Transports un īsta ekoloģija.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004

Transports ir viens no lielākajiem vides piesārņotājiem. Dalīsim to piesārņojumu co2(ogļskābā gāze) un visādas sīkas C daļinas un NOXi (slāpekļa oksīdi). Diskusijā startējam no aksiomas, ka par daudz co2 ir slikti bez visādām tur vulkānu piesārņojuma un Saules aktivitātes teorijām. Ja apspriežam, cik vidi piesārņo eko auto pilnais ražošanas un braukšanas cikl, tad, ja var, ar zināmiem, pierādītiem , ar ķīmiskiem vienādojumiem pamatotiem akumulatoru ražošanas datiem. Ja apspriežam piesārņojuma pārvietošanas konceptu (ārpus pilsētas vai trešās pasaules valstīs kaut ko saražo un piesārņo, lai var tīri, tīriņi ekoloģiski barukt pa pilsētu), tad obligāti rēķinām, cik viegli tomēr to piesārņojumu savākt stacionārai rūpnieciskai iekārtai un cik - braucošam auto. Ja par esošām tehnologijām, tad cik mazāk piesārņo ar gāzi darbināmi auto un cik - ja dīzelim arī uzlikta gāze kā papildus degviela - cik var, ar skaitļiem. Ja apspriežam satiksmes organizāciju vispār, tad, pēc iespējas visus aspektus - no tā, ka dzelzceļa stacijā pieejams autobusu kustības saraksts labākai plānošanai līdz tam, kas jādara, lai lauku braucējs izvēlētos sabtransu - no atlaidēm līdz lētai nomai un saskaņotiem sabtransa grafikiem. Kas vajadzīgs, lai 20-50km attālumā dzīvojošie pilsētas darbinieki brauktu ar elektroauto vai sabtransu.

Tātad - co2, NOXi un C daļiņas slikti, sabtranss labi, piesārņojuma pārvietošana slikti un ko tur var darīt.

iauto.lv/forums/topic/40611-co2-nodokla-likmes?pnr=2

 
1.. 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ..76
VWfans Reģ.: 21.02.2004
5 0 Atbildēt

Vakar pirmo reizi dabā redzēju elektroauto uzlādi. Pie Vitrupes jūras krastā ir uzlādes punkts. Piebraucu stāvvietā, skatos, ka gar aparātu darbojas Nissan-Leaf saimnieki - ģimene ar bērnu. Iesprauda vadu, izsēdināja no bagāžnieka suņus un nogāja lejā liedagā pastaigāties. Pavēroju aparāta displejā norādīto - tur rādīja baterijas uzlādes procentu, ielādētās kilovatstundas un uzlādes laiku. Bija pāri 40%, tad pāri 50, 60. Uzkavējos nedaudz, gribējās zināt, vai saimnieki lādēs līdz galam vai nē. Izrādījās, ka ne līdz galam. Viņi atvienoja kabeli un aizbrauca, kad baterijas bija uzlādētas nedaudz virs 70% apmērā.

rudens68 Reģ.: 17.04.2006
0 0 Atbildēt

VWfans

Pazīstams leafa saimnieks lādē 10 min . Ar 10 min vslielākais lietderības koeficents .

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

iauto nav savu uzdevumu augstumos - reku pirmīt pa radio ziņās izdzirdēju par šito prikolu www.lsm.lv/raksts/dzive--stils/motori/vacija-atklata-kravas-automasinam-paredzeta-soseja-ar-elektrolinijam.a318220/

Kāpēc prikolu? Jo tas ir vācijā, un šis brīnums "ļaus samazināt fosilās degvielas patēriņu" - jautājums kā tas notiks - vai tie vadi ir pieslēgti netālu esošām vēja turbīnām, ja ir vējš, tiek samazināts fosilās degvielas patēriņš, ja vēja nav , elektrības nav, un netiek samazināts? Vai tomēr - "ļaus samazināt šķidrās degvielas patēriņu", jo šīs mašīnas uz priekšu tajā posmā dzīs brūnogles vai dabasgāze?

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Kāda starpība KUR, tas ir. Pievienosies tiem, kam šķiet, ka elektrība ir lokāla parādība, kas netiek importēta/eksportēta vienotā tīklā un papildus patēriņš 100% atbilst lokālajam "grozam" ražošanā - t.i. katrs iegādātais elektromobīlis Latvijā liek Daugavā tecēt lielākam ūdens daudzumam priekš HESiem?

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Par jaudam nav jāuztraucas, jo nevis Daugava sāks tecēt ātrāk, bet jebkurā gadījumā var darbinat TEC uz pilnu jaudu. Latvija pašu spēkiem var saražot 150% no šobrīd patērētās elektrības.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Huļi tad pašlaik pērkam no ārzemēm, nevis pārdodam? Tipa naudu nav kur likt?

Latvenergo gan nez kādēļ apgalvo, ka tikai palu laikā HES pie pašreizējā patēriņa spēj strādāt ar pārpalikumu. Pārējā laikā izdevīgums ir "spēlējot biržā", jo HES var ūdeni uzkrāt, importējot elektrību lētajās stundās un ražojot dārgajās.

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

TECu rekonstrukcija notika treknajos gados, kad tika plānota ekonomikas atīstība un atiecīgi arī pieaugošais elektrības patēriņš. Realitātē TEC strādā pirmkārt lai nodrošinātu ar siltumu un papildus produkts ir elektrība. Tas vienkārši nav izdevīgi pa tukšo kurināt, jo tāda Polijā saražo letāk. Bet jaudas ir 150%, ja nu gadījumā mūs pēkšņi atslēdz no ārpasaules.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Kārtējais P ar P jaucējs - TEC no HES atšķirt spēj? Tēmā vispār iebrauci?

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Ko es jaucu?

HES ir atkarīgs no ūdens daudzuma, bet TECu tu vari ieslēgt uz pilnu jaudu jebkurā brīdī un tur ir liela neizmantota jauda.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Diskusija ar par to, vai elektroauto ļauj atteikties no fosilā kurināmā. TEC elektrības izmantošana šim nolūkam neder - to arī jauc.

Un nevar "jebkurā brīdī". Vislabākā īstermiņā plānojamā jauda ir HES (reakcijas laiks minūtēs - vienmēr), tad seko gāzes TEC (reakcijas laiks stundās jaudas izmaiņām, dienas startam) un pēc tam ogļu/atom TEC.

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Pie mums - noteikti ļauj. Protams, ka Latvenergo nedarbinās savu TEC pa tukšo, bet pirks elektrību no Polijas, kur elektrību ražo no akmeņoglēm. Tas ir viens no piesārņotākajiem reģioniem mums blakus, bet mums tad brauks elktroauto un nekādu izmešu nebūs.

Cita lieta ja iet runa par energodrošību, tad visu kabeļu apgriešanas gadījumā var iedarbināt TEC un nodrošināt 150% no pasreizejā patēriņa.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Nopietni? TEC neizmanto fosilo kurināmo? Aizej pamācies bērnudārzā.

Volx Reģ.: 22.11.2018
1 0 Atbildēt

Tu nemāki lasīt? es saku - jau šobrīd pērk un pirks no polijas, jo tur ir lētāk. Ne jau nu mūsu subsidētie el. ražotāji nodrošinās tās papildus jaudas. TEC ir vienkārši kā drošība.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Pat ja tie tavi 150% būtu šajā kontekstā pamatoti, tas NEKO nemainītu. Pēc CSP datiem (2018. gada elektroenerģijas patēriņš un importēto naftas produktu apjoms) vajadzētu ~500%.

Volx Reģ.: 22.11.2018
1 0 Atbildēt

150% nav mani, tās ir visas mūsu energo jaudas saliekot kopā spēj šobrīd nodrošināt 150% no pašreizējā patēriņa.

Tas ir Tu jauc piesārņojumu ar energodrošību. Piesārņojuma avoti nav TEC, bet gan auto. Aizliedzot auto iebraukt pilsētā var panākt daļēju piesārņojuma mazināšanos(paliek osta). Energo neatkarību no Krievijas diez vai mēs kkad panaksim, jo tad jāslēdz Inčukalns ciet un jāierīko krāsniņas. Tāpēc nevajag iecikleties uz to TEC, jo tas nav piesārņojuma cēlonis.

msh Reģ.: 16.04.2007
1 0 Atbildēt

Paga, tad viss pasaules piesārņojums atrodas dižajā pilsētā, un viss cits atrodas uz citas planētas, tā? Tā interesanti sanāk - kā aizliegs dižajā pilsētā iebraukt mašīnām, tā uzreiz visā latvijā, un varbūt arī visā pasaulē visas mašīnas apstāsies un piesārņojums samazināsies

Volx Reģ.: 22.11.2018
1 2 Atbildēt

Nu, apmēram tā tas varētu būt. Liepāja tak nav ikdienas sastrēgumi, ostā neputina ogles, metalurgs nedūmo. Bet ieviešot elektroauto tak iegūs arī visi apkārtējie. Ja cilvēks dzīvo Bauskā un ikdiena braukā uz Rīgu, tad gribot negribot viņš nomainīs savu Pasatu uz elektro, ja Rīgā būs aizliegts ar to iebraukt iebraukt. Priekulē, protams, bembisti turpinās griezt ripuļus, bet tas tak nav nekas traģisks uz kopējā uzlabojumu fona

msh Reģ.: 16.04.2007
2 2 Atbildēt

Te kādam laikam savas bedres svarīgums ir bik sakāpis galvā... Kāda starpība KUR skurstenis kūp? Es kaut kā neesmu virs dižās pilsētas ievērojis stikla kupolu, ne arī dzirdējis par plāniem tādu būvēt. Bez stikla kupola uzlabojums būs precīzi 0, jo vairāk tāpēc, ka vietā, kur tu atrodies, galveno piesārņojumu rada putekļi un smiltis, kurus paceļ ne jau ļaunās mašīnas ar iekšdedzes dzinējiem [un elektromobīļi praktiski neceļ, jo to nav] , bet vējš.

Ieviešot elektromobīļus, protams, apkārtējie daudz iegūs - būs kabatas tukšākas, attiecīgi vieglāk iet, ielās ar divām joslām varēs droši vienu joslu par veloceliņu pārtaisīt utt. Tev gan diez vai patiks ka nāksies uzlīmēt KIA bļembu uz velosipēda, bet gan jau pieradīsi.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
2 0 Atbildēt

Cilvēks ir gatavs maksāt no svešām kabatām milzu summas, lai savus sūdus varētu izgāzt kaimiņa pagalmā. Malacis! Tādus vairāk vajag!

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

VWfans rakstīja: Vakar pirmo reizi dabā redzēju elektroauto uzlādi. Pie Vitrupes jūras krastā ir uzlādes punkts. Piebraucu stāvvietā, skatos, ka gar aparātu darbojas Nissan-Leaf saimnieki - ģimene ar bērnu. Iesprauda vadu, izsēdināja no bagāžnieka suņus un nogāja lejā liedagā pastaigāties. Pavēroju aparāta displejā norādīto - tur rādīja baterijas uzlādes procentu, ielādētās kilovatstundas un uzlādes laiku. Bija pāri 40%, tad pāri 50, 60. Uzkavējos nedaudz, gribējās zināt, vai saimnieki lādēs līdz galam vai nē. Izrādījās, ka ne līdz galam. Viņi atvienoja kabeli un aizbrauca, kad baterijas bija uzlādētas nedaudz virs 70% apmērā.

Ielādēja tik, cik vajag, lai izvilktu līdz mājām.

feciic Reģ.: 09.05.2008
3 1 Atbildēt

Vai arī maina paradumus- plāno zaļās pieturas pie lādētājiem un lādēšanas laiku izmanto pastaigām un kopā būšanai.

Parasti jau liela daļa "steidzīgo" tāpat ātri ātri skrien mājās un iesprūst veikalā nevarot makaronu paku izvēlēties vai atbraucot mājās nokrīt pie televizora lai skatītos reklāmas.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 2 Atbildēt

Izcila doma - plānot zaļās pieturas ar slimu bērnu slapjā sniegā Elektroauto jau neļaus to kopābūšanu izpildīt tikai piemērotos laika apstākļos.

feciic Reģ.: 09.05.2008
0 0 Atbildēt

Neviens jau neliedz meklēt uzlādes staciju uzreiz pie slimnīcas vai pirts kompleksa.

Stāsts ir par domāšanas veida maiņu-nemeklēt problēmas bet risinājumus.

Skaidrs ka ar vienas uzlādes attālumu zem 200km nav īpaši prātīgi doties regulāros vīkenda izbraucienos ar ģimeni pa tālākiem reģioniem, bet ja famīlija pamatā dzīvo pilsētā un no tās izkratās divreiz gadā-vienreiz uz vimbām un otrreiz uz zelta rudeni tad ar nelielu piepūli tas viss ir ekselenti organizējams arī ar e-up.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
2 0 Atbildēt

Kaut ko esi sajaucis ar domāšanas veida maiņu. Nebraucu ar elektromobīli un tieši tādēļ man problēmu nav. Varu ar ģimeni piestāt piknikā tad kad un kur es gribu, nevis pielāgojoties tehnikas kaprīzēm.

iciks Reģ.: 29.05.2013
0 1 Atbildēt

Bradypus jau pareizi saka. Labos apstākļos var sanākt bonusa pastaiga, bet ja tas laiks ir kāds ir? DUSā vismaz ir jumts un arī vējainā laikā uzpilda ir cik? Min 5? Ar e-mobili jau tik koši nebūs.

Ja tajā laukumā nav nekādu servisa objektu, ko tad? Ne visi laukumi būs pie jūras.

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
3 2 Atbildēt

Jau izgudrota jauna akumulatoru paaudze, mazāki un ietilpīgāki, zinātniekiem jau gatavi risinājumi, kvantu un nano līmeņos, jāsāk ražot tie jaunās paaudzes aķi. 5 min. laikā uzpildīs 1000 km ceļam. Benzīn un dīzeļ un gāzes dzinēji tešām būs pagātne

msh Reģ.: 16.04.2007
2 1 Atbildēt

Forši. Un kad sāks būvēt jaunās paaudzes TECus un uzstādīt jaunās paaudzes elektropārvades līnijas? Bez tiem tās piecas minūtes paliks uz papīra

Volx Reģ.: 22.11.2018
1 2 Atbildēt

Mums tak ir jaunās paaudzes TEC, nesen rekonstruēts!

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Jā ir - pēc rekonstrukcijas panācis efektivitātē dīzeli.

Volx Reģ.: 22.11.2018
2 3 Atbildēt

Jūs ar msh sacenšaties kurs uzrakstīs stulbāku komentu? To filmu dumb&dumber saskatījušies?

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Nē, nesacenšamies ar tevi. Mēģinam tavu stulbumu ierobežot:

"Rīgas pirmā termoelektrocentrāle (TEC-1) ir AS “Latvenergo” piederoša termoelektrostacija, kas atrodas Rīgas ziemeļaustrumu daļā, Čiekurkalnā. Rekonstruētā elektrostacija kā galveno kurināmo izmanto dabasgāzi, savukārt kā rezerves kurināmais ir paredzēta dīzeļdegviela. Ikgadējais elektrostacijas dabasgāzes patēriņš veido aptuveni 230 miljonus kubikmetru, savukārt dīzeļdegvielas krājumi elektrostacijā veido aptuveni 6000 tonnu, kas ir pietiekams apjoms, lai nodrošinātu elektrostacijas darbību uz 10 dienām. Rekonstrukcijas rezultātā Rīgas TEC-1 elektroenerģijas ražošanas lietderības koeficients ir pieaudzis no 30% līdz 46%"

Dīzeļiem lietderības koeficients mūsdienās ir pat līdz 55%. EU vidējais pēdējos gados reģistrētajām jaunajiem - ~50%.

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

OK, man nav saprotams jēdziens "lietderības koeficents dīzeļiem"?

Elektro auto izmeši - 0, kāds tad tiem lietderības koeficents?

Kapēc dzelceļa līnijas elektrificē? Te tak lielais projekts līdz Rēzeknei aizvilkt vadus, lai dīzeļi nebraukātu pat pa sliedēm. Tas pats ar pilsētu, ja nebūs automašīnas ar iekšdedzes dzinējiem, nebūs arī piesārņojuma, lai arī kāds tur nebūtu "lietderības koeficents".

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Un tas pats tak ar visam TEC un kurtuvēm. Visi ir pārgājusi no dīzeļa uz gāzi. Kāpēc?

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 1 Atbildēt

OK, man nav saprotams jēdziens "lietderības koeficents dīzeļiem".

Tad ko dari šajā diskusijā, ja nezini pamatlietas? Lietderības koeficients ir saražotās jaudas attiecība pret patērētās degvielas sadegšanas siltumu. Lietderības koeficients ir gan dīzeļiem, gan TEC. Elektroauto izmeši nekur nav pazuduši - tie tikai tiek izmesti pa TEC skursteni, nevis ir 0. Un lietderības koeficients TEC elektrībai ir vēl jāpalielina, jo zudumi ir gan pārvadē, gan pašā auto.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 1 Atbildēt

Būtu vēlams atšķirt dīzeļdegvielas izmantošanu TECā kā rezerves degvielu no dīzeļdegvielas dzinēja auto.

msh Reģ.: 16.04.2007
1 0 Atbildēt

Ā, un dabasgāze ir atjaunojams resurss kuras sadedzināšana oglekļa dioksīdu neizdala?

feciic Reģ.: 09.05.2008
0 0 Atbildēt

Pieskaiti vēl kādu sīkumu-dīzeļdegvielas ražošana būs krietni energoietilpīgāka kā dabasgāzes ieguve tā ka finālā tā bilance būš krietni savādāka.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

Ir kaudze visādu sīkumu un bilanci ir vērts rēķināt, bet jasāk ar to, ka ir jāsaprot pamatlietas - t.i. to kā tāda vispār ir jārēķina - citādi dažiem ir radies priekšstats, ka elektroauto patiešām nerada "izmešus".

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
3 1 Atbildēt

Vēlme uztiept ogles reģionam, kurā praktiski visu enerģiju saražo HES vai gāzes stacijas nerimst.

ezis71 Reģ.: 25.02.2009
0 0 Atbildēt

Kamēr būs tik liela cenas starpība starp iekšdedzes dzinēju un elektroauto tikmēr nekas nemainīsies,lai kādu tur būtu aķi,kaut pa vienu minūti uzlādējami.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 1 Atbildēt

Pilnīgs negatīvisms un patērētāju domāšana.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
3 2 Atbildēt

Negatīvisms no tava viedokļa, pozitīvisms no otras puses. Un domāšana loģiska un plaša, nevis propagandas ietvaros.

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
0 0 Atbildēt

Deglava ielā pie Ilūkstes iela, pie Neste būs jauna gājēju pāreja ar luksoforu. Vēl viena satiksmes bremze...domāju, pārspīlējums, tur nekādas stacijas laukuma gājēju masas nav ikdienā novērotas. Ja Deglava iela ir maģistrāle, tad taisīt gājēju pārejas ik pa gabalam ir nejēdzīgi. Jau ir tādas gan pie rimi gan maksimas lai gan krustojumi ir turpat netālu

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt

Vislabākais būtu izdomāt vai iegādāties kaut kādu super ātro tuneļu pāreju būves tehno, Lai pāris dienās tādu var ierīkot.

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
0 0 Atbildēt

Sajaucu, pie Nīcgales ielas

Uggga Reģ.: 04.01.2006
0 0 Atbildēt

Gājēju pāreja tur ir jau sen, tikai bez luksofora, tāpēc ļoti bīstama, jo abos virzienos pa 2 joslām. Nekādas satiksmes bremzes tur nerodās, jo gājēji ir samērā maz. Rimi un Maxima tur ir labi tāju no šīs vietas.

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Vajag pielikt podziņu, kad velies pāriet, tad iedegās zaļais. Nekas slikts tas nav, ja pareizi izbūvē.

Tads luksofors pat ir uz Rīgas apvedceļa pie Piņkiem. Tur arī tak no ta privātmāju ciema to šoseju nevarētu nekad pāriet, ja nebūtu šāds luksofors.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt

ec.europa.eu/clima/policies/budget/mainstreaming_en

This increase in ambition is supported by Commission proposals to strengthen climate action in key areas, such as agriculture and rural development and external action, and increase dedicated funding for climate action under the LIFE programme.

The Commission published its proposals for individual funding programmes in May and June.

Factsheet: EU budget for the future – Sustainability, environment protection and fight against climate changeSearch for available translations of the preceding link•••

EU budget 2014-2020: Climate integrated into all spending areas

The EU has agreed to make at least 20% of EU expenditure climate-related in 2014-2020.

Climate change mitigation and adaptation has been integrated into all major EU spending programmes. Programmes under cohesion policy, agriculture, research and innovation and the Connecting Europe Facility currently account for more than 90% of EU climate-related spending.

Mid-term reviews and other evaluations of individual programmes take stock of the progress made and opportunities to further strengthen climate action.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

This increase in ambition is supported by Commission proposals to strengthen their power in key areas, such as agriculture and rural development and external action, and increase dedicated funding for those who comply their rule under the LIFE programme.

The Commission published its proposals for individual bribing programmes in May and June.

Factsheet: EU budget for the future – Sustainability, environment protection and fight against climate changeSearch for available translations of the preceding link•••

EU budget 2014-2020: Climate propaganda integrated into all spending areas

The EU has agreed to make at least 20% of EU expenditure spent on climate-related tax scams in 2014-2020.

Climate change mitigation and adaptation has been integrated into all major EU spending programmes. Programmes under cohesion policy, agriculture, research and innovation and the Connecting Europe Facility currently account for more than 90% of EU climate-related spending.

Mid-term reviews and other evaluations of individual programmes take stock of the progress made and opportunities to further strengthen central EU power disguised as climate action.

saf Reģ.: 20.07.2006
0 0 Atbildēt

This increase in ambition is supported by Commission proposals to strengthen their power in key areas, such as agriculture and rural development and external action, and increase dedicated funding for those who comply their rule under the LIFE programme.

The Commission published its proposals for individual bribing programmes in May and June.

Factsheet: EU budget for the future – Sustainability, environment protection and fight against climate changeSearch for available translations of the preceding link•••

EU budget 2014-2020: Climate propaganda integrated into all spending areas

The EU has agreed to make at least 20% of EU expenditure spent on climate-related tax scams in 2014-2020.

Climate change mitigation and adaptation has been integrated into all major EU spending programmes. Programmes under cohesion policy, agriculture, research and innovation and the Connecting Europe Facility currently account for more than 90% of EU climate-related spending.

Mid-term reviews and other evaluations of individual programmes take stock of the progress made and opportunities to further strengthen central EU power disguised as climate action.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
3 0 Atbildēt

Pats vispār saprati, ko un kādēļ nokopēji?

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
0 0 Atbildēt

Kaut ko sajaucis, katram kādu reizi gadās

rudens68 Reģ.: 17.04.2006
0 0 Atbildēt

Volx

Energo neatkarību no Krievijas diez vai mēs kkad panaksim, jo tad jāslēdz Inčukalns ciet un jāierīko krāsniņas. Tāpēc nevajag iecikleties uz to TEC, jo tas nav piesārņojuma cēlonis.

.

Var panākt neatkarību . Straji pieaug LNG ( sašķidrinātā dabasgāze )tankeru flote . Jau tuvākā laikā gāzi ar LNG tankeriem pārvadās vairāk kā pa trubām . Nezinu cik ilgs laiks paiet no kuģa pasūtīšanai līdz gatavs

No kaut kur saklausītā .

Lai nodrošinātu Inčukalna krātuves darbību nepieciešama bufer gāze .

No krātuves ziemā ar gāzi nodrošināja Igauniju un GALVENAIS Pēterburgu un apkārtni . Itkā pašreiz krievija vairs neņem ziemā , vai nu stipri samazinājusi ,vai tuvākā laikā neņems . Ja tā tad "pēkšni ,negaidīti " vienā vasarā var neuzpildīt to krātuvi .

Nezinu Inčukalna īpašnieku sastāvu ,kam kontrolpakete , bet dzirdēts par rīvēšanos .

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 0 Atbildēt

www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/incukalna-gazes-kratuve-sak-modernizaciju.a317364/ Lai gāzi izsūknētu, krātuvē pastāvīgi bija jāglabā līdz pat 300 miljoniem kubikmetru gāzes. Tagad plānots sistēmu modernizēt, lai gāzi varētu ātrāk iesūknēt un izsūknēt un nevajadzētu glabāt tik lielu apjomu gāzes.

“Ja Inčukalnā būs mazāk gāzes, tad iegūt varēs vairāk. Tas nozīmē, ka vairs nebūs vajadzības uzglabāt tik daudz šo garantēto apjomu un tirgum segt šos izdevumus, jo krātuve piedāvās šo tehnoloģisko risinājumu,” skaidroja AS “Conexus Baltic Grid” tehniskās attīstības un investīciju departamenta vadītājs Ivars Ščerbickis.

Ščerbickis pastāstīja, ka šādas krātuves tehnoloģiskās iespējas to padarīs interesantāku arī pārējo Baltijas valstu gāzes tirgotājiem, jo nozīmēs ievērojami mazāku apgrozāmo līdzekļu iesaldēšanu.

“Tās ir lielas izmaksas, kas guļ zem zemes un netiek izmantotas. Mēs veiksim plašu soli tirgus dalībniekiem pretī un ceram, ka tas samazinās gala dabasgāzes izmaksas pie patērētāja,” viņš teica.

Kopumā Inčukalna krātuves modernizācijā plānots ieguldīt vairāk nekā 80 miljonus eiro. Pusi projekta izmaksu sedz Eiropas Savienība. Rekonstrukcijas darbus uzņēmums iecerējis pabeigt 2025. gada decembrī.

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Tak tagad arī ir pietiekama LNG fote, tur nekam nav jāpieaug. Vienkārsi pa trubu līdz Incukalnam ir kādas 5X ērtāk, lētāk nogādāt. Taka nekas nesanāks, ja neizdomās kādu alternatīvu apkures veidu(izdevīgāku). Savādāk jau tos nordstrīmus nebūvētu. LNG var mēģināt radīt tikai konkurenci, Klaipēda jau ir tas LNG.

Protams, neuzpildīt pēkšņi nevar gan to krātuvi. Tā tas ir, ka viņa apgāda visus ziemeļrietumus.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

Ņemot vērā, ka Nordstream būvē divi bijušie STASI, kolēģi, par kuru sadarbību pat Stoltenbergs palika mēms pēc tieši uzdota jautājuma, nav pārliecība, ka šis ir gluži tīri ekonomiski pamatots projekts.

rudens68 Reģ.: 17.04.2006
0 0 Atbildēt

Volx

Tak tagad arī ir pietiekama LNG fote, tur nekam nav jāpieaug.

.

?? Kapēc domā ,ka pietiekama , ja turpina gadu no gada pieaugt .

''''''''''

Vienkārsi pa trubu līdz Incukalnam ir kādas 5X ērtāk, lētāk nogādāt.

.

Laikraksti saka ,ka tankers šobrīd lētāks , pirmā investīcija lielāka . Trubai lieli siltumzudumi , apsardze u t t

Paši krievi no jamalas transportēs gāzi ar tankeriem , kaut kad tūlīt jau uz pilnu jaudu

''''''

. Savādāk jau tos nordstrīmus nebūvētu.

.

Ne vis ko ruslande dara ir savai valstij,tautai izdevīgi . putlers un oligarhi jau slikā nedzīvos . To nordstrīmu sāka būvēt ari tapēc lai sodītu (pakļautu ) ukrainu . Un pie reizes

lai sadalītu riskus . Un ,kad sāka to vadu būvt , vēl nebija tik atīstītas tankeru tehnoloģijas

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt

Tā Eiropa kaut ko domā, kaut ko pasludina, plāno.

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Tad tu gribi teikt, ka mēs esam atkarīgi tāpēc, ka nav kuģu? Par to LNG jau es dzirdu tikpat ilgi kā par Lukasenko gribu transportēt Venecuelas naftu caur Latvijas ostām uz BLR. Arī grib būt neatkarīgs.

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Un no Jamalas transportes ar LNG tapēc, ka atbrīvojas no ledus arktiskais kuģu ceļš.

rudens68 Reģ.: 17.04.2006
0 0 Atbildēt

Volx

Tad tu gribi teikt, ka mēs esam atkarīgi tāpēc, ka nav kuģu?

.

Pie šī brīža tehnoloģijām Jā . Tas būtu liels(izšķiroš )drošibas garants. Protams nekur nepazūd autoceļi un dzelzceļš .

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Protams, ka nē! Vai tu esi bijis Kiprā? Tur nav nekādu citu energo ieguves avotu, piegādes ceļu. Tur viss tiek transportets pa jūru, LNG vislaik piegādā gāzi TEC. Tā nav nekāda kosmosa tehnoloģija un Hyundai tikpat veiksmīgi ražo kuģus, kā savus auto. Kāda viņiem starpība no kā gūt peļņu?

Lūk, ja mūsu reģiona parāditos gāze, tad varētu runāt par alternatīvu.Bija jau projekti Polija urbt to šāļu gāzi no iežiem. Ar to aktīvi nodarbojas amerikā.

Lūk tad varētu runāt par kkādu nopietnu alternatīvu, bet pagaidām tā ir tikai gaisa tricināšana. Klaipēdā tak ir tas LNG terminālis - ved.

Zemesgramata Reģ.: 14.08.2013
0 0 Atbildēt

Volx rakstīja: Nu, apmēram tā tas varētu būt. Liepāja tak nav ikdienas sastrēgumi, ostā neputina ogles, metalurgs nedūmo. Bet ieviešot elektroauto tak iegūs arī visi apkārtējie. Ja cilvēks dzīvo Bauskā un ikdiena braukā uz Rīgu, tad gribot negribot viņš nomainīs savu Pasatu uz elektro, ja Rīgā būs aizliegts ar to iebraukt iebraukt. Priekulē, protams, bembisti turpinās griezt ripuļus, bet tas tak nav nekas traģisks uz kopējā uzlabojumu fona

Cilvēks no Bauskas visticamāk brauks ar autobusu (satiksmes vai darba vietas organizētu) vai kopbraukšanā.

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Tas jau neizslēdz, ka viņš varētu nopirkt arī elektro. Autobuss un kopbraukšana arī vajadzēs pariet uz elektro. Nav jau mērķis piespiest visus pirkt tos akumulatorus, bet atīrīt gaisu.

Šodien piemeram Sarkandaugavā pa 100% pārsniegts pieļaujamais PM10 piesārņojums

Pielaujamais 10ug/m3, šobrīd 21 opensensemap.org/explore/5cb36712c9e9ab001a8b9f31

msh Reģ.: 16.04.2007
2 3 Atbildēt

Mērķis ir lobēt biznesu, gaisa attīrīšana ir iegansts.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
2 2 Atbildēt

Gaisu var attīrīt atbrīvojot cilvēkus no nepieciešamības braukt, nevis liekot to darīt un pēc tam to braukšanu apgrūtinot ar ierobežojumiem.

Volx Reģ.: 22.11.2018
2 3 Atbildēt

Atkal abi kungi izceļās. Kāds diez tiem cilvēkiem lobēšanas mērķis, kas sēž uz tiem tiltiem, kad auto vairs nebrauc. Beidzot, beidzot ir kkas izdarīts lai mazinātu auto satiksmi. Jums neliekas, ka visās citās pilsētās paši cilvēki ievieš tos ierobežojumus, neviss kkādi lobētāji? Lobētāji var parlamentā, valdībā kko ielobēt, bet ne jau ieviest no auto brīvas zonas.

Freijers Reģ.: 06.09.2018
0 0 Atbildēt

Tieši tā, bet visādi tukšbļāvēji un citu regulētāji to nesaprot, tāpat kā visi tie, kam šāda citu (kad pašu sāk, tā sākas kviekšana) apgrūtināša varen pie sirds iet. Jo mazāk to auto ir uz ielām, jo arī tīrāk būs, bet tas ir gudri jāpanāk, nevis lobējot vides cūkošanu ar jaunu štruntu masveidīgu produkciju un LV importa bilances mīnusa veidošanu.

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
1 0 Atbildēt

Vēl joprojām daudzi brauc uz birojiem pie datoriem strādāt, vajag no mājām strādāt, stabilu www tik vajag

Volx Reģ.: 22.11.2018
1 0 Atbildēt

Un tikai ar stingriem ierobežojumiem var risināt šo problēmu. tagad Ķīna ķērusies aktīvi pie elektro ieviesanas un esmu parliecināts, ka komunisti ātri vien visu ieviesīs. Tur jau iepriekš visādi pusmeri ir izmēģināti, bet tie neko īpašu nedod. Pekinā, piemēram, līdz šim nemaz citu reģionu autiņi nevarēja iebraukt.

imzz Reģ.: 27.02.2015
3 0 Atbildēt

Man izskatās, ka tavs ideāls ir jau kādreiz bijis, tā bija PSRS.

Vieglo auto ražošana tika apzināti bremzēta, cilvēki priecājās par jauno , ar lielām pūlēm izkaukto dzīvokli blokmājā un apzinīgi lietoja lēto un ekonomisko sabiedrisko transportu. Un avīzē varēja izlasīt sludinājumu "maina VAZ 2108 pret privātmāju"

Freijers Reģ.: 06.09.2018
0 1 Atbildēt

+ stučīšana bija tikums, tiesa par drusku citām lietām, bet tomēr. Vēsture diemžēl iet pa spirāli, citādāk izskaidrot komunistikos stulbumus ar kontrolēm, koplietošanām un nemitīgām ierobežošanām diemžēl izskaidrot nevar. Un atrodas tak tādi, kam slapjas bikses no iedomas vien kādu paregulēt rodas....

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Godīgi sakot neredzu nekādas paralēles ar PSRS. Vai tad kāds jums regulēja kur un kā braukt? Bija kkādas pierobežas zonas ar spec. atļaujām, bet tādas ir arī šodien. Nemaz nerunājot par stučīšanu

Ķīnas komunistus es pieminēju tāpēc, ka tie darbojās ātri un efektīvi. Ja tiek uzstādīts uzdevums ieguldīties infrastruktūra, tad nepaiet 15 gadi, kad visas Kīna ir noklāta ar automagistrālem, ātrgaitas vilcienu linijām un lidostām. Atšķirība no ES un Latvijas viss tas notiek ātri un globāli. Salīdziniet kaut vai ar Rail Baltic vai šito pašu emisiju nodokli auto. Te tak cilvēki smejas, ka dīzeļi maksa gala rezultāta mazāk un braukā ar izravētiem filtriem. Ķīna tā nevaretu notikt, ka Šanhajā visi tiek stingri kontrolēti un pāriet uz elektro, bet kkāda Harbinā vietējie gudrinieki pielago likumus zem sevīm.

Jau pēc 6 gadiem Ķīnā 50% no pārdotajiem auto būs elektro cleantechnica.com/2019/02/24/china-ev-forecast-50-ev-market-share-by-2025-part-1/

Tikmer mes spriedīsim vai Baronu ielu pārtaisīt par gājēju ielu un piesauksim PSRS

msh Reģ.: 16.04.2007
2 1 Atbildēt

Švaki redzi, ja neredzi. Jā, regulēja kur un kā braukt - padarot mašīnas gandrīz nenopērkamas. Tieši to šobrīd atbalsti tu - ieviešot nenopērkamas mašīnas. Tieši tas pats notiek ķīnā - esošās problēmas tur uzradās, jo vietējie bija spējīgi pāriet no velosipēdiem uz mašīnām - tad nu tagad uzrodas ierobežojumi kas tos no mašīnām pārstums atpakaļ ja ne uz velosipēdiem, tad motorolleriem noteikti.

Bet ar komunistiem ir vienkārši - eiropas komunistiem vispirms ir jābīda propagandas kampaņas lai sašūmētu cilvēkus un tad rastos iespaids ka jauni ierobežojumi un jauni nookļi tiek ieviesti dēļ cilvēkiem - ķīnas komunistiem tāda ierobežojuma nav. Bez tam, starp ķīniešiem un eiropiešiem šajā ziņā arī ir jūtama starpība - ķīnieši ar šito aizraujas, jo pekinā ir daudz lielākā dirsā nekā rīgā; vidējais mašīnas ātrums 12 kmph [zirga pajūga ātrums ] ar visu no tā izrietošo - tā kā eiropā tādas nopietnas problēmas nav, tad problēma tiek ieviesta - "klimata pārmaiņas", kuru dēļ tos elektromobīļus vajag.

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Nesen, 7.maijā, beidzās pasākums, ko varētu dēvēt par "ekoloģiskas pārvietošanās" paraugu. 71 gadu vecais francūzis Žans Žaks Savins ( Jean-Jacques Savin ) beidza savu ceļojumu pāri Atlantijas okeānam mucā, kuras diametrs bija bija 2 m un garums 3 m. Mucu virzīja tikai vējš un straumes, nekāda dzinēja, ne buru nebija. Ceļojums sākās Kanāriju salās un beidzās Martinikā un ilga 128 dienas.

www.facebook.com/BOUTESA/

ezis71 Reģ.: 25.02.2009
0 0 Atbildēt

Conqueror rakstīja: Deglava ielā pie Ilūkstes iela, pie Neste būs jauna gājēju pāreja ar luksoforu. Vēl viena satiksmes bremze...domāju, pārspīlējums, tur nekādas stacijas laukuma gājēju masas nav ikdienā novērotas. Ja Deglava iela ir maģistrāle, tad taisīt gājēju pārejas ik pa gabalam ir nejēdzīgi. Jau ir tādas gan pie rimi gan maksimas lai gan krustojumi ir turpat netālu

iAuto atbalsta pārejas,jo vairāk jo labāk esot.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

raimondsm rakstīja: Vēlme uztiept ogles reģionam, kurā praktiski visu enerģiju saražo HES vai gāzes stacijas nerimst.

Vēlme uztiept reģionu problēmai, kas reģionālā mērogā nekādi nav problēma pat visslimākajās fantāzijās, nerimst.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

Conqueror rakstīja: Vēl joprojām daudzi brauc uz birojiem pie datoriem strādāt, vajag no mājām strādāt, stabilu www tik vajag

No mājām grūti - lielākajai daļai tas uz darbu iešanas moments ir vajadzīgs, lai noskaņotos darbam. Tādēļ būtu nepieciešams veidot koplietošanas birojus guļamrajonos attālinātām darbam. Tāpat jānodrošina sanāksmju telpas ar videokonferences iespējām u.t.t. Un jāsāk to darīt būtu valsts pārvaldei, kas savāc kaudzi ierēdņu darbam pie datora Rīgas vēsturiskajā centrā. Ja vēlas šo procesu valstiski stimulēt - tad papildus IIN darba vietā, ja atšķiras dzīves un darba vieta un darba devējs šai darba vietai nav iesniedzis pamatojumu, kādēļ nav iespējams attālināts darbs.

1.. 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ..76
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti