CSDD: Braukšana ar velosipēdu Rīgā pa ietvi būs pieļaujama noteiktās ielās 15

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 29.aprīlis 2015 11:15

Jaunais Ceļu satiksmes noteikumu projekts attiecībā uz velobraucēju pārvietošanos piedāvā noteikt, ka velobraucējam pēc iespējas vairāk būs jāizmanto pieejamā velo infrastruktūra un jāiekļaujas pilsētas satiksmes plūsmā uz ceļa, taču pieļaujama braukšana pa ietvi Rīgā būtu Krišjāņa Valdemāra un Čaka ielās, kā arī Miera, Matīsa un Barona ielās, aģentūru LETA informēja Ceļu satiksmes un drošības direkcijā (CSDD).

 

Piemēram, Valdemāra un Čaka ielās esot intensīva satiksme, šaura brauktuve un veidojas bīstamība, savukārt Miera, Matīsa un Barona ielās esot bruģēta brauktuve un būtiski apgrūtināta braukšana.

 

Latvija pašlaik ir teju vienīgā valsts pasaulē, kurā atļauts uz ietves pārvietoties ar velosipēdu, apzinoties veloinfrastruktūras trūkumu. Kā skaidro direkcijā, attīstoties velo infrastruktūrai, paredzēts pārejas posms, nosakot, ka velobraucējiem primāri jābrauc pa ceļu vai velojoslām un uz ietves drīkstēs atrasties tikai izņēmuma gadījumos. Tostarp jaunie noteikumi arī paredz ērtus jaunievedumus velobraucējiem - tiem būs atļauts pārvietoties arī pa sabiedriskā transporta joslām, ja būs attiecīgas ceļa zīmes.

 

Ikdienā tas nozīmēšot, ka vietās, kur velo infrastruktūra nav pieejama, velobraucējam būs nopietni pašam jāizvērtē sava drošība un braukšanas prasmes. Ja velobraucējs nejūtas gana droši, lai pievienotos satiksmei uz brauktuves, viņš varēs turpināt pārvietoties pa ietvi, vienlaikus atceroties, ka uz ietves absolūtā priekšroka dodama gājējiem un pa to jāpārvietojas tā, lai gājēji netiktu apdraudēti.

 

Velobraucējiem nebūs jāpārvietojas pa ceļu ar intensīvu satiksmi, kā tas nepareizi tiek interpretēts daļā sabiedrības. Velobraucēji joprojām varēs pārvietoties pa ietvi, ja tuvumā nav pieejama atsevišķa velojosla vai arī braukšanas apstākļi uz līdzās esošā ceļa apdraud viņu drošību.

 

Rūpējoties par jaunāko satiksmes dalībnieku drošību, bērniem līdz 12 gadiem un velosipēdu vadītājiem, kas tos pavada, joprojām būs atļauts pārvietoties pa ietvi jebkurā situācijā.

 

To, ka velosipēdistu atrašanās uz ietvēm ne vienmēr ir droša, apliecinot statistikas dati. Pēdējo gadu laikā arvien pieaug negadījumu skaits ar velobraucēju un gājēju iesaisti. Pērn šādu negadījumu skaits audzis par 24% un kopumā fiksētas 72 sadursmes starp velobraucējiem un gājējiem, kurās ievainoti 67 gājēji un 12 velosipēdisti, kā arī viens velosipēdists gājis bojā.

 

Jaunais noteikumu projekts patlaban ir iesniegts Valsts kancelejā, un plānots, ka noteikumi varētu stāties spēkā 1.septembrī.

 

Piedalies foruma diskusijā šeit >>>

 
 
Visi komentāri
 
Mārtiņš 29.aprīlis 2015 11:31
14 1 Atbildēt

Tātad es varēšu turpināt ripināties pa ietvi posmā Ulbrokas iela/Centrs, jo tur nav droša pārvietošanās pa brauktuvi un ir intensīva satiksme. Brauktuves labā mala ir vienmēr bedrēs/peļķēs/sagrūztos gružos un izbrukušās akās/notekās + nav sabiedriskā transporta josla.

Man jau liekas, ka tas "gudrais" kurš izdomāja šādus noteikumus uz velo nav mūžam sēdējis, kur nu vēl pa Rīgu minies.

Aigarcix 29.aprīlis 2015 20:52
0 0 Atbildēt

Nu ,kur Tu esi redzējis,ka kāds no ministriem vai citām līdzīgām pa....ām pārvietojas ar velosipēdu,tam tak ir dienesta autiņi.

iAuto 29.aprīlis 2015 22:09
0 1 Atbildēt

Bija viens vai pat vairāki ministri, kas brauca ar velosipēdu uz darbu - Viņķele?

anonimikis 29.aprīlis 2015 12:00
1 10 Atbildēt

gājējs ir vienīgais satiksmes dalībnieks, kuram atļauts pārvietoties pa ielām un ietvēm pilnīgā pālī.

iAuto 29.aprīlis 2015 12:52
4 1 Atbildēt

Nē tā nav. Tevi var pašvaldības policija aizturēt un bija noteikts pat promiles, kuras nedrīkst pārsniegt atrodoties sabiedriskā vietā, kas ir arī iela un ietve

Gatis 29.aprīlis 2015 18:44
1 1 Atbildēt

Ja tu netraucē citiem cilvēkiem, neradi nekārtības un vari paiet kaut cik taisni, vai tad arī var sodīt?

iAuto 29.aprīlis 2015 22:03
0 1 Atbildēt

Ja policija neredz, ka esi pālī, tad Tevi arī nepieķers

Ana Filakse 1.maijs 2015 1:28
0 0 Atbildēt

Sodīt var, bet nedrīkst. Jāpārsūdz. Baldones ielā atcels.

Ana Filakse 1.maijs 2015 1:25
0 0 Atbildēt

LAPK nekur nav atrunātas "gājēja promiles". It nevienā pantā vai panta daļā. Ir "tāds reibuma stāvoklis, kas aizskar cilvēka cieņu".

LMT 29.aprīlis 2015 12:05
12 12 Atbildēt

Njā, atkal būs jāvāc līķi no ielām!

pūpēdis 29.aprīlis 2015 22:12
0 0 Atbildēt

Varbūt, ka velo, braucot pa ietvēm, arī izraisa sadursmes ar gājējiem vai savā starpā. Bet velo pārvietojoties starp auto uz braucamās daļas, sadursmes ar auto priekš velosipēdista visdrīzāk būs letālas. Kāpēc velosipēdisti tīšuprāt tiek pakļauti reālām briesmām?

andzins1111 29.aprīlis 2015 23:51
1 0 Atbildēt

Lai piespiestu pašvaldības būvēt normālu infrastruktūru, nevis sviestu ķeksīša pēc. Valmierā par ERAF līdzekļiem tagad ir pilns ārprāts sabūvēts.

Biedrs Lukstiņš vakardien no Miera ielas uz pasākumu Miit kafūzī (Lāčplēša ielu) esoto ar velosipēdu atbraucis. Un ar šo sasniegumu ļoti lepojies.

Jautājums 30.aprīlis 2015 8:47
1 0 Atbildēt

Ja ir autovadītāja apliecība, vai obligāti ir jābūt atsevišķai velo apliecībai, lai varētu braukt ar velosipēdu?

nē! 30.aprīlis 2015 15:58
0 0 Atbildēt

kad noķers pālī ar velosipēdu, droši uzrādi autovadītāja apliecību!

Crankshaft 5.maijs 2015 8:46
0 0 Atbildēt

iAuto

Bija viens vai pat vairāki ministri, kas brauca ar velosipēdu uz darbu - Viņķele?

----------------------------

Viņķele nebija vienīgā, bija vēl vairākas pazīstamas personas, kuras to darīja, arī Saeimas un Rīgas Domes deputāti. Būtībā nekas traks tas nav - amatpersonai vienkārši jāpārvar aizture sakarā ar tēzi "piestāv - nepiestāv" vai, varbūt, "diskreditē - nediskreditē". Diemžēl

daudzu amatpersonu zemapziņā vēl aizvien mīt pārliecība,

ka dienesta auto ar šoferi padara viņu cienījamāku. :-)

Reiz tīri nejauši ineta dzīlēs uzdūros foto, kurā bija redzams Dānijas premjers un vēl viens viņa valdības ministrs

kopīgi braucam uz darbu ar velosipēdiem. Nu, bet tā ir divriteņzeme Dānija...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 5

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Viens no iemesliem - pieprasījuma kritums: "Tesla" Vācijas rūpnīcā likvidēs 400 darbavietas 5

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" tā vienīgajā Eiropas ražotnē Vācijā likvidēs 400 darbavietas, teikts otrdien publiskotajā kompānijas paziņojumā. Lasīt vairāk

 

Mediķu secinājums bargs: Elektroskrejriteņi ir neveiksmīgi (+ VIDEO) 27

Elektroskrejriteņu mazie ritenīši, augstais smaguma centrs un pietiekoši lielais ātrums veicina to, ka pat dūres lieluma, pāris centimetrus dziļa bedrīte var izraisīt smagu kritienu. Tā intervijā “Rīta Panorāmā” sacīja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti