Toyota pastāsta par jauno četrcilindru iekšdedzes dzinēju paaudzi 3

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

iAuto | 1.jūlijs 2024 15:15

Toyota pastāsta par jauno četru cilindru iekšdedzes dzinēju paaudzi, atklājot, ka saimē ietilpst trīs dažādi dzinēji ar 1,5, 2,0 un 2,5 litru darba tilpumu, ko vēlāk varēs sastapt arī Subaru un Mazda automobiļos.

Toyota izpilddirektors Akio Tojoda jau iepriekš norādījis, ka netic pilnīgai bateriju elektrisko transportlīdzekļu (BEV) uzvarai, uzskatot, ka šo transportlīdzekļu īpatsvars vieglo automobiļu pārdošanas apjomā nekad nepārsniegs 30 procentus. Toyota vadītājs neuzskata, ka problēma ir iekšdedzes dzinējs, bet gan tikai ogleklis, kas nonāk atmosfērā kā CO₂, sadedzinot fosilo kurināmo.

Tieši tādēļ Toyota izvēlējusies savu stratēģiju, tostarp nežēlojot līdzekļus arī iekšdedzes motoru pilnveidošanai un uzlabošanai. Ar Subaru un Mazda kopā izstrādātā jaunajā četrcilindru iekšdedzes motoru saimē ir 2,5 litru atmosfēriskais agregāts un divi dzinēji ar turbokompresoriem, kam vēlāk pievienosies 1,5 litru benzīna dzinēja atmosfēriskā versija.

Līdztekus parastajām fosilajām degvielām šos dzinējus varēs darbināt arī ar CO2 neitrālu degvielu, piemēram, šķidro ūdeņradi, sintētisko degvielu un biodegvielu.

Tiek ziņots, ka jaunie dzinēji salīdzinājumā ar pašlaik ražotajiem iekšdedzes motoriem būs par aptuveni 10% vieglāki un aizņems mazāk vietas automašīnas konstrukcijā, tajā pašā laikā uzrādot lielāku jaudas atdevi un efektivitāti. Konkrēti veiktspējas dati un patēriņa rādītāji sekos vēlāk, jo dzinēju paaudze vēl ir izstrādes fāzē, tomēr Toyota jau sola, ka jaunie agregāti būs piemēroti arī modernāko transportlīdzekļu koncepcijās ar ļoti plakanu, aerodinamisku priekšpusi tā plakanas konstrukcijas dēļ.

Jaudīgākais no saimes agregātiem būs divlitru turbodzinējs, kuram būtu ne tikai ievērojami lielāka jauda nekā līdzšinējam 2,4 litru turbo benzīna dzinējam, bet arī līdz pat 30 procentiem augstāka efektivitāte.

Kā norāda Toyota, visi iekšdedzes dzinēji ir tikuši un tiek izstrādāti integrēšanai dažādās hibrīdsistēmās. Tajā pašā laikā Toyota sadarbojas ar Japānas naftas kompāniju Idemitsu Kosan un citiem lieliem rūpniecības uzņēmumiem, tajā skaitā Mitsubishi, lai izveidotu CO2 neitrālu degvielas piegādes ķēdi.

Toyota vadītājs norāda, ka jaunās paaudzes iekšdedzes motoru izstrādē uzņēmums sadarbojas ar Mazda un Subaru, kas no savas puses, turpina darbu arī pie savu tradicionālo  hibrīdbokserdzinēju (Subaru) un Wankel dzinēju tālākās uzlabošanas un attīstības.

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Miķelīcs 2.jūlijs 2024 9:35
9 1 Atbildēt

Kaut kas man liek domāt, ka viņiem izdosies.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Par daudz zirgspēku? – 612 Zs Mercedes-AMG ietriecas bankas ēkā Hamburgā (+ VIDEO)

Šodien, 3. jūlijā, kāda 18 gadus veca jaunieša vadīts Mercedes-AMG izraisījis smagu avāriju Hamburgas centrā. Lasīt vairāk

 

Vai baļķvedēji kļuvuši godīgāki? (+ VIDEO) 5

Pirms aptuveni gada “Aizliegtais paņēmiens” veltīja vairāku operāciju sēriju problēmai, ka pa Latvijas ceļiem daudzi kokmateriālu pārvadātāji neievēro noteiktos masas ierobežojumus. No vienas puses – tā var aizvest vairāk, bet no otras – šāda pieeja bojā Latvijas ceļus, kā arī rada bīstamību citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Lasīt vairāk

 

Dzērājšoferis ietriecas Latvijas vadošās sprinteres auto (+ VIDEO) 53

Tas ir brīnums, ka esam dzīvi un ka mūsu meitiņai ir abi vecāki! Tā pēc smagas avārijas vakar, kurā 2,4 promiļu reibumā esošs autovadītājs ietriecās viņu ģimenes auto, saka labākā Latvijas sprintere un olimpisko spēļu dalībniece Gunta Vaičule. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Braucam ar jauno Peugeot Rifter (+ VIDEO) 1

Jaunais Peugeot Rifter ir viens no vairākiem Stellantis koncerna kompaktajiem furgoniem, kas nesen piedzīvojis modernizāciju. Pirmais brauciens rāda, kāds ir jaunais Peugeot Rifter GT ar dīzeļdzinēju un automātisko pārnesumkārbu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti