Tūlīt pusijs izmetīs kreiceni, stāstot, ka ir redzējis, kā mirst cilvēki no citām slimībām, un piedēvēs tev, ka tu viņiem esi novēlējis nāvi...
Tikai nevajag atkal to basņu par "stiprs cilvēks". Parasti bērēs radinieki vaimanā - nu kā tad tā, tik pēkšņi, tik stiprs cilvēks bija, nekad neslimoja. Un tieši tas, ka nekad neslimoja, nozīmē ka tā stiprā cilvēka imūnsistēma ne ar ko nekad diži nebija cīnījusies tā pa nopietnam. Viss tika apturēts "div pirkstus apmīzt" līmenī un treniņa nekāda. Un kad kāds triperis tiek cauri tai "div pirkt mīzt" barjerai - tad žopa. Lasi - kapi.
Protams, ja kāds spēj atvert vairāk, tad viņam ir tikai "viena rieva". Un jā - īstais Žigis ne tikai nav pamuļķis, bet pat visnotāl gudrs, bet tas, ka daži nespēj atšķirt aktieri no lomas, ir pierādījums par aktiera rievu skaitu.
Un tā uz pirkstiem, kā tad tur ir ar to "imunitāti pret covid", ar aizliegtajām paralēlēm ar mums labāk pazīstamo pazīstamo gripu.
Gripa ir vispārīgs apzīmējums saslimšanai, ko izraisa ļoti daudzi gripas - lielākās respiratoro vīrusu grupas, vīrusa paveidi.
"Saaukstēšanās" ir vispārīgs apzīmējums respiratorajai saslimšanai, kas nav gripa un kuru lielākajā daļā gadījumu izraisa koronavīrusa - otrās lielākās respiratoro vīrusu grupas, paveidi.
"Spāņu gripa" - u.c. ir vārdi, kas tiek doti citkārt endēmiska gripas vīrusa uzliesmojumiem, kuru laikā kaut kādu apstākļu sakritības dēļ šis vīruss kļūst letālāks, nekā pieņemts.
"Covid-19" - nosaukums, kas piešķirts slimībai, kuru izraisa citkārt endēmiska vīrusa paveids, kas kaut kādu apstākļu sakritības dēļ ir kļuvis letālāks nekā parasti.
Ir zināms, kas izraisa "stipro vīru" miršanu - citokīnu vētra - kas bija spēkā gan spāņu gripai (tikai ārsti neko nezināja par tādas eksistenci), gan Covid-19 (ārstiem ir zināms un ar relatīvi vienkāršu asinsanalīzi nosakāms priekšnosacījumu komplekts).
Spāņu gripas augsto letalitāti papildināja karā novājināta sabiedrība, kuras vispārējā imunitāte bija zema.
Covid ierobežojumi attiecībā uz sabiedrības vispārējo imunitāti iedarbojas līdzīgi (protams ne ar tādu intensitāti, kā karš un arī laiks ir pagājis mazāks, tomēr virziens attīstībā ir tas pats).
Tātad kosavilkumā - pastāv gan vispārējā imunitāte, gan koronavīrusu grupas specifiskā imunitāte. Iztrūkst konkrētā paveida specifiskā imunitāte - t.i. tā, kurai uzrādās konkrētas antivielas. Tā nenosakāmā šūnu imunitāte, kuru piesauc LZA speciāliste sarunā ar Bojāru, lielākoties ir otrajā līmenī un darbojas uz visu vīrusu grupu, nevis specifisko vīrusu. Līdz ar to apgalvojums, ka mums, kam koronavīrusi, tāpat kā gripas vīrusi, ir endēmiskajā apritē, nav šadas imunitātes, ir diezgan apšaubāms arguments.
Ņemot vērā, ka tie, kam ir daudz rievas, sliecas atbalstīt valdības politiku graut kopējo sabiedrības veselību ar ierobežojumiem, es diemžēl ar visnotaļ lielu varbūtību esmu spiest pieļaut ideju, ka "Covid beigsies tāpat kā Spāņu gripa".
Manā skatījumā, no zināmā:
Vakcinācijas šauri demogrāfiskai riska grupai (ir zināms, ka tās samazina letalitāti);
Asinsanalīzes citokīnu vētras riska noteikšanai "stiprajiem", kam ir simptomi - vienlaikus ar Covid testu un preventīva terapija pēc nepieciešamības (ir zināms kā identificēt šo risku un ko darīt, lai tā iestāšanos novērstu);
Ierobežojumu, kas grauj sabiedrības kopējo veselību atcelšana (ierobežojumu esamība/atcelšana neuzrāda nekādu ietekmi uz Covid izplatības cipariem);
Jēgpilna un sapratīga sabiedrības informēšana, nevis biedēšana. Biedēšana nestrādā ilgstoši - cilvēki notrulinās un lielākajai daļai bailes pāriet. Agrāk tas sabiedrību ietekmēja savādāk, jo bailīgie nolīda kaktos un dzīvi turpināja saprātīgie. Tagad diemžēl saprātīgie uztur dzīvi, bet bailīgajiem ir daudz brīva laika un iespējas no saviem pagrabiem "kliegt" publiskajā telpā - t.i. soctīkli ir sabiedrības līmenī atņēmuši normālu sabiedrības imunitāti pret paniku.
Daļēji piekrītu. Nepareizi pasniegta informācija ir nonākusi līdz sabiedrībai dezinformācijas formātā. Netika un netiek uzsvērti galvenie punkti. Visu laiku maļ muļķības.
Par Žigi. Viņa patiesais "es" arī ir tāds, kāds ir iekš video. Tas nenozīmē, ka nevar būt izglītots un attiecīga vidē uzvesties un runāt kulturāli, tā teikt - būt labs aktieris. :D
Pazīsti personīgi? Es ne, un, iespējams kļūdos, bet uzzināju par šāda cilvēka eksistenci no raidījuma Rezervēts, ko man ieteicas paklausīties, jo patīk ceļot. Likās ļoti sakarīgs cilvēks, bet tikai pēc raidījumā dzirdētā, ka viņš esot interneta slavenība, painteresējos, kas tas tāds. Un attiecīgi par tā tēla eksistenci uzzināju vēlāk. Iespējams, ka pirmais iespaids ir paliekošāks, bet ir skaidrs, ka vienam no mums nav taisnība - man "īstais" Žigimants liekas tas, no raidījuma, un tas ir būtiski atšķirīgs no soctīklu tēla (vismaz tiem dažiem video, ko esmu redzējis).