Sapnis piepildās? - BMW autopilots ar vēl nebijušām iespējām 10

 

Foto: BMW

iAuto | 27.jūnijs 2024 10:30

BMW ir pirmais autoražotājs, kas ieguvis atļauju apvienot 2. un 3. līmeņa automatizētās braukšanas sistēmas, kas vadītāju gandrīz pilnībā atbrīvo no viņa pienākumiem.

Autonomās braukšanas sistēmas jau tagad būtu spējīgas tikt galā ar automobiļa vadīšanu, bet ierobežojumus uzliek likumdošana, kas pieprasa vadītājam atstāt rokas uz stūres un jebkurā mirklī būt gatavam pārņemt vadību, tādēļ atkāpes no šī punkta ir atļautas vien izņēmuma gadījumos.

BMW 5.sērijas automobiļiem jau no 2023.gada par papildmaksu pieejams 2.līmeņa autopilots, kas uz atbilstoši iekārtotām maģistrālēm ļauj ceļot ar ātrumu līdz 130 km/h, neprasot uzlikt rokas uz stūres. Automatizētā sistēma prot veikt arī apsteigšanas manevrus, tomēr vadītāja skatam  jābūt pievērstam ceļam un jābūt gatavam jebkurā brīdī pārņemt vadību.

2023.gada septembrī BMW, kā otrais ražotājs pēc Mercedes, ieguva atļauju savos automobiļus izmantot 3.līmeņa autonomās braukšanas tehnoloģijas, kas uztic elektronikai vadīšanu sastrēgumos ar ātrumu līdz 60 km/h, neprasot turēt rokas uz stūres un neprasot sekot līdzi satiksmes situācijai.

Šogad BMW kļūs par pirmo autoražotāju, kam ļauts apvienot 2. un 3.līmeņa tehnoloģijas vienā automobilī, ko BMW arī izdarījis šādu opciju par 6000 eiro no augusta piedāvājot  7.sērijas pircējiem.

Vadītājam sistēmas kombinācija nozīmē pilnīgi jaunu braukšanas pieredzi - pirmo reizi pa automaģistrāli tagad ir iespējams braukt gandrīz pilnībā brīvroku režīmā. Abas sistēmas uzrauga vadītāju, izmantojot infrasarkano staru kameras, lai nodrošinātu, ka viņš jebkurā laikā var atkal pārņemt vadību savās rokās.

Gan sastrēgumu pilots, gan šosejas palīgs strādā tikai uz maģistrālēm ar atdalītām joslām.

Arī Ford un Mercedes-Benz ir apstiprinājums 3. līmeņa palīgiem, taču tie vēl nepiedāvā sistēmas brīvroku braukšanai ar lielāku ātrumu.

Tie BMW 7.sērijas pircēji, kas jau iegādājušies jaunāko modeli, pie apvienotās 2. un 3.līmeņa braukšanas sistēmas varēs tikt ar programmnodrošinājuma atjaunošanas metodi pa internetu, protams, samaksājot prasīto summu.

Lasi arī: No septembra - Mercedes automātiskā joslu maiņa arī Eiropā

 
Visi komentāri
 
0pis 27.jūnijs 2024 12:30
3 0 Atbildēt

Tagad uz Liepājas šosejas vairs nebūs avāriju? Vai otrādi - bojābraukušo skaits izaugs par 50% ?

Sipo 27.jūnijs 2024 13:01
3 0 Atbildēt

nebūs, tikai vajag 100 tk 7.sērijai, 6 tk autopilotam un šosejas ar atdalītām braukšanas joslām.

Kanibaals 27.jūnijs 2024 13:03
6 0 Atbildēt

Autopilots 1sek pirms avārijas atdos kontroli pilotam, lai juridiski šis ir vainīgs.

Viencexpercs 27.jūnijs 2024 13:57
5 0 Atbildēt

latvijā vidējais bmw maksā 3000 eiro. Kāds vēl autopilots?

Kanibaals 27.jūnijs 2024 14:09
8 0 Atbildēt

Pēc 2. promiles ir autopilots.

Kanibaals 27.jūnijs 2024 13:02
14 1 Atbildēt

Beidzot BMW rādīs pagriezienus. Pacani no kauna zemē ielīdīs.

imzz 27.jūnijs 2024 14:22
3 0 Atbildēt

Nu, izbaudīt prieku, ka auto vada kāds cits ir vienkārši: var tak paņemt taksi :-/

Gt 27.jūnijs 2024 22:30
2 0 Atbildēt

Kolidz saksies autopilotu eera, tad tikai vuens parametrs bus svarigs- vai var izstiepties guljus kaa biznesa klases avio, pofig dizains vai jaudas, no rita no gultas pa taisno ar segu auto gulta un lidz darbam

topinamburs 28.jūnijs 2024 7:30
2 0 Atbildēt

šito vajadzētu likt sadaļā "megalohotrons".

Onsis 28.jūnijs 2024 7:34
0 0 Atbildēt

Apkaunoja Bembi!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mercedes sola vairāk naudas iekšdedzes dzinējiem 3

Atzīstot, ka mērķi pārejai uz pilnīgu elektrisko piedziņu ir pārāk ambiciozi, Mercedes-Benz paziņojis par ievērojamu naudas līdzekļu ieguldīšanu iekšdedzes dzinēju attīstībā. Lasīt vairāk

 

Trīs kravas auto sadursmē uz Ventspils šosejas gājis bojā cilvēks; satiksme bloķēta (+ VIDEO; PAPILDINĀTS 19:30) 23

Uz Ventspils šosejas (A10), Tukuma novadā, netālu no Jaunmoku pils noticis ceļu satiksmes negadījums, kurā gājis bojā cilvēks, noskaidroja aģentūra LETA. Lasīt vairāk

 

Sapnis piepildās? - BMW autopilots ar vēl nebijušām iespējām 10

BMW ir pirmais autoražotājs, kas ieguvis atļauju apvienot 2. un 3. līmeņa automatizētās braukšanas sistēmas, kas vadītāju gandrīz pilnībā atbrīvo no viņa pienākumiem. Lasīt vairāk

 

“Bonus-malus” tiks aizstāta ar citu sistēmu (+ VIDEO) 10

Vairs nekādu klašu sadalījumu un vieglāka, saprotamāka sistēma – OCTA apdrošināšanā “Bonus- malus” sistēmu no augusta aizstās apdrošināšanas datu vēsture. Tā būs centralizēta sistēma ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kas atvieglos datu saņemšanu starp valstīm. Tāpat cilvēka apdrošināšanas vēsturē varēs redzēt datus jau no 2004. gada. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti