ciest nevaru, kad tīšuprāt netiek pasniegta VISA informācija.
Ja reiz viņi parēķināja, kobalta un litija ražošanā uzrazoto Co2, tad kāpēc, taisnības labad, neparēķināja, cik CO2 izdalās ražojot dīzeļdegvielu?
Lai uzražotu dīzeļdegvielu, pirmajā stadijā ir nepieciešams naftu karsēt sākumā - līdz 180-360 grādiem. Ūdens vārās pie 100, bet te - jāuzkarsē vismaz - divreiz vairāk. Bet vēlāk, krekinga laikā jau karsē līdz 400-500 grādiem.
Tad jautājums tiem pamuļķiem, vai zombētājiem - kā veicas uzkarsēšana, un cik Co2 izdalās tās laikā? Jo cik es zinu, lai karsētu, vajag kaut ko dedzināt....
Ja būtu parēķinājuši arī dīzeļa ražošanas procesu, un pārējo elementu ražošanas laikā radīto CO2, kas tiek izmantoti dīzeļautomašīnās, piemēram - eļļa, filtri, utt. tad tas būtu labs, zinātnisks raksts, ko varētu arī apspriest. Bet šeit, tīšuprāt informācija tika noklusēta.
..
Tā ka raksts ir taisīts ar speciālu mērķi. Apdirst to, kas pašiem nav. Neprofesionals un zombējošs raksts.
Kādēļ pats dari to, ko pārmet citiem? Piekrītu, ka dīzeļa ražošanas procesa cipari ir tendenciozi izlaisti rakstā, bet... tie ir izlaisti arī tavā komentārā. Kādēļ? Jo cipars nav tik liels kā tev gribētos un raksta būtību nemaina? Diesel refining efficiency ir 88.2%.
Tāpat elektromobiļu lielākā problēma mana skatījumā ir tas, ka mums nav liekas elektrības un neko labāku par ogļu elektrostacijām pagaidām neesam spējuši izdomāt. Kamēr nav alternatīvas elektrības ieguvei, ir nejēdzīgi stumj elektroauto masveidā - sarežģītā un lēnā uzlāde ir pieņemama tikai, kamēr tie ir hobijauto mazskaitligam braucēju lokam.
paga, paga... nevis rafinēšanas koeficents.
Te taču nebija raksts par to, cik no litija rūdas iegūst litiju? Te bija par CO2.
Bet es rakstīju par to, - cik CO2 izdalās ražojot pašu dīzeļdegvielu? Plus, CO2 izdalās arī eļļu ražošanā. Jo elektroauto nav vajadzīga eļļa kārbām ( jo to nav), nav vajadzīga eļļa dzinējiem...
Un pat ja tik un tā sanāk, ka dīzeļmašīnām uz km sanāk mazāk CO2 ( par ko es šaubos) lai raksts būtu objektīvs, to arī vajadzēja sarēķināt.
Jo pagaidām ir kas:
autori salīdzina batereju ražošanas procesā radīto Co2, ko pat iedomājas sarēķināt uz kilometriem izmantojot batereju "mūžu", bet "aizmirst" saskaitīt arī dīzeļa ražošanā radīto Co2. Jo sanāk dīvaina lieta - baterejas ražo, rada CO2, bet dīzeli neviens neražo. To sūknē no zemes gatavā veidā. Un tas izdala CO2 tikai tad, kad deg automašīnu dzinējā.
Un pat ja sanāks tik un tā mazāk, tad tas būs patiešām vērtīgs raksts, ko varētu apspriest, lasīt, priecāties un kaut kur izmantot. Bet tā tas sanāk visai neobjektīvs un apšaubāms.
Kā var salīdzināt divas lietas, vienai analizējot visu ciklu, otrai - nepilnu?
Rafinesanas koeficients to arī nozīmē, vismaz ražošanas ziņā. Jā, tajā neietilpst naftas ieguve un transports, bet vismaz kaut kāds cipars, kas parāda kādās mērvienības runājām.
Bet tu tikmēr esi iedomājies, ka elektroauto nav eļļa kārbām

Sāc ar elementāru savu zināšanu papildināšanu, pirms prasi no citiem precīzus aprēķinus.
Cik Latvijā ir ogļu elektrostacijas?
Un labākas par oglēm ir AES tik ja būvē ne dēļ urāna bagātināšanas.
Latvijā ogļu elektrostaciju nav, bet tikai tāpēc ka nav ogļu - bet neuztraucies, kad pašiem savas elektrības pietrūkst - jo, piemēram, tiek piesprausts kāds elektromobīlis uzlādēt - no krievijas tiek saņemta ogļu TECos ražota elektrība - nu vai arī vecos atomreaktoros ražota

Kāds sakars tam, cik Latvijā? Cik Latvijā ir iespējas uzbūvēt jebkādu jaunu elektrostaciju? Būs vien tā ogļu elektrība jāpērk no kāda cita. Bet pasaules kopējā CO2 bilance elektroauto tērē tieši ogļu elektrību. Savukārt tas svaiga gaisa ieguvums, ko varam iegūt pārnesot lokālo piesārņojumu citur, noteikti pie mūsu "bagātības" nav pirmā prioritāte - elektroauto ir ļoti dārga rotaļlieta, ja mums nav naudas sataisīt ceļus, lai cilvēki varētu ar saviem pagājušā gadsimta auto vispār tik ārā no mājas.
Starpība ir tāda, ka ja pat ražo no oglēm, tad TEC izmešus savākt ir daudz vieglāk kā uzstādīt visādus eko mēslus uz iekšdedzes dzinēja. Iekšdedzes motori ir sevi izsmēluši katra ziņā darbinot tos ar benzīnu vai dīzeļdegvielu.
Kā tieši tie motori sevi ir izsmēluši? Kas tur ir izsmelts?
Izsmeltas ir iespējas uzlabot izmešus, jo katalizatoru un DPF filtru vai AdBlue uzstādīšana visu sadārdzina un tāpat nedarbojas kamēr auto nav uzsilis vai pāatrināšanās brīdī.
Kad mēģini iepīt "pārējos elementus", paturi prātā ka dīzelis noies pārdesmit gadus, lasīt, sākotnējie izdevumi/atgāzes būs uz 2x ilgāku periodu...
Katrs domā savādāk.
Tu domā - "ja reiz pateica, tad tā arī ir".
Bet es domāju - "Ja tā ir, tad to pateiktu."
Tu eso lētticīgs. Uz tādiem kā tu arī balstās viss REN TV.
Plakanai Zemei arī tici ( jo tur arī tiek noklusēti fakti)
Nuja, esmu lētticīgs. Man vienkārši kāds ir iestāstījis ka parasta mašīna spēj noiet vairāk nekā 10 gadus / 150k km...

Pagaidām nē. Pie esošās situācijas auti pēc garantijas gluži vienkārši ir jāremontē par savu naudu, mainot sīkumus salīdzinājumā ar kopējo masu, bet baterijas nav remontējamas un pat ja "izvelk" garantijas periodu, jāmaina pilnībā.
Sapņot nav aizliegts, bet uz šādiem sapņiem nevajadzētu balstīt argumentus. Es gribētu redzēt ko tā aķa 10 gadu garantija garantē - noteikti ne ietilpību - zinot kā darbojas 10 gadus vecs telefona litija jonu akumulators, es nevēlētos lai man būtu jābrauc ar elektromobīli, kuram jau jaunam bija knapi pietiekams brauciena attālums, bet nu jau ir 10 gadi - es ar tādu teslu labi ja līdz liepājai un atpakaļ aizbrauktu

Ā, un vēl tāds mazais sīkumiņš - man kā svētdienas braucējam [vidēji braucu divas dienas nedēļā] tā teslas garantija izbeigtos pēc 7-8 gadiem... 10 gadu garantija te ož pēc principa - "tie kas daudz brauc, tiem ātri beigsies garantija, kas maz, tie piecietīs 9 gadus veca aķa niecīgo atlikušo ietilpību, jo brauc maz".
>zinot kā darbojas 10 gadus vecs telefona litija jonu akumulators
Tās zināšanas tev maz ko dod, jo telefonos baterijas nokauj neesošā dzesēšana un neoptimizēti lādēšanas režīmi. Drīzāk var salīdzināt ar dronu baterijām un skatīties cik tās ilgi velk, jo vismaz DJI tās ir "inteliģentas" un neļauj ne uzglabāt ilgi uzlādētā stāvoklī ne arī lādēt uzkarsušas. Tesla vispār ir atsevišķa dzesēšana akumulatora pakai un vēl nav dzirdēts ka kāda būtu nolietojusies zem 85%. Protams ir izņēmumi un brāķi tāpat kā parastiem auto kādam var nepaveikties un pēc garantijas palikt bez auto dēļ motora defekta kuru arī nav ekonomiski lietderīgi remontēt. Jā baterijas varbūt neremontē, bet tās nav bezvērtīgas arī nolietotas, jo var iztikt pa moduļiem. Sava golfa bildes vari nemaz nelikt, ar tādiem ikdienā vēl brauc tikai pašnāvnieki un ekoloģija tur ir mazākais par ko satraukties.
"telefonos baterijas nokauj neesošā dzesēšana" - hmm, tiešām? Plakanajos varbūt, bet tur to vairāk izdara biežie lādēšanas cikli - man kaut kā galvā stāv mana pieredze ar nokia 3310 [kur tu redzēsi 10 gadus vecu plakano?], telefons bez ātrās uzlādes, un nespējīgs ātri izlādēt savu akumulatoru - kur akumulatoram ir zelta dzīve, atšķirībā no nomocītajiem teslas akumulatoriem, kurus jādzesē, jo tos spīdzina.
Par pēdējo teikumu sasmējos; jūtu tev līdzi - visu laiku jābaidās ka nejauši neatstiepj pedāļus, droši vien nēsā arī ķiveri, lai ķieģelis uz galvas neuzkrīt, līdzi jānēsā elpošanas aparāts, ka nenoslīkst, utt. Problēma šajā gadījumā ir tavā galvā

Ak jā, tev ir ļoti paveicies ka neviens tiešām necīnās pret oglekļa dioksīda izmešiem, jo tad tev nāktos valkāt pamperus braucot ar mašīnu, jo tā būtu līdzīga VW 1l konceptam, maza, viegla, nevis kā esošā, pielāgota priekš iemaldīšanās iekš "destruction derby" trases.
>mana pieredze ar nokia 3310
Tas bija vēl laiks, kad lādēšanu veica tāpat kā ladējot Nimh baterijas dažiem telefoniem(piemēram Siemens) pat varēja likt gan Nimh vai Li-ion baterijas vienā un tajā pat modelī un lādēja ar to pašu kontrolieri. Tā kā nokāva nepareiza lādēšana un mēģināšana izspiest maksimumu ladējot līdz 4.3v. Tagad telefoni pēc uzlādes vairs nemēģina uzturēt 100% uzlādi kā arī izvairās no pārlādēšanas. Tiesa tāpat cīņa ir par lielāku ietilpību un resurss telefoniem vairs nav noteicošais, elektroauto ražotāji gan to nevar atļauties.
Es tā vēlreiz padomāju - izrādās ka 33. klucijai aķa ietilpības zudums esot dēļ nepareiza uzlādes kontroliera... A man te kaut kur mētājas 5G Video īpods, kura 8 gadus vecajam aķim ir kādi 60% ietilpības palikuši [es brīnos ka tik daudz]; tur arī ir "nepareizais" uzlādes kontrolieris?

P.N. Kad stāsti cik teslu aķi labi saglabājas, neaizmirsti ka pilna ietilpība tiem netiek izmantota, tā ka faktiskā ietilpība jaunam aķim ir lielāka - nerunājot nemaz par plikākajām komplektācijām, kur ir diezgan nopietna aķa rezerve lietotajam neizmantojama...
Runājot par pamperiem vispār ir paveicies, ka iekšdedzes auto oksidētājs(skābeklis) nav jāvadā līdzi tad pat ar līdzīga elektroauto pilnu bateriju varētu nobraukt vairāk kā ar tavu golfu. Lūk lieliska ideja par ko piemērot papildus resursu nodokli par ieelpoto gaisu gan plaušās gan motorā.
Nuja - un elektromobīļu braucējiem nodokli par TECos iesūkto gaisu un HESu appludinātajām teritorijām.