Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Kā samazināt stresu satiksmes sastrēgumos: konsultē psiholoģe un drošas braukšanas eksperts 4

 

Foto: Publicitātes foto

Circle K | 28.oktobris 2024 10:23

Rudens sezonā satiksme galvaspilsētā kļūst intensīvāka – automašīnu skaits pieaug un ceļu remontdarbi nereti noris līdz pat agrai ziemai. Bieži gaidīšana sastrēgumos saistīta ar negatīvām emocijām: autovadītāji kļūst viegli aizkaitināmi, pat agresīvi.

Tas var izraisīt konfliktus ar citiem satiksmes dalībniekiem un radīt bīstamas situācijas uz ceļa. Psiholoģe Inga Budvitīte un Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks dalās padomos, kā reaģēt šādās situācijās un sevi nomierināt.

Kāpēc sastrēgumi izraisa negatīvas emocijas?

Kā norāda psiholoģe, iekļūstot sastrēgumā, autovadītājs zaudē kontroles sajūtu, ieceres sabrūk un rodas bezpalīdzības sajūta, jo situāciju nav iespējams ietekmēt. Tas izraisa trauksmi un stresu. “Nevienam nepatīk būt “iesprostotam” un zaudēt kontroles sajūtu. Kad cilvēks izjūt stresu, viņa kognitīvās funkcijas pasliktinās, ir grūtāk koncentrēties un saglabāt mieru. Tas var izraisīt aizkaitināmību, dažkārt pat agresijas uzliesmojumus,” stāsta psiholoģe. Viņa arī norāda, ka stress var noderēt tikai īstermiņā, kad tas palīdz paveikt kādu konkrētu uzdevumu. Ja stress ir pastāvīgs un ilgstošs, tas negatīvi ietekmē kognitīvās spējas.

Stress ir slikts sabiedrotais pie stūres

Kā stāsta Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks: "Bieži ir tādas situācijas, kurās autovadītāji, pamanot brīvu vietu starp transportlīdzekļiem, cenšas iespraukties pa vidu. Tas nav droši. Arī apdzīšana vai pēkšņa manevrēšana var būt bīstama sastrēgumā, jo draud ar avārijas izraisīšanu un tikai palielinās sastrēgumu.” Tā kā intensīvā satiksmē ir jāveic biežas un pēkšņas apstāšanās, drošas braukšanas eksperts iesaka ievērot drošu distanci no priekšā braucošā transportlīdzekļa, lai būtu pietiekami daudz laika reaģēt un vajadzības gadījumā apstāties.

Kā pārvaldīt stresu braukšanas laikā?

Kā uzsver psiholoģe: “Mierīga mūzika, meditācija un elpošanas vingrinājumi var palīdzēt tikt galā ar stresu. Tāpat iesaku būt šeit un tagad, samierināties ar situāciju, jo ir lietas, kuras nevaram ietekmēt. Šis ir laiks, kad padomāt par to, ko jūtat un kas notiek jums apkārt. Šāds vingrinājums ir ļoti nomierinošs un sazemējošs.” Psiholoģe iesaka biežāk apstāties, iziet īsās pastaigās, paelpot svaigu gaisu, izkustēties – pauzes palīdzēs mazināt stresu uz ceļa.

Ja plānots garāks brauciens, visu maršrutu nav ieteicams veikt vienā piegājienā. Circle K Latvia mazumtirdzniecības direktors Armands Žubulis atgādina, ka degvielas uzpildes stacijas var būt ērta un komfortabla vieta, kur autovadītājiem atpūsties. “Ilgstoša braukšana, īpaši sastrēgumos, var ne tikai radīt nogurumu, bet arī ietekmēt emocionālo pašsajūtu. Arī mūsu degvielas uzpildes stacijās var nedaudz atveldzēties, uzkost, atpūsties un pēc tam turpināt ceļu. Gan iekštelpās, gan ārpus tām esam radījuši atpūtas zonas, lai atbalstītu braucējus,” stāsta Armands Žubulis.

Sagatavojies braucienam laikus

Lai izvairītos no stresa, eksperti iesaka braucieniem sagatavoties laikus – izplānot labāko maršrutu un parūpēties par aktivitātēm automašīnā, lai mazajiem satiksmes dalībniekiem nebūtu garlaicīgi. "Ja ir iespēja, izbrauciet laika posmā, kad nav sastrēgumu. Ir naivi cerēt, ka svētdienas vēlā pēcpusdienā no laukiem galvaspilsētā atgriezīsities bez sastrēgumiem,” piebilst Jānis Vanks. Drošas braukšanas eksperts iesaka izmantot navigācijas lietotnes un izvēlēties alternatīvus maršrutus, lai izvairītos no sastrēgumiem un vienlaikus arī samazinātu degvielas patēriņu. Bieži vien mazliet garāks, bet brīvāks ceļš ļaus izvairīties no biežas bremzēšanas, tādējādi samazinot degvielas patēriņu.

 

 
Visi komentāri
 
Freijers 28.oktobris 2024 10:36
0 0 Atbildēt

tos apbraucot ;)

anonimikis 28.oktobris 2024 10:49
0 0 Atbildēt

… Ar elektrisko pa sabiedriskā joslu .

uupis 28.oktobris 2024 10:41
0 0 Atbildēt

Nervu dakteris jāaapmeklē tiem ka sākas stress no apstākļeim, kurus nespēj ietekmēt!

0pis 28.oktobris 2024 11:26
0 0 Atbildēt

hvz, sastrēgumos man ir sajūta "sēžu un klausos mūziku, skatos no augšas uz lohiem kas vieglajos grauž nagus un nervozē".

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

No 18 100 eiro – 4,92 m garais Mazda sedans pieejams Ķīnas pircējiem (+ FOTO) 4

Mazda uzsākusi sedana EZ-6 pārdošanu Ķīnas tirgū, piedāvājot septiņus variantus cenu diapazonā no 139 800 līdz 179 800 juaņām (18 100 – 23 600 EUR). Lasīt vairāk

 

Dome labojas un mazina negadījuma risku ar skolniekiem uz Lielupes ielas remontu laikā - 26.10.2024 (+ VIDEO) 3

iAutolv pārliecinās, kas mainījies remontdarbu vietā uz Lielupes ielas Jūrmalā, kur bīstama situācija veidojās tādēļ, ka ir norakta ietve posmā, pa kuru bērniem jādodas uz skolu. Lasīt vairāk

 

NEXAT - vai neparastā lauksaimniecības mašīna vēl dzīvo? (+ VIDEO) 2

Dzīvo gan, turklāt šajā Vācijas vidienes lauksaimnieku uzņēmumā to ir veselas divas un abas tika izmantotas šī gada graudu ražas novākšanā. Lasīt vairāk

 

Beidzot noņēma nepareizo ceļa zīmi ar sadalījumu pa joslām K.Ulmaņa gatvē jaunajā krustojumā (+ VIDEO) 9

iAutolv pastāsta par jaunumiem izremontētajā ceļa posmā uz K. Ulmaņa gatves. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti