Transports un īsta ekoloģija.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004

Transports ir viens no lielākajiem vides piesārņotājiem. Dalīsim to piesārņojumu co2(ogļskābā gāze) un visādas sīkas C daļinas un NOXi (slāpekļa oksīdi). Diskusijā startējam no aksiomas, ka par daudz co2 ir slikti bez visādām tur vulkānu piesārņojuma un Saules aktivitātes teorijām. Ja apspriežam, cik vidi piesārņo eko auto pilnais ražošanas un braukšanas cikl, tad, ja var, ar zināmiem, pierādītiem , ar ķīmiskiem vienādojumiem pamatotiem akumulatoru ražošanas datiem. Ja apspriežam piesārņojuma pārvietošanas konceptu (ārpus pilsētas vai trešās pasaules valstīs kaut ko saražo un piesārņo, lai var tīri, tīriņi ekoloģiski barukt pa pilsētu), tad obligāti rēķinām, cik viegli tomēr to piesārņojumu savākt stacionārai rūpnieciskai iekārtai un cik - braucošam auto. Ja par esošām tehnologijām, tad cik mazāk piesārņo ar gāzi darbināmi auto un cik - ja dīzelim arī uzlikta gāze kā papildus degviela - cik var, ar skaitļiem. Ja apspriežam satiksmes organizāciju vispār, tad, pēc iespējas visus aspektus - no tā, ka dzelzceļa stacijā pieejams autobusu kustības saraksts labākai plānošanai līdz tam, kas jādara, lai lauku braucējs izvēlētos sabtransu - no atlaidēm līdz lētai nomai un saskaņotiem sabtransa grafikiem. Kas vajadzīgs, lai 20-50km attālumā dzīvojošie pilsētas darbinieki brauktu ar elektroauto vai sabtransu.

Tātad - co2, NOXi un C daļiņas slikti, sabtranss labi, piesārņojuma pārvietošana slikti un ko tur var darīt.

iauto.lv/forums/topic/40611-co2-nodokla-likmes?pnr=2

 
1.. 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ..76
raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 1 Atbildēt

Šis pat vairs nav stāsts par ekoloģiju, bet gan par to,kā dažādi cilvēki domā un uztver pasauli. Tāpat par to, kur ņem informāciju un kādas ir bāzes zināšanas.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
5 0 Atbildēt

Labrīt... Kā biji iedomājies apspriest ekoloģiju? Savā domubiedru lokā, kas pilnībā piekrīt tavai pasaules uztverei? Un esi izbrīnīts, ka kāds skatās plašāk par tevi?

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
2 0 Atbildēt

Pie īstas ekoloģijas pieder arī tāda vienkārša lieta- nemet ārā pa logu iepakojuma papīrus, tukšās bundžas un izsmēķus - braucot ar auto. Piestāj pie atkritumu urnas un samet tur savus mēslus. Nemet vecas mēbeles, riepas un citu drazu mežā, aizved uz izgāztuvi

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Nu, es ,piemēram, pa auto logu un mežā neko nemetu, bet ar izgāztuvi nav tik vienkārši:

Piem. Getliņi: ATKRITUMU PIEŅEMŠANA NO FIZISKĀM PERSONĀM: 70.33 EUR/tonnā, tikai:

AIZLIEGTS IEVEST:

AUTO RIEPAS,AZBESTU SATUROŠUS BŪVNIECĪBAS ATKRITUMUS (PIEM., ŠĪFERIS),

AKUMULATORUS, BATERIJAS, APGAISMES IEKĀRTAS UN LUMINISCENCES SPULDZES,

ELEKTRISKĀS UN ELEKTRONISKĀS IEKĀRTAS,

MEDIKAMENTUS UN MEDICĪNAS ATKRITUMUS,

SADZĪVES ĶĪMIJU, DZĪVSUDRABU SATUROŠUS ATKRITUMUS, (PIEM., TERMOMETRUS),

EĻĻAS UN FILTRUS, ŠĶIDROS ATKRITUMUS.

www.getlini.lv/lv/atkritumu-pie%C5%86em%C5%A1ana-no-fizisk%C4%81m-person%C4%81m

msh Reģ.: 16.04.2007
1 0 Atbildēt

Nu lūk, priekš tam ir domāts atkritumu konteiners...

Bet vispār vismaz pusi no šīm lietām var sakrāmēt attiecīgās tvertnēs noteiktās vietās.

darklight Reģ.: 29.10.2013
1 0 Atbildēt

Klau, tu, kad tīri mašīnas salonu, visus atkritumus ved pa taisno uz Getliņiem?

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Tas bija domāts "Conqueror", kurš pieminēja "izgāztuvi" vecu riepu u.c. sakarā. bet ar bīstamo atkritumu izmešanu "tiem paredzētās vietās arī nav tik vienkārši; uz konteineru, kas domāts fluorescentajām lampām nevar vest vecus datorus un TV, tie jāved uz citu konteineru citā vietā utt.

iciks Reģ.: 29.05.2013
1 0 Atbildēt

Ja nu reiz runā par atkritumiem, šķirošanām u.tml., tad vēl viena lieta, kas nāk prātā. Moderni jaunieši nu reiz domā - kā nu es veco kladi metīšu misenē, tas tak brīnišķīgs papīrs, jāved uz kautkādu papīra konteineru. Vai arī tā spuldze, ko nedrīkstot sasist (ozons izdilšot), vedīs uz velnsviņzinkurieni, kur droši var nodot.

Katrs ķēza savu laiku pēc saviem ieskatiem, bet transportē ar auto, tad gan ir ļoti ekoloģiski pārdomāts solis.

darklight Reģ.: 29.10.2013
0 0 Atbildēt

Par tām spuldzēm ir smieklīgi, ka liela daļa nemaz neatšķir, kuras ir tās kaitīgās, un vāc arī prastās kvēlspuldzes, lai izmestu fluoriscento spuldžu savākšanas vietās

ZZZZ Reģ.: 26.02.2014
3 0 Atbildēt

Ceļu malas gan esam pamatīgi piemēslojuši... Pa brīvdienām pagāju kādu nepilnu km pa ceļa malu un biju ļoti nepatīkami pārsteigts par tik lielu pudeļu, iepakojuma, skārdeņu uc atkritumu daudzumu, ko izmet pa auto logu. Braucot tas viss ir stipri mazāk redzams. Patreiz nav sazaļojusi jaunā zāle un skats ir briesmīgs. Skaidrs, ka nāks talkošana un kaut kas tiks savākts...bet tādi nu mēs civilizācijas upuri esam palikuši. Bedīgi

iciks Reģ.: 29.05.2013
2 0 Atbildēt

Būt jau ir viss kas, bet vismaz man liekas, ka šajā ziņā daudz kas ir gājis uz priekšu. Skati, ka pa logu izmet pudeli, kas 90os bija norma, tagad faktiski negadās.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 0 Atbildēt

www.tvnet.lv/6573351/gaisa-kvalitate-riga-sliktaka-pedejo-gadu-laika-virs-pilsetas-veidojas-peleka-dumaka

www.bmj.com/content/362/bmj.k3632

------------------

Auto izstādē pie pusdienām un kafijas no viens džeks, kurš strādā ar smago autotransportu, teica, ka kombinētais dīzeļ-gāzes variants tehniski strādā, bet grāmatvediski esot neērti to visu pēc tam norakstīt un sakārtot, tā ka grāmatveži un likumdevēji nav darījuši visu, lai tā sistema ērti darbotos. Tā ka nesanāk ar tiem lielajiem dīzeļiem ne ekonomija, ne ekoloģija.

arba Reģ.: 16.12.2002
4 0 Atbildēt

Patiešām kāsds domā, ka Rīgas gaisa piesārņojums ir no auto ?

"sodien sanāca pastaigāt - smago nav, autobusi nesmird, vieglo maz

Ielas noklātas ar vienkārši netīrumu, putekļu, smilšu kārtu !

kad kāds ir redzējis sētnieku, kas mazgā ielas ?

kad rīgā pēdējo reizi ir mazgātas ielas ?

kasinsh79 Reģ.: 19.07.2002
0 0 Atbildēt

100% patiesība.

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
1 0 Atbildēt

tikai mieru, būs svētais lieldienu lietutiņš no debesīm, visus grēkus aizskalos

Krotow Reģ.: 09.09.2008
0 0 Atbildēt

darklight rakstīja: Par tām spuldzēm ir smieklīgi, ka liela daļa nemaz neatšķir, kuras ir tās kaitīgās, un vāc arī prastās kvēlspuldzes, lai izmestu fluoriscento spuldžu savākšanas vietās

Labāk lai liek kvēlspuldzes fluoriscento spuldžu kastēs, nekā fluoriscentos dzīvsudraba balonus vnk iemet kaut kur.

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
1 0 Atbildēt

pēdējais jaunums ir ka sastādīs cik tur miljardus jaunu koku pareizajās vietās - sahārā, austrālijā utt un tie, kad izaugs, uzsūks lieko CO2 un globālā sasilšana nobremzēsies

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 1 Atbildēt

Kur pozitīvā ziņa? Koki nav jāstāda?

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
1 0 Atbildēt

Kamēr vieni nodarbojas ar klaunādi un tēlo zaļos, citi -

Tā teikt - ko viens ieekonomē, to citi nolaiž...

autoparts777 Reģ.: 30.11.2014
0 2 Atbildēt

Transports un īsta ekoloģija, tas viss kopā ir vienā vārdā izsakāms - velosipēds.

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
0 0 Atbildēt

zirgs.

Tas rada barību dažādiem organismiem, tie, savukārt baro putnus ( zvirbuļus, kuri pilsētās zirgu trūkuma dēļ ir izzuduši).

Notiek īsta barošanās ķēde.

Velosipēdi, ar savām eļļotajām detaļām, gumijas atkritumus ( no riepām) rada bojājumus ekosistēmai.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt
viencexperc Reģ.: 13.02.2017
1 1 Atbildēt

ciest nevaru, kad tīšuprāt netiek pasniegta VISA informācija.

Ja reiz viņi parēķināja, kobalta un litija ražošanā uzrazoto Co2, tad kāpēc, taisnības labad, neparēķināja, cik CO2 izdalās ražojot dīzeļdegvielu?

Lai uzražotu dīzeļdegvielu, pirmajā stadijā ir nepieciešams naftu karsēt sākumā - līdz 180-360 grādiem. Ūdens vārās pie 100, bet te - jāuzkarsē vismaz - divreiz vairāk. Bet vēlāk, krekinga laikā jau karsē līdz 400-500 grādiem.

Tad jautājums tiem pamuļķiem, vai zombētājiem - kā veicas uzkarsēšana, un cik Co2 izdalās tās laikā? Jo cik es zinu, lai karsētu, vajag kaut ko dedzināt....

Ja būtu parēķinājuši arī dīzeļa ražošanas procesu, un pārējo elementu ražošanas laikā radīto CO2, kas tiek izmantoti dīzeļautomašīnās, piemēram - eļļa, filtri, utt. tad tas būtu labs, zinātnisks raksts, ko varētu arī apspriest. Bet šeit, tīšuprāt informācija tika noklusēta.

..

Tā ka raksts ir taisīts ar speciālu mērķi. Apdirst to, kas pašiem nav. Neprofesionals un zombējošs raksts.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 1 Atbildēt

Kādēļ pats dari to, ko pārmet citiem? Piekrītu, ka dīzeļa ražošanas procesa cipari ir tendenciozi izlaisti rakstā, bet... tie ir izlaisti arī tavā komentārā. Kādēļ? Jo cipars nav tik liels kā tev gribētos un raksta būtību nemaina? Diesel refining efficiency ir 88.2%.

Tāpat elektromobiļu lielākā problēma mana skatījumā ir tas, ka mums nav liekas elektrības un neko labāku par ogļu elektrostacijām pagaidām neesam spējuši izdomāt. Kamēr nav alternatīvas elektrības ieguvei, ir nejēdzīgi stumj elektroauto masveidā - sarežģītā un lēnā uzlāde ir pieņemama tikai, kamēr tie ir hobijauto mazskaitligam braucēju lokam.

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
0 0 Atbildēt

paga, paga... nevis rafinēšanas koeficents.

Te taču nebija raksts par to, cik no litija rūdas iegūst litiju? Te bija par CO2.

Bet es rakstīju par to, - cik CO2 izdalās ražojot pašu dīzeļdegvielu? Plus, CO2 izdalās arī eļļu ražošanā. Jo elektroauto nav vajadzīga eļļa kārbām ( jo to nav), nav vajadzīga eļļa dzinējiem...

Un pat ja tik un tā sanāk, ka dīzeļmašīnām uz km sanāk mazāk CO2 ( par ko es šaubos) lai raksts būtu objektīvs, to arī vajadzēja sarēķināt.

Jo pagaidām ir kas:

autori salīdzina batereju ražošanas procesā radīto Co2, ko pat iedomājas sarēķināt uz kilometriem izmantojot batereju "mūžu", bet "aizmirst" saskaitīt arī dīzeļa ražošanā radīto Co2. Jo sanāk dīvaina lieta - baterejas ražo, rada CO2, bet dīzeli neviens neražo. To sūknē no zemes gatavā veidā. Un tas izdala CO2 tikai tad, kad deg automašīnu dzinējā.

Un pat ja sanāks tik un tā mazāk, tad tas būs patiešām vērtīgs raksts, ko varētu apspriest, lasīt, priecāties un kaut kur izmantot. Bet tā tas sanāk visai neobjektīvs un apšaubāms.

Kā var salīdzināt divas lietas, vienai analizējot visu ciklu, otrai - nepilnu?

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Rafinesanas koeficients to arī nozīmē, vismaz ražošanas ziņā. Jā, tajā neietilpst naftas ieguve un transports, bet vismaz kaut kāds cipars, kas parāda kādās mērvienības runājām.

Bet tu tikmēr esi iedomājies, ka elektroauto nav eļļa kārbām Sāc ar elementāru savu zināšanu papildināšanu, pirms prasi no citiem precīzus aprēķinus.

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
0 0 Atbildēt

Cik Latvijā ir ogļu elektrostacijas?

Un labākas par oglēm ir AES tik ja būvē ne dēļ urāna bagātināšanas.

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Latvijā ogļu elektrostaciju nav, bet tikai tāpēc ka nav ogļu - bet neuztraucies, kad pašiem savas elektrības pietrūkst - jo, piemēram, tiek piesprausts kāds elektromobīlis uzlādēt - no krievijas tiek saņemta ogļu TECos ražota elektrība - nu vai arī vecos atomreaktoros ražota

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Kāds sakars tam, cik Latvijā? Cik Latvijā ir iespējas uzbūvēt jebkādu jaunu elektrostaciju? Būs vien tā ogļu elektrība jāpērk no kāda cita. Bet pasaules kopējā CO2 bilance elektroauto tērē tieši ogļu elektrību. Savukārt tas svaiga gaisa ieguvums, ko varam iegūt pārnesot lokālo piesārņojumu citur, noteikti pie mūsu "bagātības" nav pirmā prioritāte - elektroauto ir ļoti dārga rotaļlieta, ja mums nav naudas sataisīt ceļus, lai cilvēki varētu ar saviem pagājušā gadsimta auto vispār tik ārā no mājas.

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
0 1 Atbildēt

Starpība ir tāda, ka ja pat ražo no oglēm, tad TEC izmešus savākt ir daudz vieglāk kā uzstādīt visādus eko mēslus uz iekšdedzes dzinēja. Iekšdedzes motori ir sevi izsmēluši katra ziņā darbinot tos ar benzīnu vai dīzeļdegvielu.

darklight Reģ.: 29.10.2013
0 0 Atbildēt

Kā tieši tie motori sevi ir izsmēluši? Kas tur ir izsmelts?

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
0 0 Atbildēt

Izsmeltas ir iespējas uzlabot izmešus, jo katalizatoru un DPF filtru vai AdBlue uzstādīšana visu sadārdzina un tāpat nedarbojas kamēr auto nav uzsilis vai pāatrināšanās brīdī.

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Kad mēģini iepīt "pārējos elementus", paturi prātā ka dīzelis noies pārdesmit gadus, lasīt, sākotnējie izdevumi/atgāzes būs uz 2x ilgāku periodu...

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
0 0 Atbildēt

Katrs domā savādāk.

Tu domā - "ja reiz pateica, tad tā arī ir".

Bet es domāju - "Ja tā ir, tad to pateiktu."

Tu eso lētticīgs. Uz tādiem kā tu arī balstās viss REN TV.

Plakanai Zemei arī tici ( jo tur arī tiek noklusēti fakti)

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Nuja, esmu lētticīgs. Man vienkārši kāds ir iestāstījis ka parasta mašīna spēj noiet vairāk nekā 10 gadus / 150k km...

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
0 0 Atbildēt

automašīnai garantija nav 10 gadi. Lielākā garantija dažiem auto brendiem ir 5 gadi.

Bet akumulatoriem garantija - 10 gadi.

Ja ar mašīnu var nobraukt ilgāk par garantijas 5 gadiem, tad ar akumulatoru, kuram garantija ir 10 gadi, arī var nobraukt ilgāk. Vai ne tā?

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 1 Atbildēt

Pagaidām nē. Pie esošās situācijas auti pēc garantijas gluži vienkārši ir jāremontē par savu naudu, mainot sīkumus salīdzinājumā ar kopējo masu, bet baterijas nav remontējamas un pat ja "izvelk" garantijas periodu, jāmaina pilnībā.

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Sapņot nav aizliegts, bet uz šādiem sapņiem nevajadzētu balstīt argumentus. Es gribētu redzēt ko tā aķa 10 gadu garantija garantē - noteikti ne ietilpību - zinot kā darbojas 10 gadus vecs telefona litija jonu akumulators, es nevēlētos lai man būtu jābrauc ar elektromobīli, kuram jau jaunam bija knapi pietiekams brauciena attālums, bet nu jau ir 10 gadi - es ar tādu teslu labi ja līdz liepājai un atpakaļ aizbrauktu

Ā, un vēl tāds mazais sīkumiņš - man kā svētdienas braucējam [vidēji braucu divas dienas nedēļā] tā teslas garantija izbeigtos pēc 7-8 gadiem... 10 gadu garantija te ož pēc principa - "tie kas daudz brauc, tiem ātri beigsies garantija, kas maz, tie piecietīs 9 gadus veca aķa niecīgo atlikušo ietilpību, jo brauc maz".

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
0 1 Atbildēt

>zinot kā darbojas 10 gadus vecs telefona litija jonu akumulators

Tās zināšanas tev maz ko dod, jo telefonos baterijas nokauj neesošā dzesēšana un neoptimizēti lādēšanas režīmi. Drīzāk var salīdzināt ar dronu baterijām un skatīties cik tās ilgi velk, jo vismaz DJI tās ir "inteliģentas" un neļauj ne uzglabāt ilgi uzlādētā stāvoklī ne arī lādēt uzkarsušas. Tesla vispār ir atsevišķa dzesēšana akumulatora pakai un vēl nav dzirdēts ka kāda būtu nolietojusies zem 85%. Protams ir izņēmumi un brāķi tāpat kā parastiem auto kādam var nepaveikties un pēc garantijas palikt bez auto dēļ motora defekta kuru arī nav ekonomiski lietderīgi remontēt. Jā baterijas varbūt neremontē, bet tās nav bezvērtīgas arī nolietotas, jo var iztikt pa moduļiem. Sava golfa bildes vari nemaz nelikt, ar tādiem ikdienā vēl brauc tikai pašnāvnieki un ekoloģija tur ir mazākais par ko satraukties.

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

"telefonos baterijas nokauj neesošā dzesēšana" - hmm, tiešām? Plakanajos varbūt, bet tur to vairāk izdara biežie lādēšanas cikli - man kaut kā galvā stāv mana pieredze ar nokia 3310 [kur tu redzēsi 10 gadus vecu plakano?], telefons bez ātrās uzlādes, un nespējīgs ātri izlādēt savu akumulatoru - kur akumulatoram ir zelta dzīve, atšķirībā no nomocītajiem teslas akumulatoriem, kurus jādzesē, jo tos spīdzina.

Par pēdējo teikumu sasmējos; jūtu tev līdzi - visu laiku jābaidās ka nejauši neatstiepj pedāļus, droši vien nēsā arī ķiveri, lai ķieģelis uz galvas neuzkrīt, līdzi jānēsā elpošanas aparāts, ka nenoslīkst, utt. Problēma šajā gadījumā ir tavā galvā Ak jā, tev ir ļoti paveicies ka neviens tiešām necīnās pret oglekļa dioksīda izmešiem, jo tad tev nāktos valkāt pamperus braucot ar mašīnu, jo tā būtu līdzīga VW 1l konceptam, maza, viegla, nevis kā esošā, pielāgota priekš iemaldīšanās iekš "destruction derby" trases.

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
0 0 Atbildēt

>mana pieredze ar nokia 3310

Tas bija vēl laiks, kad lādēšanu veica tāpat kā ladējot Nimh baterijas dažiem telefoniem(piemēram Siemens) pat varēja likt gan Nimh vai Li-ion baterijas vienā un tajā pat modelī un lādēja ar to pašu kontrolieri. Tā kā nokāva nepareiza lādēšana un mēģināšana izspiest maksimumu ladējot līdz 4.3v. Tagad telefoni pēc uzlādes vairs nemēģina uzturēt 100% uzlādi kā arī izvairās no pārlādēšanas. Tiesa tāpat cīņa ir par lielāku ietilpību un resurss telefoniem vairs nav noteicošais, elektroauto ražotāji gan to nevar atļauties.

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Es tā vēlreiz padomāju - izrādās ka 33. klucijai aķa ietilpības zudums esot dēļ nepareiza uzlādes kontroliera... A man te kaut kur mētājas 5G Video īpods, kura 8 gadus vecajam aķim ir kādi 60% ietilpības palikuši [es brīnos ka tik daudz]; tur arī ir "nepareizais" uzlādes kontrolieris?

P.N. Kad stāsti cik teslu aķi labi saglabājas, neaizmirsti ka pilna ietilpība tiem netiek izmantota, tā ka faktiskā ietilpība jaunam aķim ir lielāka - nerunājot nemaz par plikākajām komplektācijām, kur ir diezgan nopietna aķa rezerve lietotajam neizmantojama...

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
0 0 Atbildēt

Runājot par pamperiem vispār ir paveicies, ka iekšdedzes auto oksidētājs(skābeklis) nav jāvadā līdzi tad pat ar līdzīga elektroauto pilnu bateriju varētu nobraukt vairāk kā ar tavu golfu. Lūk lieliska ideja par ko piemērot papildus resursu nodokli par ieelpoto gaisu gan plaušās gan motorā.

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Nuja - un elektromobīļu braucējiem nodokli par TECos iesūkto gaisu un HESu appludinātajām teritorijām.

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
0 0 Atbildēt

Jau kaut kas līdzīgu jautājumu uzdeva. Pasteidzās pirms manis

www.quora.com/How-much-CO2-is-created-during-gasoline-PRODUCTION-NOT-when-burned

lūk interesants teksts atbildē:

The EIA data shows that US oil refineries purchase over 45,000 million kilowatt hours of electricity each year. That is for all of the distillate products, not just the gasoline. But still, half of that is enough to drive 200 Million miles per day, every day of the year. Or an average 40 mile commute for 5 million cars. And you still have not counted the electricity used, outside of refineries, to pump that fuel around many times before it reaches your tank.

nevis par CO2, bet kaut kas interesants.

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
2 1 Atbildēt

Bradypus un msh

Ja ticēt Popas kungam, kurš strādā - Former Nuclear Engineer at Westinghouse Electric Company

www.quora.com/How-much-CO2-is-created-during-gasoline-PRODUCTION-NOT-when-burned

Viņš apgalvo, ka lai saražotu galonu degvielas vajag - 6 kw/h elektrības.

Bet ogļu elektrostacijas - ražo 1,2 kg CO2 par katru 1 kw.

Tātad - neskaitot transportēšanu, Naftas urbšanu, utt sanāk - 5 kg CO2 par 1 galonu degvielas.

Rakstā par teslas baterejām tika rakstīts mūžs - 10 gadi un 15 000km gadā, tātad - 150 000km.

Dīzelis, lai nobrauktu 150 000km, notērē aptuveni 6 litrus uz 100 km ( tātad - 9 000 litri, jeb - 2300 galoni)

Tātad - kopā izdalās - 11 500 kg CO2

Sadalot uz kilometriem - 76 grami CO2 uz kilometru.

Rēķinu rupji, ciparus samazinot uz mazo pusi ( nevis lielo)

Tātad, pieskaitot tam vāciešu aprēkinam sanāk tādi cipari:

Teslai - 156 līdz 180 gramus CO2 uz kilometru

dīzelim - 76 grami uz kilometri tikai ražošana plus - CO2 kas izdalās braucot. Vai tiešām sanāk mazāk?

Atveram VW dīzeļus un skatamies:

www.fleetnews.co.uk/cars/Car-CO2-and-fuel-economy-mpg-figures?CarType=&Manufacturer=&Model=&CO2To=&EquaMpgFrom=&SortBy=Manufacturer&SortDesc=False&FuelType=diesel

zem 108 gramiem nav. Tātad kā minimums 108 + 76 = 184 GRAMI

Nu, Jums neliekas, ka jūs apčakarēja? Turklāt, speciāli.

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
1 0 Atbildēt

Protams, ka saražots litijs un kadmijs nav gatava batereja. Un CO2 izdalās arī citos ražošanas etapos.... tāpat kā dīzeļauto, kuriem detaļu pat ir vairāk, kā elektroauto.

Galvenais mana aprēķina mērķis bija nevis - pierādīt kurš vairāk ražo, kurš mazāk, bet gan tas, ka tas viss "aprēķins" ir marasms domāts pamuļķiem, ko sarakstījuši skaudības dzīti cilvēki.

Tas nav jāuztver nopietni. Jo NAV ( !!!!!) iespējams aprēķināt patieso ( !!!!) CO2 ražošanas daudzumu ne dīzeļu auto, ne elektro.

murx Reģ.: 15.04.2016
1 0 Atbildēt

Papildinu: lai saražotu VW up ar parasto motoru dabā tiek izmestas 5 tonnas CO2, lai saražotu VW e-up 10 tonnas.

murx Reģ.: 15.04.2016
1 0 Atbildēt

Akmeņogles arī pašas ar atnāk uz elektrostaciju?

insekc Reģ.: 24.03.2003
1 0 Atbildēt

Nu šeit būs gan fanātiski dīzeļu aizstāvji, gan ne mazāk aktīvi "zaļie" (ELLEKTRO AUTO FANI).

No malas skatoties šķkiet, ka CO2 izmešu daudzums abiem transporta veidiem uz km diži neatšķiras. Cita lieta, ka bez CO2 izmešos ir vēl citas vēl kaitīgākas vielas, kuras tik viegli uzskaitīt nevar un vēl elektroauto izmantošana ļauj pārvietot izmešus prom no lielpilsētām.

Pagaidām elektroauto ir ~ 2x dārgāki par dīzeļ/benzīnauto un ar ierobežotu pielietojamību. Pilsētā/piepilsētā O.K., laukos, mežā uz trases tālbraucienā ne visai. Oponenti teiks, ka drīz sabūvēs uzlādes stacijas. Bet ja būs vairāk elektroauto, ko darīt, ja pie uzlādes punkta ir rinda un akumulators tukšs? Benzīna/dīzeļ/LPG rindā pagaidi 5 min. vai 15 min., bet ar elektro gaidīsi pāris stundas. Vēl jāsaka, ka elektro-SUV kategorijā izvēle nav nekāda.

Tādēļ es braucu ar Subaru Outback '15 benzīns/LPG un visticamāk arī nākošais auto būs kaut kas līdzīgs.

rudens68 Reģ.: 17.04.2006
0 0 Atbildēt

insekc

Bet ja būs vairāk elektroauto, ko darīt, ja pie uzlādes punkta ir rinda un akumulators tukšs? Benzīna/dīzeļ/LPG rindā pagaidi 5 min. vai 15 min., bet ar elektro gaidīsi pāris stundas.

.

Pie Jūrmalas šosejas SKY ir e auto uzlāde . Pēdējās nedēļas vienmēr kāds lādējas . Kad uzbūvēja ilgu laiku nevienu nemanīju .

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
0 0 Atbildēt

Uzlādes punktus aizsit takši, tā ir problēma. Reāli uzlādes punkti šobrīd ir paredzēti tālākiem pārbraucieniem, bet uzlādi veic pie mājas vai darba.

Un atbilde ko darīt kad akumulators tukšs ir tieši tāda pati kā uz jautājumu ko darīt kad benzīns beidzas - Nu tad tu esi lohs © Timrots

rudens68 Reģ.: 17.04.2006
0 0 Atbildēt

insekc

Tādēļ es braucu ar Subaru Outback '15 benzīns/LPG un visticamāk arī nākošais auto būs kaut kas līdzīgs.

.

Kurus jaunos motorus šobrīd var aprīkot ar LPG . Subaru . Vēl kāds mazās klases no VAG ,suzuki ...

Izskatās vācija gatavojas krieni vairāk veicināt dabasgāzes lietošanu auto ( ha.. nu skaidrs 2 gāzes vadi no krievijas ). Kāda diez ES nostāja , gan jau būs tāda pat kā vācijai

insekc Reģ.: 24.03.2003
1 0 Atbildēt

1. Mani Subaru pilniībā apmierina un tā īsti neredzu konkurentu, kurš kādā man svarīgā fīčā būtu labāks. Jā, vienkāršie atmo motori iet uz beigām, jaunais Forester jau nāk ar tiešo iešprici. Būs jāapgreidojas uz kādu '19 Outback, kamēr vēl tam ir LPG draudzīgs motors. Bet kad iznāks jaunās paaudzes Outback, vecos kādu brīdi pie dīlera varēs par draudzīgāku ciparu dabūt un Subaru ļauj uzlikt LPG nezaudējot garantiju.

2. CNG un LPG ir divas pilnīgi dažādas lietas. Šķiet, ka CNG tā īsti nekur nav populārs. LPG ir populārs Itālijā, Nīderlandē, Polijā un Lietuvā. Pie mums arī. Vācijā un Čehijā arī var iztikt, pie skandināviem diži jāmeklē. BET ar pielietām abām bākām (benzīns 60 l un LPG 80 l) var nobraukt vismaz 1200 km, lai cik arī smaga kāja nebūtu.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
2 0 Atbildēt

Pilnam aprēķinam būtu jāapraksta konkrētais process - ar kādu ķīmisku rūpniecības metodi to litiju no kādas tieši rūdas kādā attālumā no raktuvēm no tās rūdas izdala? Cik izmaksā no tā litija izveidot akumulatoru? Cik - reciklēt izlietoto akumulatoru?

Kārtīgi zinātniski būtu, ja būtu pieminēti arī zinātnieku uzvārdi un kur viņi pašlaik strādā.

Intereses pēc ievadiet latviskajā googlē "litija rūdas"

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
1 0 Atbildēt

Tieši tā, vai nerakstīt nekādus aprēķinus.

Ja būtu uzrakstīts - " Teslas akumulatoru ražošanas laikā izdalās vairāk co2, nekā izdala braucošs dīzelis", tad arī neko neteiktu. Bet uzrakstīts bija savādāk - skaļi un nepareizi.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Precīzi te neviens neko neaprēķinās. Procesi atšķiras, litiju vai nu iegūst no sāļu šķīduma, ko izsūknē no urbumiem vai no akmensveida minerāla. Kādā attālumā no raktuvēm ? Nu, zini ko, piemēram, Austrālija savu rūdu sūta attīrīt uz Ķīnu. Tātad, tās raktuves var būt pāri jūrai vai okeānam. Tad nāktos pierēķināt, piemēram, kuģa dīzeļa izdalījumus reisos rūdas pārvadāšanā. Vēl vairāk- enerģijas un CO2 izdalījumus, to kuģi izgatavojot, procentuāli attiecinot uz kuģa ekspluatācijas periodu, kamēt tas transportē litija rūdu. Un to pašu, attiecinot uz ekskavatoriem, kravas auto, autokāriem utt.

"Cik - reciklēt izlietoto akumulatoru?" Ne velna "nereciklē". ES 5%, Austrālijā 2%. Pēc šiem % skaidrs, ka tas process ir ekonomiski neizdevīgs. Pat ķīnietis vairs negrib ar skrūvgriezi kasīt laukā tos litija elektrodus no tava vecā notebooka baterijas.

Skaidrs, ka nekāda diža starpība CO2 ziņā nebūs starp dīzeli un elektromobīli. Runa ir par tīrāku gaisu pārbāztās pilsētās, un elektroauto šajā ziņā nav pārspējams.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

Nav pāsrspejams? Ir gan - domājot savādāk. Aizliegt braukšanu uz pilsētu ar jebkādu transportu visiem, kas to dara, lai atsēdētu dienu pie internetam pieslēgta datora.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

viencexperc rakstīja: Protams, ka saražots litijs un kadmijs nav gatava batereja. Un CO2 izdalās arī citos ražošanas etapos.... tāpat kā dīzeļauto, kuriem detaļu pat ir vairāk, kā elektroauto.

Galvenais mana aprēķina mērķis bija nevis - pierādīt kurš vairāk ražo, kurš mazāk, bet gan tas, ka tas viss "aprēķins" ir marasms domāts pamuļķiem, ko sarakstījuši skaudības dzīti cilvēki.

Tas nav jāuztver nopietni. Jo NAV ( !!!!!) iespējams aprēķināt patieso ( !!!!) CO2 ražošanas daudzumu ne dīzeļu auto, ne elektro.

Kopumā pareiza doma, tikai skaudību piemini nevietā. Sarakstījuši tie, kas pret "bezizmešu auto" propagandu cīnās ar līdzvērtīgiem līdzekļiem.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

Lūk "ekoloģiski domājošo" komunistu īstā skaudīgā seja: "Sanfrancisko iedzīvotāji ir neapmierināti ar to, ka pilsētā bāzētie tehnoloģiju uzņēmumi rada ļoti augsti apmaksātas darba vietas"

www.tvnet.lv/6673780/miljardieris-ziedo-30-miljonus-dolaru-lai-petitu-bezpajumtnieku-problemu-sanfrancisko

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

P.S. Un, protams, šādā ideoloģiskā vidē neizbēgami plaukst "Jauno Vasjuku" cēlāji: www.tvnet.lv/6648654/uznemejs-kalifornija-apnemies-izstradat-sistemu-kas-lautu-iegut-degvielu-no-gaisa

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

rudens68 Reģ.: 17.04.2006
0 0 Atbildēt

Ta staļina bilde no Sanfrancisko ? Eiropas metropolē sirpis un āmurs jebkurā demonstrācijā jau labais tonis .arī stalina ,mao ,ce gevaras bides ..

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Nē, no Londonas. Bilde no Lielbritānijas komunistiskās partijas mājas lapas. Tieši no SF neizdevās tik smuku atrast

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 0 Atbildēt

tvplay.skaties.lv/900-sekundes/lnt-900-sekundes-10321666/ no 6. min.

www.forbes.com/sites/davekeating/2019/05/02/europe-launches-multibillion-euro-initiative-for-electric-car-batteries/#3f7dccc03630

www.reuters.com/article/us-france-germany-industry/france-and-germany-commit-to-european-electric-battery-industry-idUSKCN1S80SF

Vienojas par daudzmiljardu projektu akumulatoru ražošanai. Francija un Vācija. 6 miljardi - visi posmi - sākot no izejvielām līdz izlietoto akumulatoru pārstrādei. Miljards no nodokļu maksātājiem plus privātie investori. Konkurēšot ar Ķīnu un ASV. Eiropas rūpniecisko, tehnoloģiskā un ekonomiskā suverentitāte. Liels atbalsts autoindustrijai.

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
2 0 Atbildēt

Kā vienmēr, pēdējie.

Dīvains fakts:

Koncerns VW pagājušajā gadā strādāja ar tīro peļņu - 12,15 miljardi Eiro.

Bet paši attīstīt savu akumulatoru ražošanu nevar. Vajag reklamēt dīzeļus, aprakstīt to, ka dīzeļi izdala mazāk CO2, apdirst Teslu, bet pa kluso piedāvāt Teslai nopirkt tās akcijas 5 miljardu vērtībā, to var.

Ieguldot naudu kaut kur, vairs nebūs tik liela peļņa. Domāju, ka tie krāj naudu, lai nopirktu vēl kādu auto kompāniju un arī no tās uztaisīt pasātus.

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Tāds gadījums jau esot bijis - VW nopircis lielu paketi Suzuki akcijas, bet īpašnieks saņēmies un atpircis atpakaļ. Suzuki pasātus nesāka ražot, bet tagad esot jauns trīscilindru motoriņš iznācis.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Kāpēc noteikti vajag "pašiem savu" ? Viņi grib pasūtīt baterijas Dienvidkorejā, tā iznāk lētāk un labāk. Pie kam par iespaidīgu summu $56.57 miljardiem,

( tas būs apm. 50 miljardi EUR )

"German multinational Volkswagen is encouraging its joint venture partner SK Innovation, Korea’s largest energy-chemical company, to build electric car battery plants with at least one gigawatt manufacturing capacity, Chief Executive Herbert Diess told Reuters. Volkswagen will purchase $56.57 billion worth of battery cells for electric vehicles, and plans to produce 33 different electric cars under Skoda, Audi, Volkswagen, and SEAT."

no internationalfinance.com

1.. 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ..76
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti