Kā sagatavoties brīvdienu ceļojumam ar auto? 4

 

Foto: Pexels.com

DBS | 6.jūlijs 2022 18:17

Dodoties tālākā izbraucienā ar automašīnu, lai ceļojums izdotos, ir pienācīgi jāsagatavojas. Drošas Braukšanas Skola kopā ar saviem sadarbības partneriem, kuri ir savas jomas eksperti, sniedz ieskatu un padomus par būtiskāko, lai sagatavotos brīvdienu ceļojumam ar automašīnu.

Kam jāpievērš uzmanība, kas ir jāpārbauda vai jānomaina, lai automašīna būtu gatava ceļojumam? Kādas lietas ir jāņem līdzi, ko ir vērts zināt dodoties uz ārzemēm un kā parūpēties, lai būtu pasargāts, ja ceļā gadās misēkļi? Par šo visu plašāk runāsim šajā rakstā.

Ceļojums ar savu automašīnu sniedz neierobežotas priekšrocības, piemēram, atvieglotāka atpūtas vietu izvēle un piekļūšana, līdz paņemtās bagāžas apmērs var būt krietni lielāks nekā ceļojot ar lidmašīnu vai autobusu utt. Taču izbrauciens ar savu automašīnu rada arī lielu atbildību, lai ceļā negadītos negaidīti misēkļi.

Par automašīnas tehnisko stāvokli.

“Svarīgi ir parūpēties par savu automašīnu jau pirms gaidāmā ceļojuma. Pirmkārt, ko noteikti jāpārbauda ir riepu stāvoklis. Jāpārliecinās vai ir pietiekams protektora dziļums - vasaras sezonā minimālais likumā noteiktais protektora dziļums ir vismaz 1,6mm un vai ir atbilstošs gaisa spiediens riepās. Svarīgi ir pārliecināties kādā stāvoklī ir rezerves ritenis, tam ir jābūt darba kārtībā, lai nepieciešamības gadījumā to var izmantot”, uzsver Drošas Braukšanas Skolas sadarbības partneris Kumho Tire pārstāvis Latvijā “Riepas.com”.

“Otrkārt, būtiski ir pārbaudīt tehniskos šķidrumus - dzesēšanas, logu mazgāšanas šķidrumus, motoreļļas, bremžu šķidrumu. Ja nepieciešams jāveic uzpilde vai nomaiņa. Jāpievērš uzmanība vai kaut kur nav eļļas noplūde. Treškārt, jāpārliecinās, ka bremžu sistēma ir darba kārtībā. Jānovērtē bremžu uzliku biezums, sistēmas hermētiskums, pedāļa darbība un ja nepieciešamas jāveic remontdarbi. Ceturtkārt, jāpadomā par labu redzamību. Jāuzstāda jaunas vējstikla tīrāmās slotiņas, jo tīri logi ir viens no drošas braukšanas svarīgākajiem aspektiem. Kā arī jāpārbauda un jānoregulē automašīnas lukturi un spuldzes, lai diennakts tumšajā laikā būtu kvalitatīvs ceļa apgaismojums. Vēl būtu jāparūpējas par savu komfortu karstajā laikā, jāveic kondicionēšanas sistēmas pārbaude un uzpilde, ja tas nepieciešams.”

Par drošu braukšanu.

Par drošību un satiksmes noteikumiem stāsta Drošas Braukšanas Skolas direktors Jānis Vanks: “Garāki izbraucieni prasa lielāku sagatavošanos īpaši, ja galamērķis ir plānots ārpus Latvijas robežām. Lai arī ceļu satiksmes noteikumi lielākajā daļā valstu ir tādi paši kā Latvijā, tomēr ir valstis kurās var atšķirties ceļa zīmes un braukšanas kultūra. Tāpēc pirms došanās uz citām valstīm, jāiepazīstas ar vietējiem ceļu satiksmes noteikumiem. Vienmēr jābūt modriem un jāseko līdzi ceļa zīmēm un ātruma ierobežojumiem, lai pasargātu sevi no nepatīkamiem sodiem. Noteikti brīvdienu izbraucienos ieteicams izmantot navigāciju, lai atvieglotu nokļūšanu galamērķī. Tādejādi automašīnas vadītājs var vairāk koncentrēties ceļam, nevis pētīt ceļa norādes.”

Par stāvvietām un to noteikumiem.

Būtisks aspekts dodoties ceļā ar savu automašīnu ir stāvvietas un to noteikumi. Ja Latvijā šī lieta ir zināma un skaidra, jo informācija ir pieejama valsts valodā, tad situācija ar stāvvietām ārvalstīs var būt neskaidrāka. Drošas Braukšanas Skolas sadarbības partneris “EuroPark” sniedz padomus, kam būtu jāpievērš uzmanība, novietojot automašīnu kā Latvijā, tā arī citās valstīs: “Viens no galvenajiem punktiem ir uzmanība!”

“Iebraucot stāvvietā Jums nepieciešams:

●     Iepazīties ar autostāvvietas lietošanas noteikumiem.

●     Uzzināt, kad Jums ir jāmaksā - uzreiz (priekšapmaksa) vai pirms izbraukšanas. Atsevišķos gadījumos pastāv iespēja samaksāt par autostāvvietas pakalpojumu arī pēc izbraukšanas no autostāvvietas ievērojot noteikumus un noteiktus termiņus.

●     Noskaidrot autostāvvietas darba laiku - vai autostāvvieta ir diennakts vai nē.

●     Pārbaudīt, kura autostāvvietas vieta jums ir piemērota, jo mēdz gadīties, ka autostāvvietā izveidota ar īpaši paredzētām vietām piemēram  - apmeklētājiem, abonementiem, darbiniekiem utt.

●     Noskaidrot vai attiecībā uz Jums ir piemērojami kādi īpaši konkrētas autostāvvietas piedāvājumi/specifiski produkti – piemēram īpašs tarifs Viesnīcas viesiem, atsevišķu objektu apmeklētājiem utml.”

“Vēl, mūsuprāt, viens no svarīgākajiem punktiem, ir plānošana. Tāpat kā plānojat savu maršrutu, nakšņošanas vietu u.tml., plānojiet arī, kur novietosiet Jūsu automašīnu. Drošības apsvērumu dēļ labāk atstāt savu auto slēgtās stāvvietās (daudzstāvu vai pazemes), kur ir videonovērošana. Lai atrastu autostāvvietu, izmantojiet meklētāju internetā, piemēram, Google Maps.”

“Dodoties uz Baltijas valstīm vai Poliju, iesakām izmantot EuroPark lietotni. Lietotnē nospiežot uz kartes, jau iepriekš var redzēt, kurās pilsētās iespējams norēķināties ar lietotni, savukārt, ieslēdzot atrašanās vietas noteikšanu, autostāvvietu sarakstā redzēsiet tuvākās autostāvvietas un attālumu līdz tām.”

“Bieži vien autostāvvietas piedāvā labākas cenas, maksājot par vairākām dienām uzreiz (iegādājoties īstermiņa abonentu) - uzziniet, kur un kā var iegādāties izdevīgāku piedāvājumu. Ņemot vērā tehnoloģiju attīstību, arvien vairāk autostāvvietas piedāvā tikai vienu norēķinu veidu - mobilo lietotni.”

Par drošības garantu - apdrošināšanu.

Nepatīkamas situācijas ceļojuma laikā var pārsteigt negaidot, tāpēc jāpadomā par pienācīgu apdrošināšanu, lai tādas situācijas padarītu mazliet vieglākas, īpaši atrodoties ārvalstīs. Drošas Braukšanas Skolas sadarbības partneris apdrošināšanas sabiedrība “ERGO” norāda: “Ieteicama ir KASKO apdrošināšana, jo visiem transportlīdzekļiem ar pilnu masu līdz 3500 kg tā ietver tehnisko palīdzību. Ja nav KASKO apdrošināšanas, tad nepieciešama vismaz OCTA ar papildus risku "Tehniskā palīdzība", kas uz gadu maksā tikai 15 EUR. Gan KASKO, gan OCTA + tehniskā palīdzība darbojas visā Eiropā.”

Ko nevajadzētu aizmirst?

Ja brauciens paredzēts ārpus Latvijas robežām, tad noteikti līdzi jābūt dokumentiem - autovadītāja apliecībai, transporta reģistrācijas apliecībai, apdrošināšanas polisei, pasažieru personu apliecinošajiem dokumentiem.

Vēl automašīnā noteikti ir jābūt ugunsdzēšamajam aparātam ar derīgu lietošanas termiņu, aptieciņai, avārijas trijstūrim, atstarojošajām vestēm un rezerves spuldzīšu komplektam.

Lai drošs ceļš un saulainas brīvdienas!

 

 
Visi komentāri
 
LMT 6.jūlijs 2022 19:15
0 0 Atbildēt

Šimugu sapirkt!

es 6.jūlijs 2022 19:49
0 0 Atbildēt

Jā, šmiga ir neatņemama ceļojumu sastāvdaļa. Un, protams, meža konservi. Ja šīs divas lietas ir, tad var stūrēt jebkur!

Opis 7.jūlijs 2022 10:20
0 0 Atbildēt

Vajag vēl kādu smuku meičuku paķert līdzi!

Ome 8.jūlijs 2022 20:30
0 0 Atbildēt

Es tev gan rādīšu meičuku, vecais ķēms! Tūlīt ķemmēsi sirmo vāveri, murmuli tāds

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Kad neredz acīmredzamo (+ VIDEO) 22

Pa kreiso malējo joslu braucošais pikaps ar piekabi pazaudē daļu kravas. Vadītājs apstājas, padod atpakaļ un sāk nostiprināt no piekabes izkritušo priekšmetu, taču brīdi vēlāk stāvošajā sastāvā ietriecas vieglais automobilis. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 

Ar jaudu līdz 326 Zs - Volkswagen prezentējis jauno ID.3 GTX (+ FOTO) 6

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen iepazīstinājis ar jauno ID.3 GTX – sportisku elektriskās piedziņas modeli, kas pārdošanā nonāks šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti