Samazinājusies iedzīvotāju paustā gatavība ar ieročiem rokās aizstāvēt Latviju 27

 

Ilustratīvs attēls Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 24.februāris 2023 15:20

Kopš 2015.gada ir samazinājusies iedzīvotāju paustā gatavība ar ieročiem rokās aizstāvēt Latviju, piektdien pētījuma "Mediju patēriņš un Krievijas propagandas ietekme" prezentācijā teica Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens.

Ja 2015.gadā gatavību Latviju aizstāvēt ar ieročiem pauduši kopumā 40% aptaujāto, tad 2022.gadā - 32% respondentu.

Viņš uzsvēra, ka tā ir paustā gatavība, un to nevar tieši attiecināt uz situāciju, ja tiešam nāktos Latviju aizstāvēt ar ieročiem.

Ikstens atzina, ka šī ir satraucoša informācija un tā būtu jāuztver kā trauksmes zvans, kas mudinātu analizēt, kas mūsu sabiedrībā notiek.

Tāpat pētījumā secināts, ka cilvēkos nostiprinājies uzskats par Eiropas morālo pagrimumu un polarizējušies uzskati par fašisma atdzimšanu Latvijā.

Latvijas iedzīvotāju ieskatā kopš kara intensificēšanās Ukrainā mazinās Krievijas ietekmīgums pasaules ekonomikā un politikā.

Kā vienu no būtiskākajiem secinājumiem Ikstens akcentēja to, ka mediju patēriņam statistiski ir mazāka ietekme uz cilvēku atbildēm, nekā valdības un politiskās elites darbības vērtējumam.

Viņš pieļāva, ka paustās gatavības aizstāvēt Latviju ar ieročiem samazinājums, iespējams, ir saistīts ar to, kā Latvija ir funkcionējusi visus šos gadus. Pētījums parādot, ka mediju patēriņam nav tik liela nozīme, kā valdības darba vērtējumam.

Diskusijā izskanēja arī informācija no citiem pētījumiem, kas apliecināja to, ka gatavība aizstāvēt Latviju ar ieročiem ir samazinājusies. Taču citās jomās situācija esot mainījusies pozitīvi. Piemēram, būtiski pieaudzis atbalsts Ukrainai un Ukrainas bēgļu uzņemšanai Latvijā.

Diskusijā izskanēja dažādi minējumi, par iemesliem, kas varētu būt ietekmējuši cilvēku izvēles, tika diskutēts par nacionalitātes faktoru atbilžu izvēlēs.

Tāpat izskanēja tēzes par mediju lomu, pilsoniskā patriotisma veicināšanu u.c.

Kā pēc pētījuma prezentācijas aģentūrai LETA atzina Saeimas deputāts Raivis Dzintars (NA), tas, ka cilvēki pauduši mazāku gatavību ar ieročiem rokās aizstāvēt Latviju ir nepatīkams pārsteigums. 

Viņš gan uzsvēra, ka nevajadzētu izdarīt pārsteidzīgus secinājumus bet šo jautājumu vajadzētu pētīt dziļāk. Katrā ziņā to bez uzmanības atstāt nedrīkst.

Savukārt par secinājumu, ka mediju ietekme uz cilvēku atbildēm ir mazāka, nekā valdības un politiskās elites darbam, Dzintars atzina, ka politiķi pieļauj kļūdas. Taču šī patiesība esot abstrakta un neko nedodot. Viena sabiedrības daļa nepiekritīs vienai partijai, cita citai un kādam vienmēr nepatiks pieņemtais gala lēmums, skaidroja Dzintars. Tādēļ, vienmēr noveļot visu vainu uz politiķiem, mēs varam gūt gandarījumu, ka paši neesam ne pie kā vainīgi, bet diezin vai tas dos kādu risinājumu, teica politiķis.

Aptauja veikta 2022.gada oktobrī aptaujājot 1600 respondentus no 18 līdz 74 gadu vecumam.

Kā ziņots, šodien Rīgā notiek projekta "Mediju patēriņš un Krievijas propagandas ietekme" rezultātu prezentācija un diskusija "Kā veicināt noturību pret Krievijas propagandu?".

 
Visi komentāri
 
Jumu 24.februāris 2023 15:35
8 5 Atbildēt

Pie mums jau 30 gadus no katra gludekļa skan, ka mums pastāvīgi uzbrūk. Un tagad, nedod Dievs, ja uzbruks pa īstam, jau ne viens šādu informāciju neņems par pilnu.

?? 27.februāris 2023 0:42
0 2 Atbildēt

Pie jums tas ir parašas TV kanālos?

Ivars 4.jūlijs 2023 11:15
0 0 Atbildēt

Pareizi, lielākais Latvijas ienaidnieks ir tieši kūdītaji, alkatīgie Kariņveidīgie un viņu klerki!

WALA 24.februāris 2023 16:08
3 0 Atbildēt

Pirms vispār ko darīt, ir jautājums cik liela bija aptaujāto kopa, jo tās pāris aptaujas ko esmu redzejis "intīmi tuvu" ir bijušas izlases veidā 100-1000 cilvēku ...(neko gan nezinu par šo konkrēto!)

iAuto 26.februāris 2023 19:20
2 0 Atbildēt

Rakstā ir norādīts:

"Aptauja veikta 2022.gada oktobrī aptaujājot 1600 respondentus no 18 līdz 74 gadu vecumam"

vietējais 24.februāris 2023 17:07
12 1 Atbildēt

Dzīvība ir pēdējā lieta ar ko mētāties!

Aizstāvēt 24.februāris 2023 18:19
2 0 Atbildēt

protams, ka vajag. Bet pa lielam, tā ir neiespējamā misija (dēļ skaitliskā, etniskā sastāvā un ģeogrāfijas) . Visas mūsu uzvaras ir bijušas, protams mūsu griba, bet galvenokārt

tomēr sakritība, jeb ienaidnieku (okupantu) brīža vājums. Vēl jānem vērā, ka mūsu teritorija, vairākkārt ir bijusi citu lielvaru cīņas lauks, ar visām izrietošajām sekām.

vietējais 24.februāris 2023 18:24
5 4 Atbildēt

Mūsu uzvaras nekad nav bijusi mūsu griba (ja neskaita pāris reģionālus senBaltijas reģiona kariņus), bet mūsu saimnieku griba! Un mēs, latvieši, nekad neesam varējuši un joprojām nevaram dzīvot bez svešzemju saimnieka rokas.

Par 24.februāris 2023 20:03
4 0 Atbildēt

saimniekiem nepiekritīšu. Brīvlaišana ir fakts un mēs vairs neesam vergi / dzimtcilvēki. Un ja vēl atceras kuršu Ķoninus. kurus paši latvieši iznīcināja, tad mēs esam pat vareni: D

MMX 24.februāris 2023 20:52
5 1 Atbildēt

Netraucējiet cilvēkam sapņot par saimniekiem. Brīvībai nāk līdzi arī atbildība par to, ko darīt ar to brīvību, un mums daļa populācijas labāk dzīvos ar domu, ka viņi neparko neatbild un pār viņiem valda kaut kādi augstāki spēki, nekā atzīs, ka pašu dzīve ir pašu rokās. Doma par saimniekiem ļauj dzīvot kā ir un visas problēmas novelt uz kādu citu, brīvība jau sev līdzi nes arī izvēles iespējas un atbildību par izvēļu sekām, tai skaitā bezdarbības sekām.

vietējais 24.februāris 2023 21:11
4 1 Atbildēt

Cik gadus Latvija ir fiziski pastāvējusi kā brīva,neatkarīga valsts, nesastāvoša nekādās savienībās un ne zem citu valstu tupeles? Ar divu roku pirkstiem pietiks?

WALA 24.februāris 2023 22:13
3 3 Atbildēt

Žēl ka dažiem cilvēkiem nav ne jausmas par ko viņi runā ..

iAuto 26.februāris 2023 19:23
1 1 Atbildēt

Palasi kaut vai par Brīvības cīņām, pulkvedi Oskaru Kaplaku, atsevišķo Studentu rotu utt. Tas kā reiz ir viens no kariem, kad Latvija izvarēja krieviju

?? 27.februāris 2023 0:45
1 0 Atbildēt

Vietējais vatņiks??

Gribas paraudāt par ļauno saimnieku? Brauc pie Puķina bauškām. Viņas sapratīs, pažēlos un galviņu paglaudīs...

Krotow 20.marts 2023 9:28
0 0 Atbildēt

Viņu tur vnk aizsūtīs uz Bahmutu nomirt par nu jau oficiāli atzītā kara noziedznieka zelta podu.

MMX 24.februāris 2023 20:59
8 1 Atbildēt

Attiecībā uz rakstu - tiem, kas domā ka viņi neies aizstāvēt valdību un valsti atgādinu: kara gadījumā Jūs vispirms aizstāviet savas mājas, dzīves stilu, radu, draugu un paziņu loku. Visi pārējie iemesli nāk pēc tam.

Mums kaut kā sistemātiski ir tendence aizmirst, ka valsti veido cilvēki, kas tajā dzīvo, nevis ir elites un mēs pārējie esam dzimtcilvēki.

650 24.februāris 2023 21:46
3 0 Atbildēt

Ka tikai nesanāktu tā, ka "aizstāvēt" nāktos divās frontēs.Jo tie, kuri pirms 82g apmētāja tankus ar ziediem, būtībā tepat vien ir.Protams, mazākā skaitā un vairāk ierobežotās iespējās, taču varbūtība ir liela.Ko īsti "viņi" pašlaik domā un kur smeļ savu to "atšķirīgo" iedvesmu- nu tas nav īsti skaidrs ne sadzīves un pat ne autobraucēju līmenī. Pāraudzināšanas pasākumi, tāteikt, 32g laikā nav devuši īpaši efektīvu rezultātu.

MMX 24.februāris 2023 22:14
3 0 Atbildēt

Nu tas būtu interesants jautājums - krievi uz tādu situāciju paļāvās Ukrainā, bet rezultātā paši dabū bietē no brāļu tautas. Reālo situāciju mūsu gadījumā visticamāk redzētu brīdī, kad to pašu Daugavpili apšaudītu ar Grad sistēmām. Pieļauju, ka laba daļa no turienes Krievijas atbalstītājiem vai nu vienkārši laicīgi aizbēgtu vai pēkšņi kļūtu par nacionālistiem. Viens ir skatīties Putina uzrunu pa TV un visā vainot ASV, bet jau kaut kas pavisam cits vilkt savus radiniekus no mājas drupām, kad tavi iepriekšējie "tautieši" nešķirojot apšauda dzīvojamos rajonus.

650 24.februāris 2023 23:24
3 0 Atbildēt

Te atkal runga ar vairākiem galiem.Ko īsti dod informācijas ierobežošana.No 1puses, tādam mazdomājošam krievam būtu labi liegt pieeju progandon resursiem,ok.Bet no otras- vai viņš ies meklēt daudzmaz objektīvu izklāstu krieviski.Vai LV krieviskie resursi ir līmenī(?) un "viņam" te ir kāda nojauta, kas īsti tur tajos krievos notiek.Vai viņš tagad tiešām kaut virtuāli "gribētu uz turieni",pat nemainot savu tagadējo dzīvesvietu.Kā viņš vērtē pašlaik Latvijas Valsti- kā aizstāvi, vai kā apgrūtinājumu.Ja ziņkārīgi ielīst kādās fb vai tml viņējajās domuapmaiņas vietnēs, diezko cerīgi jau tur neliekas.Pat nav vērts laiku tērēt.

Daudzmaz situētie krievi domājams ka ir pietiekoši tālredzīgi un negrib zaudēt nedz savu tagadējo biznesu, ne īpašumus.Bet,vai visi viņi ir lojāli.Un ko šobrīd perina tieši situētie/nelojālie.Kur īsti tie "palikuši".Nu cerams gan, ka drošības dienesti tavu darbu veic.

Miljons krievu ir aizbēguši uz ārvalstīm.Pirms 2d reku info- patlaban šīs valsts Domātāji izskata likumu/par aizbraucējiem piederošo īpašumu konfiskāciju...

Prizivņieki izvairās no iesaukuma.Taču nupat info- par visiem kandidātiem tiek sastādīts smalks dosjē,ieskaitot telefona nr,ēpastus,ģimenes,veselības un (pat!) mantisko stāvokli.Kur nu vēl projekts tuvākā gada laikā nogriezt interneta pieeju dažādiem "nācijai naidīgajiem" ārzemju resursiem.

Krotow 25.februāris 2023 20:08
1 0 Atbildēt

Ja vajadzēs, cīnīsimies 2 frontēs. Lai gan visticamāk pirmais, no kā ies bojā Putina piesaucēju ordas mikrorajonos, būs viņu pašu piesaukto šāviņi un bumbas.

Shooter 25.februāris 2023 9:03
6 0 Atbildēt

Interneta karavīri atmetās kad saprata, ka būs tikai viena dzīvība

Guncha 25.februāris 2023 10:20
3 2 Atbildēt

Un kas mums būtu jāaizstāv. Visu to kas pieder ārvalstu īpašniekiem?

WALA 25.februāris 2023 18:31
3 0 Atbildēt

Jā žēl gan ka daži ir pa spundi baroti un neko dzīvē nav redzējuši, tas nekas ka latviešiem pieder šeit ļoti daudz ... un ne tikai šeit ...

Vecis 26.februāris 2023 9:14
0 1 Atbildēt

Šeit gan daudz ir lūzeri, nabagi un vatņiki. Laikam tas notiek ar visiem pusaizmirstiem auto forumiem.

vietējais 26.februāris 2023 9:25
2 1 Atbildēt

Šis jau sen vairs nav auto forums. Šis ir forums vadītāja apliecības īpašniekiem, kurā pēdējos gados dominē ne-apliecības īpašnieki.

iAuto 26.februāris 2023 19:19
2 1 Atbildēt

Gatavs ir viens jautājums, bet darīt ir cits jautājums.

Es stājos iekšā Zemessardzē un aicinu to darīt arī pērējos latviešus. Te par piezvanīt 1811 , uzzināt kas un kā.

Sākumā daži testi un medicīnas pārbaudes jāiziet.

MMX 27.februāris 2023 12:34
1 0 Atbildēt

Zemessardze ir labi, bet poļos kaut kad pavīdēja ziņa par to, ka ir pieejams kaut kāds saīsinātais kurss, tīri cilvēkiem pamatzināšanu nodrošināšanai. Man piemēram dēļ visādiem darbiem gan Rīgā gan laukos darbu grafiks jau tā ir pietiekami saraustīts un saspringts, lai vēl brīvdienas nodalītu Zemessardzei, bet apgūt kaut kādas pamatzināšanas tajos pašos darbadienu vakaros es neatteiktos. Ir jau protams tās rezervistu apmācības, bet tas pasākums atkal ir tieši ražas novākšanas laikā vasarā, mēnesis uz priekšu vai atpakaļ un es jau būtu pieteicies.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti