Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Kā samazināt stresu satiksmes sastrēgumos: konsultē psiholoģe un drošas braukšanas eksperts 7

 

Foto: Publicitātes foto

Circle K | 28.oktobris 2024 10:23

Rudens sezonā satiksme galvaspilsētā kļūst intensīvāka – automašīnu skaits pieaug un ceļu remontdarbi nereti noris līdz pat agrai ziemai. Bieži gaidīšana sastrēgumos saistīta ar negatīvām emocijām: autovadītāji kļūst viegli aizkaitināmi, pat agresīvi.

Tas var izraisīt konfliktus ar citiem satiksmes dalībniekiem un radīt bīstamas situācijas uz ceļa. Psiholoģe Inga Budvitīte un Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks dalās padomos, kā reaģēt šādās situācijās un sevi nomierināt.

Kāpēc sastrēgumi izraisa negatīvas emocijas?

Kā norāda psiholoģe, iekļūstot sastrēgumā, autovadītājs zaudē kontroles sajūtu, ieceres sabrūk un rodas bezpalīdzības sajūta, jo situāciju nav iespējams ietekmēt. Tas izraisa trauksmi un stresu. “Nevienam nepatīk būt “iesprostotam” un zaudēt kontroles sajūtu. Kad cilvēks izjūt stresu, viņa kognitīvās funkcijas pasliktinās, ir grūtāk koncentrēties un saglabāt mieru. Tas var izraisīt aizkaitināmību, dažkārt pat agresijas uzliesmojumus,” stāsta psiholoģe. Viņa arī norāda, ka stress var noderēt tikai īstermiņā, kad tas palīdz paveikt kādu konkrētu uzdevumu. Ja stress ir pastāvīgs un ilgstošs, tas negatīvi ietekmē kognitīvās spējas.

Stress ir slikts sabiedrotais pie stūres

Kā stāsta Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks: "Bieži ir tādas situācijas, kurās autovadītāji, pamanot brīvu vietu starp transportlīdzekļiem, cenšas iespraukties pa vidu. Tas nav droši. Arī apdzīšana vai pēkšņa manevrēšana var būt bīstama sastrēgumā, jo draud ar avārijas izraisīšanu un tikai palielinās sastrēgumu.” Tā kā intensīvā satiksmē ir jāveic biežas un pēkšņas apstāšanās, drošas braukšanas eksperts iesaka ievērot drošu distanci no priekšā braucošā transportlīdzekļa, lai būtu pietiekami daudz laika reaģēt un vajadzības gadījumā apstāties.

Kā pārvaldīt stresu braukšanas laikā?

Kā uzsver psiholoģe: “Mierīga mūzika, meditācija un elpošanas vingrinājumi var palīdzēt tikt galā ar stresu. Tāpat iesaku būt šeit un tagad, samierināties ar situāciju, jo ir lietas, kuras nevaram ietekmēt. Šis ir laiks, kad padomāt par to, ko jūtat un kas notiek jums apkārt. Šāds vingrinājums ir ļoti nomierinošs un sazemējošs.” Psiholoģe iesaka biežāk apstāties, iziet īsās pastaigās, paelpot svaigu gaisu, izkustēties – pauzes palīdzēs mazināt stresu uz ceļa.

Ja plānots garāks brauciens, visu maršrutu nav ieteicams veikt vienā piegājienā. Circle K Latvia mazumtirdzniecības direktors Armands Žubulis atgādina, ka degvielas uzpildes stacijas var būt ērta un komfortabla vieta, kur autovadītājiem atpūsties. “Ilgstoša braukšana, īpaši sastrēgumos, var ne tikai radīt nogurumu, bet arī ietekmēt emocionālo pašsajūtu. Arī mūsu degvielas uzpildes stacijās var nedaudz atveldzēties, uzkost, atpūsties un pēc tam turpināt ceļu. Gan iekštelpās, gan ārpus tām esam radījuši atpūtas zonas, lai atbalstītu braucējus,” stāsta Armands Žubulis.

Sagatavojies braucienam laikus

Lai izvairītos no stresa, eksperti iesaka braucieniem sagatavoties laikus – izplānot labāko maršrutu un parūpēties par aktivitātēm automašīnā, lai mazajiem satiksmes dalībniekiem nebūtu garlaicīgi. "Ja ir iespēja, izbrauciet laika posmā, kad nav sastrēgumu. Ir naivi cerēt, ka svētdienas vēlā pēcpusdienā no laukiem galvaspilsētā atgriezīsities bez sastrēgumiem,” piebilst Jānis Vanks. Drošas braukšanas eksperts iesaka izmantot navigācijas lietotnes un izvēlēties alternatīvus maršrutus, lai izvairītos no sastrēgumiem un vienlaikus arī samazinātu degvielas patēriņu. Bieži vien mazliet garāks, bet brīvāks ceļš ļaus izvairīties no biežas bremzēšanas, tādējādi samazinot degvielas patēriņu.

 

 
Visi komentāri
 
Freijers 28.oktobris 2024 10:36
2 0 Atbildēt

tos apbraucot ;)

anonimikis 28.oktobris 2024 10:49
0 2 Atbildēt

… Ar elektrisko pa sabiedriskā joslu .

uupis 28.oktobris 2024 10:41
0 3 Atbildēt

Nervu dakteris jāaapmeklē tiem ka sākas stress no apstākļeim, kurus nespēj ietekmēt!

0pis 28.oktobris 2024 11:26
0 1 Atbildēt

hvz, sastrēgumos man ir sajūta "sēžu un klausos mūziku, skatos no augšas uz lohiem kas vieglajos grauž nagus un nervozē".

ZZZZ 28.oktobris 2024 12:44
4 1 Atbildēt

Šodien viens putuplasta vedējs, neliels 4t? kravas auto, pielicis kut kādus tur oranžos mirkšķus virs aizmugures lukturiem, vienā mierā brauc. Pa jūrmalštrāsi un tālāk jau Kalciema utt ielām! Tas tā normāli? Katram loham pielikt tādus mirkšķus un koplietošanas satiksmē. Piedevām, katrs tur savā amplitūdā midžina. Reizēm sinhroni, rezēm pārmaiņus. Es saprastu kravu tur kur kaut kur iekšā/ārā kraujot, nu ok. Bet ne jau no rīta kā sāk tā vakarā izslēdz. Tādi faķīri paliek vairāk un vairāk.

Onsis 28.oktobris 2024 13:13
11 0 Atbildēt

Iekapā aliņu!

Jūrmalnieks 28.oktobris 2024 14:17
2 0 Atbildēt

Ar steigu atpakaļ satiksmes uzraudzību, kur šiem stresainajiem kas savu neapmieirnātību par dzīvi izpauž uz koplietošanas ceļa.

 Lai varētu izdalīt brangas soda kvītis ar soda punktiem par agresīvu braukšanu un piespiedu apmeklējumu pie psihoterapēta, kam būtu jaizvērtē attiecīgā personāža psiholoģiskais stāvoklis, kā arī kādu drošas brauksanas obligato kursu! Ja šos abus punktus neizdara, gada laikā - tiesības anulējas!

 Bet valstij neesot laika satiksmes uzraudzībai, labāk ir karināt FR saldajās slazdu vietās lai pēc iespejas vairāk ar pēc iespējas mazaku piepūli, valsts kasē ik gadu ripotu nauda un valsts nebankrotētu.

p.s. Iepriekš arī biju 'džigits' kur braucot plusos ikdienā bija norma, bet kaut kā apnika(laikam nobriedu) un jau vairakus gadus braucu pēc zīmēm, ārprāts kāds citu acīs esmu sūdabrālis un kādas negācijas es izraisu jo neiekļaujos tajā 'stresino'  +15/20 plūsmā 😅 Tas ir cirks!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Lubānas ielas par vienu neregulētu gājēju pāreju uz 4 joslu ceļa mazāk, kāpēc atstāja vēl divas? (+ VIDEO) 3

iAutolv konstatē, ka Lubānas ielā pēc remontdarbiem ir likvidētas divas no četrām bīstamajām gājēju pārejām. Jautājums, kādēļ tās divas vēl ir atstātas? Lasīt vairāk

 

CSDD informēs par pakalpojumu aktualitātēm un cenu izmaiņām 12

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārstāvji šodien preses konferencē informēs par CSDD sniegto pakalpojumu aktualitātēm tehniskās apskates, reģistrācijas un kvalifikācijas jomā, kā arī plānotajām pakalpojumu cenu izmaiņām, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Dr. Viljams Happers: CO2 pieaugums kopš industrializācijas ir pārāk mazs, lai ietekmētu sasilšanu (+ GRAFIKI) 14

Politisko lēmumu dēļ Eiropā un Latvijā mēs arvien vairāk esam spiesti maksāt par CO2 emisijām. Skaidrosim, kas tas ir un vai vispār uz CO2 pamatojuma ir jēga maksāt? Lasīt vairāk

 

Mēģinot apdzīt kravas auto, avarē divi Bugatti Chiron (+ VIDEO) 5

Avārija notikusi Marokā, ekskluzīvajiem spēkratiem piedaloties organizētā izbraucienā pa Ziemeļāfrikas valsts ceļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti