Stājas spēkā ierobežojumi par ārvalstīs reģistrētu transportlīdzekļu vadīšanu Latvijā 14

 
30.jūnijs 2009 10:37

No 1.jūlija Latvijā spēkā stājas grozījumi ceļu satiksmes likumā, kas aizliedz Latvijas iedzīvotājiem vadīt ārzemēs reģistrētus vieglos automobiļus. Tas attieksies gan uz Latvijas pilsoņiem, gan citu valstu pilsoņiem, gan atsevišķām bezvalstnieku kategorijām, kuri dzīvo Latvijā.

Likuma grozījumos noteikti izņēmuma gadījumi, kuros Latvijas iedzīvotāji drīkst vadīt ārzemēs reģistrētu transportlīdzekli:

•    ja transportlīdzekli vada Latvijas iedzīvotājs, kas ārvalstīs strādā algotu darbu, veic uzņēmējdarbību vai iegūst izglītību,

•    ja persona ieņem amatu ES dalībvalsts pašvaldības lēmējinstitūcijā,

•    ja personai ir uzturēšanās atļauja ārvalstī,

•    ja transportlīdzekli vada persona, kuras pirmās vai otrās pakāpes radinieks (māte, tēvs, bērni) ir šī transportlīdzekļa īpašnieks (turētājs).

Visos augstāk minētajos izņēmuma gadījumos Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) būs jāsaņem atļauja piedalīties ceļu satiksmē. Atļaujas saņemšana paredzēta divos posmos:

1.    Uzsākot dalību ceļu satiksmē Latvijā, transportlīdzekļa vadītājam tā jāpiesaka CSDD. To var izdarīt izmantojot elektroniskos pakalpojumus CSDD mājas lapā www.csdd.lv  vai personīgi ierodoties kādā no CSDD nodaļām. Tajā mirklī transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā elektroniski tiks veikta atzīme par konkrētā transportlīdzekļa dalību ceļu satiksmē. CSDD interneta mājas lapā e-pakalpojumos sadaļā „Atļauja ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa izmantošanai” jau no šodienas var pieteikties atļaujas saņemšanai ārvalstīs patstāvīgi reģistrēta vieglā automobiļa izmantošanai.

2.    Pēc elektroniskās atļaujas saņemšanas 14 dienu laikā personīgi jāierodas kādā no CSDD nodaļām un jāapliecina deklarētais izņēmums ar dokumentiem. Lai saņemtu atļauju, būs jānorāda deklarēšanas iemesls, transportlīdzekļa reģistrācijas numurs un valsts, kurā tas reģistrēts. Atļauja tiks izsniegta konkrētai personai un tās pamata derīguma termiņš būs 1 gads.

Latvijas iedzīvotāji drīkstēs vadīt ārzemēs reģistrētus transportlīdzekļus arī šādos gadījumos bez jebkādiem ierobežojumiem:
   
•    ja transportlīdzeklis ir reģistrēts ārvalsts uzņēmumam, kas nodarbojas ar auto iznomāšanu

•    ja transportlīdzeklī kā pasažieris sēž ārvalstnieks, kurš ir šī automobiļa īpašnieks vai tā pilnvarota persona.

Šajos gadījumos kontrolējošām institūcijām būs jāuzrāda tikai transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība vai personu apliecinošs dokuments vai pilnvara. Papildus formalitātes netiks piemērotas.

Vienlaikus ir izstrādātas un apstiprinātas  izmaiņas Administratīvajā kodeksā, kas paredz atbildību par braukšanu ar tādu automobili, kura izmantošanai Latvijā nepieciešama atļauja, bet tāda nav saņemta. Transportlīdzekļa vadītājam par to paredzēts sods no 60 līdz 80 latiem.
 
Visi komentāri
 
269714. viesis 30.jūnijs 2009 12:00
0 0 Atbildēt

Izskatas, ka nekadu ierobezhojumu (faktiski) nav. Tad kada jeega bija visu to pasaakt? :?

269724. viesis 30.jūnijs 2009 18:28
0 0 Atbildēt

leišos tūlīt izveidosies dafiga nomas kantoru... :D

269736. viesis 1.jūlijs 2009 9:20
0 0 Atbildēt

Jāizveido leišos nomas kantoris. tas slēdz patapinājuma līgumu ar auto īpašnieku Latvijā. Pēc tam īpašnieks slēdz nomas līgumu ar nomas kantori. utt. utml...

269743. viesis 1.jūlijs 2009 11:37
0 0 Atbildēt

Kārtējais murgs un idiotisms. Gribētu zināt uzvārdus tā autoriem. bet tie kautrīgi klusē.

269748. viesis 1.jūlijs 2009 13:35
0 0 Atbildēt

hi hi, es dalibvalsts pašvaldība, jebkurš lATVIJAS PAŠVALDĪBAS DEPUTĀTS:))

269749. viesis 1.jūlijs 2009 14:44
0 0 Atbildēt

"ja personai ir uzturēšanās atļauja ārvalstī", es drīkstu uzturēties daudzās ārvalstīs :?

269750. viesis 1.jūlijs 2009 15:10
0 0 Atbildēt

Kaksis [?] 30.06.2009 10:57

Vai ir kautkādi ierobežojumi vadīt ārzemēs (piemēram, Krievijā) reģistrētu auto ar tajā pašā valstī izdotām tiesībām, citas valsts pilsonim (piemēram, Latvijas) savā zemē (piemēram, Latvijā) ?

--------------------------------------

Vispaar , eksistee terminjsh, liidz kuram Latvijas pilsonim, ja vinja dziives vieta ir deklareeta Latvijaa, peec ierashanaas sheit ir jaanomaina vadiitaaja aplieciiba pret Latvijaa izdoto. Meeneshus neatceros, ne ta 3 , ne ta 6, neatminu arii, kaa bija iecereets veikt kontroli utt..

Smagaak ir ar muusu papiiriem Krievijaa: vinju likumi prasa, lai aarvalstniekiem buutu aarzemees izdoto vadiitaaja aplieciibu un auto dokumentu notariaali apstiprinaati tulkojumi krievu valodaa. Man 2 reizes ir prasiijushi, un, ar nozheelas pilnu "gudrs maita, krievijas veestnieciibas ziimogu arii uzlicis, lops taads" atdevushi atpakalj. Ir dzirdeets, ka aiztureetu dokumentu deelj viens otrs tur esot pa 2 - 3 nedeeljaam rajona centraa pie "tantes Dusjas" tuseejis. Man nav gadiijies, nezinu :-)

269751. viesis 1.jūlijs 2009 15:11
0 0 Atbildēt

269743. viesis 01.07.2009 11:37

Kārtējais murgs un idiotisms. Gribētu zināt uzvārdus tā autoriem. bet tie kautrīgi klusē.

===========================

Nemaz taa nesashuuti - par shito punktu tu vari atrauties diezgan daudzaas aarvalstiis :-)

269754. viesis 1.jūlijs 2009 17:28
0 0 Atbildēt

Man šajā lieta patīk tas,ka mazāk braukās ar stūri labajā pusē mūsu bāleliņi.

269756. viesis 1.jūlijs 2009 22:14
0 0 Atbildēt

izskatās ka tagad ir piefiksēti autiņu numuri un cilvēki kas ar to brauc - reāli var sākt ņemt par ātrumu ar foto-radaru u.t.t.

269791. viesis 2.jūlijs 2009 17:31
0 0 Atbildēt

Jau labu laiku vālēju ar leišu nummuriem bez bēdu, bet tagad pieņēmuši jauno likumu un nācās vakar Fordu nolikt pie žoga. Varianti kā šito likumu apiet jau vairāki - dabūt fiktīvu izziņu, ka leišos strādāju vai mācos, varbūt lēti uzpērkami ir uzturēšanās atļauju izsniedzēji, varētu arī apprecēt kādu lietuviešu beibi un problēma būtu atrisināta!

Gan jau, ka apķērīgie braļukas kaut kur tirgo šitādas izziņas. Kāds nezizn kādu kontaktu?

269844. viesis 4.jūlijs 2009 0:43
0 0 Atbildēt

PILNĪGI DEBILI SASODĪTI TIZLI MURGAINS DAUNISMS IR ŠIS LIKUMS

Problēmu risināt vajag ar nodokļu sistēmas pielīdzināšanu Lietuvai nevis aizdomāt trulus aizliegumus kurus var apiet katrs deģenerāts.

282981. viesis 3.jūnijs 2011 9:29
0 0 Atbildēt

kapēc ta es nevaru braukt ar anģļu auto ja vis ir nomaksāts,kādas atļaujas,priekškam ,????????????

290018. viesis 14.aprīlis 2013 22:57
0 0 Atbildēt

Kaut kads murgs und stulbums. Es nedzivoju Latvija jau vairakus gadus, tagad velos atbraukt ar mashinu kura pieder man un registreta Vacija. Man veca parauga tiesibas kuras ir derigas sheit un es tos mainishu uz vietejiem kad bus termins. Man nav NEKADAS saistibas ar Latviju, ne e-paraksts, ne konts banka, ne kaut kas cits, tapec es nevaru pieregistreties CSDD lai sanemt atljauju. Es nedrikstu ari iebraukt ar auto uz Latviju lai personigi ierasties uz CSDD.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

 

Latvija/Lietuva 20.04.2024 - vai mūsējiem izdosies konkurēt ar šādām degvielas cenām? (+ FOTO) 50

Autovadītājs piefiksējis degvielas cenas vienā un tajā pašā dienā Latvijā un Lietuvā. Cenu starpība 23 un 24 centu apmērā par dīzeļdegvielu un benzīnu liek apšaubīt mūsu konkurētspēju un lozungus par atpalicības samazināšanu no kaimiņiem. Lasīt vairāk

 

Bricis: Bīstamība uz ceļiem saglabāsies līdz otrdienas rītam (+ VIDEO) 3

Bīstamība saglabājas ne tikai šodien, bet vēl līdz rītdienas rītam. Rīt pēcpusdienā temperatūra visā Latvijā pakāpsies virs nulles, ilgstošie nokrišņi beigsies, intervijā “Rīta Panorāmā” sacīja LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis. Lasīt vairāk

 

Uzvaras visur, kur iespējams - Verstapens dominē Ķīnas Gran Prix

"Red Bull" pilots Makss Verstapens svētdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta sezonas piektā posma - Ķīnas "Grand Prix" - pamatsacensībās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti