Kāpēc stress padara mūs par sliktākiem autovadītājiem? 1

 

Foto: Publicitātes attēls

Renault | 21.aprīlis 2020 14:15

Pašreizējā situācija daudziem cilvēkiem rada papildu stresu. Tas ietekmē arī mūsu spēju vadīt automašīnu. Stress pasliktina mūsu koncentrēšanās spējas, bet cilvēkiem, kuri ar dusmām reaģē uz stresa situācijām, var palielināties bīstamas uzvedības risks, piemēram, atļautā ātruma pārsniegšana.

Satraukts autovadītājs sliktāk spēj vadīt automašīnu. Apvienotajā Karalistē veiktajā aptaujā 71% no autovadītājiem norādīja, ka pēdējā gada laikā ir zaudējuši koncentrēšanos stresa vai nemiera dēļ. Turklāt daži cilvēki uz stresa situācijām reaģē ar dusmām. Tas palielina agresīvas uzvedības risku, piemēram, atļautā ātruma pārsniegšanu, pēkšņu joslu maiņu, distances neievērošanu vai braukšanu pie sarkanās gaismas*.

Kā autovadītāji var pasargāt sevi no stresa?

Stresu lielā mērā izraisa faktori, kurus mēs nevaram kontrolēt, taču varam ierobežot to ietekmi. Ja informācija, ko dzirdam plašsaziņas līdzekļos, rada mums stresu, vislabāk pārtraukt klausīties radio braukšanas laikā. Kad gribam nomierināties, palīdzēt var relaksējoša mūzika, elpošanas vingrinājumi vai gaisa atsvaidzinātājs ar piparmētru vai kanēļa aromātu, jo šīs smaržas samazina ar stresu saistīto saspringumu.

Stress var rasties arī automašīnas vadīšanas rezultātā – visbiežāk saistībā ar intensīvu satiksmi uz ceļa, citu autovadītāju agresīvu braukšanu vai steigu. Pamēģināsim ieturēt distanci, nodrošināt sev plašāku telpu un pārbaudīt, cik daudz stresa situāciju mēs varam novērst, braucot piesardzīgāk.

“Atliek vien samazināt ātrumu un vērot ceļu tālumā, kad brauciens kļūs vienmērīgāks un mēs iegūstam vairāk laika, lai pieņemtu mierīgākus lēmumus. Kontrole pār situāciju samazina stresa līmeni,” norāda Renault Drošas braukšanas skolas direktors Ādams Ķņetovskis.

Svarīgi atcerēties, ka pret citiem satiksmes dalībniekiem ir jāuzturas, piemērojot ierobežotas uzticēšanās principu. Tādējādi iespējams pasargāt sevi no citu autovadītāju agresīvas uzvedības, kas var būt saistīta ar stresu.

 
Visi komentāri
 
solaris 21.aprīlis 2020 14:58
2 1 Atbildēt

Nereti stresu rada arī tādi autovadītāji, kuri, bakstoties telefonā, vai dēļ savas nemākulības apvienojumā ar paštaisnumu un augstprātību ārpus apdzīvotām vietām kreisajā joslā brauc lēnāk par pārējo auto plūsmu vai ilgstoši vienā ātrumā ar diezgan pilnas labās joslas plūsmu, kas brauc zem atļaujā. Tā ir agresīva braukšana, taču, diemžēl, satiksmes drošības aspektā to necenšas sabiedrībai norādīt.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti