Igaunijā sāk būvēt lielāko akumulatoru parku kontinentālajā Eiropā 11

 

Foto: Publicitātes foto

Velocita | 1.jūlijs 2024 14:52

Šonedēļ Igaunijā, Kīsā, uzņēmums Baltic Storage Platform sāka 330 kV apakšstacijas būvdarbus. Mērķis – izveidot lielāko akumulatoru parku kontinentālajā Eiropā.

Baltic Storage Platform ir Igaunijas enerģētikas uzņēmuma Evecon, Francijas saules enerģijas ražotāja Corsica Sole un Francijas investīciju fonda Mirova kopuzņēmums, un tas apņēmies Harju apriņķī uzbūvēt divus akumulatorus parkus. To kopējā jauda būs 200 MW, bet kopējā ražošanas jauda sasniegs 400 MWh. Pirmo projektu paredzēts nodot ekspluatācijā līdz 2025. gada beigām, bet 2026. gadā taps arī otrs parks.

“Topošie akumulatoru parki ir svarīgs solis uz energoapgādes drošību, īpaši ņemot vērā nākamgad iecerēto Igaunijas un citu Baltijas valstu atslēgšanos no Krievijas energosistēmas. Līdz ar apakšstaciju, ko būvē Connecto, ir sākta akumulatoru parka būvniecība Kīsā. Katrā vietā būs akumulatoru parks ar 100 MW jaudu,” sacīja Evecon projekta vadītājs Risto Virveste. “Kīsas 330 kV apakšstacija tiks pabeigta 2025. gada vasarā. Taču būvdarbi turpināsies, tiks piegādātas un uzstādītas iekārtas jaunajam parkam, un visu krātuvju kompleksu plānots pabeigt 2025. gada otrajā pusē.”

Evecon izpilddirektors Karls Kulls uzsver, ka šis ir nozīmīgs solis Igaunijas elektroenerģijai, jo ļauj labāk sagatavoties tuvākajai nākotnei. “Atslēgšanās no Krievijas ir jau pavisam tuvu,” viņš uzsvēra.

“Connecto šis projekts ir ārkārtīgi svarīgs. Esam pagodināti par iespēju piedalīties Igaunijas lielākā uzglabāšanas projekta būvniecībā, kurā Connecto Estonia komanda papildus akumulatoru parka pieslēguma punktam Kīsas 330 kV apakšstacijā izbūvēs arī Igaunijā pirmo 330 kV maiņstrāvas kabeļu līniju,” sacīja Tarmo Tē, Connecto Estonia Lielo elektroenerģijas projektu nodaļas vadītājs. 

 
Visi komentāri
 
Kanibaals 1.jūlijs 2024 17:22
5 5 Atbildēt

Decentralizēt vajag nevis centralizēt. Viens Shahed un parka vairs nav.

Mārtiņš 2.jūlijs 2024 9:14
0 0 Atbildēt

Gatavo nākamā gada līgo ugunskuru

Jānis 2.jūlijs 2024 11:31
0 0 Atbildēt

Tad jau Latvijas hesus nahui vairs nevajag🤣🤣

Kanibaals 2.jūlijs 2024 13:39
0 0 Atbildēt

Tieši tā, saulainās dienās 40% nosedz saules paneļi jau tagad.

Bradypus 2.jūlijs 2024 23:10
0 0 Atbildēt

Nu tā, lai realitāte pielektu, uztaisīju aktuālo bildīti no AST - tieši tagad šajā brīdī importējam ~400MW. Ar to akumulatora "ražošanas" (jūsmiņi ir tik tupi, ka vieņiem akumulatori ražo...) jaudu pietiks... stundiņai. Lai vasaras gaišakajā laikā rītu sagaidītu, vajag čupu tādu parku. Un ko ziemas tumšajās aukstajās un garajās naktīs? 

Pļurkt 3.jūlijs 2024 6:55
0 0 Atbildēt

No sākuma aizdirsa auglīgās zemes ar saules parkiem, nu aizdirsīs ar akumulatoru krāvumiem!

Vēl vajag pāris tūkstošu šādu mēslu un būsim "energoneatkarīgi", taču kļūsim pārtikas produktu atkarīgi..... Anglija 2. pasaules kara laikā izbaudīja ko nozīmē ievest "lēto" pārtiku un pašiem teju vai neko neražot!!!

Bradypus 3.jūlijs 2024 9:50
4 0 Atbildēt

Nu jau gan auzās - vieta, ko tas akumulatoru parks aizņem jau nu gan ir pavisam nebūtiska. Problēma jau ir tajā, ka tā ir labi degoša un dārga ķīmisko atkritumu kaudze, kas ir nepieciešama... TIKAI, lai vispār saules/vēja enerģiju uz mirkli padarītu uzticamu pat tajā laikā, kad tā saule spīd un vējš pūš.

Sergejs 3.jūlijs 2024 14:54
0 0 Atbildēt

www.ignitisgamyba.lt/veikla/elektr...ruonio-hae/136

 Te rekur kaimiņiem ir savādāks akumulēšanas variants

Bradypus 3.jūlijs 2024 11:32
0 0 Atbildēt

Hei, jūsmiņi... Liekam jaunu bildi iekšā. Mums tak ir varenie HES un saules parki - kādēļ skaistā vasaras dienā importējam ~550MW?! Un papildjautājums - kāda mārrutka pēc apgādājam ar elektroenerģiju Putina režīmu?

Bradypus 3.jūlijs 2024 11:35
0 0 Atbildēt

P.S. Papild-papild-jautājums. LT ar elektroenerģijas ražošanu ir pavisam švaki. Kas ir izcelsmes šai enerģijai, ko AST prezentē kā "no Lietuvas"?

Sergejs 3.jūlijs 2024 14:46
0 0 Atbildēt

view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b7169...=en&src=listed

Izejot no interim report 25 lappuses pavisam interesants jautājums, pēc Ignitis sniegtās info Lietuvā 2024g piemajos 3 mēnešos patēriņš par 1.3Twh apsteidza ģenerāciju

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Par daudz zirgspēku? – 612 Zs Mercedes-AMG ietriecas bankas ēkā Hamburgā (+ VIDEO) 10

Šodien, 3. jūlijā, kāda 18 gadus veca jaunieša vadīts Mercedes-AMG izraisījis smagu avāriju Hamburgas centrā. Lasīt vairāk

 

Vai baļķvedēji kļuvuši godīgāki? (+ VIDEO) 7

Pirms aptuveni gada “Aizliegtais paņēmiens” veltīja vairāku operāciju sēriju problēmai, ka pa Latvijas ceļiem daudzi kokmateriālu pārvadātāji neievēro noteiktos masas ierobežojumus. No vienas puses – tā var aizvest vairāk, bet no otras – šāda pieeja bojā Latvijas ceļus, kā arī rada bīstamību citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Lasīt vairāk

 

Dzērājšoferis ietriecas Latvijas vadošās sprinteres auto (+ VIDEO) 55

Tas ir brīnums, ka esam dzīvi un ka mūsu meitiņai ir abi vecāki! Tā pēc smagas avārijas vakar, kurā 2,4 promiļu reibumā esošs autovadītājs ietriecās viņu ģimenes auto, saka labākā Latvijas sprintere un olimpisko spēļu dalībniece Gunta Vaičule. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Braucam ar jauno Peugeot Rifter (+ VIDEO) 1

Jaunais Peugeot Rifter ir viens no vairākiem Stellantis koncerna kompaktajiem furgoniem, kas nesen piedzīvojis modernizāciju. Pirmais brauciens rāda, kāds ir jaunais Peugeot Rifter GT ar dīzeļdzinēju un automātisko pārnesumkārbu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti