības spēki turpina aizsargāt Ukrainas galvaspilsētu ārējās aizsardzības robežās un papildu noteiktos virzienos.

Dienvidu operācijas zonā aizsardzības darbības tiek veiktas uz valsts robežas un tiek nosegta jūras piekraste, kā arī notiek aizsardzības kaujas Mikolajivas piepilsētā.

Citos virzienos Ukrainas spēki veic situācijas stabilizēšanas operācijas un izpilda teritoriālās aizsardzības uzdevumus noteiktās operācijas zonās.

Ukrainas armijas Gaisa spēku grupa sekmīgi atvaira raķešu un aviācijas triecienus, kā arī nodrošina Ukrainas kritisko objektu un karaspēka vienību pretgaisa aizsardzību, paziņoja Ģenerālštābā.

Tā rīcībā esošā informācija liecina, ka Krievijas karavīri ir demoralizēti un arvien biežāk iesaistās marodierismā un pārkāpj starptautisko humāno tiesību normas bruņotu konfliktu apstākļiem.

Pagaidu okupētajās teritorijās Harkivas, Sumu, Čerņihivas un Kijevas apgabalos fiksēts daudz laupīšanu, vardarbības pret civiliedzīvotājiem, civilo ēku sagrābšanas, lauksaimniecības angāru izmantošanas militārās tehnikas glabāšanai un blīvi apdzīvotu rajonu un infrastruktūras objektu apšaudīšana.

Krievijas karaspēka sagrābtajās teritorijās Hersonas un Mikolajivas apgabalos iebrucēji izmanto psiholoģiskā kara vienības, lai ietekmētu vietējos iedzīvotājus.

Ukrainas armijas Ģenerālštāba rīcībā esošā informācija liecina, ka ir izveidotas līdz desmit Krievijas psiholoģiskā kara taktiskās grupas, kuru uzdevums ir veikt propagandas darbu ar vietējiem iedzīvotājiem.

Okupētās Krimas pussalas iedzīvotāji tiekot biedēti ar Ukrainas Bruņoto spēku uzbrukumu, ka arī Krievijas Federālais drošības dienests tur veido operatīvās grupas darbam ar vietējiem iedzīvotājiem, lai cita starpā kurinātu pretošanos.

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši teju 12 000 karavīru, ziņo Ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī līdz otrdienas rītam krievi zaudējuši 48 lidmašīnas, 80 helikopterus, 303 tankus, 1036 bruņutransportierus, 120 lielgabalus, 56 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju "Grad", 27 zenītartilērijas iekārtas, 474 automobiļus, 60 autocisternas, septiņus bezpilota lidaparātus un trīs kuterus/kuģus.

PAPILDINĀTS plkst.3:11 Ukrainas armija notriekusi desmitiem Krievijas raķešu, 52 kaujas lidmašīnas un 69 helikopterus

LETA--UNIAN. Ukrainas Bruņotie spēki pirmdienas vakarā paziņoja, ka 12 dienu laikā Ukrainā ir notriekuši desmitiem Krievijas spārnoto un ballistisko raķešu, 52 kaujas lidmašīnas un 69 helikopterus, kā arī mazāku izmēru mērķus.

Pirmdien tika ziņots par viena helikoptera un trīs iznīcinātāju notriekšanu. Vienu no šiem iznīcinātājiem notrieca Ukrainas Nacionālās gvardes karavīrs Harkivas apgabalā, bet abus pārējos pie Kijevas notrieca Gaisa spēku zenītraķešu apakšvienība un iznīcinātājs.  

PAPILDINĀTS plkst.5:15 Krievija plāno uzbrukumā Kijevai iesaistīt kadiroviešus un bijušos vagneriešus

LETA--UKRAINSKA PRAVDA. Krievija pēdējās diennakts laikā ir pārgrupējusi spēkus uzbrukumam Kijevai un plāno tajā iesaistīt kadiroviešus (čečenu formējumu karavīrus) un bijušos algotņu grupas "Vagner" locekļus, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

Triecienuzbrukumā Kijevai okupanti plāno piesaisīt kaujasspējīgākās daļas un apakšvienības no Krievijas gvardes īpašā pulka, kas nosaukts Ramzana Kadirova vārdā, no speciālajiem policijas pulkiem "Kuzbass" un "Vitjazj", un no privātās militārās kompānijas "Līga" (bijušās grupas "Vagner").

Krievijas armija arī mēģināja ieņemt Harkivas apgabala Izjumas pilsētu, bet cieta zaudējumus un atkāpās. Ienaidnieks īstenoja teroru šajā pilsētā, apšaudot civilās telpas un infrastruktūru. 

PAPILDINĀTS plkst. 06:48 Ministrs: Krievija nodarījusi Ukrainas infrastruktūrai postījumus vairāk nekā desmit miljardu dolāru apmērā

LETA--UKRINFORM. Krievija nodarījusi Ukrainas infrastruktūrai postījumus vairāk nekā desmit miljardu dolāru apmērā un lielāko objektu atjaunošanai būs nepieciešami viens līdz divi gadi, paziņojis infrastruktūras ministrs Aleksandrs Kubrakovs.

Pēc viņa teikā, infrastruktūras atjaunošanā Ukraina paļausies uz pasaules palīdzību.

"Protams, šī nav mūsu traģēdija, šis nav mūsu karš - Ukraina aizstāv visas civilizētās pasaules intereses, mēs ne vieni paši atjaunosim valsti," sacīja Kubrakovs.

Viņš norādīja, ka vairumu objektu izdosies atjaunot gada laikā, pašus lielākos un sarežģītākos - divos gados. "Mēs noteikti uzvarēsim un noteikti visu atjaunosim," pavēstīja Kubrakos.

PAPILDINĀTS plkst.07:20 Pentagons: Šobrīd militāro palīdzību Ukrainai sniedz 15 valstis

LETA--INTERFAX-UKRAINA. Šobrīd militāro palīdzību Ukrainai sniedz 15 valstis, paziņojis Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.

Viņš brīfingā pavēstīja, ka ASV turpinās piegādāt Ukrainai militārās kravas, piebilstot, ka "tas attiecas ne tikai uz mums, bet vēl 14 citām valstīm".

Viņš piebilda, ka ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins nedēļas nogalē devis pavēli nosūtīt vēl 500 amerikāņu karavīrus uz dislokācijas vietām Eiropā, lai nostiprinātu ASV spēkus, kas jau atrodas NATO austrumu flangā.

Karavīri tiks izvietoti tādā veidā, lai reaģētu uz pašreizējo situāciju ap Ukrainu un nostiprinātu NATO atturēšanas un aizsardzības potenciālu, sacīja Kērbijs.

Vienlaikus viņš uzsvēra: "Kā agrāk teicis prezidents Baidens, mēs neievedam un neievedīsim karaspēku Ukrainā."

PAPILDINĀTS plkst.08:40 "Google": Baltkrievijas hakeri uzbrukuši Polijas un Ukrainas armijas un iestāžu vietnēm

LETA--UKRINFORM. Baltkrievijas hakeri veikuši plašus pikšķerēšanas uzbrukumus Polijas armijas un Ukrainas valsts iestāžu vietnēm, atsaucoties uz kompānijas "Google" apdraudējumu atklāšanas grupas paziņojumu, vēstīja laikraksts "The Washington Post".

"Google" grupa publiskoja atskaiti par paņēmieniem, kādus izmantoja hakeri pret Polijas armiju, tomēr nav zināms, vai tiem bija panākumi, jo tos novirzīja caur citu pakalpojumu elektroniskā pasta kastītēm.

Savukārt pirmajās dienās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Baltkrievijā bāzēta hakeru grupa, kas pazīstama kā "Ghostwriter", izmantoja pikšķerēšanu, lai iegūtu Ukrainas valdības amatpersonu un Polijas militārpersonu uzskaites datus, informēja "Google".

Savukārt ar Krievijas Galveno izlūkošanas pārvaldi saistītā hakeru grupa "Fancy Bear" pēdējo divu nedēļu laikā īstenojusi vairākas plašas pikšķerēšanas kampaņas pret mediju portāla "Ukr.net" lietotājiem. Viņi saņēma vēstules par it kā uzlauztiem kontiem un aizveda uz viltus lapām ieejai sistēmā.

"Google" norādīja, ka bija nosūtīts liels skaits pikšķerēšanas vēstuļu un tajās bija saites uz hakeru kontrolētiem domēniem.

Pēdējo divu nedēļu laikā hakeri kā mērķa sākumlapu izmantojuši nesen izveidotus "Blogspot" domēnus, no kurienes pēc tam novirzīja adresātus uz pikšķerēšanas vietnēm, kur lietotājiem lūdza ievadīt paroli, kas pēc tam tika nolasīta.

Visi pagājušajā nedēļā notikušie "Ghostwriter" uzbrukumi bija vērsti pret "Polijas un Ukrainas valdības un militārām organizācijām", secinājusi "Google".

Ar saviem secinājumiem "Google" apdraudējuma atklāšanas grupa sniegusi papildu pierādījumus Baltkrievijas iesaistei Krievijas uzbrukumā Ukrainai, kas nav tikai atbalsta laukuma nodrošināšana Krievijas karaspēkam.

PAPILDINĀTS plkst.08:46 Ukrainas viceministrs: Krievijas tehnika stāv dzīvojamo māju pagalmos un cilvēki tiek izmantoti par dzīvo vairogu

LETA--INTERFAX-UKRAINA. Krievijas karaspēks savu tehniku izvieto Ukrainas iedzīvotāju māju pagalmos un izmanto civiliedzīvotājus kā dzīvo vairogu, saprotot, ka Ukrainas armija tādā gadījumā neatklās uguni, paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks Vadims Denisenko.

"Viņi speciāli stāv pagalmos, lai mums tagad nebūtu iespējas viņus padzīt no šīm teritorijām. Viņi saprot, ka mēs nešausim pa civilajām mājām, pa civiliem objektiem, pa cilvēkiem. Un tas arī ir situācijas cinisms. Mēs neko daudz nevaram izdarīt, jo Krievijas Federācijas tehnika stāv tieši māju pagalmos un viņi slēpjas aiz cilvēkiem kā aiz dzīvā vairoga," Denisenko sacīja televīzijas kanāla "1+1" ēterā.

Kā liecina Ukrainas Iekšlietu ministrijas dati, Krievijas armijas tehnika atrodas visu pagaidu okupēto teritoriju, kur koncentrējas Krievijas karaspēks, dzīvojamo māju pagalmos.

Denisenko arī aicināja Krievijas spēku ieņemto teritoriju iedzīvotājus neticēt iebrucēju solītajiem humānajiem koridoriem.

"Tas nozīmē, ka jūs labākajā gadījumā ievedīs Krievijas Federācijā, bet sliktākajā - jūs kļūsiet par dzīvo vairogu, lai mūsu spēki nevarētu šaut," uzsvēra Ukrainas valdības pārstāvis.

PAPILDINĀTS 09:07 Ministrs: Daudzi nesaprot, ka gaisa telpas slēgšana nenozīmē vienkārši dekrētu, bet gan potenciālu reālam kara aktam starp NATO un Krieviju

LETA. Daudzi nesaprot, ka gaisa telpas slēgšana nenozīmē vienkārši dekrētu, bet gan potenciālu reālam kara aktam starp NATO un Krieviju, izriet no ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) sacītā intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes".

Viņš mudināja atcerēties, ka vēl pirms kara sākšanās daudzi neticēja izlūku brīdinājumiem par iespēju Krievijas plaša mēroga iebrukumam. Visu laiku gan NATO, gan ASV līderi teica un turpina teikt, ka NATO tiešā konfrontācijā ar Krieviju neies, turklāt Ukraina nav NATO dalībvalsts.

"Daudzi nesaprot, ka gaisa telpas slēgšana nenozīmē vienkārši dekrētu, ka neviens nelido virs Ukrainas. Tas nozīmē, ka brīdī, kad gaisā paceļas Krievijas lidmašīnas vai helikopteri, NATO šīs lidmašīnas jānotriec, kas nozīmē reālu kara aktu. Tas nozīmētu, ka, visticamāk, Krievija atbildētu ne tikai Ukrainā, bet arī citur. Tas dotu ieganstu tiešai militārai konfrontācijai, un izskatās, ka Krievijas vadībā prevalē viedoklis, ka Ukrainas dēļ viņi ir gatavi ziedot visu - gan savus cilvēkus, gan ekonomiku, gan mieru Eiropā," sacīja ministrs.

Rinkēvičs norādīja, ka daudzi uzskata, ka efektīvāk Ukrainai ir dot pretgaisa aizsardzības raķetes, apbruņot Ukrainu un maksimāli palīdzēt, vienlaikus mēģinot emocionāli izvairīties vēl no lielāka konflikta, jo vēl plašāka kara gadījumā ietu bojā vēl vairāk cilvēku.

Kā ziņots, Ukrainas reģionālo padomju deputāti un pilsētu domes vērsušās pie NATO valstīm ar aicinājumu atbalstīt prezidenta Volodimira Zelenska lūgumu un slēgt gaisa telpu virs Ukrainas.

Ar šādu aicinājumu nākuši klajā Rivnes, Hersonas, Hmeļnickas, Čerņivcu, Dņipropetrovskas, Ivanofrankivskas, Volīnijas un Mikolajivas apgabalu padomju deputāti, ziņo prezidenta biroja vadītāja vietnieks.

Viņš atklāja, ka arī Zaporižjas, Luhanskas, Rivnes, Ternopiļas un Bukovinas pilsoņi vāc parakstus zem šāda aicinājuma.

PAPILDINĀTS plkst.09:57 LETA--UNN. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši teju 12 000 karavīru, otrdien paziņojis Ukrainas armijas Ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī līdz otrdienas rītam krievi zaudējuši 48 lidmašīnas, 80 helikopterus, 303 tankus, 1036 bruņutransportierus, 120 lielgabalus, 56 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju "Grad", 27 zenītartilērijas iekārtas, 474 automobiļus, 60 autocisternas, septiņus bezpilota lidaparātus un trīs kuterus/kuģus.

Krievu zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē intensīvā karadarbība.

PAPILDINĀTS plkst.Janukovičs aicina Zelenski "apturēt asinsizliešanu"

LETA--UNN. Krievijas plašsaziņas līdzekļi publicējuši bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča aicinājumu pašreizējam valsts vadītājam Volodimiram Zelenskim par katru cenu "apturēt asinsizliešanu".

Janukovičs, kurš pēc 2014.gada protestiem aizbēga uz Krieviju, paudis pārliecību, ka Zelenskim ir jāpanāk miermīlīga vienošanās ar Krieviju.

"Personīgi Jums par jebkuru cenu ir jāaptur asinsizliešana un jāpanāk miermīlīga vienošanās. To no jums gaida Ukrainā, Donbasā un Krievijā. Jums pateiksies Ukrainas tauta un Jūsu partneri Rietumos," Zelenski uzrunāja Janukovičs, kurš pieļāva, ka Ukrainas prezidentam ir "daudz "padomdevēju"".

Viņš izteicis "dziļu līdzjūtību ciešanām, kuras jāpiedzīvo ukraiņiem", tomēr norādījis, ka "nav tādas varas, kas būtu dārgāka par bērnu asinīm".

Bijušais Ukrainas prezidents arī atzinis, ka pēdējo astoņu gadu laikā daudz domājis, vai bija pareizi aizbēgt no Ukrainas.

"Tā bija vienīgā iespēja, kā izvairīties no visaptveroša pilsoņu kara, asinsizliešanas visā Ukrainas teritorijā," viņš apgalvoja.

Pagājušajā nedēļā izskanēja Ukrainas izlūkošanas dienestu informācija, ka Kremlis pēc iebrukuma Ukrainā vēlas Janukoviču iecelt Ukrainas prezidenta amatā.

2013.gada beigās Janukoviča lēmums atteikties no sadarbības līguma ar ES izsauca plašus masu protestus. Kad nežēlīgā izrēķināšanās ar demonstrantiem protestus nespēja apslāpēt, bet tikai papildus uzkurināja, Janukovičs 2014.gada sākumā bija spiests bēgt uz Krieviju.

Pēc Janukovičs bēgšanas Maskava uzsāka pret Ukrainu militāru agresiju, okupēja un anektēja Krimas pussalu, kā arī iebruka Ukrainas kontinentālajā daļā, kuras austrumos Krievijas atbalstītās un apbruņotās kaujinieku bandas joprojām kontrolē plašas teritorijas.

PAPILDINĀTS plkst.10:45 Ukrainā sāk strādāt humānais koridors mierīgo iedzīvotāju izvešanai no Sumu pilsētas

 LETA--UKRINFORM. Otrdien sāk strādāt humānais koridors mierīgo iedzīvotāju izvešanai no Sumu pilsētas uz Poltavu, paziņojusi Ukrainas vicepremjere un ministre uz laiku okupēto teritoriju reintegrācijas jautājumos Irina Vereščuka.

"Šodien sāks strādāt humānais koridors Sumu pilsētai. Šis fakts ir oficiāli saskaņots ar Krievijas Aizsardzības ministriju atbilstošā vēstulē Starptautiskajai Sarkanā Krusta komitejai. Respektīvi, dokumentāls apstiprinājums ir gan Sarkanajam Krustam, gan mums kā pusei, ar kuru saskaņota humānā koridora atvēršana," sacīja Vereščuka.

Viņa piebilda, ka reāla uguns pārtraukšana humānā koridora maršrutā kļūs par pamatu tam, vai informēt iedzīvotājus par iespēju evakuēties.

Viņa uzsvēra, ka citi maršruti nav saskaņoti.

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Kirils Timošenko savā "Telegram" kanālā ziņo, ka pirmais evakuācijas posms jau ir sācies un publicēja video, kurā redzamas evakuācijas kolonnas ar iedzīvotājiem. 

Krievijas Aizsardzības ministrija otrdienas rītā paziņoja, ka no.plkst.10 atvērti humānie koridori Kijevas, Harkivas, Mariupoles, Sumu un Čerņihivas iedzīvotāju evakuācijai.

Krievija jau pirmdienas rītā paziņoja par koridoru izveidošanu civiliedzīvotāju evakuācijai no vairākām aplenktām Ukrainas pilsētām, kurās pasliktinās humānā situācija.

Ukraina tomēr atteicās evakuēt civiliedzīvotājus pa šiem maršrutiem, jo četri no sešiem Maskavas ierosinātajiem koridoriem ved uz Krieviju vai Baltkrieviju.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdienas vakarā paziņoja, ka Krievijas armija kavē Ukrainas civiliedzīvotāju evakuāciju pa humānajiem koridoriem un tās vietā plāno īstenot propagandas akciju.

Viņš sacīja, ka Krievijas teroristi apšauda humāno koridoru maršrutus, atstājot neskartus tikai koridorus neliela cilvēku skaita evakuācijai uz okupētajām teritorijām, lai radītu propagandas ainu.

PAPILDINĀTS plkst.10:57 Administrācija: Kijevā aizvadīta mierīga nakts

LETA--UKRINFORM. Nakts uz otrdienu Kijevā pagājusi mierīgi, un otrdien Ukrainas galvaspilsētā strādā veikali, aptiekas, veterināro preču veikali, sakari, tiek nodrošināti visi komunālie pakalpojumi un medicīnas pakalpojumi, paziņojis Kijevas pilsētas valsts administrācijas vadītāja vietnieks Mikola Povorozņiks.

Viņš informēja, ka sabiedriskais transports kursē no plkst.8 līdz 19, virszemes un metro sastāvi ir saīsināti un tie kursē atsevišķos maršrutos. Viņš piebilda, ka daudzi Kijevas sabiedriskā transporta darbinieki iesaistījušies galvaspilsētas aizsardzībā.

Abus Kijevas krastus pār Dņepru joprojām savieno divi tilti - Darnickas un Ziemeļu.

Ukrainas galvaspilsētā darbojas visa infrastruktūra. Komunālo pakalpojumu darbinieki nodrošina siltuma un ūdens apgādi, kā arī pilsētā ir elektrība un sakari.

Neatliekamo palīdzību Kijevā atsākuši sniegt stomatoloģiskie kabineti, savukārt slimnīcas strādā kaujas režīmā un tām ir visi nepieciešamie resursi, lai sniegti palīdzību gan iedzīvotājiem, gan militārpersonām.

Kijevā darbojās Humānais štābs, tomēr tam trūkst autovadītāju, kuriem ir automašīnas ar kravnesību vismaz viena tonna. Povorozņiks aicināja atsaukties tos, kuri varētu nodrošināt pārvadājumu pakalpojumus.

PAPILDINĀTS plkst.12:08 Zelenskis aicina Putinu uz dialogu, bet kapitulēt nav gatavs

LETA--INTERFAX-UKRAINA. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atkārtoti aicinājis uz dialogu Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, uzsverot, ka Ukraina ir gatava runāt un meklēt kompromisus, tomēr kapitulēt nav gatava.

Atbildot uz ASV televīzijas kanāla "ABC News" jautājumu, vai Ukraina ir gatava izpildīt Krievijas prasības uguns pārtraukšanai, Zelenskis paziņoja: "Vispirms esmu gatavs dialogam, tomēr mēs neesam gatavi kapitulācijai".

"Tādēļ tas nav par mani, tas ir par cilvēkiem, kuri mani ievēlēja. Par NATO, esmu zaudējis dedzību par šo jautājumu, jo sapratām, ka NATO nav gatava uzņemt Ukrainu. Alianse baidās no pretrunīgām lietām un konfrontācijas ar Krievijas Federāciju," viņš klāstīja.

Zelenskis apliecināja, ka Ukraina nevēlas būt valsts, kas "kaut ko lūdz, stāvot uz ceļiem, un mēs negrasāmies būt tāda valsts, es nevēlos būt tāds prezidents".

"Es runāju par drošības garantijām. Es domāju, ka punktus par pagaidu okupētajām teritorijām un neatzītajām republikām, kuras atzīst tikai Krievija, mēs varam apspriest un atrast kompromisu," sacīja Ukrainas prezidents.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka galvenais jautājums ir par to, kā cilvēki šajās teritorijās dzīvos, kuri vēlas būt daļa no Ukrainas.

"Tas ir jāizdara - Putinam ir jāsāk runāt, jāsāk dialogs tā vietā, lai dzīvotu informācijas burbulī bez skābekļa. Domāju, ka tieši tur viņš atrodas," paziņoja Zelenskis.

Krievija paudusi, ka piekritīs uguns pārtraukšanai, ja Ukraina grozīs konstitūciju, atteiksies no nodoma iestāties NATO, atzīs Krimu par Krievijas teritoriju un atzīs tā dēvēto Luganskas un Doņeckas tautas republiku neatkarību.

PAPILDINĀTS plkst.12:29 Krievijas lidmašīnām bombardējot Sumu pilsētu, nogalināts 21 cilvēks

 LETA--UKRAINSKA PRAVDA/UNN. Krievijas kara lidmašīnas pirmdienas vakarā nometa aviobumbas uz Sumu pilsētu un rajonu Ukrainas ziemeļos, nogalinot 21 cilvēku, ziņo amatpersonas.

Aviobumbas tika nomestas pēc plkst.23 un trāpīja dzīvojamos rajonos, iznīcinot vai izpostot ēkas.

Kā paziņoja Sumu apgabala prokuratūra, dienests, Sumu pilsētā uzlidojumā dzīvojamiem namiem nogalināts 21 cilvēks, viņu vidū ir arī divi bērni.

Cietušo skaits tiek precizēts.

Sumu apgabala administrācijas vadītājs Dmitro Živickis arī pavēstīja, ka ienaidnieka artilērija pirmdienas vakarā bombardējusi Ohtirkas pilsētu, sagraujot dzīvojamos rajonus un termoelektrostaciju, kuru gan jau pirms tam iznīcināja Krievijas aviobumbas. 

PAPILDINĀTS plkst.13:17 Zelenskis Putina izziņoto Ukrainas "denacifikāciju" nodēvē par visīstāko nacismu

LETA--UKRINFORM. Tā dēvētā Ukrainas tautas denacifikācija, aiz kuras slēpjoties Krievijas prezidents Vladimirs Putins sāka karu Ukrainā, ir visīstākais nacisms, intervijā ASV televīzijas kanālam "ABC News" paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Šajā gadījumā denacifikācija ir vistīrākais nacisms, ukraiņu nācijas iznīcināšana. Tāda pagājušā gadsimta 40.gados jau bija Vācijā. Viņi "denacificēja" ebrejus. Krievi to dara tagad. Esmu šokā. Es nezināju, ka mūsdienu pasaulē var darīt tamlīdzīgas lietas," viņš teica.

Zelenskis piebilda, ka "denacifikācija" vēstures gaitā sākta vairākkārt un vienmēr beigusies ļoti slikti.

"Dažām valstīm tā beigusies ar to, ka šīs valstis pārņēmušas šausmas par izdarīto. Vienas valstis sāka "attīrīt" pasauli no vienas vai otras nācijas, bet citas valstis nožēloja, ka neiejaucās, neaizsargāja citas nācijas," klāstīja Ukrainasprezidents.

Viņš rezumēja, ka pašreizējā pasaulē, kur ir dažādas tautas, tomēr ir viena nācija - "cilvēku nācija".

Iepriekš Zelenskis paziņoja, ka ukraiņi Krievijas iebrucējiem nepiedos simtiem kritušo un ciešanu, kuras tie nesuši kaimiņvalstī, tomēr uzsvēra, ka uz Ukrainas karoga "nav asiņu, nav un nekad nebūs tumšu pleķu, nav un nekad nebūs nekādas svastikas".

Putins 24.februārī deva pavēli par iebrukumu Ukrainā, nodēvējot to par "militāro specoperāciju Ukrainasdemilitarizācijai un denacifikācijai".

PAPILDINĀTS 14:40 Premjers: Bulgārija nevar atļauties aizliegt Krievijas naftas un gāzes importu

LETA--AFP. Bulgārija nevar atļauties atbalstīt Krievijas naftas un gāzes importa aizliegumu kā daļu no šai valstij noteiktajām sankcijām saistībā ar karu Ukrainā, otrdien paziņoja Bulgārijas premjerministrs Kirils Petkovs.

Bulgārija 77% no tai nepieciešamās gāzes saņem no Krievijas dabasgāzes giganta "Gazprom", un valstī vienīgais naftas pārstrādes uzņēmums, kas ir lielākais Balkānos, pieder Krievijas naftas kompānijai "Lukoil".

"Mēs pilnībā atbalstām pašreizējās sankcijas pret Krieviju. Mēs sadarbojamies ar Eiropas Savienību (ES), lai nodrošinātu šo sankciju maksimālu spēku, taču mēs nevaram atļauties pārtraukt naftas un gāzes importu," žurnālistiem sacīja Petkovs.

Viņš piebilda, ka Bulgārija piedzīvotu milzīgas grūtības, ja ES nolemtu aizliegt Krievijas gāzes un naftas importu.

"Bez reālas diversifikācijas mēs esam ļoti atkarīgi [no Krievijas naftas un gāzes]," uzsver premjers.

PAPILDINĀTS plkst.14:53 Ķīnas prezidents sarunā ar Makronu un Šolcu aicina ievērot "maksimālu atturību" Ukrainas karā

LETA--AFP. Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins otrdien videosamitā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Vācijas kancleru Olafu Šolcu aicinājis ievērot "maksimālu atturību" attiecībā uz Ukrainas karu, kas tomēr esot "ļoti satraucošu".

Ķīna līdz šim atteikusies nosodīt savas sabiedrotās Krievijas iebrukumu Ukrainā, un arī otrdien Sji pauda vēlmi, "lai abas puses saglabātu sarunu impulsu, pārvarētu grūtības un turpinātu sarunas rezultāta sasniegšanai", vēsta Ķīnas valsts raidsabiedriba CCTV.

"Mēs vēlētos aicināt ievērot maksimālu atturību, lai novērstu plaša mēroga humāno krīzi," viņš teica.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) bēgļu lietu aģentūra UNHCR otrdien paziņoja, ka ukraiņu bēgļu skaits pārsniedzis divus miljonus, padarot to par straujāk augošo bēgļu krīzi kopš Otrā pasaules karu.

Sji piebilda, ka "pašreizējā situācija Ukrainā ir ļoti satraucoša" un Ķīnai ir "skumji, ka Eiropas kontinentā ir atsācies karš".

Ķīna arī ir solījusi humāno palīdzību Ukrainai.

Pirmdien Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji žurnālistiem sacīja, ka Pekina ir gatava būt par vidutāju Ukrainas un Krievijas sarunās, vienlaikus uzsverot, ka Pekinas un Maskavas saites joprojām ir ciešas.

Atšķirībā no lielākās daļas pasaules valstu Ķīna ir atteikusies nosodīt Krievijas prezidenta Vladimira Putina sākto karuUkrainā.

Ķīna bija starp 35 valstīm, kas atturējās ANO Ģenerālās asamblejas balsojumā par rezolūciju, kurā nosodīta Krievijas agresija pret Ukrainu un pieprasīts, lai Krievija nekavējoties izved savu karaspēku no šīs valsts.

Pekina atturējās balsojumā arī par ANO Drošības padomes rezolūciju, kurā bija izteikts "visstingrākais" nosodījums Krievijas agresijai pret Ukrainu un pieprasīta nekavējoša Krievijas karaspēka izvešana no Ukrainas. Šo rezolūciju nepieņēma, jo Krievija izmantoja savas veto tiesības Drošības padomē.

PAPILDINĀTS plkst.15:12 Ukraina: Dodiet mums ieročus, mēs paši slēgsim debesis

LETA--UKRAINSKA PRAVDA. Ukrainas Nacionālās drošības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs pieprasījis starptautiskajai sabiedrībai un NATO piegādāt ukraiņiem kara lidmašīnas un zenītartilērijas iekārtas, ja jau nav iespējams slēgt Ukrainas gaisa telpu.

"Tieši tagad, šobrīd, šodien, šajā minūtē mums nepieciešama maksimāli ātra un praktiska palīdzība, no kuras sniegšanas atkarīga Ukrainas uzvara un Rietumu iespēja izvairīties no sakāves," uzsvēris Danilovs, norādot, ka tas ir jautājums par debesu aizsardzību virs Ukrainas, kam nepieciešama kaujas aviācija un zenītartilērija.

"No tā ir atkarīgs, vai Krievija slepkavos mūsu bērnus un sievietes, mūsu vecākus un sirmgalvjus," norādījis UkrainasNacionālās drošības padomes sekretārs. "Ja NATO negrib vai nevar slēgt debesis virs Ukrainas, mēs tās aizvērsim paši. Dodiet ieročus mums, ja jūsu ieroči paliek makstīs."

PAPILDINĀTS plkst.15:26 Ukraina: Ir pazīmes par Baltkrievijas gatavību iesaistīties karā

LETA--UKRAINSKA PRAVDA. Joprojām ir pazīmes, ka Baltkrievijas militāri-politiskā vadība ir gatava iesaistīt savu armiju plašā karadarbībā pret Ukrainu, cīnoties Krievijas pusē, otrdien paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Veikta Baltkrievijas sauszemes spēkos un gaisa spēku īpašo uzdevumu vienību daļēja pārgrupēšana, feisbukā vēsta ģenerālštābs.

Brestas rajonā atrodas divas tanku grupas, bet vēl divas tanku grupas izvietotas Aleksandrovkas rajonā, norādaUkrainas armija.

PAPILDINĀTS plkst.16:02 Lielbritānija ir gatava atbalstīt Poliju, ja tā nodos Ukrainaiiznīcinātājus

LETA--UNIAN. Lielbritānija būs gatava atbalstīt Poliju, ja tā nolems nodot Ukrainai savus iznīcinātājus "MiG-29", paziņojis Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless.

"Polija ir viena no retajām valstīm, kas varētu izpildīt Ukrainas lūgumu," norādīja Voless.

"Es domāju, ka Ukrainai vajadzētu būt visam, ko tā var saņemt, lai aizsargātu savu teritoriju no neslēptas Krievijas agresijas," sacīja britu ministrs.

Laikraksts "The Wall Street Journal" iepriekš ziņoja, ka Polija varētu nodot Ukrainai tās rīcībā esošos iznīcinātājus "MiG-29" un pikējošos bumbvedējus "Su-25" apmaiņā pret iznīcinātājiem "F-16" no ASV.

Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki pirmdien paziņoja, ka ASV neiebilst pret Polijas kaujas lidmašīnu nodošanu Ukrainai, bet šis lēmums būtu jāpieņem pašai Varšavai. Vienlaikus viņa norādīja, ka amerikāņu iznīcinātāju pārvietošana uz Poliju to lidmašīnu vietā, ko Varšava varētu nodot Ukrainai, prasīs ilgu laiku.

PAPILDINĀTS plkst.16:21 Avots: Baidens gatavojas paziņot par Krievijas naftas importa aizliegumu

LETA--AP. ASV prezidents Džo Baidens gatavojas paziņot, ka Savienotās Valstis aizliegs importēt Krievijas naftu, ziņu aģentūrai AP pastāstījis informēts avots.

Pēc avota teiktā, Baidens par šo aizliegumu varētu pavēstīt jau otrdien.

Baltais nams informējis, ka Baidens otrdien paziņos "par rīcību, turpinot Krievijai likt atbildēt par tās neizprovocēto un neattaisnojamo karu pret Ukrainu". 

PAPILDINĀTS plkst.17:41 ANO liedz darbiniekiem Krievijas agresiju pret Ukrainu saukt par karu

LETA--THE IRISH TIMES. ANO aizliegusi saviem darbiniekiem Krievijas agresiju pret Ukrainu dēvēt par karu vai iebrukumu, par spīti Ģenerālās Asamblejas balsojumam, klaji nostājoties agresora pusē.

ANO darbiniekiem ieteikts lietot tādus eifēmismus kā "konflikts" vai "militārs uzbrukums", lai aprakstītu Krievijas uzsākto karu, kas jau prasījis simtiem civiliedzīvotāju dzīvības un licis diviem miljoniem cilvēku doties bēgļu gaitās.

E-pasta vēstulē, kuru pirmdien darbiniekiem izsūtījis ANO sabiedrisko attiecību departaments un kas nonācis laikraksta "The Irish Times" rīcībā, tie instruēti Ukrainā notiekošo nesaukt par karu, kā arī nepievienot Ukrainaskarogu saviem sociālo mediju profiliem.

ANO sabiedrisko attiecību departaments apgalvo, ka tas esot nepieciešams, lai izvairītos no "reputācijas riskiem".

Iestāde norādījusi, ka starptautiskā civildienesta ierēdņiem esot pienākums būt "objektīviem".

"Pastāv nopietni reputācijas riski, uz kuriem nesen norādījušas augstākās amatpersonas," teikts vēstulē.

Šie norādījumi jau izsaukuši bažas, ka daļa ANO birokrātijas atrodas Krievijas ietekmē.

Kā ziņots, Krievijā faktiski ar likumu aizliegts pret Ukrainu uzsākto karu saukt par karu vai iebrukumu, vai jebkurā citā piemērotā vārdā. Ne tikai visi mediji ir spiesti lietot Kremļa uzspiesto eifēmismu - "specoperācija", bet tas jādara arī ierindas pilsoņiem, kuriem par "viltus ziņu" izplatīšanu tagad draud līdz pat 15 gadiem ilgs cietumsods.

Krievijas varasiestādes par viltus ziņām pasludinājušas jebkuru informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

PAPILDINĀTS plkst.18:31 NATO ģenerālsekretārs: Putina sāktais karš Ukrainā beidza mieru Eiropā, tomēr NATO nevēlas karu ar Krieviju

LETA. Krievijas prezidenta Vladimira Putina sāktais karš Ukrainā beidza mieru Eiropā, tomēr NATO nevēlas karu ar Krieviju, otrdien Latvijā, Ādažu militārajā bāzē, žurnālistiem paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Stoltenbergs uzsvēra, ka alianse spēj būt vienota, lai gan Putins nebija domājis, ka NATO būs tik vienota.

NATO ir aizsardzības alianse, taču alianse nevēlas karu ar Krieviju. "Mēs esam gatavi aizsargāt katru NATO centimetru un ja vajadzēs - mēs karosim," paziņoja Stoltenbergs.

Ādažu bāzē ieradās arī Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, kurš žurnālistiem atzina, ka Kanāda turpinās stiprināt attiecības ar Latviju un NATO ir lielisks piemērs, tam, ka ir iespējams būt vienotām tik daudzām valstīm.

Trudo arī apliecināja, ka Kanāda turpināšot militāri palīdzēt Ukrainai.

"Putins kļūdījās domājot, ka Ukraina ir vāja, bet NATO sadalījusies. Arī Kanāda ir gatava karot par jebkuru NATO dalībvalsti, ja pret kādu no tām būs agresija," paziņoja Kanādas premjers.

LETA jau rakstīja, ka Latvijā šodien ieradušies NATO ģenerālsekretārs Stoltenbergs, Spānijas premjerministrs Pedro Sančess un Kanādas premjerministrs Trudo.

PAPILDINĀTS plkst.18:44 ASV aizliedz Krievijas naftas un gāzes importu

LETA--AFP. ASV prezidents Džo Baidens otrdien paziņojis, ka Savienotās Valstis, reaģējot uz Krievijas agresīvo karu pret Ukrainu, aizliedz Krievijas naftas importu.

"Mēs aizliedzam visu Krievijas naftas un gāzes, kā arī [citu] energoresursu importu. Tas nozīmē, ka Krievijas nafta vairs netiks pieņemta ASV ostās, un amerikāņu tauta dos vēl vienu spēcīgu triecienu [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam," uzrunā no Baltā nama paziņoja Baidens, piebilstot, ka šis lēmums pieņemts pēc konsultācijām ar sabiedrotajiem.

Lasi iAuto par krievijas iebrukumu un karu pret neatkarīgo Ukrainu:

Atbilde: Kāpēc auto & tehnoloģiju portālā mēs publicējam par Krievijas okupantu noziegumiem Ukrainā? (+ VIDEO)

  1. Krievijas karaspēks sācis aktīvu uzbrukumu Ukrainai (+ VIDEO) 1.diena 24.02
  2. Ukraina turpina aizstāvēties pret Krievijas uzbrukumu (+ VIDEO) 2.diena 25.02
  3. Ukraina aizstāvās pret Krievijas iebrukumu (+ VIDEO) 3.diena 26.02
  4. Krievija turpina uzbrukumu Ukrainai (+ VIDEO) 4.diena 27.02
  5. Krievija turpina uzbrukumu Ukrainai, sākās pārrunas starp Ukrainu un agresoru Krieviju (+ VIDEO) 5.diena 28.02
  6. Krievija turpina uzbrukumu Ukrainai; stāvoklis frontē (+ VIDEO) 6.diena 01.03
  7. Krievija turpina uzbrukumu Ukrainai; ASV prezidenta uzruna (+ VIDEO) 7.diena 02.03
  8. Krievija turpina uzbrukumu Ukrainai; kritusi Hersona (+ VIDEO) 8.diena 03.03
  9. Uz kurieni virzās tanki pie Pleskavas? (+ VIDEO) 9.diena 04.03
  10. Krievijas iebrukums Ukrainā; Krievija izsludinājusi "klusuma režīmu", bet neievēro (+ VIDEO) 10.diena 05.03
  11. Krievijas iebrukums Ukrainā; (+ VIDEO) 11.diena 06.03
  12. Krievijas iebrukums Ukrainā; Krievija iesūtījusi Ukrainā 95% sakoncentrēto spēku (+ VIDEO) 12.diena 07.03
  13. Karš Ukrainā - Situācija Ukrainas frontē (+ VIDEO) 13.diena 08.03

JAUNĀKIE VIDEO NO UKRAINAS mūsu Telegram kanālā šeit >>> seko https://t.me/iAutolv un raksta apakšā.

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Hmm 8.marts 2022 16:07
3 0 Atbildēt

tu kaut ko jauc - Putins Šolcam stāstījis, ka Krievija nebombardē Ukrainas pilsētas - to darot pati Ukraina, no kā secinu, ka krieviem jābūt pilnai aptverei - sarkasmu, cerams, saprati

imzz 8.marts 2022 11:46
2 1 Atbildēt

Tā rīcībā esošā informācija liecina, ka Krievijas karavīri ir demoralizēti un arvien biežāk iesaistās marodierismā--

Būs apēstas arī tās 2015.gada devas :-/

Krotow 8.marts 2022 14:32
1 1 Atbildēt

Grozejevs šodien stāsta ka krieviem lidojošo un sprāgstošo purkšķu esot atlicis +/- nedēļai. Pēc tam varēs iet un mainīt kalašņikovus pret pārtiku.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti