Potenciālos elektroauto īpašniekus visvairāk nodarbina domas par auto uzturēšanas izmaksām un uzlādes iespējām 22

 

Foto: Publicitātes attēls

Deep White | 8.decembris 2022 11:11

Tiecoties uz Eiropas Savienības zaļajiem mērķiem, jau no 2035. gada Eiropas jauno auto tirgū iekšdedzes dzinēji vairs nebūs atļauti.

Tāpēc sagaidāma arvien pieaugoša interese par elektroauto iegādi, īpaši dalībvalstīs, kur līdz šim vēl nav izveidojusies spēcīga elektroauto kultūra – tajā skaitā Latvijā. Tomēr Latvijas iedzīvotājiem joprojām ir daudz neskaidrību par elektroauto uzturēšanu un, galvenokārt, uzlādi, liecina auto tirgotāja “SKANDI MOTORS” novērojumi.  

Ne viens vien autovadītājs norāda uz nepietiekamu elektroauto uzlādes infrastruktūru kā vienu no galvenajiem izaicinājumiem, tomēr paredzams, ka publisko uzlādes punktu kļūs arvien vairāk, jau tuvākajos gados sasniedzot vairākus desmitus tūkstošu, un, augot konkurencei, kritīsies arī pakalpojumu cenas. Turklāt jāņem vērā arī citi elektroauto īpašnieku finansiālie ieguvumi: mazāki nodokļi gan privātpersonām, gan uzņēmumiem, iespēja novietot automašīnu Rīgas un Liepājas pašvaldību apkalpotajās stāvvietās bez maksas un citi.

“Energoresursu cenas aug un tas, protams, palielina arī elektroauto uzlādes izmaksas, taču elektroauto joprojām ir ekonomiski izdevīgāks risinājums nekā auto ar iekšdedzes dzinēju. Sabiedrības rīcībā ir dažādi veidi, kā ietekmēt rēķinu par elektrību un attiecīgi – kā ietekmēt automašīnas uzlādes izdevumus. Šī ir viena no būtiskākajām atšķirībām starp elektroauto un iekšdedzes dzinēja auto, jo degvielas cenas mēs ietekmēt nevaram,” skaidro “SKANDI MOTORS” elektroauto eksperts Vilnis Debesnieks.

26. novembrī “SKANDI MOTORS” rīkotajā pasākumā “Randiņš ar elektroauto” vairums apmeklētāju atzinuši, ka nākotnē plāno kļūt par elektroauto īpašniekiem. Arī uzņēmuma novērojumi liecina, ka pieprasījums pēc elektroauto saglabājas liels, pat augot energoresursu cenām. Interesi veicina gan valsts atbalsta programma elektroauto iegādei, gan Eiropas Savienības uzņemtais zaļais kurss. Tomēr Vilnis Debesnieks uzsver – īpaši uzņēmumu kontekstā būtu jādomā par atbalsta instrumentiem, kas neierobežo uzņēmumu vēlmi iegādāties elektroauto. Šobrīd valsts atbalstu elektroauto iegādei var saņemt tikai apstrādes rūpniecības uzņēmumi, kuru eksporta apjoms sasniedz vienu miljonu eiro vai kuri eksportē vismaz 50% savas produkcijas, tādējādi izslēdzot plašu uzņēmēju grupu, kas labprāt papildinātu savus autoparkus ar elektroauto. Sevišķi svarīgi tas būtu uzņēmumiem, kuriem ir būtiski īstenot striktas klimatneitralitātes programmas, jo to pieprasa ārvalstu, īpaši Skandināvijas valstu, sadarbības partneri.

“Ja vēl pirms dažiem gadiem elektroauto satiksmē bija tīrākā eksotika, tad šobrīd tie arvien pārliecinošāk ieņem savu vietu Latvijas autoparkā. Attīstās uzlādes infrastruktūra, ir spēkā valsts atbalsts, un kopumā viss virzās uz zaļāku nākotni, kur saskaņā ar Eiropas Savienības iecerēm jau pārskatāmā periodā elektrodzinēji būs vienīgā tehnoloģija jaunu automašīnu tirgū. Par to nav jāsatraucas, pie tā ir tikai jāpierod. Ja tehnoloģijas neattīstītos, rīdzinieki joprojām brauktu ar dzeltenajiem ikarusiem un elpotu to melnos dūmu mutuļus. Protams, var diskutēt par to, cik zaļi ir iegūta elektrība, ar kuru uzlādējam savus auto. Taču esmu pārliecināts, ka jau tuvā nākotnē tās galvenais avots būs atjaunojamie resursi – saules un vēja enerģija,” saka “SKANDI MOTORS” servisa meistars Mārtiņš Vilkājs.

Lai iedrošinātu potenciālos elektroauto lietotājus, ir svarīgi sniegt sabiedrībai plašu un izsmeļošu informāciju gan par elektroauto priekšrocībām, gan izmaksām iegādes un uzturēšanas posmos. Tāpat ir svarīgi skaidrot valsts piedāvātā atbalsta iespējas šāda auto iegādei. “Līdz ar sabiedrības un  potenciālo klientu izglītotību pieaugs arī interese par šāda veida automašīnām un cilvēki jutīsies drošāki lemt par labu pirkumam, kas saglabās aktualitāti arī nākotnē,” norāda Vilnis Debesnieks.

 

 

 
22 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
srt 8.decembris 2022 11:25
7 2 Atbildēt

Tie ES zaļie mērķi ved uz pilnīgu dirsu. Cilvēku dzīve tiek pārvērsta par brīvā režīma cietumu!

Opis 8.decembris 2022 11:36
5 0 Atbildēt

Un ar ko brauc pats Mārtiņš Vilkājs? Ar eļektričku, vai čipotu un tūnētu benzīnu/dīzeli?

Kugrēns 8.decembris 2022 16:02
5 0 Atbildēt

Starpcitu elektro auto ik pa laikam jāpalādē kaut nebrauc,ziemā jo īpaši.Nedēļu nostāvēs salā un nav garantijas ka palaidīsi,tur eļļu vēlams ar sildīt patstāvīgi pie štepseļa.Baigais auto gar kuru var krāmēties,plānot maršrutus,skatīties bateriju un nervozēt .Benzīnnieku nosvied pie sētas un aizmirsti a te kā mazu bērnu jāuzpasē bez mitas.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 6

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 3

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti