FICIL: Latvijas valdībai jābūt konsekventai pieejai enerģētikas politikai un jāmazina šķēršļi ienākšanai atjaunojamās enerģijas tirgū

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 9.septembris 2022 12:20

Latvijas valdībai jāmazina šķēršļi ienākšanai atjaunojamās enerģijas tirgū un jāveicina enerģētisko neatkarību, kā arī jābūt sistēmiskai un konsekventai pieejai enerģētikas politikai un jārisina sabiedrības bezdarbības jautājums enerģētikas jomā, teikts Ārvalstu Investoru padomes Latvijā (FICIL) nostājas dokumentā par enerģētisko neatkarību un drošību.

FICIL nostājas dokumentā teikts, ka drošība un neatkarība enerģētikas jautājumos ir viens no būtiskākajiem jautājumiem Eiropas Savienības (ES) un Latvijas politiskajā, ekonomiskajā un sociālajā dienaskārtībā. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā izraisītajiem traucējumiem pasaules enerģijas tirgū Eiropas Komisija stingri aicina izbeigt ES atkarību no Krievijas fosilā kurināmā.

Ārvalstu Investoru padomes ieskatā Latvijai ir pienācis laiks pieņemt lēmumu, kas un kad ir jādara, lai uzlabotu enerģētisko drošību un neatkarību tādā veidā, kas ļautu sasniegt obligātos ES mērķus. Jautājumu risināšanai ir nepieciešami pārdomāti politiskie lēmumi un saskaņota valsts un privātā sektora rīcība. Turklāt krīzes dēļ valdībai ir jāpieņem ātri lēmumi ar ilgtermiņa sekām.

Kā norāda FICIL, praksē gadās saskarties ar šķēršļiem, jo tiek pieņemti nekvalitatīvi likumdošanas akti un politiski lēmumi, pienācīgi neņemot vērā tiesiskumu, vidēja un ilgtermiņa ietekmi uz sabiedrību un ekonomiku vai godīgu konkurenci. Turklāt starp valsts un privāto sektoru nenotiek uz rezultātu orientētas konsultācijas, netiek uzklausīti arī eksperti, lai prognozētu likumprojektu un politisko lēmumu iespējamos iznākumus.

"It īpaši pēdējos mēnešos šķiet, ka politiķi un valsts sektora amatpersonas neapzinās, ka noteiktai rīcībai un retorikai ir sekas. Pastāv liela nenoteiktība un nestabilitāte, ko izraisa konstruktīvas un konsekventas rīcības un komunikācijas trūkums saistībā ar notikumiem enerģētikas nozarē, kas savukārt negatīvi ietekmē tiesiskumu," teikts FICIL nostājas dokumentā.

FICIL norāda, ka atjaunojamās enerģijas ražošanas tirgū ir svarīgi pilnā mērā ņemt vērā tiesiskuma, konkurences, brīvā tirgus un tirgus regulējuma pamatprincipus. Dokumentā uzsvērts, ka neviena krīze nevar attaisnot neierobežotus minēto tiesību principu pārkāpumus. Turklāt ārkārtīgi svarīgi ir arī izvairīties no skarbiem pasākumiem un skarbas saziņas, apspriežot atjaunojamās enerģijas projektus.

"Ja tiek konstatēts juridisks pamats noteikt atjaunojamās enerģijas projektiem nodevas vai nu par ienākšanu tirgū, vai nu par darbību, šīs nodevas ir jāievieš, balstoties tikai uz juridiski pamatotiem, līdzsvarotiem un nediskriminējošiem argumentiem," teikts dokumentā.

Nostājas dokumentā FICIL uzsver, ka ir nepieciešams samazināt šķēršļus ienākšanai atjaunojamās enerģijas tirgū un veicināt enerģētisko neatkarību, valdībai ir nepieciešama sistēmiska un konsekventa pieeja enerģētikas politikai, kā arī ir jārisina sabiedrības bezdarbības jautājums enerģētikas jomā.

Atjaunojamās enerģijas ražošanas tirgus uzlabošanai FICIL rekomendē palielināt sabiedrības informētību, lai vecinātu pretimnākošu attieksmi attiecībā uz atjaunojamās enerģijas projektiem, norādot, ka atjaunojamo energoresursu ieviešanas paātrināšanai un obligāto ES mērķu sasniegšanai, sabiedrības līdzdalība ir būtiska.

Tāpat ieteikts nodrošināt pietiekamu pārvades un sadales elektrotīkla jaudu, izmantojot saprātīgus ieguldījumus un uzturēšanas izmaksas. Ja tas ir tehniski un ekonomiski dzīvotspējīgs risinājums, izmantot decentralizāciju, lai atslogotu tīklu, un papildus ieviest depozīta maksājumus, lai rezervētu pārvades un sadales tīkla pieslēgumus.

FICIL rekomendē arī integrēt tehnoloģiski neitrālus risinājumus enerģijas uzglabāšanai uzņēmumu atļautajās tīkla pieslēguma jaudās. Nodrošināt un veicināt uzņēmumu brīvību izmantot enerģijas uzglabāšanas risinājumus, novēršot birokrātiskos un administratīvos šķēršļus.

Ārvalstu investoru padome Latvijā arī aicina iesaistīt uzņēmumus, investorus un sabiedrību vispārējās diskusijās, kad tiek apsvērta liela mēroga tieša valsts iesaistīšanās enerģētikas tirgū, lai nodrošinātu nediskriminējošus tirgus principus un lai izvairītos no valsts struktūru pārmērīgiem tēriņiem tad, ja ir iespējams piešķirt privātus līdzekļus.

Enerģētiskās neatkarības palielināšanai FICIL rekomendē izveidot drošas biomasas un koksnes šķeldas rezerves valsts līmenī, nodrošinot šo krājumu ikgadēju atjaunošanu. Tāpat rekomendēts samazināt šķēršļus uzņēmumiem, lai tie varētu attīstīt un ekspluatēt pašu atjaunojamās enerģijas projektus un izmantot tiešās līnijas un pieslēgumus, vienlaikus atļaujot uzņēmumiem piederošiem atjaunojamās enerģijas projektiem piedalīties enerģētikas kopienās un kā citādi veicināt enerģētisko neatkarību.

FICIL aicina proaktīvi orientēt plašu indivīdu loku uz to, lai palielinātu savu enerģētisko neatkarību, taupot enerģiju un ieguldot energoefektivitātē, enerģijas ražošanā un enerģijas uzglabāšanas risinājumos. Atļaut uzņēmumiem dalīties savos atjaunojamās enerģijas projektos gūtajos ieguvumos ar apkārtējo sabiedrību, izmantojot infrastruktūru, izmantojot enerģētikas kopienas vai citus instrumentus.

Ārvalstu Investoru padomes ieskatā politikas veidotājiem būtu jāpārskata citu ES dalībvalstu labākie rīcības piemēri, ieviešot "RePowerEU" un jāmācās no tiem, lai mazinātu jebkādas stigmatizācijas esību attiecībā uz politiskajiem lēmumiem un izmantotu labāko pieredzi atjaunojamo energoresursu jaudas palielināšanai. Turklāt šādi gūtā mācība būtu jādara zināma arī uzņēmumiem.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Seat ar rekordlieliem ienākumiem pirmajā ceturksnī 4

Spānijas autoražotājs 2024.gadu iesācis teicami, pirmajā ceturksnī nopelnot 226 miljonus eiro. Lasīt vairāk

 

Cadillac izstrādājis elektrisku krosoveru Ķīnas tirgum

Modelis Optiq paredzēts Ķīnas tirgum, taču vēlāk Cadillac to plāno pārdot arī ASV. Lasīt vairāk

 

Kāpēc ir tik svarīgi noteikt atbilstošu ātrumu satiksmes organizēšanai? Ceļa zīmes 110 km/h piemērs (+ VIDEO) 45

iAutolv skaidro, kādēļ arī tik nelielā satiksmes nogrieznī kāds ir Rīgas-Jūrmalas šosejas posms, nepieciešams savlaicīgi mainīt noteikto maksimālo ātrumu un kādēļ dažkārt lielāks ātrums nozīmē mazāku agresiju uz ceļa. Lasīt vairāk

 

"Kritiskās masas" velobraucienā notikuši divi negadījumi un sākti četri administratīvā pārkāpuma procesi 27

Rīgā trešdien tradicionālajā un nesaskaņotajā "Kritiskās masas" velobraucienā notikuši divi negadījumi un sākti četri administratīvā pārkāpuma procesi, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti