Atsākoties elektroskrejriteņu braukšanas sezonai, parūpējies par drošību! (+ VIDEO) 2

 
VP | 22.marts 2023 15:11

Ziemai atkāpjoties, pilsētas ielās var novērot, ka satiksmes dalībnieki, kuri kā savu pārvietošanās līdzekli izmanto elektroskrejriteni, ir atsākuši braukšanas sezonu, tāpat arī uzņēmumi ir atsākuši piedāvāt iespēju šo transportlīdzekli nomāt.

Tādēļ Valsts policija atgādina par drošības noteikumiem un padomiem, kas jāņem vērā, lai brauciens ar elektroskrejriteni būtu drošs gan pašam tā vadītājam, gan apkārtējiem satiksmes dalībniekiem.

Lai šajā gadā nepieaugtu negadījumu skaits un satiksmes dalībnieki iztiktu bez traumām, Valsts policija aicina elektroskrejriteņu vadītājus rūpīgi izvērtēt braukšanas apstākļus, būt uzmanīgiem, piedaloties satiksmē, un parūpēties par savu drošību un veselību braukšanas laikā – gan par ķiveri, gan par ceļu un elkoņu sargiem, – lai kritiena gadījumā pasargātu sevi no smagām traumām.

Pērn Valsts policija reģistrējusi 413 ceļu satiksmes negadījumus, kuros iesaistīti elektroskrejriteņu vadītāji. Šajos negadījumos cietušas 311 personas un viena gājusi bojā. Savukārt 2021. gadā ir reģistrēti 293 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti elektroskrejriteņu vadītāji, tajos cietusi 201 persona un viena gājusi bojā. Tāpat, lai izvairītos no nepatīkamām un negaidītām situācijām, arī elektroskrejriteņu vadītājiem ir jāievēro ceļu satiksmes noteikumi, piemēram, ar to drīkst pārvietoties pa ietvēm, veloceļiem, atsevišķās vietās pa sabiedriskā transporta joslu, ja tas ir atļauts velosipēdistiem, un arī pa brauktuvi, kur atļautais braukšanas ātrums nepārsniedz 50 km/h.

Ja ar elektroskrejriteni pārvietojas pa ietvi, ir jādod priekšroka gājējiem un ir jāizvēlas ātrums, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu. Būtiski atcerēties, ka elektroskrejriteni nedrīkst vadīt alkohola reibumā – 2022. gadā Valsts policija ir fiksējusi 478 gadījumus, kad elektroskrejriteņa vadītāji ir bijuši alkohola reibumā virs noteiktās normas. Atgādinām, ka par šādu pārkāpumu ir paredzēta atbildība likumā noteiktā kārtībā. Lai droši pārvietotos un nepārkāptu ceļu satiksmes noteikumus, ir jāņem vērā vēl vairāki noteikumi, piemēram, elektroskrejritenim ir jābūt labā tehniskā stāvoklī, aprīkotam ar bremzēm, braukšanas laikā priekšpusē ir jādeg baltas gaismas lukturim, aizmugurē sarkanas krāsas lukturim.

Ar elektroskrejriteni aizliegts vest pasažieri un pārvadāt kravu, kas apdraud citus. Kā arī piedalīties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni var persona, kura ir sasniegusi 14 gadu vecumu. Taču jāņem vērā, ka personai vecumā no 14 līdz 17 gadiem atļauts piedalīties satiksmē, ja tai ir velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības. Savukārt personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, elektroskrejriteņa vadīšanai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav nepieciešamas.

 
Visi komentāri
 
0pis 22.marts 2023 15:51
3 0 Atbildēt

Gājējiem vēlams nēsāt beisbola plecu sargus un atpakaļskata spoguli, kā arī vāli lai var atjaunot balansu pēc tam kad skūterists uzjājas virsū.

Vaiii 22.marts 2023 18:11
0 0 Atbildēt

es izlasīju - atsakoties no...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti